Nintendo bøjer sig for spilmarkedets nye overlord: Udgiver Mario som mobilspil

Marios skaber Shigeru Miyamoto præsenterede onsdag Super Mario Run. Illustration: Nintendo
Det kommer aldrig til at ske, lød beskeden fra Nintendo i flere år. Nu har Marios egen opfinder løftet sløret for blikkenslagerens mobile debut.

Selveste Shigeru Miyamoto - skaberen af den ikoniske spilfigur Mario - præsenterede ved Apples iPhone-konference onsdag netop det, som Nintendo har forsværget nogensinde ville ske: Et Mario-spil til mobiltelefonen.

Super Mario Run hedder spillet, der først og fremmest udkommer til iOS, og som navnet indikerer, skriver spillet sig ind i den efterhånden velafprøvede runner-genre, der blandt andet tæller den danske spilsucces Subway Surfers.

Shigeru Miyamoto fik på scenen selskab af Apple-bossen Tim Cook.

Siden lanceringen af App Store, er der én der har manglet i App Store, men jeg er glad for at kunne sige, at han nu er ankommet, sagde Tim Cook ifølge The Guardian om Marios comeback til spilverdenen.

Læs også: Nintendo opgiver modstandskampen: laver mobilspil i 2016

Man skal imidlertid ikke skrue tiden langt tilbage, før Nintendos officielle holdning var, at Mario - og hans mange karakter-kolleger i Nintendo-universet - ikke skulle kanibaliseres af spilplatforme af dårlig kvalitet.

I 2011 sagde Nintendo-chefen Saturo Iwata, at det slet ikke var inde i deres overvejelser.

»Hvis vi gjorde det, ville Nintendo holde op med at være Nintendo,« lød budskabet fra Iwata, der døde i marts sidste år af kræft.

Læs også: Nintendos topchef er død

»Værdien af videospil-software betyder ikke noget for dem (smartphone-platformene red.),« sagde Nintendo-chefen i et interview samme år.

Langsomt er linjen fra selskabet blødt op, og i oktober annoncerede Nintendo sit første mobilspil: Miitomo. Kursskiftet får da også Engadget til at stille spørgsmålet, om Nintendo har mistet en smule af sin identitet som en innovator i på spilmarkedet.

Ikke bare har spilgiganten vist sig klar til at indsætte sin digitale guldkalv på en platform, der ikke er dedikeret til spil. Nintendo har tilsyneladende heller ikke behov for at få spillene til at skille sig ud gameplaymæssigt på det uendelige spilmarked, der er Apples App Store.

Læs også: Nintendo lefler for nostalgien: NES-konsol i miniformat og luksus-bog formet som spil

Analytikere påpeger omvendt, at Nintendo sender et stærkt signal ved at få Mario-faderen til at præsentere det nye spil.

»Miyamoto på Apple-scenen viser, at Nintendo er seriøse omkring at lave et mobil afgrening, som kan blive en grundsten i sig selv,« forklarer analytiker Daniel Ahmad ifølge VentureBeat, der kalder Miyamoto for spiludviklingens svar på Walt Disney.

At Nintendos franchise kan have en fremtid på den mobile platform blev for alvor slået fast i år, hvor spillet Pokemon Go med rekordfart er blevet downloadet mere end 500 millioner gang.

Nu er spørgsmålet om successen kan gentages med figurer som Mario, Donkey Kong, Kirby og Link.

Se en trailer for Super Mario Run her:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere