Node.js-skaber vil starte forfra med Deno

Node.js-skaber vil starte forfra med Deno
Illustration: Version2.
Unoder skal rettes op i nyt Javascript-kørselsmiljø, som bygger på V8 og Typescript.
4. januar 2019 kl. 05:11
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det populære Javascript-miljø Node.js til server- og terminal-programmer kan forvente konkurrence fra en uventet kant - nemlig fra den oprindelige skaber af Node.js Ryan Dahl.

Efter at han forlod miljøet og Javascript for et par år siden, vendte Ryan Dahl tilbage på grund af hans voksende interesse i machine learning. I år talte han på konferencen JSConf.eu for at forklare hans ærgrelser over Node.js og løftede samtidigt sløret for Deno, som er et endnu ungt bud på at løse de problemer, han ser i Node.js. Det skriver udviklerbloggen Infoq.

Ryan Dahl er ked af en del centrale punkter i Node.js. Det omfatter et fravalg af promises, også kendt som futures i andre sprog, til at implementere async-funktionalitet, hvor asynkrone metoder kan afvikles i egen tråd og hægtes sammen med andre async-metoder.

Andre kritikpunkter er Nodes sikkerhedsarkitektur, samt dets build-system, pakkestyring og modularisering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse kritikpunkter er dog ikke af ny dato, skriver Infoq. Mange tidlige forsøg blev gjort for at medtage alternativer til de ovennævnte tilgange, men blev mødt med modstand fra Node.js-udviklerne. Promises og modularisering har ændret sig, fordi disse faciliteter nu er med i Javascript. Men indmaden i Node.js bruger ikke faciliteterne i fuldt mål, den dag i dag.

Deno bygger på et sikkert V8-kørselsmiljø, som er Javascript-motoren i Google Chrome. Miljøet bygger på Typescript i stedet for Javascript, for at opnå bedre sikkerhed i koden. Typescipts compiler er også indbygget i Deno.

Deno har som mål blandt andet at få mere ud af Javascript sikkerheds-'sandbox' samt at simplificere modularisering og build-systemet.

Men kritiske stemmer påpeger ifølge Infoq, at andre problemer med Node.js forbliver uløste i Deno. Blandt andet tilhører copyright Ryan Dahl, hvilket gav problemer med Node.js i en tilsvarende situation i dets tidlige dage. I dag står stiftelsen Node.js Foundation bag systemet. Deno, som er open source under MIT-licensen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger