Node.js-skaber vil starte forfra med Deno

Illustration: Version2
Unoder skal rettes op i nyt Javascript-kørselsmiljø, som bygger på V8 og Typescript.

Det populære Javascript-miljø Node.js til server- og terminal-programmer kan forvente konkurrence fra en uventet kant - nemlig fra den oprindelige skaber af Node.js Ryan Dahl.

Efter at han forlod miljøet og Javascript for et par år siden, vendte Ryan Dahl tilbage på grund af hans voksende interesse i machine learning. I år talte han på konferencen JSConf.eu for at forklare hans ærgrelser over Node.js og løftede samtidigt sløret for Deno, som er et endnu ungt bud på at løse de problemer, han ser i Node.js. Det skriver udviklerbloggen Infoq.

Ryan Dahl er ked af en del centrale punkter i Node.js. Det omfatter et fravalg af promises, også kendt som futures i andre sprog, til at implementere async-funktionalitet, hvor asynkrone metoder kan afvikles i egen tråd og hægtes sammen med andre async-metoder.

Andre kritikpunkter er Nodes sikkerhedsarkitektur, samt dets build-system, pakkestyring og modularisering.

Disse kritikpunkter er dog ikke af ny dato, skriver Infoq. Mange tidlige forsøg blev gjort for at medtage alternativer til de ovennævnte tilgange, men blev mødt med modstand fra Node.js-udviklerne. Promises og modularisering har ændret sig, fordi disse faciliteter nu er med i Javascript. Men indmaden i Node.js bruger ikke faciliteterne i fuldt mål, den dag i dag.

Deno bygger på et sikkert V8-kørselsmiljø, som er Javascript-motoren i Google Chrome. Miljøet bygger på Typescript i stedet for Javascript, for at opnå bedre sikkerhed i koden. Typescipts compiler er også indbygget i Deno.

Læs også: Derfor skal du bruge Typescript

Deno har som mål blandt andet at få mere ud af Javascript sikkerheds-'sandbox' samt at simplificere modularisering og build-systemet.

Men kritiske stemmer påpeger ifølge Infoq, at andre problemer med Node.js forbliver uløste i Deno. Blandt andet tilhører copyright Ryan Dahl, hvilket gav problemer med Node.js i en tilsvarende situation i dets tidlige dage. I dag står stiftelsen Node.js Foundation bag systemet. Deno, som er open source under MIT-licensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere