Størrelse er ikke alt: NNIT's topsikre sky fylder en kvart kvadratmeter

Version2 har besøgt NNIT's tophemmelige datacenter. Lukket inde bag tykke mure og højteknologiske sikkerhedsforanstaltninger findes virksomhedens nye, private sky - der overrasker med sine fysiske dimensioner.

Solen skinner i øjnene. Jernportene glider op ind til datacenteret, og bilen triller ind på gårdspladsen. Straks lukker portene bag bilen. Vi befinder os et sted i Storkøbenhavn, den nærmere placering må ikke oplyses.

En mand kommer os i møde. Han har et alvorligt blik i de brune øjne. Manden hedder Mads Claus Henriksen og er datacenter manager for NNIT's topmoderne og hemmelige datacenter. Vi træder ind af en dør, og befinder os nu i en lille mellemgang.

For at komme videre ind i datacenteret, der gemmer på NNIT's nye private sky, kræver det enten et gæstekort med tilhørende kode eller biometrisk identifikation.

Mads Claus Henriksen går ind igennem de første massive glasskydedøre og befinder sig nu i et indelukke mellem to døre. Efter et øjeblik er han ved hjælp af biometri identificeret, og de bageste døre åbnes. Han er inde. Vi andre følger trop med vores gæstekort. Jeg har følge af pressemanager Kirsten Textor, der også skal se dette centrale sted i NNIT-koncernen for første gang.

Læs også: NNIT bygger nyt datacenter

Inde i datacenteret dufter der af en blanding af ny bil og våd hund. Den ene maskinstue er relativt tom, men Mads Claus Henriksen fortæller, at i takt med at behovet for computerkraft vokser, vil rummet blive fyldt op med højtydende hardware. Dette center kan huse 5.000-6.000 fysiske servere i alt. Den anden maskinstue er cirka fyldt en tredjedel op. Larmen fra køleanlæggene gør, at man skal råbe til hinanden.

Mads Claus Henriksen taler klart, tydeligt og uden tøven. Han går målrettet rundt og blikket er stadig alvorligt. Hele hans fremtoning er agent-agtig og professionel. Mange spørgsmål besvares med et 'det kan jeg desværre ikke oplyse', da der er mange hemmeligheder forbundet med centeret. Jeg føler, at jeg er på tur med James Bond.

Lille sky kan vokse

Bagest i nogle næsten tomme kabinetter, står en boks på cirka 0,5 gange 0,5 meter og blinker.

»Det er vores private sky,« siger Mads. Vi ser undrende på den lille installation af servere.

Er det skyen?

»Ja, men den kan udvides, i takt med at vi får flere kunder og efterspørgslen stiger,« siger han til os.

Selv om skyen ser lille ud, består den dog af 16 kraftige bladeservere fra HP, som er koblet sammen med en lignende størrelse storage. Mange flere bladeservere skal dog sættes ind i de tomme skabe, når kunderne efterspørger mere plads i skyen.

Læs også: NNIT's hemmelige danske datacenter kan fjernstyres fra Kina

Alt herinde er ’dobbelt op’ i tilfælde af nedbrud. Kølesystemet er dobbeltdimensioneret. Der er to separate fiberforbindelser, der løber ad to forskellige veje i jorden til et andet datacenter. Alt er fuldspejlet og kan køres over på det andet system, hvis noget skulle gå galt.

Turen går videre op i et kontrolrum, hvor nogle kolossale skærme viser hele området.

»Trusselsbilledet er meget lavere end det, vi signalerer her. Men vi skal demonstrere, at vi til enhver tid er i kontrol, og at vi har taget alle forbehold, således at risikoen for, at noget går galt, minimeres,« siger Mads Claus Henriksen.

Kirsten Textor og jeg lægger mærke til, at den bil, vi ankom i, bliver overvåget på parkeringspladsen.

Alt ses

Nu er vi udenfor igen. Rundt om centeret skærmer et hegn mod omverdenen. Men kan folk ikke klatre over sådan et hegn og lave sabotage, tænker jeg? Er skyen virkelig kun sikret af et to meter højt, tyndt hegn?

»Hvis folk vil ind, så kommer de det altid, siger Mads og fortsætter, mens vi går langs hegnet:

»Så vores opgave er at registrere det og dokumentere deres færden. Hvis der sker sikkerhedsbrud, er det vigtigste altså, at vi opdager det,« siger han.

Men hvordan opdager NNIT, hvis nogen kravler over hegnet, når jeg lige at tænke, før han siger:

»Her på stedet ses alt – enhver bevægelse bliver detekteret og genererer en alarm.«

Version2 har frem til 23. september fokus på cloud computing

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mark S. Rasmussen

Buzz wordet "sky" har virkelig vundet indpas over det seneste år eller to. Men, er der virkelig ingen minimumsgrænse før vi kan begynde at kalde en virtualiseringsløsning for en sky?

16 blade servere - det er åbenbart alt der skal opsættes i dag for at kunne prale med at man har sin egen sky. Er den normale sky tankegang ikke kendetegnet ved at være modstandsdygtig overfor fejl - givet at vi bare spinner en ny instans op i nærheden, anden region, datacenter, etc? Det er ikke just noget der kommer automatisk med indkøbet af et enkelt blade chassis.

Det ville klæde et IT medie som V2 at være en lille smule mere kritiske med brugen af sky betegnelsen, og ikke blot kaste sig over den første og bedste dunk med Kool-Aid.

 • 6
 • 1
#2 Christian Nobel

V2's skribentaspirentelev har set nogle HP blade servere, og et par "kæmpe skærme".

Jamen er det ikke fantastisk, ingeniøren kan endda få det til:

"Tag med ind i NNIT's topmoderne og hemmelig datacenter"

Det er da godt at vi har et medie som V2 til at diske op med sådanne tekniske beretninger der virkelig giver noget.

(Sarkasme kan forekomme)

 • 3
 • 3
#3 Morten Borg

Jeg synes også det skriger til himlen (hø hø) at kalde det en sky. Jeg medgiver gerne at 16 fuldt udrustede blades kan levere en imponerede performance - men det kan en mainframe jo også - det gør det altså ikke til en "sky" i min verden.

Nu har de da givetvis, forhåbentlig, også andre systemer til at tage over ellers er det jo et voldsomt single-point-of-failure de der har bygget op. Vi kører selv med HP C7000 og har oplevet at hele backplane (midplane) gik i stykker. Så hjælper det altså et fedt at der er 16 sammenhængende servere, det gør bare nedbruddet langt mere alvorligt.

"Sky" er også netop i min verden at man har et meget stort antal servere hvor en vilkårlig server, klynge eller endda en helt datacenter kan stå af uden at det har betydning for driften. Det ser jeg ikke i denne artikel.

 • 5
 • 0
#5 Morten Borg

Jonas > Jeg er helt uenig. "Sky" er ganske vist et meget løst begreb som bruges og misbruges i flæng, men jeg mener at kalde det omtalte setup for sky eller privat sky er misbrug af ordet. Der er jo stort set ingen grad af redundans i det setup de der præsenterer.

I min verden er den ene væsentlige parameter ved sky-begrebet at der er adgang til - forholdsmæssig - ubegrænset maskinkraft til at skabe instanser, eller tilføje data, og den anden at der er en teknisk sikring således at man ikke er afhængig af enkeltkomponenter som man reelt er i dette setup ved at have hele "skyen" samlet i ét enclosure.

 • 4
 • 0
#7 Lorenz Christensen

Der står at der ikke må oplyses hvor centret befinder sig. Det tog mig 2 minutter at se i den gamle artikel (den der linkes til), finde et billede af en meget speciel gavl, og genfinde den på en given adresse - hvor NNIT naturligt ville ligge. De har husnummer 11 på den vej :-) Resten må i selv finde med artiklen og streetview.

Fagre nye verden - sikkerhed er efterhånden temmelig opreklameret, men NNIT tager forhåbentlig "intrusion prevention and detection" lige så alvorligt som den fysiske indbrudssikkerhed :-)

-Lorenz

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere