»Nok er er nok«: Konservative i Region Sjælland vil skrotte Sundhedsplatformen
Sundhedsplatformen i Region Sjælland skal skrottes, står det til den konservative gruppe i regionsrådet. I stedet skal man se mod det jysk-fynske modstykke.
Det skriver TV2 Øst, efter at Sundhedsplatformen var på dagsordenen på et møde 25. april i Region Sjællands forretningsudvalg i forbindelse med, at samarbejdsaftalen om Sundhedsplatformen med Region Hovedstaden skal fornys.
Læs også: Danske it-virksomheder vil udnytte EUs digitale ambitioner: »Det er hele Europa nu«
»Nok er er nok,« siger Christian Wedel-Neergaard (KF), der er regionsmedlem i Region Sjælland og medlem af forretningsudvalget, til TV2 Øst.
»Vi har oplevet at der har været en lang periode, hvor man har forsøgt at ændre Sundhedsplatformen. Der er gjort en kæmpe indsat for tilpasse den til vores forhold, og der bliver ved med at være urimelige forhold, hvor ting, vi troede kunne løses, ikke kan løses.«
Læs også: IT-Branchen: Milliarder til dansk forsvar må ikke glemme det digitale
Sundhedsplatformen, der er udarbejdet af amerikanske Epic, blev sat i drift i 2017 og har siden været udsat for massiv kritik fra sundhedsfagligt personale, som blandt andet mener, den taget tiden fra arbejdet med patienterne.
- Kritikere håber på farvel til Sundhedsplatformen med ny regering
- »Helvedesplatformen:« Norske læger raser over pendant til Sundhedsplatformen
- Denne artikel
- Kodefejl i Sundhedsplatformen: Fem patienter har fået forkert dosis medicin
- Algoritme-koks i Sundhedsplatformen: 500 hjertepatienter kan være opereret unødvendigt
- Minister afliver idé om et fælles dansk EPJ-system: Ikke løsningen på udfordringerne
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er utroligt, at Norge har valgt at gå med vidtåbne øjne ud over afgrunden i Helvetesplattformen på trods af, at de har haft rigelig anledning til at lære af de danske erfaringer:
"Det krever 36 museklikk å skrive ut en Paracet, ifølge Leerand."
Heller ikke Norges topembedsfolk er åbenbart immune overfor Harry-Potter-lands forlokkelser og Epics lobbyister.
Og gad vide, hvor mange danske sundheds- og embedsfolk som skal over og bruge en arbejdsuge hver og flere millioner tilsammen i Harry-Potter-Land i år:https://ugm.epic.com/
Det er jo langt vigtigere end at passe patienterne -vi har jo masser af personale på hospitalerne.
Spørgsmålet er vel hvad vil man gøre ved X antal TB/PB data som ikke kan proppes ned i et andet system som ikke har samme features. Skal man så alligevel drifte Epic i 10-30-100 år yderligere fordi der er krav om at have alt journal data om de enkelte borgere. Samtidig kan man stille spørgsmål til hvor stor en andel der overhovedet syntes SP er et dårligt system af dem som bruger det. Er det kun gamle it-inkompetente læger som ved deres magt prøver at komme væk fra en hverdag hvor de skal andet en det de blev lært op i for 80 år siden. Eller er SP også et problem for unge? Vil de samme sure mennesker ikke bare brokke sig over feks systematics system når de opdager at de forsat skal lave nogenlunde samme handlinger, bare i et andet system?
Spørgsmålet er vel hvad vil man gøre ved X antal TB/PB data som ikke kan proppes ned i et andet system som ikke har samme features. Skal man så alligevel drifte Epic i 10-30-100 år yderligere fordi der er krav om at have alt journal data om de enkelte borgere.
Tjah, hvad gjorde man da man skiftede til SP fra henholdvis H-EPJ (Region H) og Opus (Region SJ)? Man vil typisk foretage en migrering af data eller lade det gamle system køre parallelt i en periode. Reelt er det jo ikke anderledes end Region Syd eller Region Nord der også begge har skiftet EPJ indenfor de sidste par år.
Samtidig kan man stille spørgsmål til hvor stor en andel der overhovedet syntes SP er et dårligt system af dem som bruger det. Er det kun gamle it-inkompetente læger som ved deres magt prøver at komme væk fra en hverdag hvor de skal andet en det de blev lært op i for 80 år siden.
Tak for kaffe for en useriøs kommentar...
Eller er SP også et problem for unge? Vil de samme sure mennesker ikke bare brokke sig over feks systematics system når de opdager at de forsat skal lave nogenlunde samme handlinger, bare i et andet system?
Du kan jo tage et kig på denne undersøgelse lavet af Yngre Læger tilbage i 2019 af de forskellige EPJ-løsninger i de 5 regioner - https://www.laeger.dk/sites/default/files/yl_epj-systemer_.pdf.
Blot fordi at du skal lave den samme handling, f.eks. oprette et journalnotat, i SP og Columna CIS, er det jo ikke ensbetydende med at arbejdsgangen er den samme.
Godt link. Selvom "yngre læger" godt kan være midaldrende, og sure, er de ikke "gamle, it-inkompetente læger" (en betegnelse som i øvrigt viser en horribelt arrogant holdning til brugere).
Slående at undersøgelsen viser at at 42 % af brugerne i svarene dumper Sundhedsplatformen, mens 0 % dumper Midt EPJ. Samlet karakter på 12-skalaen hhv. 1,7 (dumpet) og 9.22 (over gennemsnit).
Godt link. Selvom "yngre læger" godt kan være midaldrende, og sure, er de ikke "gamle, it-inkompetente læger" (en betegnelse som i øvrigt viser en horribelt arrogant holdning til brugere).
Korrekt. Medlemmer af YL kan godt være 70 eller 80. Fandt noget statisk hos Lægeforeningen hvor hovedparten af medlemmer er mellem 30 og 50 år, og flere under 30 end over 50 år.
Slående at undersøgelsen viser at at 42 % af brugerne i svarene dumper Sundhedsplatformen, mens 0 % dumper Midt EPJ. Samlet karakter på 12-skalaen hhv. 1,7 (dumpet) og 9.22 (over gennemsnit).
Helt enig. Undersøgelsen er fra 2019 så der kan i teorien være sket forbedringer siden i SP, men sikkert ikke nok til at nå op i nærheden af Columna CIS (Midt EPJ + Region Syd + Region Nord).
"»Nok er er nok,«"
Ja, og Sundhedsplatformen kan alligevel ikke gøres GDPR-compliant, så det kan ikke ske hurtigt nok med at finde en anden løsning.
Forslaget er efterhånden kommet X hvis ikke XX gange de sidste 5 år. Men ingen som ingen af dem der stiller forslaget har overvejer hvordan man kommer ud af kontrakten med Epic, og især hvordan man får strikket et udbud sammen, så man kan være sikker på at Systematic vinder med Columna CIS (samme EPJ som i Region Syd, Region Midt og Region Nord), uden risiko for at Epic eller en anden leverandør vinder en klagesag over udbuddet efterfølgende.
Flyt journal delen ud af regionerne og over i staten dermed skal der kun bruges et system og hvad der er leveret før til andre( regionerne) er ligegyldigt det her er en ny kunde. Stil krav til let immigration fra eksisterende, kram om data ikke forlader DK bla. Lad driften ligge hvor den gør i dag men ændre hvem de er der betaler.
Største farce er jo netop at der overhovedet er flere systemer i et så lille land.
Hvis man har et system, der ikke virker/fungere/kan bruges som tænkt, burde man kunne opsige kontrakten. Det kan man så ikke, fordi man har accepteret leverancen - lige som et vist togsystem.
Så nu står man (og der har man stået længe) med et system, ingen kan holde ud, men er nødt til at lade som om fungerer - af juridiske grunde. Måske skal man bare betale, hvad det koster at droppe systemet. Frem for at blive ved med at lade som om, alt er i den skønneste orden.
Hvordan "rigger" man et udbud? Det gør man ikke. Man beskriver, hvad systemet skal kunne, og at systemets gode ry vejer en del. Og så kan det da egentlig godt være, at man står med et helt femte system, der er bedst. Er det en ulykke? Ikke hvis systemerne kan kommunikere indbyrdes.
Men husk at skrive i udbud og kontrakt, at systemet skal fungere. Og hvad der menes med det. Ingen politikere skal kunne afgøre det alene - hen over de faktiske brugere.
Kontrakten skal vel køres til ende for at undgå juridiske slagsmål og evt. søgsmål. Men efterfølgende står det vel Region H og Region Sjælland vel frit for, at strikke et udbud sammen, som sikrer hospitalerne den forretningsværdi, der efterspørges.
Når dette er sagt, så synes jeg det er en farlig vej at bevæge sig ud af, altså at åbenlyst i medierne fremhæve og favorisere en it-leverandørs platform frem for en anden.
Men efterfølgende står det vel Region H og Region Sjælland vel frit for, at strikke et udbud sammen, som sikrer hospitalerne den forretningsværdi, der efterspørges.
Det er rigtigt, men risikoen er jo at den leverandør man ikke ønsker, forsøger at bøje sit system til de forretningskrav som regionerne stiller. Selv om politikerne ønsker Systematic Columna CIS, så kan de bare ikke være 100% sikre på at de får det. Epic vil jo helt sikkert forsøge at byde igen, og det kunne man også godt forestille sig Cambio byder med Cosmic (de mistede Region Syd) til Systematic og DXC med Clinical Suite (de mistede Region Nord).
Selv om politikerne ønsker Systematic Columna CIS, så kan de bare ikke være 100% sikre på at de får det.
Nej heldigvis, fristet jeg til at sige. Jeg synes ikke det klæder debatten, at politikere og andet godtfolk fremhæver ét kommercielt produkt frem for et andet, og det skaber en usund markedskonkurrence, at man så åbenlyst erklærer sin kærlighed til Systematic Columna CIS "bare fordi", at Epic ikke lever op til forventningerne.
Hvis politikerne og fagfolk ønsker at bryde med Epic, så må man strategisk og udbudsteknisk finde frem til, hvordan man nedbringer Epics konkurrencemæssige fordele, så alle er ligestillet (og så krydse fingre for, at sin foretrukne leverandør rammer plet med sit tilbud). Andet vil være unfair business.