Ni ud af ti kommuner har problemer med mobil- og bredbåndsdækning

10. marts 2015 kl. 08:50245
Langt de fleste kommuner oplever problemer med at få optimal mobil- og bredbåndsdækning. I mere end halvdelen af tilfældene besværliggør det borgeres tilgang til det offentlige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er problemer med mobil- og bredbåndsdækningen i store dele af landet.

Selvom det offentlige med hiv og sving bliver digitalt, og borgerne påkræves at tilgå digitale løsninger som Digital Post, så stikker dårlig dækning mange steder en kæp i hjulet.

Det skriver Berlingske Tidende.

Avisen citerer en undersøgelse, som Yougov har lavet for KL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og her svarer 9 ud af 10 kommuner altså ja til, at de har oplevet problemer med få optimal dækning, ligesom det i 67 procent af tilfældene har gjort det svært for borgere at tilgå det offentlige.

Den er særligt gal i landområderne, og i 2014 fik Sorø Kommune 325 henvendelser fra borgere, der ikke kunne få ordentlig forbindelse.

»Der er mange situationer, hvor det er frygteligt irriterende, hvis man som borger ikke kan søge oplysninger på nettet. Man skal søge digitalt, hvis man for eksempel skal have en byggetilladelse, og så er det meget frustrerende, hvis man ikke kan komme igennem. Vores skoleelever har fået iPads og skulle gerne have mulighed for at bruge dem derhjemme,« siger Bente Kjeldal Jensen, der er landinspektør i teknik- og miljøafdelingen i Sorø Kommune, til Berlingske.

Mange kommuner melder også om, at dårlig dækning giver problemer i forbindelse med telemedicinske løsninger.

En ny vækstplan for digitalisering har blandt andet til formål at give bedre dækning fra 2020, men ifølge KL-formand og borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) er det for lang tid at vente:

»Vækstaftalen indeholder flere af de tiltag, vi har efterlyst, og det er selvfølgelig glædeligt. Men fem år er altså lang tid for borgere og virksomheder at vente på at få en god dækning og kapacitet i mobil- og bredbåndsnettet både i byer og på landet. Og det er vigtigt at slå fast, at en tidssvarende mobil- og bredbåndsdækning ikke er kommunernes ansvar. Det er statens ansvar, at borgere, virksomheder og kommuner over hele landet har mulighed for at udnytte de digitale muligheder.«

245 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
237
15. marts 2015 kl. 13:03

Det kan godt være at VoWiFi vil løse nogen af folks problemer med mobile samtaler indenhus. Men for mig er det en meget atypisk internet hændelse for det er lægge en lukket protokol pakket ind i en tunnel på IP trafik med en betalingsservice. Teleselskabernes VoIP/IP-telefoni gør det, men de er hver gang i deres eget netværk, her vil man være i hvilken som helst udbyders netværk ud over det kan være sit eget. Men hvis man ser bort fra de gl. teleselskaber, så vil mange være i andres netværk. Alle andre som bruger internettet som Skype, Google Hangout, SIP provider, tager ikke betaling for transport på internettet, men først når går gennem en gateway til det lukkede telenet at betalingen starter, medens mobil samtaler starter ved telefon appen og man betaler også for at ringe til abonnenter i samme netværk.

Nu aner jeg jo ikke hvordan man vil afregne det at kunderne lægger deres netværk og købte forbindelse til rådighed for en proprietær og lukket verden.

Det er jo klart, at hvis jeg som kunde skal, lægge netværk til, vil jeg have ydelsen til en anden pris, efter min mening skal prisen ned i nærheden af SIP trunk udbydere. 7-10 øre i minuttet. Personlig vil jeg ikke lægge LAN/WAN til rådighed for en anden lukket forretnings model uden kompensation.

Hvis man køre videre med den mobile forretnings model på andres forbindelser vil jeg så er VoWiFi er efter min mening en snylter.

Nu kan jeg jo være ligeglad fordi jeg bruger standard SIP i min mobil apps. Og det er transparent fra WiFi til data på mobil nettet. Og det med at det er besværligt for brugerne er oldævl, jeg indtaster telefon nummer som login og SIP operatørens server og så det password jeg har på hans server og så er jeg kørende. Når folk kalder mig, ringer alle mine enheder, IP telefonen på mit skrivebord og min tablet og min mobil telefon. Jeg tager langt mest opkald på min mobiltelefon, fordi jeg har et godt Bluetooth headset. Jeg har ingen forskel på om det er et mobil opkald eller et opkald over SIP, kun at codec på sip er bedre. Så jeg har væsenlig bedre lydkvalitet på SIP

Men VoWiFi skal vise mig en forretnings model, der bare tilnærmelsesvis nærmer sig SIP før jeg skifter.

Desværre er folk sikkert så uvidende, at de sluger mobilselskabernes marketing uden at vide hvad der i virkelighed kommer til at ske på netværket, hvor de kommer til at betale 2 gang for transport af en samtale.

239
16. marts 2015 kl. 07:09

Det undre mig vildt at jeg får tommel ned, når jeg fortæller om noget der virker fint idag og har virket for mig siden 2002. Medens SIP på mobilen har kun virket godt i nogen år. Men nu udråber man VoWiFi som at være det 3'die vidunder som løser folks problem, men folk har kunne lavet noget tilsvarende en del år. Nu har jeg sat Asterisk PBX op før, og der virkede SIP klienter fint på. Jeg har så svært ved at folk vil lukkes inde i et proprietært lukket miljø, når de har frihed til at vælge, nemlig have der telefon alle steder på man forskellige enheder. PC, ATA, IP-telefon og deres Smartphone. Dem jeg sætter det op hos spørger mig hvorfor alle ikke gør det og jeg kan kun fortælle dem at det bliver tiet ihjel i medierne og af branchen. Men det er jo klart at dem som bliver ved med at promovere VoWiFi er osse dem som lever af, at det går bedst muligt for mobilbranchen og de har jo ingen interesse af brugerne får en løsning, som de ikke kan leve af.

Denne artikel hander om at at folk har dårligt dækning, men hvis VoWiFi skal være den frelsen engel, kunne de have løst det for flere år siden. En stream på rimelig kvalitet koste 100K op/ned det er der plads til på det fleste WiFi og internet forbindelser.

Jeg kan idag sætte en Asterisk server op på en Raspberry Pi der på en rimelig forbindelse kan håndtere 10-15 abonnenter. Alle ville kunne tale gratis sammen. De ville kunne vælge en bylinje på en SIP trunk samtidig. Og en bylinje kan en hel familie ringe samtidigt på og modtage samtaler mendens andre har en SIP session kørende på samme PBX Det kan man i hvertfald hos min ITSP(Intenet Telephone Servce Provider). Han udbyder også danske telefon numre plus en masse andre landes, det kaldes DID.

Problemet før med SIP var at man skulle ud og hente special udstyr, og det var svært for ikke kyndige at sætte op, men nu med Android telefoner er født med en SIP klient i standard mobil appen, skal man ikke engang skaffe ekstra udstyr for at køre SIP. Og det er super enkelt at sætte op.

Hvis nu mobilselskaberne havde været rigtigt smarte så havde de tilbudt folk en SIP løsning ud over Mobil løsningen, og da man ved at ca 70% af al Smartphone trafik går over WiFi kun de route samtalen fra mobil til SIP hvis telefonen var på WiFi. Men de skal absolut lave noget proprietært lukket som VoWiFi.

240
16. marts 2015 kl. 07:22

Det undre mig vildt at jeg får tommel ned, når jeg fortæller om noget der virker fint idag og har virket for mig siden 2002.

Jeg undre mig også tit over, hvorfor jeg får tommel ned for at forklare folk, hvad der er af tekniske muligheder, men sådan er der så meget...

Medens SIP på mobilen har kun virket godt i nogen år. Men nu udråber man VoWiFi som at være det 3'die vidunder som løser folks problem, men folk har kunne lavet noget tilsvarende en del år.

Det var det med indpakningen - på en iPhone ligger der et menupunkt, hvor der er en kontakt, man kan slå til og fra. Det er den opsætning der skal til, og de kan selv pædagogen Karen og buschaufføren Bo finde ud af .

VoWiFi er på ingen måde en revolution, det er ikke noget nyt og smart og det kan intet, som SIP ikke har leveret i årevis.

Forskellen er blot, at indpakningen er lavet så flot og simpel, at folk ikke lægger mærke til det. Det så som sådan den disciplin, som Apple excellerer i - man tager noget alle andre allerede kan lave, pakker det smukt ind og kaldet det noget 'fancy'.

Så erik det er ikke fordi VoWiFi er 'fantastisk' - det er fordi det er 'fatastisk' flot pakket ind.

Hvis man vil se det fungerer i praksis, så er her en lille god video om VoWifi på amerikanske T-mobiles netværk. Videoen er optaget i Holland: https://www.youtube.com/watch?v=OK9Egp2qwJk

Hvis nu mobilselskaberne havde været rigtigt smarte så havde de tilbudt folk en SIP løsning ud over Mobil løsningen, og da man ved at ca 70% af al Smartphone trafik går over WiFi kun de route samtalen fra mobil til SIP hvis telefonen var på WiFi. Men de skal absolut lave noget proprietært lukket som VoWiFi.

Der er allerede teleselskaber, der tilbyder den slags løsninger til både erhverv og private - VIPtel f.eks.

Men det er korrekt, at ingen af de fire store selskaber tilbyder det.

241
16. marts 2015 kl. 09:18

Det var det med indpakningen - på en iPhone ligger der et menupunkt, hvor der er en kontakt, man kan slå til og fra. Det er den opsætning der skal til, og de kan selv pædagogen Karen og buschaufføren Bo finde ud af .</p>
<p>VoWiFi er på ingen måde en revolution, det er ikke noget nyt og smart og det kan intet, som SIP ikke har leveret i årevis.</p>
<p>Forskellen er blot, at indpakningen er lavet så flot og simpel, at folk ikke lægger mærke til det. Det så som sådan den disciplin, som Apple excellerer i - man tager noget alle andre allerede kan lave, pakker det smukt ind og kaldet det noget 'fancy'.</p>
<p>Så erik det er ikke fordi VoWiFi er 'fantastisk' - det er fordi det er 'fatastisk' flot pakket ind.</p>
<p>Hvis man vil se det fungerer i praksis, så er her en lille god video om VoWifi på amerikanske T-mobiles netværk. Videoen er optaget i Holland: <a href="https://www.youtube.com/watch?v=OK9Egp2qwJk">https://www.youtube.com/wa…;

Dette er ikke den aller bedste video om op sætningen af en sip konto i std telefon appen på android https://www.youtube.com/watch?v=rVd1ZWXzGPg

Det meste af videoen går med opsætning og ikke brug og man køre det meget langsom nok af pædagogiske grunde så hvor enkel og elegant brugen er ser man meget kort. Det er ikke helt så enkelt som at sætte et sim kort i men næsten.

Som sagt har jeg 2 ITSP'er så jeg får valget hvem jeg skal ringe op over. Men hvad kan være mere elegant end at man ringer op på nøjagtigt samme måde som jeg gør ved et almindelig mobilopkald og alle forgår mobil appen. Hvis jeg har sip notationen stående i min kontakter fx. <nummer@localphone.com spørg Androids standard telefon apps mig aldrig hvad vej jeg skal ringe op. Kan det være mere elegant. og min anden udbyder hedder @vyke.com så ringer den over ham. Og er nummeret hos en af min ITSP provider ja så taler vi gratis sammen. Så jeg bestemmer inde i min kontakter hvordan jeg vil ringe op pr. kontakt.

Jeg kan på ingen måde se, at det er smartere med VoWiFi og på en iPhone.

Beklager, men jeg tror at det er et stykke tid siden eller aldrig du har prøvet at sætte SIP op.

Og hel store fordel med sip og wifi er at jeg har samme billige priser jeg tror det er i 50 lande. Jeg bliver ramt ligeså hård som andre hvis det sker over mobil data i udlandet.

Hvis du mener at det er mindre elegant, så er det fordi du er iPhone fanboy. Nu er mine præferencer til Android og det er mest fordi nu kan jeg programmere til den og det passer godt med mine homeautomation projekter. Og jeg er Linux menneske og mange ting passer godt til Android. Ikke dermed sagt at jeg ikke kunne bruge de andre, men jeg startede med Android.

Det bedste af det hele er at jeg får et valg, for kommer VoWiFi til Android som std. kan jeg også vælge det. Hvad jeg tvivler jeg nogen sinde ville gøre, hvis de er til almindelige mobil telefon betingelser.

Der er allerede teleselskaber, der tilbyder den slags løsninger til både erhverv og private - VIPtel f.eks.</p>
<p>Men det er korrekt, at ingen af de fire store selskaber tilbyder det.

Viptel, Onefon og andre kommer fra den anden side de havde være ITSP i mange år før de blev mobil operatører også.

Jeg kan sige at have sip tændt i telefon appen koster ca. 10% batteri på min OnePlus One i døgnet og 3½ times snak koster også omkring 10%.

242
16. marts 2015 kl. 09:51

Jeg kan på ingen måde se, at det er smartere med VoWiFi og på en iPhone.

VoWiFi på en iPhone slås til/fra med én knap - tænd/sluk.

Ja, det er ikke voldsom kompliceret at tilkoble SIP på en Android telefon, men det har heller aldrig været til diskussion, ligesom SIP også fungerer fint.

Men Erik, du skal se det fra forbrugernes synspunkt. Der er VoWiFi simpelthen bare super nemt, og det er en løsning, som deres teleselskab tilbyder/supporterer.

Jeg kan simpelthen ikke lade være med at sammenligne det med Apple. MMS eksisterede også i mange år, før Apple opfandt iMessage. iMessage virkede "ud af boksen" og pludselig var det muligt at sende billeder i høj kvalitet uden at komprimere billederne til under 150 KB (eller 300 KB afhængig af operatørens indstillinger). iMessage gjort det simpelthen let at sende billeder, og fra den ene dag til den anden steg antallet af sendte billeder eksplosivt.

Sure gamle mænd holder selvfølgelig på, at de med SIP kan gøre akkurat det samme som VoWiFi - og ovenikøbet helt operatør/platforms uafhængig, og det er også helt korrekt. Ingen tvivl om det - SIP fungerer fremragende.

Men det er IKKE et spørgsmål om teknik - det er et spørgsmål om 'Convenience'.

Jeg tror på VoWiFi, fordi jeg kan se, at T-mobile har stor succes med teknikken i USA, og jeg håber inderligt, at det kommer til Danmark: http://www.fiercewireless.com/story/t-mobile-counts-7m-customers-using-wi-fi-calling/2015-03-13

Jeg er i øvrigt bedøvende lige glad med, om det er mit teleselskab der styrer funktionen, og jeg er også lige glad med at mit mobilselskab 'snylter' på mit Wi-Fi netværk, hvis blot det løser problemet med indendørsdækning. Og jeg er overbevist om, at danskerne generelt vil have samme holdning til tingene, hvis blot teknologien forbedre deres situation.

Hvis du mener at det er mindre elegant, så er det fordi du er iPhone fanboy. Nu er mine præferencer til Android og det er mest fordi nu kan jeg programmere til den og det passer godt med mine homeautomation projekter. Og jeg er Linux menneske og mange ting passer godt til Android. Ikke dermed sagt at jeg ikke kunne bruge de andre, men jeg startede med Android.

Jeg er såmænd ikke 'diehard fan' af hverken det ene eller det andet, men det er altså fakta, at Apple sidder på en enorm stor markedsandel i Danmark. Derfor er den platform (og brugerne af platformen) vigtige at fokusere på.

Den dag SIP kan opsættes med en "on/off" knap,der vil jeg anerkende, at SIP er lige så let at sætte op som VoWiFi - men ikke en dag før ;-)

Det bedste af det hele er at jeg får et valg, for kommer VoWiFi til Android som std. kan jeg også vælge det

VoWifi findes også til Android - og fungerer på samme måde som med iOS.

243
16. marts 2015 kl. 11:03

Jeg er i øvrigt bedøvende lige glad med, om det er mit teleselskab der styrer funktionen, og jeg er også lige glad med at mit mobilselskab 'snylter' på mit Wi-Fi netværk, hvis blot det løser problemet med indendørsdækning.
Og jeg er overbevist om, at danskerne generelt vil have samme holdning til tingene, hvis blot teknologien forbedre deres situation.

For mig løser den anden løsning mit indedørs problem da jeg har brugt 44kr på mobilsnak og 2*75 på SIP på 3/4år. Så bruger jeg 30skr om måneden på data. Og jeg taler enormt meget i telefon :-)

VoWifi findes også til Android - og fungerer på samme måde som med iOS.

Det må da være noget ekstra man installere. Jeg skal jo ikke installere noget ekstra.

Forøvrigt hvis nogen vil lege med SIP så er der en gratis udbyder som hedder getonsip.com, det var den næste video efter mit link så vil man kunne tale gratis med andre der opretter SIP den tog mig under 5 minutter at sætte op og det tog så lang tid fordi jeg lavede en fejl. Så nu har jeg 3 ITSP, og mine venner er også på den nu hvis en af de andre ikke skulle virke. Hvilket også er en fordel ved SIP, jeg vælger en anden hvis den første ikke virker. Og alle dem jeg har har ingen abonnement kun forbrug, så jeg betaler ikke for en masse som jeg ikke bruger.

PS: det er ikke mig der giver dig tommel ned!

45
11. marts 2015 kl. 14:56

Der snakkes om optimalt net, ikke bare >net<.

Så i bund og grund er vi tilbage til hvor vi startede......

Men både Lars og Johnny fik da så indrømmet at der kan være problemer forskellige steder og dermed kan vi vel komme videre med det artiklen omhandler, nemlig >optimalt net< i stedet for noget halvdårligt net...

25
10. marts 2015 kl. 21:40

KLs undersøgelse viser at kundernes brugeroplevelse i forhold til mobiltjenester er ringere på landet end i byerne. No shit sherloch... Det er interessant at få tal på det, men det kan nok ikke overraske nogen. Erhvervsstyrelsen og operatørerne kommunikerer i stor grad på dette vis: "Telenor dækker i dag 99% af danskerne med lynhurtigt data på 3G netværket.", "I 2014 opgraderer vi en stor del af vores 3G-netværk til den endnu hurtigere 4G-teknologi, som vi allerede dækker 80% af danskerne med.", "Som resultat af forbedringerne af netværket dækker Telia nu 99,8 pct. af danskerne med både 2G og 3G, mens flere end 95 % kan nyde godt af hastighederne på 4G-netværket", "Vi dækker 85% af danmarks befolkning med 4G/LTE". De mener naturligvis udendørs dækning, med en rigtig god telefon, i strakt arm, uden blade på træerne. Det er tydeligvis ikke alle som har fået med sig at man skal gå udenfor for at tale i mobiltelefon... Kunder er naturligvis et forstyrrende element i enhver forretning, specielt når de begynder at stille krav til de produkter man sælger. Det er åbenbart at kunderne har en anden forventning til mobildækning end det erhvervsstyrelsen og mobiloperatørerne har. Og det med at kunden altid har ret, det er ikke noget vi bruger her i butikken...

22
10. marts 2015 kl. 18:05

Så når leverandøren der får af vide at det denne leverer ikke er godt nok. Bagefter kommer og "benægter" at der skulle være noget galt så tager vi det for gode varer.

Kildekritik anyone.?

23
10. marts 2015 kl. 18:32

Kildekritik anyone.?

Er du i tvivl om at TDC har udbygget sit 4G net fra januar 2014 (startende i Helsingør) til her i februar 2015 i Nordjylland ?

Er du i tvivl om at TDC ikke havde mulighed for at anvende dele af sit 900 MHz bånd til 3G/UTMS900 før de havde det nye udstyr, der kom med 4G nettet ?

Er du i tvivl om, at man skal have 4G for at få fart på det mobile bredbånd især udenfor byerne ?

Eller hvad er du i tvivl om ?

TeliaTelenor har sammenlagt deres net 2G, 3G og 4G startende før 2014 og afsluttet her sidst i 2014. De mangler dog - ifølge egne oplysninger - endnu visse steder lidt i dækning.

Ligeledes er TDC ved at undersøge af afhjælpe rapporterede dækningshuller. Der mangler bla. nogle, men dog ret få master og det kan tage tid.

Men en smartphone vil aldrig komme til at kunne modtage noget med hastighed inde i alle huse. Særligt er der huse, der dæmper radiobølger uhyre meget - huse af metal, med metaltag eller fx i lave i stue/kælder rum.

Der skal man nødvendigvis også i fremtiden have en løsning med en ude-antenne og en 4G/router for at kunne få 'fut i fejemøget'. Naturlovene kan man ikke komme udenom.

Lars :)

27
11. marts 2015 kl. 09:09

Er du i tvivl om at TDC har udbygget sit 4G net fra januar 2014 (startende i Helsingør) til her i februar 2015 i Nordjylland ?</p>
<p>Er du i tvivl om at TDC ikke havde mulighed for at anvende dele af sit 900 MHz bånd til 3G/UTMS900 før de havde det nye udstyr, der kom med 4G nettet ?</p>
<p>Er du i tvivl om, at man skal have 4G for at få fart på det mobile bredbånd især udenfor byerne ?</p>
<p>Eller hvad er du i tvivl om ?

Han spurgte efter kildekritik. Det vil sige en tilsvarende undersøgelse lavet af mobilselskaberne selv, ikke en henvisning til deres egen producerede dækningskort, som os der er lidt inde i dette stof alligevel ved kun er retningsvisende....

Men hvorfor laver mobilselskaberne ikke selv en undersøgelse ? Lars, hvorfor tror >DU< at de ikke gør det ?

Lad os gerne få dit kvalificerede svar :-)

31
11. marts 2015 kl. 12:37

Har du et godt forslag til, hvad en sådan "undersøgelse" skal indeholde og hvordan den skal gennemføres og fremlægges? Og hvordan sikres det, at den er bare nogenlunde objektiv og teknisk korrekt udført?

Nej, skal jeg have det da ?

Mobilselskaberne har vel selv nogle kloge folk siddende, som kan skrue nogle fornuftige spørgsmål sammen, så de får en ordentlig uddybning af problematikken (kunne måske ende med at man fandt nogle årsager der nemt kunne rettes op på).....

36
11. marts 2015 kl. 14:14

Mobilselskaberne har vel selv nogle kloge folk siddende, som kan skrue nogle fornuftige spørgsmål sammen, så de får en ordentlig uddybning af problematikken

Nu tror du jo klart slet ikke på mobilselskaberne. Jeg har jo en systematisk foragt for deres og alle andres marketingfolk, der bestemt udgyder en del 'bullshit'. Tag 'by-selskabet 3', der mener de har landets bedste net - en joke af de helt store.

Men selskaberne som sådan ønsker faktisk at skabe god dækning og tilfredse kunder.

Det er imidlertid meningsløst at spørge generelt, hvis man vil have en ide om hvor og hvad der evt. kan/skal gøres bedre. Det er også helt nødvendigt, at de der svarer har realistiske forventninger - og her hjælper selskabernes reklamer bestemt ikke. Man kan ikke forvente og vil aldrig kunne forvente, at der er dækning dybt inde i huse og slet ikke nede i kældere. Der kan ikke skabes dækning med nogen hastighed inde i en skov - medmindre hvert 25-30 bøgetræ bliver en basisstation.

Men ved folk det, ved de fx at TDCs 4G/LTE800 dækningskrav direkte undtager skove, fordi det er ganske uden teknisk og økonomisk fornuft af stille krav her ?

Det er jo en vigtig side af godt statistisk arbejde, at sikre at en tilsyneladende sammenhæng ikke skyldes tilfældighed eller kunne have andre årsager.

Jeg har netop måtte slukke og genstarte min telefon, fordi 'data' ikke virkede efter kl 11.13, men et lille tjek på nabokontorene fik mig til at indse, at signaldækningen var fin og problemet kun var med data på min telefon. På min forrige telefon oplevede jeg af og til, at mit kindben fik rørt ved den ret store røde 'afbrydknap' så forbindelsen røg. Ikke rigtigt et signalproblem - vel?
Jeg oplever regelmæssigt, at en jeg ofte taler med forsvinder - nåja ofte, men ikke altid, når han først at sige "nu jeg kører ned i parkeringskælderen".

Det er således helt nødvendigt, at man får registreret alle relevante oplysninger, hvis det skal give mening at finde områder, hvor der er rigtige dækningsproblemer, som kan og skal afhjælpes - og de findes uden tvivl.

Løse rygter og enkeltsager har aldrig bragt fremskridt. Der skal anderledes viden, samt fast og solidt arbejde til.

Lars :)

24
10. marts 2015 kl. 20:01

"Snip, en masse om en masse"

Tvivl, nææ. Jeg bad bare om lidt kildekritik, ikke flere henvisninger til den samme kilde.

20
10. marts 2015 kl. 17:34

"Den er særligt gal i landområderne, og i 2014 fik Sorø Kommune 325 henvendelser fra borgere, der ikke kunne få ordentlig forbindelse.

»Der er mange situationer, hvor det er frygteligt irriterende, hvis man som borger ikke kan søge oplysninger på nettet. Man skal søge digitalt, hvis man for eksempel skal have en byggetilladelse, og så er det meget frustrerende, hvis man ikke kan komme igennem. Vores skoleelever har fået iPads og skulle gerne have mulighed for at bruge dem derhjemme,« siger Bente Kjeldal Jensen, der er landinspektør i teknik- og miljøafdelingen i Sorø Kommune, til Berlingske."

Men mobilt bredbånd vil aldrig kunne give optimale hastigheder indendørs og slet ikke i et tyndt befolket bakket landskab med skove som i dele af Sorø kommune.

Vigtigere er det imidlertid, at det mobile bredbånd, blev kraftigt udbygget i løbet af 2014, men TDC, der fra udgangen af 2015 har direkte dækningspligt i bla. Fjenneslev og Ruds Vedby (og i nabokommunen i Høng), har allerede udrullet sit 4G net fra uge 26 i 2014 dvs midt på sidste sommer og sit 3G/UTMS900 net fra 1 oktober 2014.

For TDCs kunder er det således ganske urimeligt at medregne 4G dækningen fra før uge 26 og 3G dækningen fra før 1-10-2014 i Sorø kommune.
For TDC er det ganske enkelt et helt nyt og andet net, der nu dækker Sorø.

Det er ligeledes urimeligt at medtage borgere der bor udenfor byerne og anvender selskabet 3's net. Dette selskab har ingen pligt til at dække og har kun i mindre omfang de lave frekvenser, der kan dække godt ud over markerne.

Det er vel i det hele taget meget meningsløst, at lave undersøgelser hos uvidende borgere, der anvender helt forskelligt udstyr og helt forskellige teleselskaber - ofte valgt udfra den billigste pris eller den bedste rekvalme.

Endelig er der børnene med iPads. De skal da ikke lave webarbejde direkte via 3G eller 4G, men som minimum via en WiFi forbindelse. Der må da være grænser for, hvor meget borgmestre skal bestemme over de fysiske muligheder indenfor radioteknologi.

Lars :)

26
11. marts 2015 kl. 09:05

Det er vel i det hele taget meget meningsløst, at lave undersøgelser hos uvidende borgere, der anvender helt forskelligt udstyr og helt forskellige teleselskaber - ofte valgt udfra den billigste pris eller den bedste rekvalme.

Næh, hvorfor mener du det ? Mange firmaer laver spørgeundersøgelser hos deres kunder. "Hvordan synes I vores produkt er" osv.

Men i flg. Lars er det fy når det bliver gjort med mobilselskabernes produkter ?

Hvorfor negligerer du at folk oplever problemer ?

Mener du at kunderne skal være tekniske genier der skal kunne regne ud helt af sig selv hvornår signalet er godt eller det er skidt ?

Tak for kaffe siger jeg bare!

28
11. marts 2015 kl. 09:14

Næh, hvorfor mener du det ?
Mange firmaer laver spørgeundersøgelser hos deres kunder. "Hvordan synes I vores produkt er" osv.</p>
<p>Men i flg. Lars er det fy når det bliver gjort med mobilselskabernes produkter ?</p>
<p>Hvorfor negligerer du at folk oplever problemer ?</p>
<p>Mener du at kunderne skal være tekniske genier der skal kunne regne ud helt af sig selv hvornår signalet er godt eller det er skidt ?</p>
<p>Tak for kaffe siger jeg bare!

KLs undersøgelse er jo ikke af enkelte produkter Jens.

KL kunne også have undersøgt kvaliteten af journalistik. Så kunne KL have ringet til en masse tilfældige danskere og spurgt dem, om deres mening om journalistikken i Danmark. Afhængig af folks medieforbrug og præference, så vil man så får svar i øst, syd, nord og vest.

Så havde KL nok fået en masse skidt at vide om journalister, aviser og medier generelt.

Men hvad kan redaktøren af Kristeligt Dagblad eller TV2 Bornholm bruge undersøgelsen til? Omhandler undersøgelsen overhovedet de medier?

Se det er problemet med den slags undersøgelser. Man får kun lidt konkret viden om problemstillingerne udover at folk er utilfredse (stor overraskelse???)

30
11. marts 2015 kl. 12:33

Se det er problemet med den slags undersøgelser. Man får kun lidt konkret viden om problemstillingerne udover at folk er utilfredse (stor overraskelse???)

Jeg er absolut ikke enig. Man får jo netop konstateret at der er et problem af en eller anden art.

Vi er vel enige om at det sikkert skyldes en kombination af mange forskellige parametre, f.eks. beliggenhed, dårlig antenne i telefon, geografi osv. osv., og ikke udelukkende skyldes selskaberne

Det er da derfor det må være i mobilselskabernes egen interesse at få det undersøgt til bunds og manet eventuelle fejl oplysninger til jorden.

Min teori er dog at det vil være for mobilselskaberne, som at stikke en hånd ind i hvepsereden. Det har de ikke lyst til og derfor ser man ikke en undersøgelse fra dem.

Mobilselskaberne har et ry som brugtbilsforhandlere. De rider som de sadler.

Men lad os da bare fortsætte med at kigge på deres teoretiske dækningskort og sige at alt er 100% i den skønneste orden....

Johnny, dig og Lars forstår simpelthen ikke at der kan være problemer forskellige steder. I mener alt er I den skønneste orden og fejlen 100% ligger hos den "dumme" forbruger og KL. Fint for mig, men undersøgelsen siger noget andet også selvom den ikke er videnskabelig korrekt. Hvis jeg var i samme situation, så ville jeg undersøge til bunds og tilbagevise. Det kan umuligt være i deres interesse at disse "undersøgelser" kommer ud og svinger så kraftigt til den forkerte side...

32
11. marts 2015 kl. 13:53

eg er absolut ikke enig. Man får jo netop konstateret at der er et problem af en eller anden art.</p>
<p>Vi er vel enige om at det sikkert skyldes en kombination af mange forskellige parametre, f.eks. beliggenhed, dårlig antenne i telefon, geografi osv. osv., og ikke udelukkende skyldes selskaberne</p>
<p>Det er da derfor det må være i mobilselskabernes egen interesse at få det undersøgt til bunds og manet eventuelle fejl oplysninger til jorden.</p>
<p>Min teori er dog at det vil være for mobilselskaberne, som at stikke en hånd ind i hvepsereden. Det har de ikke lyst til og derfor ser man ikke en undersøgelse fra dem.</p>
<p>Mobilselskaberne har et ry som brugtbilsforhandlere. De rider som de sadler.</p>
<p>Men lad os da bare fortsætte med at kigge på deres teoretiske dækningskort og sige at alt er 100% i den skønneste orden....

Jens, jeg tror altså, du misforstå mig.

Det er helt reelt at spørge folk om deres oplevelser (det gør de fleste større virksomheder allerede i dag uanset branche), men så skal man gøre det meget mere konkret i stedet for nogle overordnede spørgsmål.

Overordnede spørgsmål er fine, hvis man går efter et journalistisk eller politisk mål for øje, men til forbedring af kundernes oplevelse, kan den slags undersøgelser ikke bruges til noget som helst.

Hvis KL F.eks. i morgen lavede samme undersøgelse omkring bredbånd ved at ringe til 2500 tilfældigt udvalgte danskere, så ville svarene være lige så svævende i luften. De ville sikkert ringe til både Stofa fiberkunder med rasende hurtige forbindelser, og TDC kunder, der bor langt fra centralen. Og de ville nok også ramme nogle kunder med internet fra YouSee, Telia og DanskNet. For disse kunders vedkommende vil en del nok svare, at deres internetforbindelse ikke lever op til deres forventninger.

Teoretisk set vil ingen at de 2500 tilfældig udvalgte kunder nok være kunder hos et lille vestjysk WISP, og hvad kan denne lille WISP så bruge undersøgelsen til? Ingen ting? Eller ville denne lille WISP straks iværksætte netværksforbedringer på tværs af alle sendepostitioner for at forbedre kunderens oplevelse? Spendere titusindvis af kroner for at forbedre selskabets produkt på baggrund af en undersøgelse foretaget af KL?

KLs undersøgelse er fin nok, men helt og aldeles utilstrækkelig til alt end en politisk dagsorden. Undersøgelsen kan vise, at nogle danskere oplever nogle problemer, men undersøgelsen giver intet overblik over problemerne.

Johnny, dig og Lars forstår simpelthen ikke at der kan være problemer forskellige steder. I mener alt er I den skønneste orden og fejlen 100% ligger hos den "dumme" forbruger og KL.
Fint for mig, men undersøgelsen siger noget andet også selvom den ikke er videnskabelig korrekt.
Hvis jeg var i samme situation, så ville jeg undersøge til bunds og tilbagevise. Det kan umuligt være i deres interesse at disse "undersøgelser" kommer ud og svinger så kraftigt til den forkerte side...

Ah... nu lægger du vidst ord i munden på i hvert fald undertegnede.

Selvfølgelig er der nogle problemer, hvis så mange danskere svarer at de oplever problemer. KLs undersøgelse giver et fingerpeg om at noget er galt på landet, men den giver ingen information om, hvad der går galt og hvorfor. Undersøgelse konstaterer at der er problemer, men en nærmere undersøgelse af problemstillingerne findes ikke. Derfor er den ubrugelig til alt andet end en politisk dagsorden.

Noget så simpelt som at spørge folk om deres valg af teleselskab og hvilken telefon de benyttede, kunne måske vise en klar tendens. Lars var vidst inde på noget af det med denne sætning:

Det er vel i det hele taget meget meningsløst, at lave undersøgelser hos uvidende borgere, der anvender helt forskelligt udstyr og helt forskellige teleselskaber - ofte valgt udfra den billigste pris eller den bedste rekvalme.

En stor del af problemerne kan dog løses, hvis folk blot valgte det teleselskab, der har den bedste dækning på deres hjemadresse og valgte en telefon med en rimelig antenne.

Det er helt ærlig og reel snak, og det har ikke noget at gøre med at alt er i skønneste orden eller at "fejlen" 100 procent ligger hos den "dumme" forbruger og KL.

TV2 har tidligere lave en lignende undersøgelse omkring mobilhuller i Danmark, og der bad TV2 om teleselskab og mobiltelefon. Jeg har efterfølgende kigget nærmere af de indrettede mobilhuller og cirka 70 procent af indberetningerne kunne afhjælpes blot ved at skifte teleselskab, udskifte en iPhone 3GS/4 eller blot afvente, at TDC refarmede 3G på 900 MHz.

Det viser blot, at danskerne ikke er opmærksom på, at deres valg af teleselskab og udstyr har en reel indflydelse på den dækning de oplever.

Danskerne tror at de magiske radiobølger kan finde vej over alt blot de store teleselskaber vil sætte nogle flere mobilmaster op, og KL (og mange medier) spiller med på den melodi. Løsningen er ikke flere mobilmaster, løsningen er og bliver dedikerede løsninger, hvor taleopkald bliver sendt over en infrastruktur i folks egne hjem - f.eks. via en femtocelle.

44
11. marts 2015 kl. 14:55

Og hvordan forbindes denne femtocelle så lige til resten af verden?

Femtoceller og økonomisk set nok snarere anvendelse af WiFi for private, kan skaffe dækning inde i huse - de kan så at sige skaffe udendørs antennedækning dybt inde i folks huse. Der opsættes næsten rutinemæssigt forstærkere/femtoceller i de fleste nyere kontorbygninger. Ny boligbyggerier er typisk også så signaltætte, at der pt arbejdes med nye retningslinjer for at skaffe mobildækning inde i alle nye huse.

Det er jo indlysende, at alle steder, hvor man allerede har en god fast internetopkobling, vil man lade trafikken inkl tale gå denne vej. Vi er mange der allerede har udskiftet vor fastnettelefon med IP-telefoni over vor internetopkobling.

Men en 4G-antenne/router af god kvalitet og rigtigt monteret giver jo et 1-2 størrelsesordner bedre signal/støjforhold i forhold til en telefon inde i et bare et normalt hus. Så er det den mulighed man har for en opkobling er det da en fin løsning.

Kitmagasinet fra nov 2014 http://www.kitmagasinet.dk/images/Media/kit04_2014_low.pdfhar en artikel om en måling af signalstyrke uden for og inde i en af DTUs bygninger, der i øvrigt har direkte udsigt til mobilmasten blot 300 m væk.
Her er signalet over 500 gange svagere inde i huset. Det er så nok et slemt tilfælde af et hus. Men det er helt udenfor enhver realítet, at øge mastens sendestyrke ret meget. Og værre, tænk hvis 2W fra mobilen skulle øges til over 1000W - ingen strøm på batteriet og brændte fingre, blot for at sige "Hej hvordan går det - av av av"

Det er ikke nogen løsning at sætte de mest uvidende og de mest primitivt tænkende til at løse vanskelige opgaver indenfor mobiltelefoni eller for den sag skyld indenfor stort set alt andet vanskeligt.

Men jeg ved godt, at der også bliver solgt huse bare fordi købers kone er blevet forelsket i 'den lyserøde farve' i soveværelset. De mennesker får bare aldrig min respekt.

Lars :)

51
11. marts 2015 kl. 15:39
41
11. marts 2015 kl. 14:31

Det gør man med en internetforbindelse på mindst 2 Mbit/s. Det er som sådan lige meget forbindelsen leveres over 4G LTE, xDSL, fiber eller what ever

4G LTE er vel ude allerede da der ikke er mobildækning. Fiber mener de jo at folk selv skal betale for at få lagt ud, så der er vel også ude. xDSL, tjaa de fleste steder kan man jo måske nok komme op på 2 mbit, men hvordan skal man dele det op. Som i gamle dage hvor man ikke kunne tale i telefon nå nogen var på nettet eller omvendt.?

Men humlen i det hele lader til at være at det er forbrugeren der skal stille infrastruktur til rådighed for teleselskabet.

42
11. marts 2015 kl. 14:39

4G LTE er vel ude allerede da der ikke er mobildækning.
Fiber mener de jo at folk selv skal betale for at få lagt ud, så der er vel også ude.
xDSL, tjaa de fleste steder kan man jo måske nok komme op på 2 mbit, men hvordan skal man dele det op. Som i gamle dage hvor man ikke kunne tale i telefon nå nogen var på nettet eller omvendt.?</p>
<p>Men humlen i det hele lader til at være at det er forbrugeren der skal stille infrastruktur til rådighed for teleselskabet.

Nej Nicolai, sådan hænger det ikke sammen.

Man kan med en håndhold telefon sagtens opleve problemer med indendørs taledækningen, mens der samtidig godt kan leveres datadækning vha. en ekstern antenne og en mobilt bredbånds router.

Det er fuldt ud muligt, at opsætte en mobilt bredbåndsrouter med ekstern antenne, og så tilslutte en femtocelle (eller benytte VoWiFi).

Og de fleste steder på landet er det også muligt at få en forbindelse på mindst 2 Mbit/s over ADSL2 eller VDSL2. Nogle steder er det oven i købet muligt at få fiber eller andre former for trådløse forbindelser.

50
11. marts 2015 kl. 15:33

Forventes det at JEG stiller infrastruktur tilrådighed for min leverandør, eller er det ok at JEG forventer at denne gør dette.?

Som med alt andet infrastuktur - private veje og fællesveje, el, kloakering, vand, renovation mm er det noget den enkelte lodsejer skal betale selv.

Ofte pålægges lodsejerne i et område tvangsmæssigt af kommunen at betale for kloakering eller for at få lagt vandværksvand ind.
Køber man en grund i en udstykning, samles det ofte i 'byggemodning', der så kan være indeholdt i salgsprisen eller være opført som enekstra betaling - forskellen er ren bogføring - lodsejeren kommer til at betale.

Det er bare allerede sket og betalt langt de fleste steder - lige bortset fra bredbånd i ældre boligområder og i alene liggende huse, gårde ol.

Alle nye udstykninger er i de senere år naturligvis blevet udlagt med fiber i stedet for kobber.

TDC har (i endnu 1-2 år) en pligt til at skaffe en telefonforbindelse alle steder i landet til alm. oprettelsespris.
Men TDC har ingen pligt til at grave nye kabler ned, bare de kan levere en ISDN2 forbindelse. Fx vil også en radiolink kunne tillades. Da det er at grave - og især at reetablere efter en opgravning - der koster en krig, så er alle der meget store besparelser ved at få eksisterende forbindelser til at yde tilstrækkeligt. Det kan man med en stor del af alle telefonkabler og over alle de mange kabel-tv forbindelser som youSee, Stofa og antenneforeninger leverer.

Lars :)

54
11. marts 2015 kl. 15:53

Som med alt andet infrastuktur - private veje og fællesveje, el, kloakering, vand, renovation mm er det noget den enkelte lodsejer skal betale selv

Så du mener altså at hvis jeg betaler en leverandør for at levere kloarkering til mig at det er ok hvis denne leverandør så ikke leverer dette?

Det er det scenarie vi er ude i med leverancer på teleområdet. Vi/jeg betaler en leverandør for at stille et ydelse tilrådighed for mig, og hvis denne så ikke leverer dette så skal jeg stadigvæk betale til leverandøren samt selv levere en løsning?

58
11. marts 2015 kl. 16:15

Så du mener altså at hvis jeg betaler en leverandør for at levere kloarkering til mig at det er ok hvis denne leverandør så ikke leverer dette?

Nej, naturligvis ikke hvis du har en aftale om at levere af en kloak. Men hvis du har en aftale om at levere kloakvand til en hovedledning (typisk betalt over en afgift på det rene vand), så kan du ikke forvente, at der er inkluderet kloakrør eller en nedgravning af disse ind til dig.

Du skal da også forvente, at du selv skal renovere din stikledning af kloakken, når dette bliver nødvendigt.

Der er ikke noget fjernsyn eller nogen internetforbindelse inkluderet i betalingen til Netflix - det er alene dit problem.

Du skal ikke forvente, at der kan findes statsmidler til at give dig noget, der er 'sjovt'. Staten har rigeligt med at betale for alt det der er nødvendigt i vort samfund - skoler, veje, hospitaler, folkepension og meget, meget mere - uden at optage for meget gæld. (vi er nogen, der mener, at staten burde forsøge at afdrage hellere end at optage mere gæld)

Er det på nogen måde 'sjovt for dig', så betal det hele selv eller undvær - det er en uhyre god og realistisk tommelfingerregel for os alle.

Lars :)

60
11. marts 2015 kl. 17:32

Interessant tanke, kan du ikke lige linke/dokumentere at det af ex. TDC leverede kobberkabel er min ejendom og ikke TDC's?</p>
<p>Hvis du kan det, så skal jeg med glæde give dig ret i din påstand.

Nu sammenligner du to forskellige ting. Det er måske overraskende nogle danskere, men der er forskel på ejerskabet af forskellige typer infrastruktur.

TDC ejer kablerne indtil den grå kasse, som du har siddende udenpå dit hus, men kablerne fra den grå kasse og ind i huset er din ejendom.

Alle kabler som bliver ført rundt i dit hus er også din ejendom, hvilket du også betaler for, hvis TDC monteret det.

Forøvrigt akkurat det samme er gældende for de fleste fiberselskaber som jeg er bekendt med - dog med den undtagelse at fiberboksen typisk er monteret inde i selve huset.

Fandt vi forøvrigt ud af, hvem der betaler for strømmen til din fiberboks?

64
11. marts 2015 kl. 18:20

Nu var det Lars der bragte kloarker ind i debatten, men det glæder mig da at du er enig med mig i at hans sammenligning er mangelfuld.

Jeg er helt enig med Lars i, at der er mange udgifter, som man som boligejer selv må betale. Man kan ikke få fælleskassen til at betale for det hele, og man må som ansvarlig samfundsborger selv påtage sig nogle omkostninger.

Det være sig omkostninger til f.eks. at få leveret en ordenlig bredbåndsforbindelse, trække ethernetkabler rundt i ens bolig eller betale for kloakering på ens egen grund.

Blot fordi man betaler for én ydelse, så betyder det ikke, at alt derefter er omkostningsfrit.

Jeg betaler også min skat, men selvom kommunen bærer den største andel, så betaler jeg stadigvæk for at sende ungerne i fritidsklub om morgnen.

Jeg betaler for mit Boxer TV abonnement, men jeg betaler stadigvæk for at få TV montøren ud og sætte en antenne op.

Jeg betaler også for mine briller hos optikeren, men en synstest koster stadigvæk ekstra (hvis man vælger lavpris optikeren).

Den indendørs mobildækning bliver aldrig nogensinde ordenlig uden en dedikeret løsning i folks hjem. Og den løsning skal nok også komme til Danmark. I England udruller alle fire store mobilselskaber i løbet af de næste par måneder VoLTE og VoWiFi.

Det interessante i den forbindelse er, at man i England har haft en lignede politisk diskussion omkring teleselskaberne, og manglende dækning. Forskellen mellem England og Danmark er blot, at dækningen i landområderne i Danmark (og i byerne) er himmelvid bedre end i England.

Fandt vi forøvrigt ud af, hvem der betaler for strømmen til din fiberboks Nicolai?

70
11. marts 2015 kl. 18:43

Står der i din kontrakt med boxer at de kommer og sætter udstyr op, eller står der at du selv skal levere dette.
Hvis leverandøren skriver at alt nødvendigt udstyr medfølger, så må det forventes at dette medleveres ved leverancen.

Det afhænger af hvilket tilbud, man som kunde har accepteret. Som udgangspunkt er det kundens eget ansvar at skaffe TV, antenne, antenneledning, CA-modul, strøm og alle andet.

Boxer TV sælger blot adgangen til deres signal - faktisk lidt lige som Netflix.

65
11. marts 2015 kl. 18:31

Jeg er helt enig med Lars i, at der er mange udgifter, som man som boligejer selv må betale. Man kan ikke få fælleskassen til at betale for det hele, og man må som ansvarlig samfundsborger selv påtage sig nogle omkostninger.

Som samfundsborger påtager jeg mig gerne de omkostninger som samfundet finder rimeligt at jeg skal betale for. Men når det kommer til private tjensteudbydere der ikke er underlagt samfundets omkostninger er jeg af en anden holdning.

Men vi kan jo gøre som Mogens Ritsholm har foreslået utallige gange. Skil infrstrukturen ud fra tjensteudbyderen.

71
11. marts 2015 kl. 18:51

i den kontrakt jeg har indgået med fiberleverandøren skal jeg levere strømmen, så hvor vil du hen med det?

Du stiller dermed infrastruktur til rådighed for dit fiberselskab - og du betaler oven i købet for det.

Det står jo i skærende kontrast til, hvad du ellers siger:

Men når det kommer til private tjensteudbydere der ikke er underlagt samfundets omkostninger er jeg af en anden holdning.

Så du vil altså ikke betale for bedre dækning fra dit mobilselskab, men du betaler glædeligt for strømmen til fiberboksen fra dit fiberselskab? Er det ikke en selvmodsigelse?

Du kommer selv til at stille Wi-Fi, internetadgang og strøm til rådighed for dit mobilselskab i fremtiden. Og du vil ikke få en krone for det. Til gengæld så vil du få leveret en markant bedre oplevet dækning i dit hjem, når din telefon aktivt benytter dit Wi-Fi netværk med VoWiFi.

Det nytter ikke noget, at sætte 5.000 ekstra mobilmaster op til enorme smafundsmæssige omkostninger, og det hjælper heller ikke at kræve fri roaming hos de danske teleselskaber.

Vejen frem er en form mobilmast i ens hjem - det være sig femtocelle, LTE relays eller VoWiFi. Tekniske set forskellige løsninger, der virker forskelligt men som løser samme problemstilling.

72
11. marts 2015 kl. 19:01

Du stiller dermed infrastruktur til rådighed for dit fiberselskab - og du betaler oven i købet for det.

Det er den kontrakt som jeg har indgået, ja. Vis mig hvor der i en kontrakt for mobiltbredbånd/telefoni står at jeg skal stille infrastruktur til rådighed for dem

Så du vil altså ikke betale for bedre dækning fra dit mobilselskab, men du betaler glædeligt for strømmen til fiberboksen fra dit fiberselskab? Er det ikke en selvmodsigelse?

Står der i min kontrakt med mobilselskabet at jeg skal det. Eller ej.?

Du kommer selv til at stille Wi-Fi, internetadgang og strøm til rådighed for dit mobilselskab i fremtiden. Og du vil ikke få en krone for det.
Til gengæld så vil du få leveret en markant bedre oplevet dækning i dit hjem, når din telefon aktivt benytter dit Wi-Fi netværk med VoWiFi.</p>
<p>Det nytter ikke noget, at sætte 5.000 ekstra mobilmaster op til enorme smafundsmæssige omkostninger, og det hjælper heller ikke at kræve fri roaming hos de danske teleselskaber.</p>
<p>Vejen frem er en form mobilmast i ens hjem - det være sig femtocelle, LTE relays eller VoWiFi. Tekniske set forskellige løsninger, der virker forskelligt men som løser samme problemstilling.

Hvem kommer til at levere infrastrukturen ud af huset til dette.? ifølge dig er det jo ikke noget der skal leveres af teleleverandørende. Fremtiden tegner til at vi flytter fra voice til voice over data som du selv skriver. Så hvis vi flytter det over til ren data, så komme teleselskaberne bare til at tjene det mindre på minuttakster o.l.

75
11. marts 2015 kl. 22:27

Fremtiden tegner til at vi flytter fra voice til voice over data som du selv skriver. Så hvis vi flytter det over til ren data, så komme teleselskaberne bare til at tjene det mindre på minuttakster o.l.

Nu har jeg rodet med VOIP og SIP lige siden 2003 og det har aldrig været bedre for mig end det er i dag. Jeg benytter Android og min telefon apps kan jeg sætte flere SIP udbydere op og jer ringer ud over dem i rigtig god kvalitet og det er ligegyldig om jeg er på WiFi, 3G eller LTE. Mobil telefoni er for mig en nødforanstaltning en jeg vil skulle bruger til 112 m.fl. og folk som ikke kender mig. Min mobil køre nok tæt ved 90% af tiden over WiFi med data, jeg har i mine vågne timer altid mobilen på mig og et jabra clips bluetooth headset på, da jeg bruger også telefonen til streaming audio og podcast.

Lars og Johnny er i min opfattelse så old school, det vigtigste for mig er data!!!! Langt det meste samtale foregår gratis, jeg er klar over at intet er gratis, men jeg men jeg taler mest ud over min flatrate forbindelse, eller den wifi jeg har hos dem jeg besøger eller arbejder samme med.

76
12. marts 2015 kl. 07:18

Nu har jeg rodet med VOIP og SIP lige siden 2003 og det har aldrig været bedre for mig end det er i dag. Jeg benytter Android og min telefon apps kan jeg sætte flere SIP udbydere op og jer ringer ud over dem i rigtig god kvalitet og det er ligegyldig om jeg er på WiFi, 3G eller LTE. Mobil telefoni er for mig en nødforanstaltning en jeg vil skulle bruger til 112 m.fl. og folk som ikke kender mig. Min mobil køre nok tæt ved 90% af tiden over WiFi med data, jeg har i mine vågne timer altid mobilen på mig og et jabra clips bluetooth headset på, da jeg bruger også telefonen til streaming audio og podcast.</p>
<p>Lars og Johnny er i min opfattelse så old school, det vigtigste for mig er data!!!! Langt det meste samtale foregår gratis, jeg er klar over at intet er gratis, men jeg men jeg taler mest ud over min flatrate forbindelse, eller den wifi jeg har hos dem jeg besøger eller arbejder samme med.

Rart at høre en praktisk erfaring med VoIP. Problemet med SIP er blot, at almindelige danskere ikke aner hvad det er, og hvordan det fungerer. Hvis jeg husker korrekt, så benytter du også VoIP over en 3G forbindelse? Eller svigter min hukommelse?

VoWiFi er jo i bund og grund VoIP, som bliver styret af ens teleselskab. Det er ikke den dybe tallerken der bliver opfundet, det er mere indpakningen som bliver smartere.

VoWiFi vil kunne løse mange af de problemer danskerne har med dårlig indendørsmobildækning, og fra teleselskabernes synspunkt, så kan det gøres relativt billigt.

Jeg har noteret mig, at alle fire store britiske teleselskaber nu er hoppet med på VoWiFi.

77
12. marts 2015 kl. 08:44

Rart at høre en praktisk erfaring med VoIP. Problemet med SIP er blot, at almindelige danskere ikke aner hvad det er, og hvordan det fungerer. Hvis jeg husker korrekt, så benytter du også VoIP over en 3G forbindelse? Eller svigter min hukommelse?

For det første er der ingen i telebranchen der er interesseret i at man kører uden om dem. Så folk får ikke noget at vide, og journalisterne skriver jo ikke om det for de snakker telebranchen efter munden.

Og ja det virker perfekt over 3G og LTE! Og enhver Android enhed har indbygget en SIP klient og min som er ver. 4.4.4 er den klient let at sætte op og virker upåklagelig. Når jeg ringer op på min mobil får jeg valget hvordan jeg vil ringe ud, over min operatør, eller sip provider 1 ell. 2. Opkald til mig om de kommer fra mobile nettet eller SIP providerne foregår helt normalt som et modtaget opkald.

Jeg har brugt localphone.com som SIP provider i mange år og det virker helt perfekt.

Lige meget hvor let det er at sætte op er folk for dovne til at gøre det. En af årsagerne til jeg gør det er at jeg rigtigt bliver og har blevet røvet af teleselskaberne på telefoni fordi jeg bor i Sverige og taler meget med Danmark og USA. Men det er så enkelt at sætte op og jeg sætter 2 gange €10 ind hos min udbyder om året og så ringer jeg super billigt til hele verden.

Og det er ikke super stor båndbredde jeg har brug for når det kun er tale. Så længe der ikke er nogen som promoverer hvad man kan med Android telefoner så er der ingen som gør noget.

Jeg er ren Android mand og aner ikke hvad man gør på andre mobil OS'er.

Som jeg har skrevet før har jeg super mobilnet i mit område, her i det Nordlige Skåne så SIP virker godt. Jeg er jævnligt i DK og bor som regel på et lille hotel med WiFi og der virker min forbindelse også godt. Familie og venner jeg besøger har også WiFi og der virker IP telefoni også godt.

VoWiFi er jo i bund og grund VoIP, som bliver styret af ens teleselskab. Det er ikke den dybe tallerken der bliver opfundet, det er mere indpakningen som bliver smartere.

Jeg kan nu ikke se at det er smartere end det jeg kører, hvor alt forgår fra samme app på min smartphone. Nemlig standard telefon appen.

VoWiFi vil kunne løse mange af de problemer danskerne har med dårlig indendørsmobildækning, og fra teleselskabernes synspunkt, så kan det gøres relativt billigt.

Jeg taler sjældent over mobil nettet og altid over Data. VoWiFi er efter min mening noget proprietært software, som gør alting lidet fleksibelt og giver ingen valg.

Folk bruger Viper, Skype, Google hangout, men det betyder at man skal have flere apps kørende. Jeg benytter kun en på min telefon. Hvis jeg endelig skulle bruge noget med Video telefoni ville jeg benytte Jitsi som også benytter sip protokollen. Vil indrømme at selvom den er bedre er den svære at sætte op end de førstnævnte.

Jeg har noteret mig, at alle fire store britiske teleselskaber nu er hoppet med på VoWiFi.

Det er da en måde at kompensere for dårlig dækning.

PS: Jeg bruger nok wifi mere end de fleste, min trafik på mine mobile enheder er oppe på 90%, men det skyldes at jeg WiFi næsten alle steder hvor jeg kommer.

79
12. marts 2015 kl. 09:03

For det første er der ingen i telebranchen der er interesseret i at man kører uden om dem. Så folk får ikke noget at vide, og journalisterne skriver jo ikke om det for de snakker telebranchen efter munden.

Nej teleselskaberne vil gerne beholde trafikken, men der findes mindre danske teleselskaber, der tilbyder SIP til danske kunder - også private.

Jeg kan nu ikke se at det er smartere end det jeg kører, hvor alt forgår fra samme app på min smartphone. Nemlig standard telefon appen.

Det er smartere fordi den tekniske del med opsætning osv. bliver styret af ens teleselskab. Som sagt - indpakningen er kønnere.

Lige meget hvor let det er at sætte op er folk for dovne til at gøre det.

Det er næsten lige før, at du skriver at "danskerne er dumme og dovne", men den tager jeg på mine skuldre.

Men ja - danskerne er dovne, og derfor bliver VoWiFi også en succes, hvis det lanceres i Danmark.

Det er da en måde at kompensere for dårlig dækning.

Ja, eller udvide dækningen steder, hvor der realistisk aldrig nogensinde vil kunne leveres ordenlig dækning til en håndholdt telefon.

82
12. marts 2015 kl. 09:47

Nej teleselskaberne vil gerne beholde trafikken, men der findes mindre danske teleselskaber, der tilbyder SIP til danske kunder - også private

Jeg benytter ikke Danske og Svenske Sip udbydere, for jeg har intet abonnement og ingen opkaldsagift, hos de 2 sipudbydere jeg bruger ude i verden.

Det er smartere fordi den tekniske del med opsætning osv. bliver styret af ens teleselskab. Som sagt - indpakningen er kønnere.

Opsætningen er så enkel at jeg over en telefon kan hjælpe enhver i gang. Selv dem på bagerste række i skolen kan finde ud af det. Jeg har hjulpet total none tech brugere til at sætte det op på under et halvt minut.

Og jeg kan ikke se det bliver kønnere når det er den præinstallerede telefon app man bruger og samme kontaktliste. Jeg syntes du skulle prøve det af før du udtaler dig. Den eneste forskel er, at jeg får et valg om hvem jeg vil bruge til udgående opkald. For indgående forgår jo ligesom mobil opkald.

Det er næsten lige før, at du skriver at "danskerne er dumme og dovne", men den tager jeg på mine skuldre.</p>
<p>Men ja - danskerne er dovne, og derfor bliver VoWiFi også en succes, hvis det lanceres i Danmark.

Jeg siger ikke at danskerne er dumme og jeg sagde dovne, men det er heller ikke reelt den rigtige sandhed, det er uvidende!

Det er her som andre steder, de store marketing kr. der styrer!

Det værste er at folk har muligheden ved hånden, i hvert fald på nyere Android telefoner/versioner, men bruger det ikke :-(

83
12. marts 2015 kl. 10:09

Og jeg kan ikke se det bliver kønnere når det er den præinstallerede telefon app man bruger og samme kontaktliste. Jeg syntes du skulle prøve det af før du udtaler dig. Den eneste forskel er, at jeg får et valg om hvem jeg vil bruge til udgående opkald. For indgående forgår jo ligesom mobil opkald.

Hvis de danske teleselskab vælger den dyre model, så er der overhovedet ingen opsætning eller applikation der skal downloades.

Det bliver så simpel som at tænde sin telefon og så har man adgang til VoWiFi. Alle funktioner foregår som man plejer - der vil ikke være nogen synlig forskel fra forbrugerens synsvinkel.

Løsningen med VoWiFi kan altså være 100% transparent.

Jeg siger ikke at danskerne er dumme og jeg sagde dovne, men det er heller ikke reelt den rigtige sandhed, det er uvidende!</p>
<p>Det er her som andre steder, de store marketing kr. der styrer!</p>
<p>Det værste er at folk har muligheden ved hånden, i hvert fald på nyere Android telefoner/versioner, men bruger det ikke :-(

Nej, det er mig der siger, danskerne er dumme og dovne, men du har helt ret i, at de også er uvidende.

85
12. marts 2015 kl. 10:36

Dette er vel forudsat at man ønsker at benytte en bestemt leverandør.

Ja, det forudsætter at ens teleselskab tilbyder denne feature, men det er nok blot et spørgsmål om tid før alle tilbyder den. Ligesom ikke internetudbydere tilbyder antivirus og VoIP.

Det bliver ligesom videotelefoni. De fleste har glemt det i dag, men da videotelefoni, kom frem var det ikke alle selskaber der tilbød det fra dag 1. HD-voice er et andet eksempel.

86
12. marts 2015 kl. 11:00

Ligesom ikke internetudbydere tilbyder antivirus og VoIP.

Og det er jo lige præcis der filmen knækker.

For en ISP SKAL IKKE levere VoIP eller "antivirus" bras - de skal bare sørge for et ordentlig hul ud til omverdenen som er hurtigt og stabilt.

Vandforsyningen leverer jo heller ikke øl og sodavand gennem rørene.

Og stadig bliver I ved med at ævle om telefoni, men det her drejer sig i høj grad om data, og så nytter det ikke at plapre løs om VoWiFi eller andet telefonselskabssjov, hvis det ikke er muligt at få en ordentlig bredbåndsforbindelse i første omgang.

89
12. marts 2015 kl. 14:42

For en ISP SKAL IKKE levere VoIP eller "antivirus" bras - de skal bare sørge for et ordentlig hul ud til omverdenen som er hurtigt og stabilt.

En ISP leverer en rasende hurtig fiberforbindelse på 1 Gbit/s til Hr. Jensen. Forbindelsen kan trække alt, hvad Hr. Jensen nogensinde måtte ønske at bruge forbindelsen til. Hr. Jensen glæder sig til at bruge hele forbindelsens potentiale.

Hr. Jensen tilkobler så et 2,4 GHz accesspoint med 802.11N med én antenne. Og så tager Hr. Jensen ellers sin bærbare computer med ned i den anden ende af huser, og overraskelsen er stor, når forbindelsen pludselig kun kommer med nød og næppe kan levere 10 Mbit/s.

Politikernes krav til ISP'en er så, at der skal leveres 10 Gbit/s for at kompensere for den dårlige forbindelse....

Det er mobilselskabernes problemstilling i en nøddeskal. Urealistisk forventninger kombineret med fysiske forhindringer og ikke optimal udstyr giver en elendig brugeroplevelse.

111
13. marts 2015 kl. 10:39

Hr. Jensen tilkobler så et 2,4 GHz accesspoint med 802.11N med én antenne. Og så tager Hr. Jensen ellers sin bærbare computer med ned i den anden ende af huser, og overraskelsen er stor, når forbindelsen pludselig kun kommer med nød og næppe kan levere 10 Mbit/s.

Hej Johnny

Nu kommer den forbindelse som Hr. Jensen bestiller fra sin ISP jo med router med indbygget trådløst netværk, du skal nok ikke forvente at Hr. jensen derefter går ud og køber et AccessPoint ved siden af. Så for at blive i den gamle retorik om at det som teleselskaberne leverer er næsten perfekt, så må du jo mene at det er Hr. Jensens computer der enten er af et forkert mærke eller har en forkert antenne.

95
12. marts 2015 kl. 20:25

En ISP leverer en rasende hurtig fiberforbindelse på 1 Gbit/s til Hr. Jensen. Forbindelsen kan trække alt, hvad Hr. Jensen nogensinde måtte ønske at bruge forbindelsen til. Hr. Jensen glæder sig til at bruge hele forbindelsens potentiale.</p>
<p>Hr. Jensen tilkobler så et 2,4 GHz accesspoint med 802.11N med én antenne. Og så tager Hr. Jensen ellers sin bærbare computer med ned i den anden ende af huser, og overraskelsen er stor, når forbindelsen pludselig kun kommer med nød og næppe kan levere 10 Mbit/s.</p>
<p>Politikernes krav til ISP'en er så, at der skal leveres 10 Gbit/s for at kompensere for den dårlige forbindelse....</p>
<p>Det er mobilselskabernes problemstilling i en nøddeskal. Urealistisk forventninger kombineret med fysiske forhindringer og ikke optimal udstyr giver en elendig brugeroplevelse.

Okay Johnny, her må jeg altså give dig ret i, at Hr. Jensen virker ret urimelig, og politikerne har været alt for eftergivende overfor Hr. Jensens krav.

Har du et link til en artikel, der kan give flere oplysninger om den konflikt, du refererer til? Det fremgår ikke af din gengivelse af historien, hvilke politikere der har stilllet de nævnte krav til ISP'en, og i øvrigt heller ikke, hvilken ISP der blev udsat for denne urimelige forbruger og følgende horrible krav fra politisk hold. Jeg vil gerne vide, om det var et samlet folketing, eller kun udvalgte politikere der fremsatte de refererede krav.

Jeg overvejer at investere i en 150 baud akustikkobler, så jeg kan få leveret noget ordentligt bredbånd.

96
12. marts 2015 kl. 21:07

Okay Johnny, her må jeg altså give dig ret i, at Hr. Jensen virker ret urimelig, og politikerne har været alt for eftergivende overfor Hr. Jensens krav.</p>
<p>Har du et link til en artikel, der kan give flere oplysninger om den konflikt, du refererer til? Det fremgår ikke af din gengivelse af historien, hvilke politikere der har stilllet de nævnte krav til ISP'en, og i øvrigt heller ikke, hvilken ISP der blev udsat for denne urimelige forbruger og følgende horrible krav fra politisk hold. Jeg vil gerne vide, om det var et samlet folketing, eller kun udvalgte politikere der fremsatte de refererede krav.</p>
<p>Jeg overvejer at investere i en 150 baud akustikkobler, så jeg kan få leveret noget ordentligt bredbånd.

Nej, det har jeg desværre ikke. Den lille historie er opfundet til lejligheden - men desværre er historien ikke særlig langt fra virkeligheden.

Det er nemlig den virkelighed mobilselskaberne bliver udsat for. Politikere kloger sig på noget de ikke aner det mindste om, og de stiller fuldstændige urimelige krav, fordi de ikke aner, hvad de snakker om.

Men faktisk kan man godt påstå, at min lille historie faktisk skildre virkeligheden ganske godt, for specielt de ISP'er som benytter TDCs xDSL netværk kender problemstillingen.

Specielt TDC får på puklen af medier og politikere, som på forbrugernes vegne stiller urimelige krav til TDC og den teknologi TDC benytter. Ja, der er problemer med TDCs kobbernet visse steder i landet, og specielt for de uheldige der bor mere end 2 km nede af ledningsvejen fra nærmeste central.men de fleste har altså alternativer til TDCs kobbernet.

Hvis man læser mainstream medierne kan politikere, almindelige danskere og specielt journalister med minimal teknisk indsigt let komme helt galt afsted...

Seneste eksempel på hvor galt det går, når dumme og dovne journalister bliver sat til at dække et emne de ikke forstår: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/Video/2015/03/10/212543.htmSe indlaget og læs artiklen. Her er et par hints til at forstå problemet: Børnenes iPads kører på Wi-Fi, skolens iPads kan kun køre Wi-Fi og der er intet modem indbygget i modellerne. Skolen har ikke mobilt bredbånds abonnementer til skolens iPads.

Næste eksempel er Westphals Fabrikker, der uheldigvis bor i en lille flække med 10 huse, som alle er "omringet" af træer til alle sider. Der er altså tale om et skovområde - og radiosignaler og træer er et enormt dårligt miks, men som det dog fremgår i indlaget, så er der trods alt udendørsdækning.

Det er historien om en fabrik, som har alle muligheder for at ringe til deres teleselskab og for nogle få hundrede kroner kunne få en femtocelle sat op i løbet af en uges tid.

Men DRs journalister har selvfølgelig fået ideen til historien et sted fra - og den ide er opstået, fordi Kommunernes Landsforening har lavet en undersøgelse, der belyser problemerne med (indendørs) mobildækning på landet: http://www.kl.dk/Momentum/Momentum2015-5-1-id175760/?n=0

Det er den undersøgelse artiklen i Berlingske og på Version2.dk bygger på.

Du skal ikke lade dig narre af, at de dygtige PR-folk hos Kommunernes Landsforening har "forklædt" undersøgelsen som et nyhedsbrev. Det er PR i sin absolut reneste form, og formålet er helt klart at bringe en politisk dagsorden op i alverdens medier, hvilket er lykkedes til et 12-tal.

97
12. marts 2015 kl. 21:33

når dumme og dovne journalister

Ja retorikken levner jo fint bevis for at John Strand ikke har levet forgæves - som mester så svend.

Det næste bliver vel de syge gamle børn.

102
13. marts 2015 kl. 07:17

Ja retorikken levner jo fint bevis for at John Strand ikke har levet forgæves - som mester så svend.</p>
<p>Det næste bliver vel de syge gamle børn.

Jeg finder det simpelthen morsomt på et vidst plan, at hver gang Christian Nobel løber tør for reelle argumenter, så trækker Christian Nobel med det samme navnet John Strand op af hatten, og forsøger at sammenligne undertegnede med ham. Jeg deler visse holdninger med John Strand - ligesom jeg deler en masse holdninger med mange andre mennesker med liberal tankegang.

Joseph Goebbels brugte nogenlunde samme taktik, men det var blot jøderne, der konsekvent blev beskyldt for at formere sig som rotter, være grådige kapitalister uden hjerter, sprede sygdom i befolkningen og sågar for at være voldtægtsmænd.

Men Christian Nobel, jeg vil ikke gå så lagt som at give Joseph Goebbels æren for dine sammenligninger, selvom de er i samme kategori.

107
13. marts 2015 kl. 09:56

Jeg finder det simpelthen morsomt på et vidst plan, at hver gang Christian Nobel løber tør for reelle argumenter, så trækker Christian Nobel med det samme navnet John Strand op af hatten, og forsøger at sammenligne undertegnede med ham. Jeg deler visse holdninger med John Strand - ligesom jeg deler en masse holdninger med mange andre mennesker med liberal tankegang.</p>
<p>Joseph Goebbels brugte nogenlunde samme taktik, men det var blot jøderne, der konsekvent blev beskyldt for at formere sig som rotter, være grådige kapitalister uden hjerter, sprede sygdom i befolkningen og sågar for at være voldtægtsmænd.</p>
<p>Men Christian Nobel, jeg vil ikke gå så lagt som at give Joseph Goebbels æren for dine sammenligninger, selvom de er i samme kategori.

Johnny, du er åbenbart ikke klar over dine egne metoder, men du er virkelig trættende at debattere med når du ikke læser hvad vi andre skriver og du bliver ved med at påstå fejl jeg lige har sagt ikke er tilfældet, men du forsætter med at fortælle at der skal downloade apps, du fortæller at det ikke er så kønt med at installere SIP hvor jeg gang på gang fortæller at jeg bruger std. Mobil appen på Android og den fungere godt, jeg prøver at vise der er alternativer men du tromler mobilselskabernes metoder i gennem. Jeg ville debattere at VoWiFi ville tage fra noget af det båndbredde fra en som man allerede havde betalt for. Men som teleselskabs medløber ligesom John Strand kvæler du os andre debatører med dine påstande. Du bruger han metoder til at gennemføre debatterne. Du nedgør os Christian og jeg som har arbejdet med netværk i rigtigt mange år og i mit tilfælde op mod 25 år. Så skal vi hører på at du og Lars fra skrivebordet kloger sig på hvordan verden ser ud og udbreder jeg "liberale" tanker om hvad vi andre skal gøre. Det viser sig jo bare at borgerne får ikke lige behandling med de metoder man har valgt i DK. Jeg tænker hver dag på at jeg går ud af min hoveddør så deler alle operatørerne nettet så jeg har lige god forbindelse hvem jeg nu vælger. Da vi havde danske tilstande havde jeg 1 antenne, nu har jeg 4 i området. Jeg har tidligere beskrevet at jeg lavede IT for en kammerat i Farum, efter ikke at have haft dækning hvor han bor siden 1998, har han nu dækning fra "3" og her sidst TDC, men det hele er sket siden okt-nov, men jeg kan stadigvæk ikke fange TT. Det er sgu da et frygtelig forbruger klima der er i Danmark. Og så skal vi høre hele tiden hvor gode ting er i DK, det kan godt være at der 99% dækning, men man aner ikke hvem der dækker i området.

Jeg kan jo ikke prøve det af, men http://tjekditnet.dk/ er åbnet.

Dit eksempel med den den op digtede bruger som sætter en gammel AP på er så dårlig, jeg har lige været igennen den nogen gange med ADSL2+ Hos TDC og de lever noget udmærket udstyr, det er måske ikke verdens hurtigste AP, men den er rimelig. De kalder den Homeboks et eller andet. Det er sådan en kombi sag, og den har både 2.4/5Ghz og 802,11b/n/ac m.fl. Hvorfor skal vi hører sådan en gang gylde fra dig.

Jeg er sikker på at Christan sagtens kan argumentere med dig, men det er svært med en person som bruger John Strand metoder og tromler andres meninger ned og vælter teleselskabernes marketing meninger ud.

116
13. marts 2015 kl. 10:50

ohnny, du er åbenbart ikke klar over dine egne metoder, men du er virkelig trættende at debattere med når du ikke læser hvad vi andre skriver og du bliver ved med at påstå fejl jeg lige har sagt ikke er tilfældet, men du forsætter med at fortælle at der skal downloade apps, du fortæller at det ikke er så kønt med at installere SIP hvor jeg gang på gang fortæller at jeg bruger std. Mobil appen på Android og den fungere godt, jeg prøver at vise der er alternativer men du tromler mobilselskabernes metoder i gennem.

Erik, du skal huske at bruge citatfunktionen, så jeg ved, hvad jeg skal stå på mål for. Jeg mener ikke, at der er belæg for den påstand, jeg får skudt i skoen.

Jeg har forklaret om de to forskellige tekniske løsninger, der benyttes ved VoWiFi, hvoraf den ene kræver en applikation og den anden er en integreret del af telefonen.

Jeg har aldrig skrevet noget om at "det ikke er så kønt med at installere SIP". Det var det der med at læse mellem linjerne og selv finde på noget, der ikke står skrevet... vi har været det mange gange før!

Jeg tromler ingen ned, men den anden version sandheden er ildehørt - det er jeg godt klar over.

123
13. marts 2015 kl. 11:49

Jeg tromler ingen ned, men den anden version sandheden er ildehørt - det er jeg godt klar over.

Jeg kalder det at tromle folk ned, når man ikke læser hvad de skriver og vælter teleselskabernes marketing gylde ned over debattørerne. Det kalder jeg at tromle folk ned. Og det er John Strand metoder.

At komme med helt urealistiske tænkte eksempler for at prøve at bevise noget. Generalisere hvor helvedes godt mobil nettet er i Danmark.

Men det undre mig jo ikke når du er freelance journalist for et mobil side og arbejder med at hælde selskabernes produkter ned i halsen forbrugerne.

Hvordan kan man få noget neutralt fra sådan en person.

Slut herfra.

245
16. marts 2015 kl. 13:46

Jeg skylder lige Erik Trolle, at linke til denne artikel: <a href="http://www.mobilsiden.dk/nyheder/danmark-har-verdens-hurtigste-mobilnet…;.

Nu giver jeg lige så meget for den undersøgelse, som du giver for andre som bruger bruger apps undersøgelser, for det er en bestem type folk som installere sådan en app.

Jeg vil stadigvæk påstå at vi har et langt bedre netværk her i sverige fx. min operatør https://www.comviq.se/t%C3%A4ckning jeg skal ikke afprøve om hvem der dækker bedst i mit område, før dette her skete havde jeg en mast og nu har jeg fire og alle inden for ca. 3km Jeg er sikker på at det ville løse en stor del af dækningsproblemerne soom folk klager over.

126
13. marts 2015 kl. 12:00

</p>
<p>Jeg kalder det at tromle folk ned, når man ikke læser hvad de skriver og vælter teleselskabernes marketing gylde ned over debattørerne. Det kalder jeg at tromle folk ned. Og det er John Strand metoder.</p>
<p>At komme med helt urealistiske tænkte eksempler for at prøve at bevise noget. Generalisere hvor helvedes godt mobil nettet er i Danmark.</p>
<p>Men det undre mig jo ikke når du er freelance journalist for et mobil side og arbejder med at hælde selskabernes produkter ned i halsen forbrugerne.</p>
<p>Hvordan kan man få noget neutralt fra sådan en person.</p>
<p>Slut herfra.

Jeg læser skam, hvad folk skriver Erik Trolle, men det gør ikke, at jeg er enige med dem - og jeg er så uforskammet, at jeg også tillader mig at modargumenter, når jeg er af en anden opfattelse.

Du skriver noget om "vælter teleselskabernes marketing gylde ned over debattørerne".

Jeg ved ikke, hvad det er for noget marketing gylle, der hentydes til. Jeg mener ikke, at det jeg påstår er usandt eller teknisk forkert? Hvis jeg skriver noget teknisk forkert, jeg er jeg yderst lydhør - og jeg indrømmer også gerne, hvis jeg tager fejl. Hvad teleselskabernes marketing folk finder på, det må de selv stå på mål for.

Men jeg kan ikke stå på mål for de opdigtede holdning, som du mener at have læst mellem linjerne. Det er ligesom et tilbagevendende tema.

Og ja, jeg mener, at vi GENERELT har nogle "helvedes" gode mobilnetværk i Danmark, sammenlignet med ALLE andre lande i verden - for det har vi direkte sammenlignet 1:1.

Derfor er der stadigvæk problemer, men internationalt set er vi i verdenseliten, selvom visse politikere mener, at noget andet.

Jeg er blot af den opfattelse, at det ikke hjælper en skid, når politikere, der ikke ved noget som helst om bredbånd og mobiltelefon, blandet sig og forsøger, at score billige point hos vælgerne ved at drysse sukker ud over hornhinderne på danskerne.

161
13. marts 2015 kl. 15:18

Og ja, jeg mener, at vi GENERELT har nogle "helvedes" gode mobilnetværk i Danmark, sammenlignet med ALLE andre lande i verden - for det har vi direkte sammenlignet 1:1.</p>
<p>Derfor er der stadigvæk problemer, men internationalt set er vi i verdenseliten, selvom visse politikere mener, at noget andet.

Hvorfor ignorerer du så KL's undersøgelse. De snakker jo ikke om "bredbånd" men om "optimalt bredbånd". Det ville de jo nok ikke gøre, hvis alt var i sin skønneste orden.

Men fint at du selv kan se at "der stadigvæk problemer".

170
13. marts 2015 kl. 20:42

<a href="http://www.version2.dk/artikel/ni-ud-af-ti-kommuner-har-problemer-med-m…;
<p>"Langt de fleste kommuner oplever problemer med at få optimal mobil- og bredbåndsdækning."

Problemet er blot, at sætningen og ordene ikke findes i den originale kilde, som både Version2 og Berlingske benytter.

Kig selv efter: http://www.kl.dk/Momentum/Momentum2015-5-1-id175760/?n=0

Det er journalisternes fortolkning af en undersøgelse, som primært handler om (tale)dækning på mobilnettet.

88
12. marts 2015 kl. 11:41

Og stadig bliver I ved med at ævle om telefoni, men det her drejer sig i høj grad om data,

Og så må man opsætte en 4G antenne rettet mod den aktuelle mobilmast og en 4G router.

Det er en ikke måslætning at glæde borgenre med statstilskud, men at lade frie borgere frit vælge produkt og pris, som passer til deres behov og pengepung. Har man færre midler, er desse jo netop et mål for hvor meget af samfunds-kagen man kan gøre krav på.

Vil man have mere, må man skaffe flere sig midler fx ved at arbejde mere eller bedre, eller man må affinde sig med ikke at have vundet en af de større gevinster i den økonomiske del af livets lotteri.

Sådan er det. Det kan ikke blive meget anderledes.

Lars :)

92
12. marts 2015 kl. 17:10

Og det er så noget man "bare lige gør"?</p>
<p>Har du selv praktisk erfaring med at stå et vilkårligt sted i Jylland, skaffe en 4G router af en brugbar kvalitet, skaffe en antenne og efterfølgende finde ud af hvad vej den skal drejes (og hvordan er den lige polariseret)?

Det kunne jeg nu nok, men jeg tror bestemt, jeg ville overlade det til en fagmand.

Man skal da i mange tilfælde få en antennemontør til at udføre arbejdet.

Man skal da også i de fleste tilfælde ringe til fx elektrikeren eller VVS manden, hvis man lovligt skal lave fastere installationer indenfor deres fagområder. .
Mange kan heller ikke opsætte en fjernsynsantenne selv.

Det er en del af vort økonomiske system både at tjene og at bruge penge. Hvordan tror du der ellers kommer gang i samfundsøkonomien ?

Det centrale er, at der er en dækning, som man kan udnytte mod at betale.

Lars :)

101
13. marts 2015 kl. 00:06

Det kunne jeg nu nok, men jeg tror bestemt, jeg ville overlade det til en fagmand.</p>
<p>Altså du har ikke en dyt erfaring, men sidder bare og kæfter op ud fra en teoretisk betragtning.

Så stopper vi med sådanne idiotiske indlæg. -

Når jeg skriver 'At det kunne jeg nu nok, men...." Så har det meget mere at gøre med, at jeg mener, at man som alm borger uden særlig viden bør købe sine ydelser fra en fagmand. Jeg kan fx også skifte et hjul på min bil, men jeg ringer da normalt til Falck.

Samfundet er baseret på, at vi køber varer og tjenester og betaler for det - samt at staten får både moms af regningen og skat af lønandelen. Det er for mig helt fint, at der i sådanne tilfælde vil blive skabt jobs og vækst - alt det DIY er - i min optik - samlet set meget ofte en dårlig forretning.

Der er naturligvis mange, der ikke selv kravler op på et højt tag, medens en antennemand/elektriker har det som erhverv.

Lars :)

108
13. marts 2015 kl. 10:11

Så har det meget mere at gøre med, at jeg mener, at man som alm borger uden særlig viden bør købe sine ydelser fra en fagmand.

Godt, når nu du er så klog.

Hvilke forudsætninger har fru Hansen i Vorupør så for "bare lige" at finde en fagmand - skal hun ringe til den lokale elektriker (som sjældent ved ret meget om data, og som ikke engang gider Cat5/6 teste når han har trukket et PDS kabel) og risikere at betale mange tusinde kroner for at være prøveklud?

Eller finder hun god og uvildig rådgivning hos teleselskaberne?

Eller hvad gør hun i det hele taget?

Forskellen til rigtig bredbånd (dvs. kablet) er at kunden får leveret en vare, der i de fleste tilfælde virker når den er blevet installeret, uden kunden er overladt helt til sig selv.

Helt ærligt Lars, jeg er ved at brække mig over den type skrivebordsgeneraler (og endnu mere over forkælede 68'ere som har raget rigeligt til sig, men som nu gør alt hvad de kan for at blokere samfundets videre udvikling), som galper op om at man "bare lige" gør ditten eller datten, når de ikke har den fjerneste ide om hvordan den virkelig verden ser ud.

74
11. marts 2015 kl. 21:48

Står der i min kontrakt med mobilselskabet at jeg skal det. Eller ej.?

Nej, der loves slet ikke en given dækning og slet ikke indedørs. Erhvervsvirksomheder (af en vis størrelse) har tit en aftale med deres valgte teleselskab, at der skal opsættes udstyr (femtoceller ol) indendørs i deres kontorhuse og andre bygninger - det er del af den pris/ydelsespakke som aftales i større erhvervsaftaler.

Men en standard aftale om mobiltelfon og/eller en aftale om mobilt bredbånd indeholder ikke andet end højest et estimeret dækningskort.

Eneste vigtige undtagelse er TDCs licens 800MHz båndet, hvor TDCs har pligt til at levere udendørs dækning med 10 Mbit/s oplevet hastighed ved 99.8% af alle husstande, sommerhuse og firmaer i 207 i kontakten udpegede postdistrikter. De 207 postdistrikter er opdelt i tre geografisk uafhængige grupper. De 99,8% skal opfyldes i alle tre grupper af TDC (med en undtagelse for skovområder). Den regel er dog mellem erhversstyrelsen og TDC ikke med den enkelte kunde.

Men nøgle punkterne er:

 1. Det er TDC der skal, de to andre selskaber kan gøre, som de vil
 2. Det er udelukkende udendørs, der stilles krav
 3. Det er en oplevet hastighed, som en 10 Mbit/s forbindelse.

Men det betyder afgørende, at det vil være muligt at få en endnu meget højere hastighed end 10 Mbit/s via TDCs 4G/LTE net. Det kræver en god og rigtigt monteret 4G antenne/router men vil virke ved mindst de 99.8% af alle husstande i de 207 postdistrikter.

Staten så ingen grund til at yde tilskud til modtageudstyr, enkeltpersoner eller til firmaer. Den (staten ved erhvervsstyrelsen) havde fokus på at sikre udbygningen med basisstationer (master) også i de svagest befolkede og dækkede 207 postdistrikter.

Det er så her, du, jeg og andre kan udnytte, at gode 4Gantenner og 4Groutere vil kunne overførere data meget mere fejlfrit og derfor uhyre meget hurtigere, hvis vi 'snyder' og køber lidt sådant udstyr selv og verfer en antennemast på taget.

Jeg tror ikke, der kommer mange nye offentlige tiltag udover lidt 800MHz lignende dækningskrav til 700MHz og 900MHz licenserne, der skal på auktion til brug fra ca 2020 ( 3's 900 MHZ og 1800MHz licenser løber længere).

Jeg synes heller ikke man kan udelukke, at L båndet (1452-1492 MHz) kan blive aktiveret i Europa til fx for TD-LTE mobil.
1800 MHz båndet, skal genudbydes allerede til brug fra sommeren 2017, men det vil være vanskeligt at kræve en meget høj dækningsprocent 'udover markerne' alene med med brug af så høje frekvenser.

Det er på mange måder ikke optimalt for landet, med licenser, der fordeles på forskellige tidspunkter og fordeles efter en høj auktionspris.

Når jeg alligevel er skeptisk til at lave et fælles net, hvor alle selskaber så på samme vilkør skal købe 'bitrate' til videresalg, er det fordi jeg har stor tvivl om man kan:

 1. styre udenom fjollede og uvidende politikeres indblanding og ønsketænkning.
 2. om man kan føre den nødvendigvis totalt barske udgiftspolitik, der kan sikre de "rock bottom priser", som er helt nødvendige for en konkurrencedygtig dansk produktivitet.
 3. om man kan styre den tekniske udvikling og langsigtet sikre en 99.8% dækning med en god hastighed eller om man ender i et nyt KTAS og med ansatte, der tror de er tjenestemænd.

Jeg synes, vi lige nu ser alt for meget a'la DSB og IC4 skønmalerier og alt for få lig af udueligheder - til skræk og advarsel.

Lars :)

73
11. marts 2015 kl. 19:22

Det er den kontrakt som jeg har indgået, ja. Vis mig hvor der i en kontrakt for mobiltbredbånd/telefoni står at jeg skal stille infrastruktur til rådighed for dem

Nej, det tror jeg ikke, du finder nogen steder, hverken nu eller i morgen, med mindre du indgår en særskilt aftale om det.

Men du skal se tjenester som f.eks. VoWiFi som en ekstra feature. Du skal muligvis betale for denne feature, eller dit mobilselskab kommer til at tilbyde det gratis. Hvordan det bliver i Danmark, det ved ingen endnu, men det er blot et spørgsmål om tid før det kommer til landet.

En feature som VoWiFi kræver internetadgang og en forbindelse til ens telefon (oftest Wi-Fi), og denne del er nødvendig for at kunne benytte VoWiFi.

Hvem kommer til at levere infrastrukturen ud af huset til dette.? ifølge dig er det jo ikke noget der skal leveres af teleleverandørende.

Hvis du ønsker at benytte en ekstra feature som f.eks. VoWiFi, så skal du stille noget infrastruktur til rådighed for at kunne benytte featuren.

Du skal forvente, at det er dig som forbruger, som kommer til at stille denne infrastruktur til rådighed gratis.

I praksis er der tale om, at du skal slå Wi-Fi til på din smartphone, koble den på dit Wi-Fi netværk og hvis dit mobilselskab har valgt discount løsningen også installere en applikation på din smartphone.

Mange danskere vil nok udbryde "Jamen, det er jo det vi allerede gør i dag - hvad er problemet?" Lige netop...

Resten foregår automatisk og usynlig for forbrugeren.

Fremtiden tegner til at vi flytter fra voice til voice over data som du selv skriver. Så hvis vi flytter det over til ren data, så komme teleselskaberne bare til at tjene det mindre på minuttakster o.l.

Nej, der er udelukkende tale om, at teknologien bliver anderledes, ikke at takseringen bliver anderledes.

Forestil dig at du skifter fra xDSL til fiber. Det er også et teknologi skifte, men selvom selve transporten af data fungerer markant anderledes, og fiberen har nogle store tekniske fordele, så fungerer abonnementerne på xDSL og fiber på samme måde - man betaler for en bestemt hastighed.

66
11. marts 2015 kl. 18:34
61
11. marts 2015 kl. 18:00

TDC ejer kablerne indtil den grå kasse, som du har siddende udenpå dit hus, men kablerne fra den grå kasse og ind i huset er din ejendom.

Hej Johnny

Desværre, forkert svar.

Fra

http://hufflepuff.opasia.dk/pub/tdc/privat/samlet_vilkaar/privat/tjenester_abonnement/telefoni/hovedvilkaar/Abonnementsvilkaar_TDC_tlftjeneste_og_TDC_ISDN_tjeneste.pdf

5.A. Fast installation og kabelafslutningspunkt På installationsadressen, etablerer TDC et kabelafslutningspunkt (KAP), som udgør afslutningspunktet for TDC’s offentlige telenet og stikledningen. Den faste installation kan endvidere omfatte et nettermineringspunkt, jf. pkt. 5.B. Kabelafslutningspunktet og nettermineringspunktet kan være sammenfaldende.

56
11. marts 2015 kl. 16:08

Så du mener altså at hvis jeg betaler en leverandør for at levere kloarkering til mig at det er ok hvis denne leverandør så ikke leverer dette?</p>
<p>Det er det scenarie vi er ude i med leverancer på teleområdet. Vi/jeg betaler en leverandør for at stille et ydelse tilrådighed for mig, og hvis denne så ikke leverer dette så skal jeg stadigvæk betale til leverandøren samt selv levere en løsning?

Ved visse tjenester betaler du for adgangen, og ved visse tjenester er der nogle begrænsninger. Teleselskaberne kan altså ikke ændre på fysikken.

Har man et Viasat abonnement via satellit, så kan Viasat heller ikke gøre noget ved regnvejret, solstormene eller andre atmosfæriske forstyrrelser.

Du har som forbruger LÆST og ACCEPTERET en juridisk kontrakt, som dit teleselskab har gjort dig bekendt med, før du accepterede at tegne et abonnement. Hvis du har accepteret disse vilkår, så har du også accepteret, at teleselskaberne leverer en begrænset ydelse.

Det er vel ret og rimeligt at forlange, at du som aktiv forbruger har læst og forstået, hvad du skriver under på? På den anden side så bliver dumme og naive mennesker snydt hver dag. Det kan de kun takke sig selv for.

46
11. marts 2015 kl. 15:02

Hej Johnny</p>
<p>Jeg tror du missede den sidste linie i min forrige kommentar.
Forventes det at JEG stiller infrastruktur tilrådighed for min leverandør, eller er det ok at JEG forventer at denne gør dette.?

Ja, hvis du ønsker at løse et problemet, så bliver du i nogle tilfælde nød til at acceptere, at din hjælp er påkrævet.

Der er masser af eksempler på, hvor man skal gøre en minimal indsats for at få det som man ønsker;

 • Jeg skal f.eks. også sørge for at mit fortorv er ryddet for sne, ellers leverer posten ikke mine reklamer. Derfor har jeg en udgift til snerydning på budgettet.
 • Jeg er nød til at have en bankkonto, hvis jeg ønsker at betale min regninger over betalingsservice og undgå en ekstra regning fra mit elselskab
 • Og jeg er nød til at have en internetforbindelse, for at kunne se Netflix og jeg har også været nød til at købe en antenne for at kunne se DRs programmer.

I stedet for at tude over minimale problemer og udgifter, så skal man se konstruktiv på tingene.

Mange danskere (inkl. medier og dovne journalister) tror at teleselskaberne blot kan opsætte 5.000 ekstra mobilmaster til at sikre makodækningen (eller tvinge teleselskaberne til roaming), og så er problemet med indendørs dækning løst over hele landet. Sådan fungerer teknikken og fysikken bag teknologierne altså ikke.

47
11. marts 2015 kl. 15:13

Der er masser af eksempler på, hvor man skal gøre en minimal indsats for at få det som man ønsker

Ja da

Jeg skal f.eks. også sørge for at mit fortorv er ryddet for sne, ellers leverer posten ikke mine reklamer. Derfor har jeg en udgift til snerydning på budgettet.

Men hvis jeg betaler en person for at gøre det skal jeg ikke selv ud med skovlen. Det mener du at jeg skal hvis det er teleydelser vi taler om.

Jeg er nød til at have en bankkonto, hvis jeg ønsker at betale min regninger over betalingsservice og undgå en ekstra regning fra mit elselskab

Men her forventer jeg så at banken stiller den nødvendige infrastruktur til rådighed, således at jeg ikke selv skal have en mainframe stående i kælderen. Det mener du at jeg skal hvis det er teleydelser vi taler om.

Og jeg er nød til at have en internetforbindelse, for at kunne se Netflix og jeg har også været nød til at købe en antenne for at kunne se DRs programmer.

Internetforbindelsen har jeg købt hos en leverandør, jeg forventer ikke at jeg selv skal levere infrastrukturen, samt peering aftaler. Det mener du at jeg skal hvis det er teleydelser vi taler om.

48
11. marts 2015 kl. 15:26

Men hvis jeg betaler en person for at gøre det skal jeg ikke selv ud med skovlen. Det mener du at jeg skal hvis det er teleydelser vi taler om.</p>
<pre><code>Jeg er nød til at have en bankkonto, hvis jeg ønsker at betale min regninger over betalingsservice og undgå en ekstra regning fra mit elselskab
</code></pre>
<p>Men her forventer jeg så at banken stiller den nødvendige infrastruktur til rådighed, således at jeg ikke selv skal have en mainframe stående i kælderen. Det mener du at jeg skal hvis det er teleydelser vi taler om.</p>
<pre><code>Og jeg er nød til at have en internetforbindelse, for at kunne se Netflix og jeg har også været nød til at købe en antenne for at kunne se DRs programmer.
</code></pre>
<p>Internetforbindelsen har jeg købt hos en leverandør, jeg forventer ikke at jeg selv skal levere infrastrukturen, samt peering aftaler. Det mener du at jeg skal hvis det er teleydelser vi taler om.

Ja Nicolai, nogle gange så bliver DU nød til at stille den nødvendige infrastruktur til rådighed, hvis du vil have det, som du ønsker.

Det kaldes hjælp til selvhjælp.

Uden en internetforbindelse, så kan du ikke bruge Netflix, og uden en antenne ingen DR på dit fjernsyn.

Du kan oven i købet blive tvunget til at købe et kabel fra din router til dit TV eller investere i et Wi-Fi adgangspunkt, selvom du betaler både for internetadgangen og Netflix abonnementet. Og du skal sgu også selv købe og betale for et apparat, der kan vise Netflix, selvom du betale for abonnementet.

Den slags små praktiske problemer kan de fleste normale mennesker godt overkomme. Andre kan ikke, og det er synd for dem.

53
11. marts 2015 kl. 15:48

Hvis JEG betaler for at en leverandør stiller noget tilrådighed, så skal JEG ikke stille dette tilrådighed.

Men du betaler ikke for at få oprettet en nødvendig ny forbindelse. Ofte kan du anvende en eksisterende forbindelse uden at bvetale en ny oprettelse eller med meget billig oprettelse.

Det er imidlertid ikke noget krav du har. Det eneste krav er at at TDC skal levere adgang til en fastsat engrospris til deres telefon-kobber, fiber og kabel-tv net, så andre kan konkurrere overfor forbrugerne.

Det er helt ude i hampen at tro at vore landspolitikere skulle pålægge fx kommunerne eller teleselskaberne, at levere gratis udstyr til den enkelte.
Du må forvente - direkte eller indirekte - helt selv at skulle betale for 4G/LTE-antenne-router-WiFi og strøm dertil, for kabelrouter eller xDSL router samt installation heraf. Heller ikke den PC/Tablet eller det fjernsyn, som du ønsker at bruge eller skal bruge for at modtage digital post, kan de få betalt af andre.

Det kunne da lige mangle, at vi andre skatteydere skulle betale for dine private lyster.

Sådan er det jo - man skal også betale for aftensmaden og varme og .....

Lars :)

34
11. marts 2015 kl. 14:01

Jeg har efterfølgende kigget nærmere af de indrettede mobilhuller og cirka 70 procent af indberetningerne kunne afhjælpes blot ved at skifte teleselskab, udskifte en iPhone 3GS/4 eller blot afvente, at TDC refarmede 3G på 900 MHz.

Så må vi jo håbe at en person der bor på det pågældende sted ikke er DIN hjertelæge der har fået udleveret den forkerte telefon med det forkerte abbonement.

Ikke alt er så nemt som du gør det til Johnny.

18
10. marts 2015 kl. 15:18

Får skolebørn iPads med mobilforbindelse? I Sorø? Måske er routeren hjemme forbundet mobilt. Jeg ved det ikke.

10
10. marts 2015 kl. 13:18

Hvad Erhvervsstyrelsen angiver er da irrelevant ifht. artiklen. Fakta viser sig jo at være anderledes, nemlig som undersøgelsen angiver at det er svært at få en optimal bredbåndsforbindelse.

Så kan de tal Erhvervsstyrelsen angiver ikke bruges til noget (De er iøvrigt fremkommet ved at teleselskaberne har indrapporteret tallene).

12
10. marts 2015 kl. 13:32

Hvad Erhvervsstyrelsen angiver er da irrelevant ifht. artiklen.
Fakta viser sig jo at være anderledes, nemlig som undersøgelsen angiver at det er svært at få en optimal bredbåndsforbindelse.

Det er jeg enig i. Hele metoden i bredbåndskortlægningen er ikke retvisende.

Men det får man ikke djøffere til at forstå, og der henvises hele tiden officielt til kortlægningen. Derfor prøver jeg at nære tvivlen en smule ved belysning af klare fejl, der samtidigt afslører "ånden" bag.

4
10. marts 2015 kl. 11:34

Og her svarer 9 ud af ti kommuner altså ja til, at de har <strong>oplevet problemer med få optimal dækning</strong>, ligesom det i 67 procent af tilfældene har gjort det svært for borgere at tilgå det offentlige.

Det er altså ikke ensbetydende med at der >ikke< er dækning. Der snakkes om optimal dækning.

Problematikken er jo at man skal prøve med en forbindelse på de 3 forskellige selskabers net, før man kan konstatere om det virker eller ej. Hvem har lyst til at skifte SIM kort konstant ?

Derudover vil geografien altid være en udfordring om man vil det eller ej. Det er jo og bliver aldrig muligt at plastre hver kvadratmeter til med master.

Hvem oplever ikke at køre en tur og have en samtale igang, som pludselig bliver afbrudt. Jeg oplevet det ihvertfald dagligt.

2
10. marts 2015 kl. 10:37

...mange kommuner i Hovedstadsområdet har også elendig dækning.

3
10. marts 2015 kl. 10:57

Ifølge erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning er det kun 0,1% af helårsboliger og sommerhuse, der ikke kan få 2 Mbit/s.</p>
<p><a href="https://erhvervsstyrelsen.dk/sites/default/files/bredbaandskortlaegning…;
<p>Det svarer til 2700 for hele landet eller i gennemsnit 27 pr. kommune.</p>
<p>Er der overhovedet nogen, der tror på det?

Er det side 13 du tænker på? Kilde: https://erhvervsstyrelsen.dk/sites/default/files/bredbaandskortlaegning-2013.pdf

En forbindelse med en beregnet hastighed på mindst 2 Mbit/s
var medio 2013 tilgængelig for omkring 99,9 pct. af befolkningen. Dette svarer til, at der var mindre end 10.000 husstande og virksomheder, der ikke
havdemulighed for at kunne få en sådan forbindelse.2 Mbit/s download kan leveres via både xDSL, kabeltv-net, fibernet og visse trådløse og mobile teknologier.

Hvor kommer tallet 2700 fra?

Når det er sagt, hvorfor tror du så ikke 2700 er et realistisk tal? Det lyder som et meget realistisk tal, hvis vi går ud fra, at man skal bo midt i Rold Skov eller i et hul i jorden for ikke at kunne få leveret mindst 2 Mbit/s via enten mobil bredbånd eller TDCs xDSL net.

5
10. marts 2015 kl. 11:38

Hvor kommer tallet 2700 fra?

Det er regning for 5. klasse.

Hvis 0,1 % svarer til 10.000, skulle der være 10 millioner husstande i Danmark. Men der er kun 2,7 mill. Vi har jo ikke knap to husstande pr. indbygger.

Fejlen har været der i årevis. Men erhvervsstyrelsen tør ikke rette den. For så er der nok flere, der får øje på det og tvivler på lødigheden af undersøgelsen.

Det er bare endnu en indikation af, at det er politiske og ikke videnskabelige mål, der præger bredbåndskortlægningen.

Hvis du ikke forstår det, så spørg et barn i 5. klasse.

6
10. marts 2015 kl. 12:14

Det er regning for 5. klasse.</p>
<p>Hvis 0,1 % svarer til 10.000, skulle der være 10 millioner husstande i Danmark. Men der er kun 2,7 mill. Vi har jo ikke knap to husstande pr. indbygger.</p>
<p>Fejlen har været der i årevis. Men erhvervsstyrelsen tør ikke rette den. For så er der nok flere, der får øje på det og tvivler på lødigheden af undersøgelsen.</p>
<p>Det er bare endnu en indikation af, at det er politiske og ikke videnskabelige mål, der præger bredbåndskortlægningen.</p>
<p>Hvis du ikke forstår det, så spørg et barn i 5. klasse.

Der står intet om, at der er tale om 99,9 procent af husstandene - hvorfra har du det? Der står ordret:

En forbindelse med en beregnet hastighed på mindst 2 Mbit/s
var medio 2013 tilgængelig <strong>for omkring 99,9 pct. af befolkningen</strong>. Dette svarer til, at der var mindre end 10.000 husstande og virksomheder, der ikke havde mulighed for at kunne få en sådan forbindelse.2 Mbit/s download kan leveres via både xDSL, kabeltv-net, fibernet og visse trådløse og mobile teknologier.

Jeg er helt med på, at Erhvervsstyrelsen formulering er noget underlig, men i rapporten fremgår det altså, at mindre end 10.000 husstande og virksomheder ikke kan få leveret mindst 2 Mbit/s.

7
10. marts 2015 kl. 12:25

Jeg er helt med på, at Erhvervsstyrelsen formulering er noget underlig, men i rapporten fremgår det altså, at mindre end 10.000 husstande og virksomheder ikke kan få leveret mindst 2 Mbit/s.

Hvad er så retvisende?

 1. de 99,9 %, der svarer til ca 2700 uden dækning

eller

 1. de 10.000, der svarer til 99,6 %

Det er en regnefejl begået for år tilbage. Og det er de 99,9 %, der angives i den indledende oversigt, som er det eneste, som politikere læser og det eneste, der refereres til i andet materiale.

Fejlen opstod for år tilbage, hvor dækningen pludselig sprang fra ca. 99,5 til 99,9 på et år. Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre.

8
10. marts 2015 kl. 12:30

Hvad er så retvisende?</p>
<pre><code>de 99,9 %, der svarer til ca 2700 uden dækning
</code></pre>
<p>eller</p>
<pre><code>de 10.000, der svarer til 99,6 %
</code></pre>
<p>Det er en regnefejl begået for år tilbage. Og det er de 99,9 %, der angives i den indledende oversigt, som er det eneste, som politikere læser og det eneste, der refereres til i andet materiale.</p>
<p>Fejlen opstod for år tilbage, hvor dækningen pludselig sprang fra ca. 99,5 til 99,9 på et år. Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre.

Først og fremmest så er der mere end én dansker pr. husstand, så din udregning er under alle omstændigheder forkert.

Og din anden udregning med 10.000 husstande og virksomheder svarer til 99,6 procent af danskerne, den er heller ikke korrekt, så vidt som jeg kan se.

Reelt set aner ingen af os, hvordan Erhvervsstyrelsen er kommet frem til "omkring 99,9% af befolkningen". Der kunne f.eks. være tale om 2500 husstande og 7500 virksomheder, men det er ren gætværk fra min side.

Jeg forholder mig udelukkende til tallet på omkring 10.000 husstande og virksomheder. Ifølge Erhvervsstyrelsen var der altså omkring 10.000 husstande og virksomheder i 2013, der ikke kunne få 2 Mbit/s.

Det tal er med garanti noget lavere i dag, og derfor mener jeg faktisk at dit tal på 2700 lyder ganske realistisk.

9
10. marts 2015 kl. 13:14

Først og fremmest så er der mere end én dansker pr. husstand, så din udregning er under alle omstændigheder forkert.</p>
<p>Og din anden udregning med 10.000 husstande og virksomheder svarer til 99,6 procent af danskerne, den er heller ikke korrekt, så vidt som jeg kan se

Ja selvfølgelig er der flere pr. husstand. Det er jo netop pointen.

Der er 2,6 mill husstande, 250.000 sommerhuse og 100-150.000 erhvervsadresser.

Men der er en flydende overgang mellem enkelthusstande og f.eks. husstande på kollegier/plejehjem mv. Og en del af husstandene er jo sommerhuse. Langt de fleste erhvervsadresser er samtidigt husstande.

Tallet 2,7 mill samlet har erhvervsstyrelsen selv brugt, hvis man regner baglæns på deres tidligere tal.

Så jeg tager ikke fejl på det punkt.

Fejlen opstod i kortlægningen for 2011, hvor dækningen pludselig stiger fra angivet 99 til 99,9 % (det vil sige fra højst 99,5 til 99,9).

De skrev dengang:

"En forbindelse med en beregnet hastighed på mindst 2 Mbit/s var medio 2011 tilgængelig for omkring 99,9 pct. af befolkningen. Dette svarer til, at der var omkring 14.000 husstande og virksomheder, der ikke havde mulighed for at kunne få en sådan forbindelse. Dette er en fremgang fra 99 pct. sidste år."

Så hvis tallene skulle hænge sammen, skulle der være 14 millioner husstande i 2011.

Det er åbenlyst en fejl, som jeg da også har fået de dengang ansvarlige til at indrømme.

De 14.000 var det rigtige tal, og dækningen skulle derfor have været 99,5%.

Så det var spændende hvad de gjorde næste år.

Da skrev de mindre end 10.000 svarende til 99,9%, og det har de så skrevet lige siden. Det tilsløre fejlen uden at indrømme den.

Det er simpelthen ikke hæderligt.

11
10. marts 2015 kl. 13:29

Da skrev de mindre end 10.000 svarende til 99,9%, og det har de så skrevet lige siden. Det tilsløre fejlen uden at indrømme den.</p>
<p>Det er simpelthen ikke hæderligt.

Det er fair nok, at Erhvervsstyrelsen måske har lavet en fejl med deres procentregning, men det ændre ikke på, at de opgiver et konkret tal på under 10.000 husstande og virksomheder for år 2013.

Og i min verden så er det reelle tal meget vigtigere end om procenten er 99,5, 99,6 eller 99,9 procent.

Det er langt mere spændende, at diskutere om tallet på under 10.000 er realistisk eller ej - og hvordan tallet ser ud efter 2014.

13
10. marts 2015 kl. 13:45

Det er langt mere spændende, at diskutere om tallet på under 10.000 er realistisk eller ej - og hvordan tallet ser ud efter 2014.

Undersøgelsen konkluderer jo tydeligvis at der er et problem. Her er det så vigtigt at se på at problemet omhandler "ikke specifikke husstande", men mere generelt omkring det at opnå en optimal forbindelse.

Du kan sagtens have en forbindelse på flere hundrede Mbit/s, men hvad nytter det, hvis den er ustabil eller er væk længere tid af gangen ?

Så antallet af husstande der kan få 2 Mbit/s er i den sammenhæng helt irrelevant....

14
10. marts 2015 kl. 13:51

Undersøgelsen konkluderer jo tydeligvis at der er et problem. Her er det så vigtigt at se på at problemet omhandler "ikke specifikke husstande", men mere generelt omkring det at opnå en optimal forbindelse.</p>
<p>Du kan sagtens have en forbindelse på flere hundrede Mbit/s, men hvad nytter det, hvis den er ustabil eller er væk længere tid af gangen ?</p>
<p>Så antallet af husstande der kan få 2 Mbit/s er i den sammenhæng helt irrelevant....

Nej, det er ikke helt relevant. Den omtalte undersøgelse fra KL beror på i meget høj grad på følelser, mens tallene fra Erhvervsstyrelsen er noget lettere at forholde sig til.

Statistikken fra Erhvervsstyrelsen er - selvom der er plads til forbedringer - det bedste bud på et overblik over hele markedet. Og statisikken viser også tendenser såsom hvor mange der kan få fiber, hvor hurtigt kabel-TV brugere får øget deres hastighed osv.

I den sammengæng er antallet af husstande der kan få 2 Mbit/s IKKE helt irrelevant. Statistikken viser, at færre år for år må nøjes med laveste fællesnævner, og det er vittigt at holde for øje.

78
12. marts 2015 kl. 08:59

Statistikken fra Erhvervsstyrelsen er - selvom der er plads til forbedringer - det bedste bud på et overblik over hele markedet.

Det er vist en strid om ord. Eftersom at den baserer sig på udendørs dækning, så betyder det jo at der medtages områder, hvor selv den bedste telefon ikke kan have forbindelse, hvis man står inde i et bræddeskur. Vi kan altid diskutere om en iphone skal have dækning bag en energirude, eller hvor niveauet skal være. Men det niveau, som ligger til grund for erhvervsstyrelsens dækningskort er bare ikke anvendeligt. Så du kan sige at det er mere konsistent, men det gør det altså ikke brugbart.

87
12. marts 2015 kl. 11:30

Eftersom at den baserer sig på udendørs dækning, så betyder det jo at der medtages områder, hvor selv den bedste telefon ikke kan have forbindelse, hvis man står inde i et bræddeskur.

Nu er det sådan, at huse har meget forskellig dæmpning af radiosignaler. Dit bræddeskur dæmper kun lidt men nok mere hvis det er plask vådt. Den aktuelle dæmpning i et bestemt hus, har man i almindelighed ingen viden om. Man reducerer derfor signalet med typisk 4-8 gange, som et gæt på signalstyrken inde i et 'normalt' hus. Men der kan som eksemplet fra DTU viser ofte være en enorm forskel på hvor meget der dæmpes.
Det er også sådan, at mobilsignalet kan være meget godt i den side af huset, der vender mod den aktuelle mobilmast, medens rum i den anden side/ende af huset let kan have et ganske ubrugeligt signal.

Der er rigtigt mange, der ikke ved at de har isolering med alu-folie på loftet, at de bor i et hus med metal-/ståltag eller bare, at deres energivinduer dæmper mobilsignaler uhyre meget.
Der er ganske enkelt for stor spredning mellem de enkelte bygninger, til at indendørs dækning kan blive andet end et middelmådigt gæt.

Derfor har man fokus på den udendørs dækning. Men nu er det imidlertid sådan, at kan man også få 10 Mbit/s udenfor, så kan man i et mere normalt hus også få en dækning med en lavere hastighed indendørs - måske kun 1/10 eller 1/20 hastighed - men helt nok til en samtaletale forbindelse.
Da det er 4G, som TDC er pålagt 99.8% dækning for i 207 svagtdækkede postdistrikter , så er det strengt taget tale over en 4G forbindelse, som jo endnu markedsmæssigt er nogle måneder ude i fremtiden.

Den rigtige og økonomiske løsning for private og små firmaer er naturligvis at skaffe indendørs dækning via en fremtidig VoWiFi frigivelse.

Indendørs dækning er i høj grad noget helt andet end flere mobilmaster.
Udendørs dækning er ikke gode venner med den store blodbøg i regnvejr, men er alligevel i langt højere grad et spørgsmål om flere master placeret de rigtige stede - hov nu kom vi vist tilbage til både kommunernes tilladelser eller sløvhed hermed, lejepriserne for grunden til masten, men naturligvis prisen på en basisstation for teleselskaberne.

Lars :)

103
13. marts 2015 kl. 07:21

Såvidt jeg kan ses fra TDCs tilladelse refererer dækningskravet til 10 Mbps og ikke til tale. <a href="https://erhvervsstyrelsen.dk/sites/default/files/bilag-til-tdcs-tillade…;.

Ja, TDCs krav er specifikt på data, men som Lars også allerede har forklaret, så kan man benytte VoLTE.

Men nu er du jo manden der ved en hulens masse om indendørsdækning i velisolerede bygninger (og hvordan man leverer dækning i disse), så kunne du ikke gøre os alle sammen lidt klogere på problemstillingen?

104
13. marts 2015 kl. 08:22

Men nu er du jo manden der ved en hulens masse om indendørsdækning i velisolerede bygninger (og hvordan man leverer dækning i disse), så kunne du ikke gøre os alle sammen lidt klogere på problemstillingen?

Jojo... Hvis man har konkrete problemer med indendørs dækning som man ønsker løst nu så er det følgende muligheder:

 1. Indendørs DAS anlæg med tilsluttede basestationer. Antenner i lofter og på vægge etc. Typisk bedst egnet for større bygninger over 10.000 kvm, men giver meget god performance, og mulighed for dækning fra flere operatører. Relativt dyr løsning, og man skal i nogle tilfælde også betale mobiloperatørerne for at stille basestationer tl rådighed. Bruges eksempelvis i større erhvervsbyggerier, sygehuse etc.
 2. Udendørs DAS anlæg. Tilsvarende 1, men med antennerne placeret udenfor. Ikke meget brugt i DK. Effektiv ved boligbyggerier. Eksempel Isbjerget i Århus. Kunne også løse byggerier som 8-tallet i Ørestaden etc. Bruges også endel i byerne, eksempelvis folketinget har en sådan løsning, hvor antennerne er placeret på en balkon inde i gården. Billigere pr kvm end 1, men virker kun når bygningens "tykkelse" ikke er for stor. Antenner placeres i flagstænger, belysning eller på facaden i ca halv facadehøjde.
 3. Repeater / Signalforstærker. Mindre byggerier. Kan fint dække beboelser og mindre erhverv. Kan dække relativt store indendørs arealer hvis de er åbne. Velegnet ude på landet. Knapt så god i byerne, hvor der er mere interferens og vanskeligere at finde et dominerende input signal fra en udendørs mobilsite. Indgår ofte i mobiloperatørernes dækningsprodukter til erhverv. Typisk ikke tilgængelig for private, men der etableres løsninger i private hjem som del af erhvervsaftaler, for medarbejdere. Der er typisk ingen driftsovervågning på repeaterløsninger. De løsninger som tilbydes dækker kun een operatør, men det er mulig at etablere multioperatør repeaterløsninger som man har i enkelte tog.
 4. Femtoceller tilbydes af nogle operatører. Disse fås i flere størrelser. Kan dække et almindelig parcelhus, og de største modeller kan måske mere. Men de er bedst egnet der hvor det slet ikke er anden dækning. Der opleves problemer med femto der hvor der allerede er "sporadisk" dækning, på grund af at mobilitet og trafikstyringsfunktioner ikke understøttes fuldt ud af femto. Understøtter kun een operatør. Der er også andre mere professionelle "small-cell" løsninger, men de tilbydes såvidt jeg vet ikke kommercielt i dk, selv om de er etableret enkelte steder. Eksempler på "small-cell" produkter er Lamp-cell fra huawei og radio-dot fra ericsson. Cloudberry er en anden lignende løsning.

Der er idag ingen kommercielt tilgængelig løsning for private som oplever dækningsproblemer, ud over at rive taget af huset. Men ministeren gik jo hårdt ud i september:

https://www.evm.dk/aktuelt/pressemeddelelser/2014/16-09-14-daarlig-indendors-mobildaekning-kan-forbedres-med-signalforstaerkere

Så mon ikke det snart kommer et udspil fra de relevante myndigheder.

Fremadrettet kan man jo håbe at WiFi Calling kan bruges også i DK. Der er blandede erfaringer internationalt. Jeg tror det hurtig kan få succes i privatsegmentet, men det skal være mere modnet for mere krævende kundesegmenter. Det afhænger jo også af hvor godt et WiFi net man har. For at understøtte kontinuerlig WiFi dækning til smartphones, med mobility etc så kræver det ofte et langt tættere WiFi net end mange virksomheder har idag og der er nogle funktioner som skal understøttes specifikt for voice, mobility og QoS. Men i private hjem er antal forbundne enheder til hver AP lavere, så jeg forventer færre udfordringer, samtidig som kravene måske r lavere. Men som sagt så løserikke WiFi Calling noget problem her og nu.

For de som er specielt "interesseret", så findes der forskellige VoIP apps, så kan man køre VoIP / WiFi eller VoIP / mobildata og evt viderestille til et sit almindelige mobilnummer der hvor der ikke er wifi eller mobildata og måske kun gsm dækning. Jeg undersøgte disse muligheder for et års tid siden, men kom frem til at ingen af disse var svigermor-egnet....

Der er forskellige problemstillinger og forskellige løsninger for forskellige bygningstyper og behov. Bygninger behover ikke være specielt "velisolerede" for at mangle dækning. Det kman ´være skygger fra terræn, andre byg etc som skaber problemet

106
13. marts 2015 kl. 08:56
110
13. marts 2015 kl. 10:36

Men det er vel en overkommeligt udfordring? For et par tusinde kroner kan man købe et par Unify accesspoints fra Ubiquti Newtowrks samt en PoE switch, og det kræver en meget begrænset teknisk snilde - noget de fleste elektrikere kan sætte op uden problemer.

Det er på ingen måde en "overkommelig udfordring"!

WiFi er allerede i dag et helvede i radiostøj, og det er på ingen måde trivielt at hælde mere vand ned i en spand hvor det kun er overfladespændingen der gør at vandet ikke løber ud.

Ved ukritisk (og her er en almindelig spjæld elektriker virkelig ikke løsningen) at forurene 2,4GHz båndet mere, så går det bare endnu mere galt.

Desværre så er det oftest dem der er totalt blottet for både teoretisk og praktisk viden om WiFi som fører sig frem med udsagn om at "man gør bare".

118
13. marts 2015 kl. 11:35

Med dagens offentliggørelse af ny bredbåndskortlægning er løgnen blevet meget mindre. Tak for det.

2 Mbit/s dækning er nu reduceret til 99%, og der er 10% af danske virksomheder, der ikke kan få 2 Mbit/s via fastnet.

Tankevækkende er det også, at private har bedre dækning alment end virksomheder pga. den store overdrivelse af kabel-tvs muligheder.

se side 6:

http://www.evm.dk/~/media/oem/pdf/2015/15-03-13-tjek-dit-net/bredb-ndsd-kningen-i-danmark-master.ashx

119
13. marts 2015 kl. 11:38

Hej Johnny</p>
<p>Vil du gerne lave en to-do guide i hvordan man sætter 3 AP'er op i en ejendom uden at de 3 AP'er risikere at lave inteferens for hinanden.?

Hvis du sender mig 3 stk. Unify PRO AP'er og en EdgeRouter PoE 5 port switch fra Ubiquiti Networks uden beregning (koster omkring 7000 kroner), så laver jeg gerne en to-do guide på dansk.

Du kunne selvfølgelig også bare gå ind på YouTube og se en af de 117 dummies-guide videoer omkring emnet

Unify sørger selv for at optimere forbindelsen og minimere interferens. Det er en simpel med kraftfuld løsning. Ubiquiti Networks sælger disse enheder som varmt brød og har gjort det de sidste par år.

121
13. marts 2015 kl. 11:47

Unify sørger selv for at optimere forbindelsen og minimere interferens. Det er en simpel med kraftfuld løsning. Ubiquiti Networks sælger disse enheder som varmt brød og har gjort det de sidste par år.

Hej Johnny

Er det noget som du har oplevet ved selvsyn, eller lirer du marketings gøgl af? P.S. jeg har Ubiquity udstyr, men har skiftet fra deres AP'er til Cisco af flere årsager.

 1. De KAN ikke selv finde ud af at optimere sendestyrken ordentligt, dette giver mange handovers mellem AP'er med deraf følgende problemer.
 2. Den medfølgede software til at vedligeholde/Optimere nettet med skal køre på en maskine som ikke er en del af Ubiquity's AP'er.

Så når du har fået lidt real world erfaring med det nævnte produkt kan vi fortsætte samtalen.

130
13. marts 2015 kl. 12:16

Hej Johnny</p>
<p>Er det noget som du har oplevet ved selvsyn, eller lirer du marketings gøgl af?
P.S. jeg har Ubiquity udstyr, men har skiftet fra deres AP'er til Cisco af flere årsager.</p>
<ol><li>De KAN ikke selv finde ud af at optimere sendestyrken ordentligt, dette giver mange handovers mellem AP'er med deraf følgende problemer.</li>
<li>Den medfølgede software til at vedligeholde/Optimere nettet med skal køre på en maskine som ikke er en del af Ubiquity's AP'er.</li>
</ol><p>Så når du har fået lidt real world erfaring med det nævnte produkt kan vi fortsætte samtalen.

Fint - så har du jo et par AP'er i overskud, og så må du gerne sende dem til mig. Nej, jeg har faktisk kun brugt én enhed af gagen, så jeg kan ikke påstå, at jeg har sat flere enheder sammen.

Nej, Nicolai, det jeg vil frem til er, at vi skal lade være med at gøre det til raketvidenskab.

Selvfølgelig er der forskel på udstyr, og nogle gange skal man sidde og nørde med opsætningen for at fintune og optimere, men derfor kan man sagtens slippe afsted med at købe udstyret og sætte det op, og få et rimeligt resultat ud af det.

Alt er svært, hvis man gør det svært. Det er en disciplin IT-folk er verdensmestre i.

For nogle mennesker er det også en uoverkommelig opgave at male huset, men med lidt vejledning og et par gode råd kan de fleste slippe af sted med et fair resultat. Malermesteren kan sikkert male hele huset på den halve tid, og resultatet bliver nok også bedre, men derfor er der mange folk der alligevel kaster sig ud i projektet - med et rimeligt resultat til følge.

131
13. marts 2015 kl. 12:31

Fint - så har du jo et par AP'er i overskud, og så må du gerne sende dem til mig.
Nej,

Hvorfor skulle jeg betale for at du kan få erfaring? Derudover er de leveret tilbage til leverandøren.

jeg har faktisk kun brugt én enhed af gagen, så jeg kan ikke påstå, at jeg har sat flere enheder sammen.

Hmm, jeg fik ellers den opfattelse af.

Hvis du sender mig 3 stk. Unify PRO AP'er og en EdgeRouter PoE 5 port switch fra Ubiquiti Networks uden beregning (koster omkring 7000 kroner), så laver jeg gerne en to-do guide på dansk.

At det var det du tilbød.

Nej, Nicolai, det jeg vil frem til er, at vi skal lade være med at gøre det til raketvidenskab.

Johnny, det ER raketvidenskab at sætte mere end et accesspoint op i grupper med handover.

Selvfølgelig er der forskel på udstyr, og nogle gange skal man sidde og nørde med opsætningen for at fintune og optimere, men derfor kan man sagtens slippe afsted med at købe udstyret og sætte det op, og få et rimeligt resultat ud af det.

Og det syntes du så vi skal sætte Hr. Jensen eller en ikke uddannet elektriker til?

Alt er svært, hvis man gør det svært. Det er en disciplin IT-folk er verdensmestre i.

Ja det faktum at de har en uddannelse og konstant skal på opdaterings kurser beviser jo desværre det modsatte.

For nogle mennesker er det også en uoverkommelig opgave at male huset, men med lidt vejledning og et par gode råd kan de fleste slippe af sted med et fair resultat. Malermesteren kan sikkert male hele huset på den halve tid, og resultatet bliver nok også bedre, men derfor er der mange folk der alligevel kaster sig ud i projektet - med et rimeligt resultat til følge.

Hvis du maler dit hus i en grim farve påvirker der ikke farven på mit hus, men et forkert opsat trådløst netværk hos naboen påvirker mit trådløse netværk. Kan du se forskellen på de to ting?

132
13. marts 2015 kl. 12:47

Johnny, det ER raketvidenskab at sætte mere end et accesspoint op i grupper med handover.

Sludder og vrøvl. Det er sikkert raketvidenskab at gøre det perfekt - det skal jeg slet ikke betvivle, men langt mindre kan også gøre det. Hvis man skal levere Wi-Fi til Parken i København, så ringer man selvfølgelig ikke til den lokale elektriker, men er det lagerhallen hos en lille vognmand, så kan han nok godt leve med en løsning, der er i en anden kvalitet/skala.

I forbindelse med VoWiFi skal danskerne sørge for at deres Wi-Fi netværk fungerer ordenligt. Og de fleste små virksomheder/private vil nok blot investere i en Wi-Fi repeater, og det vil sikkert være fint nok til deres behov for ekstra dækning.

Har man lige penge på lommen eller er man en lidt større virksomhed, så kan man købe en Wi-Fi løsning, der kan lave handover. Nogle vil sikkert få deres lokale IT-pusher eller elektriker til at lave en sådan løsning, mens andre vil ringe til Wi-Fi specialisterne, og få den forkromede løsning.

I det hele taget lyder hele diskussionen som da Apotekerne fik frataget deres monopol på uddeling af simpel medicin. Specialisterne mente ikke, at det ville gå godt, men det gik som bekendt rigtig godt, og nu sælger mange supermarkeder hovedpinepiller, næstespray osv.

134
13. marts 2015 kl. 13:05

Sludder og vrøvl. Det er sikkert raketvidenskab at gøre det perfekt - det skal jeg slet ikke betvivle, men langt mindre kan også gøre det. Hvis man skal levere Wi-Fi til Parken i København, så ringer man selvfølgelig ikke til den lokale elektriker, men er det lagerhallen hos en lille vognmand, så kan han nok godt leve med en løsning, der er i en anden kvalitet/skala.

Du er jo decideret til grin at høre på lille mand.

WiFi er absolut ikke bare lige, faktisk er det uhyre komplekst, for man kan overhovedet ikke nøjes med at forholde sig til sin egen navle, men er nødt til at se på hvordan man selv påvirker omgivelserne og omvendt.

Kunne du ikke gøre os alle en tjeneste, nemlig at lade være med at sidde og docere om noget du ikke har den ringeste viden om.

I forbindelse med VoWiFi skal danskerne sørge for at deres Wi-Fi netværk fungerer ordenligt.

Hvorledes - ved at følge et "Johnny råd"?

Og de fleste små virksomheder/private vil nok blot investere i en Wi-Fi repeater, og det vil sikkert være fint nok til deres behov for ekstra dækning.

Og hermed har du flot demonstreret at du intet ved om WiFI, for WiFi repeatere er nok nær noget af det værste man kan gøre, svarende til at give et tre års barn et skarpladt våben.

Har man lige penge på lommen eller er man en lidt større virksomhed, så kan man købe en Wi-Fi løsning, der kan lave handover.

Ved du overhovedet hvordan 802.11 fungerer - der er ikke meget der tyder på det.

Nogle vil sikkert få deres lokale IT-pusher eller elektriker til at lave en sådan løsning, mens andre vil ringe til Wi-Fi specialisterne, og få den forkromede løsning.

Suk.

146
13. marts 2015 kl. 13:46

Og hermed har du flot demonstreret at du intet ved om WiFI, for WiFi repeatere er nok nær noget af det værste man kan gøre, svarende til at give et tre års barn et skarpladt våben.

Nu er jeg jo allerede blevet stemplet som dum, så bær over med mig.

Vil du ikke forklare mig gerne, hvorfor en Wi-Fi repeater svarende til at give et tre års barn et skarpladt våben?

Altså hvis jeg f.eks. har et Wi-Fi AP, der benytter kanal 1, og i den anden ende af huset har jeg en repeater der kører køer på kanal 11. De trådløse netværk jeg kan scanne mig frem til i nabolaget er et svagt netværk på 5,9 og 13 samt et stærkt netværk på kanal 4 og 7. Mine nærmeste naboer benytter kanal 4 og 7.

Et par af naboerne benytter også 5 GHz, men jeg er lidt gammeldags så jeg benytter kun 2,4 GHz.

**Hvorfor svarer en repeater til at give et barn et våben? **

133
13. marts 2015 kl. 13:00

Sludder og vrøvl. Det er sikkert raketvidenskab at gøre det perfekt - det skal jeg slet ikke betvivle, men langt mindre kan også gøre det. Hvis man skal levere Wi-Fi til Parken i København, så ringer man selvfølgelig ikke til den lokale elektriker, men er det lagerhallen hos en lille vognmand, så kan han nok godt leve med en løsning, der er i en anden kvalitet/skala.

Det kan denne sikkert, forudsat at denne ikke ønsker at dennes VoWiFi løsning fungerer overalt på den lille virksomhed men kan leve med at der er udfald på forbindelsen.

I forbindelse med VoWiFi skal danskerne sørge for at deres Wi-Fi netværk fungerer ordenligt. Og de fleste små virksomheder/private vil nok blot investere i en Wi-Fi repeater, og det vil sikkert være fint nok til deres behov for ekstra dækning.

Så må disse mennesker håbe på at naboen ikke har et netværk der lavere intereferens på den repeater.

Har man lige penge på lommen eller er man en lidt større virksomhed, så kan man købe en Wi-Fi løsning, der kan lave handover. Nogle vil sikkert få deres lokale IT-pusher eller elektriker til at lave en sådan løsning, mens andre vil ringe til Wi-Fi specialisterne, og få den forkromede løsning.

Så længe vi er enige om at den løsning man køber fra den lokale IT-pusher eller elektriker ikke nødvendigvis lever op til det man skal bruge den til.

I det hele taget lyder hele diskussionen som da Apotekerne fik frataget deres monopol på uddeling af simpel medicin. Specialisterne mente ikke, at det ville gå godt, men det gik som bekendt rigtig godt, og nu sælger mange supermarkeder hovedpinepiller,

Og johnny, kan jeg ikke få dig overtalt til at svare på mine spørgsmål fra de tidligere indlæg i stedet for at ignorere disse?

135
13. marts 2015 kl. 13:12

Så må disse mennesker håbe på at naboen ikke har et netværk der lavere intereferens på den repeater.

Sådan er vilkårene, når man benytter ulicenserede frekvensbånd.

Forstår mig ret: Hvis jeg hyrer firma med en certificeret Wi-Fi IT-mand, så er der stadigvæk ingen garanti for at Wi-Fi løsningen nogensinde bliver god.

For så snart løsningen er sat i gang, så sætter naboen to nye Wi-Fi AP'er op, og så er fanden løs.

Men nu skal jeg ikke male fanden på væggen.

Så længe vi er enige om at den løsning man køber fra den lokale IT-pusher eller elektriker ikke nødvendigvis lever op til det man skal bruge den til.

Det kan vi nok godt blive enige om. Men går den, så går det - og en "amatør" kan sikkert få et rimeligt og brugbart resultatet i over 90% af tilfældene. Så er der de sidste 10%, hvor eksperterne simpelthen er nødvendige.

I det hele taget lyder hele diskussionen som da Apotekerne fik frataget deres monopol på uddeling af simpel medicin. Specialisterne mente ikke, at det ville gå godt, men det gik som bekendt rigtig godt, og nu sælger mange supermarkeder hovedpinepiller,</p>
<p>Og johnny, kan jeg ikke få dig overtalt til at svare på mine spørgsmål fra de tidligere indlæg i stedet for at ignorere disse?

Hvilke relevante spørgsmål vil du gerne have svar på? Jeg springer nogle gange spørgsmål over, hvis jeg mener, de er retoriske.

138
13. marts 2015 kl. 13:24

Sådan er vilkårene, når man benytter ulicenserede frekvensbånd.

Så er det nok ikke så praktisk for den almindelige Hr. jensen hvis han køber en WoWifi løsning fra en teludbyder.

Forstår mig ret: Hvis jeg hyrer firma med en certificeret Wi-Fi IT-mand, så er der stadigvæk ingen garanti for at Wi-Fi løsningen nogensinde bliver god.

Måske, måske ikke. Men den bliver bedre end den ellers var blevet.

For så snart løsningen er sat i gang, så sætter naboen to nye Wi-Fi AP'er op, og så er fanden løs.

En kompetent WiFi IT-mand ville ikke gøre dette, kun en amatør.

140
13. marts 2015 kl. 13:26

Så er det nok ikke så praktisk for den almindelige Hr. jensen hvis han køber en WoWifi løsning fra en teludbyder.

Det kommer an på, hvilken QoS VoWiFi kræver - vi taler om nogle få kbit, der skal leveres hvert sekund.

For så snart løsningen er sat i gang, så sætter naboen to nye Wi-Fi AP'er op, og så er fanden løs.</p>
<p>En kompetent WiFi IT-mand ville ikke gøre dette, kun en amatør.

Så nu er det 'amatørnes' skyld, at den løsning den kompetent professionelle Wi-Fi IT-mand leverer fejler?

144
13. marts 2015 kl. 13:35

Hvorvidt det ene eller begge WiFi setups er lavet af en der ikke ved hvad denne har med at gøre, så ja. Den kompetente WiFi IT-mand ville ikke gøre det.

Så når en mindre virksomhed, de bor til leje i en bygning hvor der f.eks. også er 8 lejeboliger - hvis skyld er det så, at Wi-Fi signalet er dårligt?

 • Er det de 8 lejere?
 • Er det teleselskaberne, der leverer internet (og Wi-Fi AP) til de 8 lejere?
 • Er det virksomheden, der har fået lavet en professionel Wi-Fi løsning?
 • Eller er det måske den idiot ude på gaden, der render rundt med en smartphone Wi-Fi deling slået til?
145
13. marts 2015 kl. 13:42

Så når en mindre virksomhed, de bor til leje i en bygning hvor der f.eks. også er 8 lejeboliger - hvis skyld er det så, at Wi-Fi signalet er dårligt?</p>
<p>Er det de 8 lejere?
Er det teleselskaberne, der leverer internet (og Wi-Fi AP) til de 8 lejere?
Er det virksomheden, der har fået lavet en professionel Wi-Fi løsning?
Eller er det måske den idiot ude på gaden, der render rundt med en smartphone Wi-Fi deling slået til?

Hej Johnny.

Svaret er alle ovenstående. Men en kompetent professionel person kan lave det så det virker forbavsende godt. Bare tænk på de stakkels 8 lejere der har fået en router med AP medleveret fra deres teleselskab og som alle kører på den samme frekvens. Hvis de alle hver især ringer til deres lokale amatør vil de aldrig opdage dette.

147
13. marts 2015 kl. 13:51

Svaret er alle ovenstående.
Men en kompetent professionel person kan lave det så det virker forbavsende godt.
Bare tænk på de stakkels 8 lejere der har fået en router med AP medleveret fra deres teleselskab og som alle kører på den samme frekvens. Hvis de alle hver især ringer til deres lokale amatør vil de aldrig opdage dette.

Så hvis jeg som dum amatør kommer forbi, og beder hver enkelt lejer/virksomhed om at benytte 5 GHz frekvensbåndet eller måske blot bede brugerne om at bruge Wi-Fi kanaler der ikke overlapper hinanden, så vil det ikke virke?

Man skal altså være certificeret Wi-Fi IT-mand, for at kunne analysere sig frem til, at det er dumt at bruge samme Wi-Fi kanal i to lejligheder, der ligger klods op af hinanden? Det kan en amatør altså ikke måle sig frem til det, med en applikation til en Android telefon?

Det skal der altså en certificeret Wi-Fi IT-mand til at klare?

148
13. marts 2015 kl. 14:08

Så hvis jeg som dum amatør kommer forbi, og beder hver enkelt lejer/virksomhed om at benytte 5 GHz frekvensbåndet eller måske blot bede brugerne om at bruge Wi-Fi kanaler der ikke overlapper hinanden, så vil det ikke virke?</p>
<p>Man skal altså være certificeret Wi-Fi IT-mand, for at kunne analysere sig frem til, at det er dumt at bruge samme Wi-Fi kanal i to lejligheder, der ligger klods op af hinanden?

Det vil da helt sikker hjælpe på WiFi fremkommelighede i ejendommen, men der er ikke ligemeget hvordan man spreder AP'er på forskellige kanaler.

Det kan en amatør altså ikke måle sig frem til det, med en applikation til en Android telefon?

Hvis du tror på at din App til android kan måle bare nogenlunde hvad der er i luften af AP'er så vil du blive pænt overrasket hvis du sammenligner resultatet med en bedre AP' scanner. Her hvor jeg sidder kan min Android se 40 AP'er, men mit rigtige AP kan se 110 AP'er. Det er altså noget af en forskel når man skal disponere over frekvenserne.

Det skal der altså en certificeret Wi-Fi IT-mand til at klare?

Hvis du skal have andet end "måske godt nok" så ja.

149
13. marts 2015 kl. 14:34

Det vil da helt sikker hjælpe på WiFi fremkommelighede i ejendommen, men der er ikke ligemeget hvordan man spreder AP'er på forskellige kanaler.

Men skal man være certificeret Wi-Fi IT-mand for at have en sådan basal viden om Wi-Fi? Kan en amatør også have en sådan basal viden?

Det kan en amatør altså ikke måle sig frem til det, med en applikation til en Android telefon?</p>
<p>Hvis du tror på at din App til android kan måle bare nogenlunde hvad der er i luften af AP'er så vil du blive pænt overrasket hvis du sammenligner resultatet med en bedre AP' scanner.
Her hvor jeg sidder kan min Android se 40 AP'er, men mit rigtige AP kan se 110 AP'er.
Det er altså noget af en forskel når man skal disponere over frekvenserne.

Ah - så lad os sige, at jeg måske ligefrem var så snedig en amatør, at jeg tog min Macbook med og benytte en Wi-Fi scanner på denne. Wi-Fi delen er jo mere følsom på en Macbook, og den kan sikkert se en del flere AP'er-

Så kunne jeg se endnu flere AP'er, og kunne nemmere se, hvilke AP'er der kørte på samme frekvens. Skal man være certificeret Wi-Fi IT-mand for at kunne det?

Det skal der altså en certificeret Wi-Fi IT-mand til at klare?</p>
<p>Hvis du skal have andet end "måske godt nok" så ja.

Se der er vi helt enige. Måske godt nok er også mere end fint nok i min verden. Nej, en "amatør" vil ikke lave alt som en professionel, men der findes mange danskere, der besidder en basal viden, der gør, at de kan lave løsninger der er "måske godt nok".

155
13. marts 2015 kl. 15:11
162
13. marts 2015 kl. 15:19

Hej Johnny</p>
<p>Så må dem der vælger at satse på teleselskabernes VoWiFi løsning håbe på at de ikke får en med en lignende holdning som nabo.</p>
<p>For så kan VoWifi ikke opfylde deres behov.

Det har du helt ret i. Wi-Fi er den enkeltes ansvar, og har man en dum nabo, så hjælper VoWiFi ikke.

Men lad os nu være realistiske - VoWiFi kan potentielt løse problemstillingen for rigtig rigtig mange danskere.

Men nu ser jeg igen muligheder i stedet for at se problemer. Det er sådan en fejl jeg har - jeg vælger, at fokusere på det positive ved de nye teknologier.

150
13. marts 2015 kl. 14:43

Ah - så lad os sige, at jeg måske ligefrem var så snedig en amatør, at jeg tog min Macbook med og benytte en Wi-Fi scanner på denne. Wi-Fi delen er jo mere følsom på en Macbook, og den kan sikkert se en del flere AP'er-

Hej Johnny.

Om du benytter en en fin Macbook, eller en bambus en har ikke nogen reel praktisk betydning. (Det er de samme minipci wlan kort der sidder i de fleste). Det er det som AP'et kan ser der også giver inteferens på WiFi delen.

Bare fordi du ikke kan se det på din Macbook betyder ikke at AP'et ikke kan se det pågældende forstyrrende AP.

Så kunne jeg se endnu flere AP'er, og kunne nemmere se, hvilke AP'er der kørte på samme frekvens. Skal man være certificeret Wi-Fi IT-mand for at kunne det?

Du skal kunne se ALLE AP'er for at lave det ordentligt. Ellers får du ikke delt frekvenserne ordentligt.

154
13. marts 2015 kl. 15:11

Bare fordi du ikke kan se det på din Macbook betyder ikke at AP'et ikke kan se det pågældende forstyrrende AP.</p>
<p>(klippet væk)</p>
<p>Så kunne jeg se endnu flere AP'er, og kunne nemmere se, hvilke AP'er der kørte på samme frekvens.

Selvfølgelig er det langt lettere, hvis man har det store forkromede overblik. Det er det med at have det rigtige værktøj - en antennemontør kan også indstille en parabol 117 gange bedre, men jeg kan med min primitive sat-finder. Men sålænge jeg kan se TV uden udfald, så er jeg ligeglad med at skålen sidder 2 grader skævt.

Jeg forstår godt din pointe. Den professionelle har bedre værktøjer, en uddannelse med i bagagen og kan på alle måder lave en bedre løsning.

Men amatøren kan mange gange godt lave noget der virker, hvis vedkommende har en basal viden.

Hvis vi skal tilbage til emnet, så kræver VoWiFi at folks Wi-Fi netværk dækker hele deres hus. Pludselig bliver det danskernes eget ansvar at skaffe mobildækning i deres hjem, og det bliver positivt for alle.

Og måske får de professionelle også lidt mere at lave, når fru Jensen opdager, at den gamle blå Linksys router ikke længere er nok.

172
13. marts 2015 kl. 20:56

Hmm, hvordan stemmer det overens med din tidligere udtalelse.</p>
<pre><code>Nej, det er jeg ikke enig i. Teleselskaberne skal selvfølgelig opfylde deres dækningskrav, men VoWifi er en feature - og så er det forkert at teleselskaberne ikke skal lægge infrastruktur til.

VoWiFi skal stadigvæk styres fra central hold, og den del skal teleselskaberne sørge for.
</code></pre>
<p>

Det stemmer da udmærket overens med alt det jeg har skrevet.

Hvis VoWiFi skal fungere, så kræver det at teleselskabets overordnet LTE makronetværk og alle de forskellige backend-systemter snakker sammen med med din telefon og det Wi-Fi netværk du benytter.

I det øjeblik din telefon skifter til VoWiFi via et Wi-FI AP, så skal teleselskabets netværk jo stadigvæk sørge for at route opkaldet via internettet over til telefonen, og i det øjeblik du forlader Wi-Fi dækningen, så skal makronetværket øjeblikkeligt tage over. Al det kræver infrastruktur, og den del står dit teleselskab stadigvæk for.

Du kan læse den udvidet version her:http://www.aptilo.com/wi-fi-calling/next-generation-wi-fi-calling-solution

VoWiFi er en feature - en udvidet funktionalitet. VoWiFi betyder IKKE, at dit teleselskab pludselig kan spare millioner af kroner på at sparer på deres infrastruktur. VoWiFi er primært en teknologi, som kan give bedre indendørsdækning ved at benytte alle de eksisterende Wi-Fi netværk der findes.

173
13. marts 2015 kl. 21:06
174
13. marts 2015 kl. 21:15

Jeg gætter på at du mener at deres backend system skal snakke sammen med telefonen "over" det WiFi netværk denne er tilknyttet. De får ihvertfald ikke adgang til folks WiFi netværk.

Nej, selvfølgelig får teleselskabet ikke adgang til folks Wi-Fi netværk - sådan fungerer VoWiFi jo ikke.

Så du mener altså at teleselskaberne ikke kommer til at spare penge på at vi forbrugere lægger infrastruktur til i forhold til at de selv udbyggede deres netværk.?

Se den del tør jeg simpelthen ikke gætte på. Der ligger nogle oplagte muligheder for at spare nogle penge, men på den anden side så kræver VoWiFi stadigvæk et godt makronetværk, som skal tage over, så snart man forlader Wi-Fi dækningen.

Hvis jeg alligevel skal komme med et gæt, så tror jeg faktisk at svaret bliver nej, når man ser på den udvikling, som skal ske de næste mange år. Vi kommer til at se teleselskaberne investere i flere store makro-mobilmaster og vi kommer nok også til at se flere small-cells, som altså koster penge at opsætte og drive.

Jeg tror faktisk VoWiFi vil give teleselskaberne en yderst begrænset besparelse i Danmark.

Andre lande kan dog være en anden sag, da andre lande som f.eks. England eller USA har langt flere offentligt tilgængelige Wi-Fi netværk, som teleselskaberne kan benytte til Wi-Fi offloading og VoWiFi.

I Danmark har vi ikke så mange offentligt tilgængelig Wi-Fi netværk, og derfor er der ikke samme potentiale i at lave Wi-Fi offloading. Og med YouSees skandaløse forsøg på at lave et kæmpe Wi-Fi-netværk, så kommer der nok ikke lige noget stor Wi-Fi netværk lige med det samme i Danmark.

175
13. marts 2015 kl. 21:28

Se den del tør jeg simpelthen ikke gætte på. Der ligger nogle oplagte muligheder for at spare nogle penge, men på den anden side så kræver VoWiFi stadigvæk et godt makronetværk, som skal tage over, så snart man forlager Wi-Fi dækningen.

Der er vi så enige, der er ingen udover teleselskaberne der ved hvad deres fremtidsplaner er. Jeg kan dog godt garantere for at deres plan indeholder en forbedring af indtjeningen.

Hvis jeg alligevel skal komme med et gæt, så tror jeg faktisk at svaret bliver nej, når vi ser på den udvikling som skal ske de næste mange år. Vi kommer til at se teleselskaberne investere i flere store makro-mobilmaster og vi kommer nok også til at se flere small-cells.

Det er så igen op til hvad teleselskaberne ønsker. Jeg og sansynligvis heller ikke dig har den store indflydelse herpå.

Jeg tror faktisk VoWiFi vil give teleselskaberne en yderst begrænset besparelse i Danmark. Andre lande kan dog være en anden sag, da andre lande som f.eks. England eller USA har langt flere offentligt tilgængelige Wi-Fi netværk, som teleselskaberne kan benytte til Wi-Fi offloading og VoWiFi.

UK eller USA har ikke en nær så tæt infrastruktur (kablet) som vi har i DK. Der vil næsten være bedre mulighed for at levere produktet i DK end i USA. I USA skal du ikke ret lang ud af byen for at opleve en større grad af udfald på mobil tale. Og når først du er derude er der i praksis heller ikke noget kablet netværk at benytte VoWiFi på. De har svært nok med at levere ISDN forbindelser til landområderne. Der er dog en masse små ISP'er der levere WISP forbindelser til folket på landet. Så der skal vi nok ikke forvente den store udbredelse af VoWiFi netværk.

I Danmark har vi ikke så mange offentligt tilgængelig Wi-Fi netværk, og derfor er der ikke samme potentiale i at lave Wi-Fi offloading.
Og med YouSees skandaløse forsøg på at lave et kæmpe Wi-Fi-netværk, så kommer der nok ikke lige noget stor Wi-Fi netværk lige med det samme i Danmark.

Ikke engang i et DSB tog kan der leveres et WiFi til kunderne, sørgeligt. Og ja YouSee lavede en fodfejl i deres "eksperiment"

177
13. marts 2015 kl. 21:42

Det må du lige forklare lidt nærmere? Hvorfor skulle det være et problem, at benytte VoWiFi på en forbindelse fra en WISP?</p>
<p>Mener du, at der er nogen teknisk udfordring ved at levere VoWiFi via en trådløs forbindelse fra en WISP?

Der er absolut ingen problemer ved at levere VoWiFi over en WISP forbindelse. (Og det har jeg heller ikke skrevet) USA er bare så fandens stort, og WISP er ikke gratis. Så det er ikke den mest udbredte forbindelses type uden for byerne. Der er en stor del der stadigvæk er på AT&T uverse dialup. Og på de afstande er 2mbit en hurtig forbindelse, de fleste connecter med 0,5. Og når vi når derned er VoWiFi en svær opgave.

178
13. marts 2015 kl. 21:56

Der er absolut ingen problemer ved at levere VoWiFi over en WISP forbindelse. (Og det har jeg heller ikke skrevet)

Nej, du har ret, det har du ikke skrevet - jeg beklager, at jeg ikke læste dit indlæg ordenligt igennem.

USA er bare så fandens stort, og WISP er ikke gratis. Så det er ikke den mest udbredte forbindelses type uden for byerne. Der er en stor del der stadigvæk er på AT&T uverse dialup. Og på de afstande er 2mbit en hurtig forbindelse, de fleste connecter med 0,5.
Og når vi når derned er VoWiFi en svær opgave.

Nu er prisen underordnet, hvis det teknisk kan lade sig gøre. Men du har ret i at hastigheden selvfølgelig spiller ind.

Men hvis vi skal tage udgangspunkt i Danmark, så er VoWiFi en af de tekniske løsninger, som vil kunne give danskerne bedre indendørsmobildækning her og nu.

Jeg håber virkelig, at løsningen kommer til Danmark indenfor de næste 12 måneder, og at alle teleselskaber vil udbyde løsningen, for det vil gøre livet lettere for rigtig mange danskere.

Teleselskaberne skal selvfølgelig stadigvæk investere i at udvide deres netværk, men effekten af VoWiFi er LANGT større end politikernes latterlige forslag om fri roaming mellem selskabernes mobilnetværk.

179
13. marts 2015 kl. 22:07

Men hvis vi skal tage udgangspunkt i Danmark, så er VoWiFi en af de tekniske løsninger, som vil kunne give danskerne bedre indendørsmobildækning her og nu.

Spørgsmålet er for hvem?. De der har været så uheldige at bosætte sig på landet i et område hvor der ikke kan føres mobilsamtaler indendørs har desværre meget få muligheder for at få en internet forbindelse på kabel der kan bruges.

Jeg håber virkelig, at løsningen kommer til Danmark indenfor de næste 12 måneder, og at alle teleselskaber vil udbyde løsningen, for det vil gøre livet lettere for rigtig mange danskere.

Igen desværre ikke for dem der i forvejen har en udfordring med at få en ordentlig internet forbindelse.

Teleselskaberne skal selvfølgelig stadigvæk investere i at udvide deres netværk, men effekten af VoWiFi er LANGT større end politikernes latterlige forslag om fri roaming mellem selskabernes mobilnetværk.

Politikernes forslag om fri roaming kunne gøre det overflødigt at forbrugerne skulle teste alle udbydere af for at se hvem der egentligt dækker bedst der hvor de bor. De ville i så fald kunne købe et abbonement fra den leverandør med den laveste pris. Og det er vel ikke en hel skidt ide.

180
13. marts 2015 kl. 22:34

Spørgsmålet er for hvem?. De der har været så uheldige at bosætte sig på landet i et område hvor der ikke kan føres mobilsamtaler indendørs har desværre meget få muligheder for at få en internet forbindelse på kabel der kan bruges.

Sludder og vrøvl - du kan ikke sætte lighedstegn ved dårlig mobildækning på din smartphone og så automatisk gå ud fra at der også er dårlig kablet infrastruktur på adressen. Ligeledes kan du heller ikke sætte lighedstegn ved dårlig indendørsdækning med en smartphone, og muligheden for hurtig stabil 4G LTE mobilt bredbånd via en ekstern antenne.

95 pct. af alle boliger og virksomheder har adgang til kablet infrastruktur med mulighed for 10 Mbit/s download og 1 Mbit/s upload. Dertil skal så lægges alle de adresser, hvor man kan få mobilt bredbånd.

Jo, der er sikkert nogle ganske få danskere, der virkelig er på r*ven, men så er problemet altså heller ikke større, hvilket bredbåndsdækningen over mobilt bredbånd, der kommer senere året, nok også vil vise.

Politikernes forslag om fri roaming kunne gøre det overflødigt at forbrugerne skulle teste alle udbydere af for at se hvem der egentligt dækker bedst der hvor de bor. De ville i så fald kunne købe et abbonement fra den leverandør med den laveste pris.
Og det er vel ikke en hel skidt ide.

Ja, fri roaming ville gøre det overflødigt, at teste alle tre mobilnetværk, men fri roaming vil ikke afhjælpe problemstillingen. I langt de fleste områder er forskellen mellem f.eks. TDC og TT-netværket ikke eksisterende.

Problemet er at fri roaming effektivt vil fjerne hele ideen med et konkurrencedrevet marked, og derfor har teleselskaberne ikke længere nogen fordel ved at udvide dækningen i områder med dårlig dækning.

Et helt konkret eksempel:

Hvorfor skulle TDC f.eks. udvide dækningen i Bøvlingbjerg i Vestjylland, når nu TT-netværket allerede dækker byen? TDC har ikke en mobilmast i byen, og indendørsdækningen i byen er derfor ikke optimal. TT-netværket dækker derimod fremragende.

Fri roaming kunne måske være en fordel for de TDC kunder, som bor i landsbyen, men hvis kunderne bor et sted et stykke fra landsbyen, hvor TT-netværket dækker dårligt, så hjælper det jo ikke noget.

Hvis TDC derimod opsatte et par mobilantenner op på mobilmasten i udkanten af Bøvlingbjerg, så er footprintet nok lidt anderledes end TT-netværets antenner, da mastens footprint skal passe til resten af teleselskabets mobilnetværk. Dermed ville andre områder få dækning selvom udstyret er opsat på samme mobilmast.

Det er så forbrugernes ansvar at vælge det selskab, der dækker bedst og leverer den bedste ydelse til prisen.

Men med fri roaming, hvorfor skulle TDC så investere en million kroner i Bøvlingbjerg?

Fri roaming vil betyde en lidt bedre mobildækning her og nu, men det vil hæmme udbygningen af mobilnetværk til skade for os alle sammen.

Danmark har brug for at teleselskaberne slås intensivt om at levere den bedste ydelse til den lavest mulige pris - vi har ikke brug for, at teleselskaberne læner sig tilbage og skummer fløden, fordi konkurrencen er blevet sat ud af spil.

184
13. marts 2015 kl. 23:00

Og så er vi tilbage ved en strukturel adskillese.

Som i bund og grund heller ikke nødvendigvis løser problemet på mobilområdet.

Selv hvis alle 3 mobilnetværk blev lagt sammen i ét stort supernet med 6000+ mobilmaster, ville det ikke kunne opfylde de krav, som politikerne forventer omkring indendørs mobildækning.

På kablede forbindelser vil man sikkert i løbet af mange mange mange år kunne sikre fiber til alle danskere ved strukturel adskillelse, men hvad bliver prisen i kroner for os danskere?

Du må undskylde hvis jeg ikke holder vejret imens. Det der er udgivet efter at målemetoden er blevet ændret en smule giver mig ikke just de store forhåbninger.

Du skal se det på den måde, at både TT-netværket og TDCs netværk er blevet udvidet ganske betragteligt i 2014, og derfor bør dækningsgraden og de hastigheder stige rigtig meget - mange steder med fire-fem gange højere hastighed. Og hverken TT-netværket eller TDC er færdig endnu.

<a href="http://www.evm.dk/~/media/oem/pdf/2015/15-03-13-tjek-dit-net/bredb-ndsd…;
<p>Prøv at kigge på side 6

Hvad skal jeg kigge efter på side 6? Er det delen med at tallene er behæftet med en vis usikkerhed?

187
13. marts 2015 kl. 23:10

Du skal se det på den måde, at både TT-netværket og TDCs netværk er blevet udvidet ganske betragteligt i 2014, og derfor bør dækningsgraden og de hastigheder stige rigtig meget - mange steder med fire-fem gange højere hastighed. Og hverken TT-netværket eller TDC er færdig endnu.

Du kommer næppe til at finde nogen form for infrstruktur hvad enten der en privat eller offentlig. Der nogensinde kan siges at være færdig. Der vil altid forgå en viderudvikling om det så er strøm, vand eller net.

186
13. marts 2015 kl. 23:08

Selv hvis alle 3 mobilnetværk blev lagt sammen i ét stort supernet med 6000+ mobilmaster, ville det ikke kunne opfylde de krav, som politikerne forventer omkring indendørs mobildækning.

Måske, måske ikke. Som det er idag sætter operatørene master op hvor der er kunder til det. Med en strukturel adskillelse vil det være muligt at lave et net der dækker alle, og ikke kun der hvor der er økonomisk incitament til dette.

189
13. marts 2015 kl. 23:21

Måske, måske ikke. Som det er idag sætter operatørene master op hvor der er kunder til det. Med en strukturel adskillelse vil det være muligt at lave et net der dækker alle, og ikke kun der hvor der er økonomisk incitament til dette.

Jeg er godt klar over, at det ikke almen viden for alle, men den påstand er altså ikke korrekt - det er faktisk direkte usandt.

Der opsættes hvert år mobilmaster i områder af landet, hvor det indtægten på den enkelte mobilmast slet ikke står mål med omkostningerne ved at drive masten - for slet ikke at tale om selve etableringen.

Når indbyggerne i den lille midtjyske flække Munklinde engang i næste måned får opsat en helt ny mobilmast, så kan du ved selvsyn konstatere, at din antagelse er forkert.

Byerne Mogenstrup og Lindum ved Tjele Langsø er et par andre eksempler på små flækker, som har en mobilmast inden for de sidste par år, selvom det ikke kan betale sig for teleselskaberne at etablere mobildækning i områderne.

194
13. marts 2015 kl. 23:36

<a href="http://www.munklinde.net/nyheder/nyheder.asp?id=1073&gruppe=&title=">ht…;
<p>Vedrørende Munklinde lader det til at være borgere der har været brokkerøve nok.
At sige at der er med teleselskabets gode vilje er nok at strække den lidt vel langt.

Hvis man er nogle brokrøve, så kommer man ikke langt - man får ikke sin vilje for andre folks penge, hvis man opfører sig som idioter.

Nej, jeg har faktisk fulgt Munklinde sagen lidt, da den minder en del om hvordan beboerne på den lille ø Venø fik etableret en mobilmast.

Både på Venø og Munklinde er beboerne gået sammen og har haft en konstruktiv dialog med både kommunen og forskellige teleselskaber.

I Munklinde er det ikke fået så stærkt som beboerne håbede på, men nu får de langt om længe deres mobilmast selvom teleselskaber kommer til at tabe penge på den hver evig eneste dag den er i drift.

Så nej Nicolai - din antagelse omkring om at teleselskaberne kun sætter mobilmaster op, hvor der er kunder til, det er forkert. Og den er også forkert hver gang antagelsen bliver udtalt af en politiker eller skrevet i en artikel af en dum og doven journalist 10 minutter før deadline.

201
13. marts 2015 kl. 23:56

I Munklinde er det ikke fået så stærkt som beboerne håbede på, men nu får de langt om længe deres mobilmast selvom teleselskaber kommer til at tabe penge på den hver evig eneste dag den er i drift.

Hm....

Ligefrem tabe penge. Det regnestykke vil jeg gerne se. Jeg tror næppe de opstiller en mast uden at den langsigtede plan siger at de på en eller anden måde hiver pengene hjem. At det så er fordi de har investeret i en stor licens, som indeholder nogle krav som dækning, så er der nok en i selskabet der har forstand på Excel, som får regnestykket til at gå op...

Alt andet vil være naivt at tro....

204
14. marts 2015 kl. 00:04

Hm....</p>
<p>Ligefrem tabe penge. Det regnestykke vil jeg gerne se. Jeg tror næppe de opstiller en mast uden at den langsigtede plan siger at de på en eller anden måde hiver pengene hjem.
At det så er fordi de har investeret i en stor licens, som indeholder nogle krav som dækning, så er der nok en i selskabet der har forstand på Excel, som får regnestykket til at gå op...</p>
<p>Alt andet vil være naivt at tro....

Jeg må altså sige, at du nok tager fejl Jens. Det omtalte selskab, der har arbejdet på en mast i Munklinde i et par år, har ingen licens, der kræver, at de dækker området, og kommunen har heller ikke gjort noget for at hjælpe til eller stillet ekstra krav.

Munklinde er en snotby (undskyld til beboerne) og området er tyndtbefolket. Der er udendørsdækning i området, og strengt taget kunne selskaberne skide et stykke på beboerne.

Teleselskaberne opsætter mobilmaster i områder, hvor der er huller i deres netværk, og det er ikke altid, at det kan betale sig, når man kigger på regnestykket.

Det skal siges, at vi ikke taler om flere dusin af den slags master hvert år, men både TDC, 3 og TT-netværket opsætter altså master i "underserved" områder.

197
13. marts 2015 kl. 23:49

Så nej Nicolai - din antagelse omkring om at teleselskaberne kun sætter mobilmaster op, hvor der er kunder til, det er forkert. Og den er også forkert hver gang antagelsen bliver udtalt af en politiker eller skrevet i en artikel af en dum og doven journalist 10 minutter før deadline.

Kan du eventuelt supplere med en lokation hvor et teleselskab har sat en mobilmast op af alturistiske grunde. Vel og mærke uden at jeg kan finde indlæg fra pressen hvor de er blevet presset til dette af dårlig presseomtale?

202
13. marts 2015 kl. 23:58

Kan du eventuelt supplere med en lokation hvor et teleselskab har sat en mobilmast op af alturistiske grunde. Vel og mærke uden at jeg kan finde indlæg fra pressen hvor de er blevet presset til dette af dårlig presseomtale?

Nej, det kan jeg nok ikke, da jeg ikke ved på hvilket konkret grundlag teleselskabet har. Det bliver du nød til at ringe til teleselskaberne selv omkring.

Men det kan ikke være pga. penge, at områder som Munklinde får en mobilmast. Det er ren og skær penge ud af vinduet for et teleselskab, at etablere en mobilmast der.

Men jeg er ganske overbevist om, at dårlig presseomtale ikke har den helt store betydning. Store selskaber kører efter fastlagte planer flere år ud i fremtiden, og når 10 bønder, 2 politikere og 5 køer i Nørre Snede mangler mobildækning, så rør det ikke teleselskabernes ledelse det mindste.

Ikke fordi de er ufølsomme bæster, men fordi de har en overordnet strategi, der skal følges.

205
14. marts 2015 kl. 00:04
213
14. marts 2015 kl. 00:24

Og det er så acceptabelt hvis de resterende kun kan få 2/0,5?
Er det det som vi skal byde borgerne i det digitale fremtids Danmark?

Nej, det skrev jeg ikke. Jeg skrev, at jeg godt kan acceptere, at nogle danskere må leve med en lavere hastighed.

Det er dig der nævner 2/0,5

Jeg kan sagtens leve med, at f.eks. 1% af befolkningen kun har adgang til 10 Mbit/s download hastighed i 2020, sålænge de kan komme på nettet, og benytte de offentlige tilbud.

</p>
<p>Jeg stillede dig et spørgsmål, at sende aben videre til spørgsmålsstilleren er kun et forsøg på at bortforklare at man ikke selv besidder denne viden.

Jeg kan ikke svare på vegne af andre mennesker. Jeg kan fortælle dig, at en mobilmast i Munklinde aldrig nogensinde kan betale sig, men jeg kan ikke fortælle dig, hvad der er foregået inde i hovedet på de folk, der har truffet beslutningen, og hvorfor det har truffet en bestemt beslutning.

Så ja - jeg bliver desværre nød til at "sende aben videre" til spørgsmålsstilleren, og bede spørgsmålsstilleren om ar ringe til dem, der kan svare på spørgsmålet.

198
13. marts 2015 kl. 23:49

Så hvis ikke disse beboere havde brokket sig, undskyld havde haft en konstruktiv dialog med teleselskabet.
Havde de så fået en mobilmast?
svaret er nok nej. Men det kommer vi ikke til at vide medmindre teleselskabet ærligt fortæller dette.

Nu er jeg ikke et orakel, der ved alt, så man skal aldrig sige aldrig.

Men nej - Munklinde havde nok aldrig nogensinde fået en mobilmast, hvis de ikke aktivt havde stået sammen og i fællesskab havde arbejdet på en konstruktiv løsning.

Men pointen er, at teleselskaberne opsætter mobilmaster hvert år i områder, hvor det økonomiske set ikke kan svare sig. Der er stadigvæk nogle få reelle huller tilbage i Danmark, men de bliver færre og færre år for år.

Et af de næste huller som bliver stoppet er det enorme skovområde øst for Ulfborg, hvor TDC har et dækningskrav jf. deres 800 MHz licens. Den mobilmast vil heller aldrig kunne tjene sig ind.

Lige syd for området ligger Torsted, som med cirka 40 husstande også mangler indendørsdækning. Torsted har ingen mobilmast, og det får byen heller ikke. Nærmeste mobilmaster står 7 km væk, og der er udendørsdækning i byen.

VoWiFi vil kunne gøre en enorm forskel for indbyggerne i Torsted.

211
14. marts 2015 kl. 00:20

Lige syd for området ligger Torsted, som med cirka 40 husstande også mangler indendørsdækning. Torsted har ingen mobilmast, og det får byen heller ikke.
Nærmeste mobilmaster står 7 km væk, og der er udendørsdækning i byen.

Det er da kendetegnet mange steder i DK. Typisk er der ude på landet op til 7 km eller mere mellem masterne, se bare på http://www.mastedatabasen.dk. Jeg tvivler stærkt på at der de steder vil blive opsat yderligere master. Tager man planlagte positioner kan man da også se at stort set alle er udbygning af eksisterende positioner, ikke nye (Dem er der ekstremt få af)

Og ja, det er ikke kun mobilselskabernes skyld.

Men det er bla. derfor er der stadig er mange "huller" i dækningen. Det vil bare være en udfordring at lave dækning, hvis geografien er imod dig...

Derfor er 99% udendørs dækning reelt også noget vås.....

217
14. marts 2015 kl. 00:33

Det er da kendetegnet mange steder i DK. Typisk er der ude på landet op til 7 km eller mere mellem masterne, se bare på <a href="http://www.mastedatabasen.dk">http://www.mastedatabasen.dk</a&gt;.
Jeg tvivler stærkt på at der de steder vil blive opsat yderligere master. Tager man planlagte positioner kan man da også se at stort set alle er udbygning af eksisterende positioner, ikke nye (Dem er der ekstremt få af)</p>
<p>Og ja, det er ikke kun mobilselskabernes skyld.</p>
<p>Men det er bla. derfor er der stadig er mange "huller" i dækningen. Det vil bare være en udfordring at lave dækning, hvis geografien er imod dig...</p>
<p>Derfor er 99% udendørs dækning reelt også noget vås.....

Med mindre du tilbringer lige så meget tid på Mastedatabasen.dk som undertegnede, så har du altså svært ved at have det store overblik over det.

Jeg vil dog ikke underkende din mening Jens, for du har faktisk ret i noget af det du skriver.

Mange af de positioner, der pt. findes som planlagte på mastedatabasen.dk er ganske korrekt opgraderinger af eksisterende mobilmaster.

For TDCs vedkommende så taler vi om omkring 200 nye mobilmaster de opsætter i 2014+15, mens tallet for TT-netværket i 2015 er godt 20 (ja - tyve). TT-netværket konsoliderer netværket, og TDC har nogle dækningskrav de skal opfylde.

3 får omkring 50 nye mobilmaster i 2015, men det er stadigvæk i byområderne selskabet primært udvider (sådan som jeg ser det).

220
14. marts 2015 kl. 08:09

Hvad mener du, det er jo ikke raketvidenskab.....</p>
<p>Jeg kender da nogle positioner, som en eller anden grund ikke er på mastedatabasen.dk, men kig på kortet. Der er mange steder der er mere end 7 km mellem masterne...

Nej, det er på ingen måde rabetvidenskab, men skal man kunne se en udvikling over tid vha. mastedatabasen.dk, så skal man holde tungen lige i munden, og have en god hukommelse.

Du har helt ret i at der mangler mange mastepositioner i øjeblikket. Det er primært master fra TT-netværket som er forsvundet såvidt som jeg kan se, men mon de ikke komme igen? Efter sidste opdatering er en del af dem i hvertfald kommet tilbage.

Mht. til afstanden mellem masterne, så har du ret i, at der mange steder er 7 km mellem masterne - mange steder faktisk længere. Masterne dækker normalt 4-6 km i radius ude på landet, så en afstand mellem 8-12 km er ikke unormalt i åbent land. Det passer ganske godt, hvis der benytter 700, 800 eller 900 MHz.

Det er såmænd ikke ret meget anderledes end du satser på, at alle dine kunder bor mellem 1,5-3 km fra dine sites.

Eksemplet med Torsted er faktisk lidt usædvanligt, for i Torsted har de henholdsvis 6 og 8 km km i luftlinje til nærmeste mobilmaster. Byen er altså en af de byer i Danmark, der har længst til en mobilmast.

231
14. marts 2015 kl. 14:58

Mht. til afstanden mellem masterne, så har du ret i, at der mange steder er 7 km mellem masterne - mange steder faktisk længere. Masterne dækker normalt 4-6 km i radius ude på landet, så en afstand mellem 8-12 km er ikke unormalt i åbent land. Det passer ganske godt, hvis der benytter 700, 800 eller 900 MHz.</p>
<p>Det er såmænd ikke ret meget anderledes end du satser på, at alle dine kunder bor mellem 1,5-3 km fra dine sites.

Nej, eksakt det er det jeg mener. Derfor er det også utopi pga. geografien at alle skal kunne få mobiltbredbånd med fornuftig hastighed og stabilitet.

Jeg har af samme årsag efterhånden koblet en del kunder over fra mobiltbredbånd. Årsag, ustabil forbindelse. F.eks. så forsvinder signalet kortere eller længere varighed og/eller det er ustabilt.

Igen, jeg har samme udfordringer med geografien. Derfor er mobiltbredbånd ikke løsningen til alle, især ikke hvis de har behov som f.eks. stabil VPN forbindelse til arbejde...

232
14. marts 2015 kl. 16:30

Nej, eksakt det er det jeg mener. Derfor er det også utopi pga. geografien at alle skal kunne få mobiltbredbånd med fornuftig hastighed og stabilitet.</p>
<p>Jeg har af samme årsag efterhånden koblet en del kunder over fra mobiltbredbånd. Årsag, ustabil forbindelse. F.eks. så forsvinder signalet kortere eller længere varighed og/eller det er ustabilt.</p>
<p>Igen, jeg har samme udfordringer med geografien.
Derfor er mobiltbredbånd ikke løsningen til alle, især ikke hvis de har behov som f.eks. stabil VPN forbindelse til arbejde...

Ja, det er helt sikkert utopi at alle kan få, men en meget stor del kan. Det kommer helt an på geografien, og der må man bare sige, at der er nogle områder, hvor det er svære end andre. 4G LTE er og bliver dog det netværk, som bliver spændt ud som "sikkerhedsnet" over hele landet.

Men når du er ude ved folk, så har de fleste vel ikke mobilt bredbånd fra en retningsbestemt antenne siddende på et mastebeslag i 7 meters højde ligesom du har mulighed for at lave?

Det er jo netop her, du har en enorm fordel ved ikke at love noget, som helst uden at der er line of sight, og ved at du kan hjælpe folk med at optimal signal (Nicolai Petersen bemærker nok, at netop i sådanne tilfælde, hjælper det at have en certificeret WI-FI IT-mand til at hjælpe).

Så længe de store teleselskaber ikke yder samme service, så får du kunderne foræret gratis. Så glæder det bare om at levere en fornuftig stabil service til en rimelig pris.

Det gamle SkyLine kunne mange steder godt levere stabilt bredbånd, og deres master stod altså med op til 15 km mellemrum. Mobilselskabernes 4G sites står langt tættere, men sålænge de ikke ansætter montører til at hjælpe med at installere udstyr hos kunderne, så bliver 4G nettene ikke optimalt udnyttet.

Men Jens, det område du arbejde i netop nu, der er der først kommet 4G dækning i løbet af det sidste år (september). Mange af de antenner du piller ned, er det ikke 3G antenner folk har sat op på gavlen sådan lidt på må og få?

236
15. marts 2015 kl. 12:29

Men Jens, det område du arbejde i netop nu, der er der først kommet 4G dækning i løbet af det sidste år (september). Mange af de antenner du piller ned, er det ikke 3G antenner folk har sat op på gavlen sådan lidt på må og få?

Nej, Johnny. Folk er udemærket godt klar over hvad 4G er.... Du skal regne med at de jo i forvejen har et mobilabonnement, så de modtager jo masser af reklamer for det. Det har jo heller ikke skortet på reklamer i TV og andre medier.

De har også forstået at mobiltbredbånd er mobilt og kun en midlertidig erstatning for det endnu ringere kobber. Det er jo bla. derfor at folk føler sig fortabte og hvorfor det er et emne der bliver ved med at dukke op til debat. Hvis det bare virkede, hvorfor skulle folk så brokke sig ? (Ja, jeg kender jo din og Lars's holdning til folks kompetencer)

Især når de har været forbi telebutikken og den unge sælger på 20 år med store fakter har forklaret dem at routeren de får med hjem i tasken giver dem 70 Mbit/s og de så erfarer at de får 20 Mbit/s med udfald...

Men jeg forstår godt at folk ikke magter det. Især når man står i deres stue, kigger ud af vinduet på mobilmasten, man ligeså tydeligt kan se 3 km væk over markerne, og de så viser at der er under 1 streg signal på telefonen indenfor, fra det selskab der netop har udstyr i masten, som iøvrigt iflg. ud fra deres markedsføring kan bimle og bamle og sælgeren i butikken der kigger på dækningskortet lover 100% indendørsdækning. (Og nej, telefonen er ikke nødvendigvis en iPhone. Der er også rigtigt mange der har gode Android telefoner)

Hvis jeg havde mobilnet, så kunne jeg godt nok sælge mange abonnementer ved ikke at love kunderne for meget. Derfor ser man nok heller ikke en undersøgelse fra selskaberne selv. De har malet sig selv op i et hjørne og de er direkte sammenlignelige med brugtbilsforhandleres omdømme....

Den er sikker hver gang jeg snakker med en kunde. Jeg får >altid< spørgsmålet og jeg kan levere noget mobiltelefoni der virker. Jeg ved så hvor masterne er og spørger dem gerne om de nu har valgt et selskab, som vitterligt har udstyr i nærmeste mast, og ikke et selskab der har masten bag en bakke 7 km fra deres hus....

238
15. marts 2015 kl. 19:05

Det er jo bla. derfor at folk føler sig fortabte og hvorfor det er et emne der bliver ved med at dukke op til debat.
Hvis det bare virkede, hvorfor skulle folk så brokke sig ?
(Ja, jeg kender jo din og Lars's holdning til folks kompetencer)</p>
<p>Især når de har været forbi telebutikken og den unge sælger på 20 år med store fakter har forklaret dem at routeren de får med hjem i tasken giver dem 70 Mbit/s og de så erfarer at de får 20 Mbit/s med udfald...

Jeg er sådan set meget enig med dig, men når du er ude ved folk, hvor mange har så i nærheden af en optimal 4G installation?

Vi kan jo lige så godt kalde en spade for en spade. Den teknologi du benytter er jo ikke så meget anderledes end LTE - eller rette sagt så kan man nogenlunde det samme med LTE til stationær trådløs bredbånd, som du kan med udstyr på Ubiquiti.

Den store forskel er at LTE kostet en del mere på udstyrssiden, og at LTE også kan bruges til mobile eheder.

Men jeg forstår godt at folk ikke magter det. Især når man står i deres stue, kigger ud af vinduet på mobilmasten, man ligeså tydeligt kan se 3 km væk over markerne, og de så viser at der er under 1 streg signal på telefonen indenfor, fra det selskab der netop har udstyr i masten, som iøvrigt iflg. ud fra deres markedsføring kan bimle og bamle og sælgeren i butikken der kigger på dækningskortet lover 100% indendørsdækning.
(Og nej, telefonen er ikke nødvendigvis en iPhone. Der er også rigtigt mange der har gode Android telefoner)

Ja, og der er her hele telebranchen har fejlet på det grovest. Når folk tror det er nok med en smartphone eller en router stående midt i huset, så er det dømt til at gå galt. Og så hjælper det heller ikke noget, at teleselskabernes Sælger Helge med store Alufælde ikke formår, at skille skidt fra kanel i deres iver for at sælge nogle abonnementer.

Hvis jeg havde mobilnet, så kunne jeg godt nok sælge mange abonnementer ved ikke at love kunderne for meget.
Derfor ser man nok heller ikke en undersøgelse fra selskaberne selv. De har malet sig selv op i et hjørne og de er direkte sammenlignelige med brugtbilsforhandleres omdømme....

Det virkelig interessant er, at du måske skulle overveje det Jens. Med VoWiFi er der nogle nye forretningsmuligheder for MVNO'er, der kan tilbyder f.eks. gratis opkald sålænge der benytter VoWiFi eller måske kombinere abonnementet med det abonnement de sælger til internet i forvejen.

Det er det, som kabel-TV selskaberne gør i USA. De lader folk benytte deres eksisterende infrastruktur (ligesom YouSee brændte nallerne på), og så kan de tilbyde deres kunder nogle lavere priser, fordi de kun benytter de store teleselskabers makronetværk i begrænset omfang.

Ovenstående er også grunden til, at teleselskaberne ikke nødvendigvis er uddelt begejstret for ideen om VoWiFi - hvis Nicolai Petersen læser med, så er dette et af de ulemper VoWiFi har for teleselskaberne, og derfor tjener teleselskaberne ikke nødvendigvis ret mange penge på at lancere VoWiFi.

Den er sikker hver gang jeg snakker med en kunde. Jeg får >altid< spørgsmålet og jeg kan levere noget mobiltelefoni der virker.
Jeg ved så hvor masterne er og spørger dem gerne om de nu har valgt et selskab, som vitterligt har udstyr i nærmeste mast, og ikke et selskab der har masten bag en bakke 7 km fra deres hus....

Og det får du garanteret også tak for - ellers får du et skulderklap herfra med det samme.

Desværre interesserer det ikke danskerne, og mange vælger simpelthen ikke det selskab, der har den bedste dækning i deres hjem. Men

210
14. marts 2015 kl. 00:17

Og der er måske hurtig DSL eller fiber i Torsted?

Det har jeg faktisk ikke checket. Jeg tror det bliver et nej til begge dele, men der er udendørs 4G dækning, som kan hentes ned med en ekstern 4G antenne.

Men ellers en fin lille by for en WISP at starte op i.

214
14. marts 2015 kl. 00:27

</p>
<p>Så for at få indendørs mobildækning, så forventer du at ALLE borgere i Torsted sætter en ekstern 4g antenne op og benytter VoWiFi?</p>
<p>Så kan man da tale om resoursespild så det batter

Nej jeg forventer intet, men det er en mulighed, at 40 husstande hver investerer 4-5.000 kroner i det nødvendige udstyr og opsætning. Eller måske gå sammen og lave deres egen lille WISP.

Alternativet er, at et teleselskab skal opsætte en ny mobilmast til 1.000.000 kroner + løbende drift og vedligeholdelse. Realistisk set kommer det aldrig til at sker.

219
14. marts 2015 kl. 00:54
221
14. marts 2015 kl. 08:25

</p>
<p>Det er lige før at det vil være bedre at teleudbyderen kom med hatten i hånden og bad beboerne om de 4-5000 kr du taler om, og så sætter en mobilmast op. Det vil jo kunne betale sig hvis der er mere end 200 beboerer.

Så du vil altså opkræve 4-5000 af hver indbygger for at de kan få mobildækning? Eller en omkostning på 10.000 kroner per husstand, hvis der i gennemsnit bo to i hvert hus?

Og når du så har opkrævet 160-200.000 kroner, hvad skal pengene få gå til? Sådan en 48 meter høj mobilmast med fundering og tilslutning til el koster snild 300.000 kroner.

Dertil skal så lægges den årlige lejeafgift til leje af jord, de løbende driftsomkostninger til el, nødstrøm, vedligeholdelse, udskiftning af ud osv.

Vi er ikke engang kommet til de poster såsom fremførelse af fiber til masten, opsætning af minilink til backup forbindelsen og selve antennerne og udstyret i teknikskabet.

Uanset hvordan man vender og drejer sagen, så vil et nyt site i den lille flække være en enorm udgift for et teleselskab.

Derfor er en teknologi som VoWiFi genial, fordi den med relativt få omkostninger kan levere indendørsdækning til beboerne i den lille by. Det kan gøres omkostningseffektivt, og beboerne vil kunne få indendørsdækning med det samme i stedet for at vente i årevis på, at et teleselskab får lyst til at brænd nogle penge af.

Et alternativ kunne selvfølgelig også være, at staten sætte passiv infrastruktur op for skatteydernes penge (ikke overraskende noget jeg er i mod), hvilket har været fremme flere gange. Hvis staten gratis sørgede for at der var en mobilmast i Torsted, så kunne teleselskaberne spare lidt penge på selve masten. Det vil dog stadigvæk være en enorm dårlig forretning at sætte udstyr på masten, selvom staten har spyttet i kassen.

Et andet alternativ kunne være, at Ringkøbing Skjern kommune ved næste udbud af telefoni krævede dækning i byen. Kommunen var sammen med Holstebro kommune en af de 6 midt og vestjyske kommuner som sidste år gik sammen i et udbud over mobiltelefoni, hvor kravet var forbedret dækning for at kunne levere telefoni til kommunerne. I Holstebro kommune var der et ekstra krav om bedre mobildækning i to specifikke byer (Ryde og Staby). Kommunerne fik deres vilje, og sparede oven i købet enorme summer på det. Kilde: http://www.holstebro.dk/Nyhed-8489.aspx?Action=1&NewsId=5982&M=NewsV2&PID=24639&LayoutTemplate=/Designs/Design2013/StrippedContent.html

På den måde kan kommunerne bruge både en gulerod for at få deres vilje. Det virker langt bedre, end når KL hiver pisken frem, og kommer med luftige generalle påstande om, hvor slemt det står til med mobildækningen.

Kommunerne sidder med løsningen - de skal blot kigge på de 6 midt og vestjyskekommuners udbud, hvor mange penge de sparede, vad de fik ud af det og så kopiere det "koncept".

222
14. marts 2015 kl. 09:26

Så du vil altså opkræve 4-5000 af hver indbygger for at de kan få mobildækning? Eller en omkostning på 10.000 kroner per husstand, hvis der i gennemsnit bo to i hvert hus?</p>
<p>Og når du så har opkrævet 160-200.000 kroner, hvad skal pengene få gå til? Sådan en 48 meter høj mobilmast med fundering og tilslutning til el koster snild 300.000 kroner.</p>
<p>Dertil skal så lægges den årlige lejeafgift til leje af jord, de løbende driftsomkostninger til el, nødstrøm, vedligeholdelse, udskiftning af ud osv.</p>
<p>Vi er ikke engang kommet til de poster såsom fremførelse af fiber til masten, opsætning af minilink til backup forbindelsen og selve antennerne og udstyret i teknikskabet.</p>
<p>Uanset hvordan man vender og drejer sagen, så vil et nyt site i den lille flække være en enorm udgift for et teleselskab.

En udgift for et teleselskab ja. Men jeg har på den samfundsmæssige lange bane svært ved at se at en udgift til hver beboer på opsætning af en udendørs retningsbestemt 4G antenne med tilhørende VoWiFi og vedligeholdelse af dette udstyr vil være en billigere løsning.

Derfor er en teknologi som VoWiFi genial, fordi den med relativt få omkostninger kan levere indendørsdækning til beboerne i den lille by. Det kan gøres omkostningseffektivt, og beboerne vil kunne få indendørsdækning med det samme i stedet for at vente i årevis på, at et teleselskab får lyst til at brænd nogle penge af.

Ideen er kun genial hvis der i forvejen er en infrastruktur der kan benyttes.

Et alternativ kunne selvfølgelig også være, at staten sætte passiv infrastruktur op for skatteydernes penge (ikke overraskende noget jeg er i mod), hvilket har været fremme flere gange. Hvis staten gratis sørgede for at der var en mobilmast i Torsted, så kunne teleselskaberne spare lidt penge på selve masten. Det vil dog stadigvæk være en enorm dårlig forretning at sætte udstyr på masten, selvom staten har spyttet i kassen.

Staten subsiduerer en hel del i samfundet. Specielt der hvor kommercielle firmaer ikke kan/vil levere en ydelse.

Et andet alternativ kunne være, at Ringkøbing Skjern kommune ved næste udbud af telefoni krævede dækning i byen. Kommunen var sammen med Holstebro kommune en af de 6 midt og vestjyske kommuner som sidste år gik sammen i et udbud over mobiltelefoni, hvor kravet var forbedret dækning for at kunne levere telefoni til kommunerne.
I Holstebro kommune var der et ekstra krav om bedre mobildækning i to specifikke byer (Ryde og Staby). Kommunerne fik deres vilje, og sparede oven i købet enorme summer på det. Kilde: <a href="http://www.holstebro.dk/Nyhed-8489.aspx?Action=1&NewsId=5982&M=NewsV2&P…;
<p>På den måde kan kommunerne bruge både en gulerod for at få deres vilje. Det virker langt bedre, end når KL hiver pisken frem, og kommer med luftige generalle påstande om, hvor slemt det står til med mobildækningen.</p>
<p>Kommunerne sidder med løsningen - de skal blot kigge på de 6 midt og vestjyskekommuners udbud, hvor mange penge de sparede, vad de fik ud af det og så kopiere det "koncept".

Den må du lige forklare mig. Hvordan kan en kommunalt krav om opsætning af en mobilmas i forbindelse med et udbud på mobiltelefoni gøre en mast rentabel.? Det virker mere som om at når kommunen kommer med en pose penge til teleselskaberne med et krav om at sætte en mast op, så er det kommunen der betaler (subsiduerer) masten.

223
14. marts 2015 kl. 09:39

Den må du lige forklare mig. Hvordan kan en kommunalt krav om opsætning af en mobilmas i forbindelse med et udbud på mobiltelefoni gøre en mast rentabel.?
Det virker mere som om at når kommunen kommer med en pose penge til teleselskaberne med et krav om at sætte en mast op, så er det kommunen der betaler (subsiduerer) masten.

Opsætning af en ny mobilmast bliver ikke mere rentabel af det, men det er det der med guleroden.

Ja, i teorien er det kommunen, og dermed borgerne som kommer til at betale for mobilmasten over skatten, når kommunen går ud og stiller krav omkring mobildækning specifikke steder. Men hvis kommunen har nogle rimelig krav, og hvis guleroden er stor nok, så ser teleselskaberne muligheden i det.

I praksis viste det sig, at de seks midt og vestjyske kommuner fik i både pose og sæk.

Jeg bor i en af de seks kommuner, og jeg ville have været rødglødende rasende, hvis mine skattekroner skulle gå til at subsidere mobildæknigen for nogle få beboere i nogle små byer i stedet for at sikre nok pædagoger i børnehaverne og en ordenlig offentlig service på rådhuset (det som er kommunernes primære ansvarsområde).

Da udbuddet var overstået havde de 6 midt og vestjyske kommuner fået lovning på bedre dækning - både generelt og i en række specifikke områder - samt en ordenlig rabat, fordi kommunerne var gået sammen i ét stort udbud.

Som skatteborger er jeg skide glad for, at min kommune sparer sammen med de andre fem kommuner nu sparer millioner af kroner de næste par år - penge som kommunerne så kan bruge på bedre service og vigtige investeringer. Og så er det da selvfølgelig også rart at der komme bedre mobildækning i en række små snot byer i landsdelen.

Udbuddet er et perleeksempel på, hvordan kommunerne kan få deres vilje mht. bedre mobildækning og samtidig spare en masse penge. Hvorfor alle de andre kommuner ikke allerede har kopieret dette koncept er mig ubegribeligt.

225
14. marts 2015 kl. 09:48

Jeg bor i en af de seks kommuner, og jeg ville have været rødglødende rasende, hvis mine skattekroner skulle gå til at subsidere mobildæknigen for nogle få beboere i nogle små byer i stedet for at sikre nok pædagoger i børnehaverne og en ordenlig offentlig service på rådhuset (det som er kommunernes primære ansvarsområde).</p>
<p>Da udbuddet var overstået havde de 6 midt og vestjyske kommuner fået lovning på bedre dækning - både generelt og i en række specifikke områder - samt en ordenlig rabat, fordi kommunerne var gået sammen i ét stort udbud.

Så kommunerne kom med en STOR pose penge som gulerod til teleselskabet. Jeg går ud fra at det kun var det ene af dem der kunne vinde. For disse penge sætter dette ene selskab så ekstra mobilmaster op til dækning af de af kommunen krævede områder.

Så i disse 6 kommuner skal borgerne nok ikke forvente at endnu et teleselskab så bagefter kommer og sætter master op på disse steder.

Så nu har vi med denne løsning valgt teleselskab for borgerne. Medmindre der bliver gennemført fri roaming i Danmark mellem selskaberne.

226
14. marts 2015 kl. 10:07

Nej, i praksis er det borgerne der har betalt.

Tja tjo - er glasset halvt fyldt eller halvt tomt.

Havde kommunerne blot tilsluttet sig de normale SKI aftaler, så ville de sikkert også få nogle fornuftige priser, men ingen forbedret mobildækning.

Nu fik de begge dele - og sparede samtidig mange penge. Så nej, jeg mener faktisk ikke man kan påstå, at borgerne har betalt. Borgerne (kommunerne) har sparet penge og fået bedre dækning.

Under alle omstændigheder, så er jeg sikker på at borgerne i Ryde og Staby er glade for, at de nu får bedre mobildækning, uden at de skal have en krone op af lomme.

Penge sparet er penge tjent.

Så kommunerne kom med en STOR pose penge som gulerod til teleselskabet. Jeg går ud fra at det kun var det ene af dem der kunne vinde. For disse penge sætter dette ene selskab så ekstra mobilmaster op til dækning af de af kommunen krævede områder.</p>
<p>Så i disse 6 kommuner skal borgerne nok ikke forvente at endnu et teleselskab så bagefter kommer og sætter master op på disse steder.

Det kan jeg ikke svare på fyldestgørende, men højest sandsynligt ikke, når man kigger på økonomien. Selv når der står en mobilmast i en lille snot by, så er det jo dyrt at opsætte udstyr på masten og betale for den løbende drift.

Og så må jeg altså lige pointere, at den STORE pose penge faktisk var en lille pose penge. Kommunernes udgift til telefoni blev markant billigere med udbuddet. I nogle af kommunerne taler vi om en halvering af udgiften - EN HALVERING!

Se det er noget der batter i samfundsøkonomien - de penge kan kommunerne så bruge på at bygge nye skoler, flere hjemmehjælpere osv. som er kommunernes primære opgave.

Penge sparet er penge tjent.

Så nu har vi med denne løsning valgt teleselskab for borgerne. Medmindre der bliver gennemført fri roaming i Danmark mellem selskaberne.

Nej, kommunerne har ikke valgt teleselskab for borgerne. Kommunerne har sikret at deres borgere generalt får leveret bedre mobildækning, men at kommunerne skulle have valgt teleselskab for borgerne, det er forkert.

TDC har fin og fornuftig dækning i alle de 6 kommuner og fuldt ud et fornuftigt alternativ for >98% af indbyggerne i de 6 kommuner.

Det kommunerne har sikret er en stor besparelse, og at nogle få borgere har fået en bedre mobildækning - en dækning de ellers ikke ville have fået.

Fri roaming vil ikke have nogen praktisk betydning for hovedparten af indbyggerne i de 6 kommuner, hvilket jeg har forklaret før - søg efter Bøvlingbjerg, hvis du har glemt det helt konkrete eksempel.

227
14. marts 2015 kl. 10:21

Havde kommunerne blot tilsluttet sig de normale SKI aftaler, så ville de sikkert også få nogle fornuftige priser, men ingen forbedret mobildækning.</p>
<p>Nu fik de begge dele - og sparede samtidig mange penge. Så nej, jeg mener faktisk ikke man kan påstå, at borgerne har betalt. Borgerne (kommunerne) har sparet penge og fået bedre dækning.</p>
<p>Under alle omstændigheder, så er jeg sikker på at borgerne i Ryde og Staby er glade for, at de nu får bedre mobildækning, uden at de skal have en krone op af lomme.

Dette forudsætter at borgerne har valgt det samme teleselskab som kommunen.

Det kan jeg ikke svare på fyldestgørende, men højest sandsynligt ikke, når man kigger på økonomien. Selv når der står en mobilmast i en lille snot by, så er det jo dyrt at opsætte udstyr på masten og betale for den løbende drift.

Så er brugerne også stavnsbundet til den udbyder.

Og så må jeg altså lige pointere, at den STORE pose penge faktisk var en lille pose penge. Kommunernes udgift til telefoni blev markant billigere med udbuddet. I nogle af kommunerne taler vi om en halvering af udgiften - EN HALVERING!

Det siger vist mere om de priser som teleudbyderene tog for deres ydelser før udbudet. Jeg nægter at tro på at et teleselskab byder ind på et sådant udbud uden en forvetning om at kunne tjene penge på det.

Nej, kommunerne har ikke valgt teleselskab for borgerne. Kommunerne har sikret at deres borgere generalt får leveret bedre mobildækning, men at kommunerne skulle have valgt teleselskab for borgerne, det er forkert.

Hvis kommunen kun har sørget for at teleselskab A har den fornødne infrastruktur på plads, så har kommunen reelt taget valget for borgerne.

Fri roaming vil ikke have nogen praktisk betydning for hovedparten af indbyggerne i de 6 kommuner, hvilket jeg har forklaret før - søg efter Bøvlingbjerg, hvis du har glemt det helt konkrete eksempel.

Men med fri roaming, hvorfor skulle TDC så investere en million kroner i Bøvlingbjerg?

Fri roaming vil kun have betydning for dem der ikke har valgt at købe deres ydelser fra teleselskab A. For dem der har købt der vil det selvfølgeligt være uden betydning.

228
14. marts 2015 kl. 10:36

Dette forudsætter at borgerne har valgt det samme teleselskab som kommunen.

Nej, de få borgere, der bor i Ryde og Staby FÅR MULIGHED FOR at vælge et teleselskab, der benytter TT-netværket, hvis de ønsker at få en markant bedre mobildækning. En god mobildækning de ikke havde tidligere - en mobildækning kommunen har sikret borgerne i de små landsbyer.

Borgerne er ikke tvunget til at benytte Telenor - det kan vælge et af de vel 15-20 teleselskaber, der benytter TT-netværket.

Det siger vist mere om de priser som teleudbyderene tog for deres ydelser før udbudet. Jeg nægter at tro på at et teleselskab byder ind på et sådant udbud uden en forvetning om at kunne tjene penge på det.

Pas - jeg kan kun referer, hvad kommunerne selv har udsendt af pressemeddelelser i forbindelse med udbuddet. Kommunerne sparer millioner af kroner på udbuddet i forhold til deres gamle aftaler.

Og ja, jeg tror da også at teleselskabet, der vandt udbuddet, tjener penge på aftalen. Sådan plejer kommercielle virksomheder jo at tjene deres penge.

Hvis kommunen kun har sørget for at teleselskab A har den fornødne infrastruktur på plads, så har kommunen reelt taget valget for borgerne.

De har sikret, at der kommer noget infrastruktur på plads. I det konkrete tilfælde er det Telenor, der vandt udbuddet, hvilket betyder, at indbyggerne i de f.eks. de to små byer, når får valget mellem de 15-20 teleselskaber, der benytter TT-netværket.

Kommunen har sørget for, at beboerne i det hele taget har muligheden for at foretage valg. Men at kommunen har taget valget for borgerne, det er forkert. Det står borgen frit for og lade være med at vælge noget - de kan bare vælge en fastnet-telefon fra TDC, hvis de ikke ønsker mobiltelefoni.

Fri roaming vil kun have betydning for dem der ikke har valgt at købe deres ydelser fra teleselskab A. For dem der har købt der vil det selvfølgeligt være uden betydning.

Ja, fri romaing vil midlertidig kunne sikre bedre dækning fra teleselskab B og C. Men så er det bare ikke sikkert, at teleselskab A gider udvidere dækningen i fremtiden, og så vil Jens, Bo og Jane aldrig få bedre mobildækning.

Fri roaming er som at pisse i bukserne. Det varmer her og nu, men når kulden sætter ind, så er det ikke længere sjovt. Problemet er blot, at det først går op for folk, at våde bukser er noget skidt, når det begynder at blive koldt.

Fri roaming lyder som en fremragende ide, en ide som er let at forklare, let at forstår og samtidig utrolig skadelig for os alle sammen. Jeg kan ikke lide ideen, for jeg mener helt ærligt, at det er direkte skadeligt for den fremtidige udvikling.

229
14. marts 2015 kl. 10:49

Nej, de få borgere, der bor i Ryde og Staby FÅR MULIGHED FOR at vælge et teleselskab, der benytter TT-netværket, hvis de ønsker at få en markant bedre mobildækning. En god mobildækning de ikke havde tidligere - en mobildækning kommunen har sikret borgerne i de små landsbyer.</p>
<p>Borgerne er ikke tvunget til at benytte Telenor - det kan vælge et af de vel 15-20 teleselskaber, der benytter TT-netværket.

Som så betaler til TT for at benytte netværket. Ergo de er stavnsbundne til TT.

Kommunen har sørget for, at beboerne i det hele taget har muligheden for at foretage valg. Men at kommunen har taget valget for borgerne, det er forkert.
Det står borgen frit for og lade være med at vælge noget - de kan bare vælge en fastnet-telefon fra TDC, hvis de ikke ønsker mobiltelefoni.

Så må vi håbe at der en infrastruktur på plads, ellers risikerer de at de får en TDC mobilaftale leveret.

Ja, fri romaing vil midlertidig kunne sikre bedre dækning fra teleselskab B og C. Men så er det bare ikke sikkert, at teleselskab A gider udvidere dækningen i fremtiden, og så vil Jens, Bo og Jane aldrig få bedre mobildækning.

Ikke hvis samfundet stiller krav om opsætning af nye master, som du lige har beskrevet. (Via udbud)

Fri roaming er som at pisse i bukserne. Det varmer her og nu, men når kulden sætter ind, så er det ikke længere sjovt. Problemet er blot, at det først går op for folk, at våde bukser er noget skidt, når det begynder at blive koldt.</p>
<p>Fri roaming lyder som en fremragende ide, en ide som er let at forklare, let at forstår og samtidig utrolig skadelig for os alle sammen.
Jeg kan ikke lide ideen, for jeg mener helt ærligt, at det er direkte skadeligt for den fremtidige udvikling.

Skadelig for teleselskabernes indtjening, eller skadelig for samfundet?

230
14. marts 2015 kl. 11:14

Som så betaler til TT for at benytte netværket. Ergo de er stavnsbundne til TT.

Nej, de ganske få folk, der nu har fået en markant bedre mobildækning, har nu fået mulighed for at vælge et teleselskab, der benytter TT-netværket. De er ikke stavnsbundne - det har fået en ny og forbedret mulighed.

En mulighed de reelt ikke havde før. Altså der er ingen der tvinger dem til noget som helst - beboerne har blot fået en stærkt forbedret mulighed, og de kan nu vælge mellem et hav af teleselskaber, der benytter TT-netværket.

Jeg har svært ved at se, det negative i, at borgere der tidligere havde dårlig mobildækning, nu pludselig har fået fremragende mobildækning og muligheden for at frit at vælge mellem 15-20 forskellige teleselskaber.

Hvordan kan man overhovedet bruge negativt ladede ord som "stavnsbundne" om det???

Ikke hvis samfundet stiller krav om opsætning af nye master, som du lige har beskrevet. (Via udbud)

Det er en mulighed ja. Men så skal vi også blot være klar over, at så sætter vi den frie konkurrence ud af spillet, og så kæmper teleselskaberne ikke længere indbyrdes mellem hinanden om at tilbyde den bedste mobildækning.

Det kan man så til en hvis grad kompensere for ved offentlige udbud, hvis man stiller skrappe krav til teleselskaberne.

Men fordi man sætter en vigtig del af konkurrencen ud af spil, så er det er meget stor og reel risiko for, at det i den sidste ende kommer til at koste samfundet penge (læs: højere priser for dig og mig).

Når teleselskaberne ikke konstant skal gøre deres hoser grønne for forbrugerne, så er der en reel risiko for, at de lader være med at udbygge deres infrastruktur, og udelukkende udbygger den, når det offentlige stiller en stor pose penge i udsigt (Læs: bruger flere af dine og mine skattekroner).

Fortalerne for fri roaming ønsker sig i bund og grund ét stort mobilnetværk, for det bliver konsekvensen af fri roaming, men der ligger blot et hav af juridiske forhindringer i vejen for det såsom licenser, EU regler om konkurence osv. og det faktum, at et stort mobilnetværk ikke vil løse alle udfordringer med f.eks. indendørsmobildækning.

Da TT-netværket opstod tog det jo netop lang tid for konkurrencemyndighederne at godkende det stærkt begrænsede netværkssamarbejde, fordi det potentielt er dybt skadeligt for konkurrencen. Og med Telia og Telenors fusionsplaner så skal konkurrencestyrelsen endnu en gang kigge på eventuelle problemer for konkurrencen.

Den frie konkurrence er grundpillen på det danske telemarked og har været det siden starten af 1990'erne. Naive folk tror, at hvis blot vi kunne lave strukturel adskillelse og måske nøjes med ét stor mobilnetværk, så bliver al ting godt.

Skadelig for teleselskabernes indtjening, eller skadelig for samfundet?

Skadelig for samfundet. Teleselskabernes indtjening er i det spil lige meget.

233
14. marts 2015 kl. 17:17

Nej, de ganske få folk, der nu har fået en markant bedre mobildækning, har nu fået mulighed for at vælge et teleselskab, der benytter TT-netværket.
De er ikke stavnsbundne - det har fået en ny og forbedret mulighed.</p>
<p>En mulighed de reelt ikke havde før. Altså der er ingen der tvinger dem til noget som helst - beboerne har blot fået en stærkt forbedret mulighed, og de kan nu vælge mellem et hav af teleselskaber, der benytter TT-netværket.</p>
<p>Jeg har svært ved at se, det negative i, at borgere der tidligere havde dårlig mobildækning, nu pludselig har fået fremragende mobildækning og muligheden for at frit at vælge mellem 15-20 forskellige teleselskaber.</p>
<p>Hvordan kan man overhovedet bruge negativt ladede ord som "stavnsbundne" om det???

Kan vi blive enige om at de kun kan benytte resellers af TT mobiltelefoni?

Det er en mulighed ja. Men så skal vi også blot være klar over, at så sætter vi den frie konkurrence ud af spillet, og så kæmper teleselskaberne ikke længere indbyrdes mellem hinanden om at tilbyde den bedste mobildækning.</p>
<p>Det kan man så til en hvis grad kompensere for ved offentlige udbud, hvis man stiller skrappe krav til teleselskaberne.</p>
<p>Men fordi man sætter en vigtig del af konkurrencen ud af spil, så er det er meget stor og reel risiko for, at det i den sidste ende kommer til at koste samfundet penge (læs: højere priser for dig og mig).</p>
<p>Når teleselskaberne ikke konstant skal gøre deres hoser grønne for forbrugerne, så er der en reel risiko for, at de lader være med at udbygge deres infrastruktur, og udelukkende udbygger den, når det offentlige stiller en stor pose penge i udsigt (Læs: bruger flere af dine og mine skattekroner).</p>
<p>Fortalerne for fri roaming ønsker sig i bund og grund ét stort mobilnetværk, for det bliver konsekvensen af fri roaming, men der ligger blot et hav af juridiske forhindringer i vejen for det såsom licenser, EU regler om konkurence osv. og det faktum, at et stort mobilnetværk ikke vil løse alle udfordringer med f.eks. indendørsmobildækning.</p>
<p>Da TT-netværket opstod tog det jo netop lang tid for konkurrencemyndighederne at godkende det stærkt begrænsede netværkssamarbejde, fordi det potentielt er dybt skadeligt for konkurrencen.
Og med Telia og Telenors fusionsplaner så skal konkurrencestyrelsen endnu en gang kigge på eventuelle problemer for konkurrencen.</p>
<p>Den frie konkurrence er grundpillen på det danske telemarked og har været det siden starten af 1990'erne.
Naive folk tror, at hvis blot vi kunne lave strukturel adskillelse og måske nøjes med ét stor mobilnetværk, så bliver al ting godt.

Det jeg siger er, det er ikke en resourcemæssig langsigted løsning at flere teleselskaber bygger master på det samme sted. Hvis de i stedet for at bygge master de samme steder lavede en strukturel adskillelse af net og ydelser. Så ville der være muligt lave en bedre dækning for de samme penge. Som det er nu opsættes der master de samme steder med dobbelt indvistering tilfølge.

Giver det ikke samfundsmæssigt mest mening, kun at opsætte en mast i stedet for 2 på det samme sted. Og så opsætte den anden mast et sted hvor det ellers ikke ville være rentabelt at sætte en op.?

235
14. marts 2015 kl. 18:25

Det jeg siger er, det er ikke en resourcemæssig langsigted løsning at flere teleselskaber bygger master på det samme sted. Hvis de i stedet for at bygge master de samme steder lavede en strukturel adskillelse af net og ydelser....

De er sådan set meget rigtigt, vil anlægger jo heller ikke flere veje lige ved siden af hinanden, blot for, at den ene skal befærdes af Q8 kunder, den anden af Statoils kunder, det tredje af ...

Men når man imidlertid har kendt til den måde de gamle telemonopoler arbejdede på, så er det helt afgørende, at der med sikkerhed føres en uafhængig og maksimal brutal omkostningspolitik for, at et fælles monopol - selv et statsmonopol - ikke er værre end flere antenner på den samme mast, ja endog 2 eller 3 master næsten samme sted.

Helt uafhængigt at evt. EU markedsaftaler skal forhandles ud af området (og det kan nok over tid godt ske), vil det være katastofalt for danskerne, hvis der ikke er mekanismer på plads, som straks kan fjerne alt andet end 'must have' udgifter i tele-leveranceselskaberne.

Det er bragesnak, at dækningen for få hundrede mennesker på Langeland har nogen betydning i forhold til lavest mulige udgifter for 1,5-2 millioner i region Hovedstaden eller bare i Horsens, Herning og Holstebro.

Derud er det 'vi skal være gode ved alle' politik, hvor der kan bruges nogle millioner, men ikke de unødige milliarder, som svarer til den omkostnings-slendrian og udviklings-forstoppelse fx KTAS udgjorde i gamle dage.

Tænk, at den sidste manuelle KTAS central blev lukket så sent som i 1978. Efter det princip havde vi fortsat kun haft NMT450 og fastnettelefoner nu.

Lars :)

234
14. marts 2015 kl. 17:54

Kan vi blive enige om at de kun kan benytte resellers af TT mobiltelefoni?

Nej, det kan vi ikke blive enige om - og sådan som debatten udvikler sig, så tror jeg aldrig nogensinde vi bliver enig om det.

Hvis vi udelukkende fokuserer på de to små byer, som nu får en garanteret udvidet mobildækning, så har de nu fået en forbedret mulighed for at vælge et selskab, der benytter TT-netværket. Derved kan de VÆLGE et teleselskab, hvor de er sikker på at få en god mobildækning.

De to byer har altså også dækning fra TDC, men dækningen er ikke perfekt, så ikke alle beboere vil kunne få en ordenlig forbindelse med TDC.

Det handler ikke om, at beboerne KUN får mulighed for at vælge teleselskaber på TT-netværket, det handler om, at de nu for MULIGHED for at få en ordenlig dækning, og samtidig får de MULIGHED for at vælge mellem 15-20 forskellige mobilselskaber, som har et bredt udvalg af abonnementer, ekstra services osv.

Lige for at skære det ud i pap, så kan beboerne nu blandt andet vælge mellem disse selskaber - der er sikkert flere: ACN Mobile Call Me Bibob CBB Mobil Evercall Familietele Greentel Lebara Minitel Mobilstar Nano Mobil Onemobile Telenor Telia Telenordic Waoo!

Uanset hvordan man vender og drejer sagen, så er det en fordel for beboerne, at kommunens udbud har givet dem en stærkt forbedret dækning.

Det jeg siger er, det er ikke en resourcemæssig langsigted løsning at flere teleselskaber bygger master på det samme sted. Hvis de i stedet for at bygge master de samme steder lavede en strukturel adskillelse af net og ydelser. Så ville der være muligt lave en bedre dækning for de samme penge. Som det er nu opsættes der master de samme steder med dobbelt indvistering tilfølge.</p>
<p>Giver det ikke samfundsmæssigt mest mening, kun at opsætte en mast i stedet for 2 på det samme sted. Og så opsætte den anden mast et sted hvor det ellers ikke ville være rentabelt at sætte en op.?

Ja, men problematikken med dobbelt investering er det nødvendige onde, som er nødvendig for at teleselskaberne slås så blodet flyder.

Vi skal lige holde målet for øje: Hvis målet er, at give så mange danskere adgang til mobiltelefoni så billigt som muligt, så er strukturel adskillelse ikke nødvendigvis nogen god ide.

Det var det der med, at fri roaming lyder som en god ide, let at forstå, og yderst skadeligt i det lange løb.

Teleselskaberne er tvunget til at opsætte udstyr på de samme master - det er økonomisk fornuftigt, men faktisk også et branchekrav samt et krav fra myndighedernes side for at undgå en skov af store grimme 48 meter høje mobilmaster.

Strukturel adskillelse er BaneDanmark modellen, hvor ét selskab sørger for at levere infrastrukturen og så "lejer" alle de andre selskaber sig ind, er en mulighed.

Men det vil ikke nødvendigvis give bedre mobildækning - faktisk LANGT FRA! Hvis vi forestiller os, at ét samlet selskab skal stå for mobilnettet i Danmark, så vil et sådan mobilnet kunne bestå af op til omkring 6.000 mobilmaster. Det svarer nogenlunde til, at man samler alle unikke mobilmaster fra TT-netværket og TDC i et stort mobilnet.

Det vil betyde, at hver mobilmast kommer til at dække måske i en radius af 1,5-2,5 km. i langt de fleste områder på landet. Det vil betyde bedre mobildækning specielt indendørs for alle danskere. Da Telia og Telenor lagde deres netværk sammen steg indendørsdækningen i en række landområder fra omkring 40% til omkring 60% af husstandene. Det er ikke utænkeligt, at ét super mobilnet kunne øge øge indendørsdækningen fra 60% til 80% ude på landet.

Men nu er der kun ét mobilnet, og hvis man så tilfældigvis bor i en lavning, i et skovområde eller blot uheldigt placeret i forhold til dette éne netværk, så er man på den.

Så kommer vi til at se akkurat samme problematik, som ses på TDCs xDSL net, hvor de folk der ligger langt fra centralerne (og de ikke har en fremskudtcentral) bliver overladt til at sejle i deres egen sø.

Alle de penge, som teleselskaberne sparer på kun at have ét super net - dem sender de selvfølgelig retur til kunderne... eller ryger de måske retur til aktionærerne?

Der er ingen tvivl om, at det er uhensigtsmæssigt, at vi har tre (fire hvis Net1 regnes med) mobilnetværk i Danmark, og det ville være bedre, hvis vi kunne nøjes med to, fordi selskaberne så ville spare nogle penge og de vil kunne bundle deres frekvenser og udnytte dem mere effektiv.

Med ét super mobilnet - hvad gør de folk der ikke bliver dækket så?

Nej, lad være med at sætte konkurrencen ud af kraft. Lad teleselskaberne kæmpe så blodet flyder, men sørg for at så mange som muligt bliver dækket.

Kommunerne har mulighed for at påvirke udviklingen via deres udbud, ligesom staten har mulighed for at påvirke udviklingen via kravene i de fremtidige licensauktioner.

Jeg er faktisk også gerne, at det bliver et krav, at teleselskaberne skal lancere tekniske løsninger som f.eks. VoWiFi, så danskerne kan få løst problemstillingen med indendørsdækning.

203
13. marts 2015 kl. 23:59

Men pointen er, at teleselskaberne opsætter mobilmaster hvert år i områder, hvor det økonomiske set ikke kan svare sig. Der er stadigvæk nogle få reelle huller tilbage i Danmark, men de bliver færre og færre år for år.

Men de sætter åbenbart kun master op der hvor befolkningen involverer sig. d.v.s når der kommer dårlig presse dækning nok til at det bedre kan betale sig at sætte en mast op som man ikke kommer til at tjene penge på.

Teleselskaber er ikke alturistiske, hvis der ikke var dårlig presse ville de nok ikke sætte mobilmaster op der hvor det ikke kan betale sig.

199
13. marts 2015 kl. 23:52

Et af de næste huller som bliver stoppet er det enorme skovområde øst for Ulfborg, hvor TDC har et dækningskrav jf. deres 800 MHz licens. Den mobilmast vil heller aldrig kunne tjene sig ind.

Johnny, det vil der så kun være meget få master der reelt kan, hvis man laver regnestykket pr. mast.

Så jo, selvfølgelig vil den kunne tjene sig ind i det store samlede regnskab der hedder "god dækning".....

Alt andet vil være vås at sige....

185
13. marts 2015 kl. 23:05

Hvad skal jeg kigge efter på side 6? Er det delen med at tallene er behæftet med en vis usikkerhed?

Det bemærkes, at der kan være usikkerhed om hvorvidt de adresser, der mangler bredbånd, rent faktisk også savner dækning, da der kan være bygninger som ikke længere anvendes til beboelse eller til erhverv. Det kan eksempelvis være tilfældet i områder uden for byerne, hvor der er sket fraflytning.

Flot forsøg på at flytte fokus. jeg og andre hopper desværre nok ikke på den.

188
13. marts 2015 kl. 23:13

Det bemærkes, at der kan være usikkerhed om hvorvidt de adresser, der mangler bredbånd, rent faktisk også savner dækning, da der kan være bygninger som ikke længere anvendes til beboelse eller til erhverv. Det kan eksempelvis være tilfældet i områder uden for byerne, hvor der er sket fraflytning.</p>
<p>Flot forsøg på at flytte fokus. jeg og andre hopper desværre nok ikke på den.

Det må du altså undskylde, men det forstår jeg altså ikke, hvad du mener. Og hvad mener du med, at jeg forsøger at flytte fokus? Jeg citerer blot tallene fra rapporten - det er altså ikke tal jeg selv har fundet på.

På side 5 i rapporten står der følgende:

Ses der på adgangen til bredbånd med lidt lavere hastigheder, viser kortlægningen, at 95 pct. af de danske boliger og virksomheder har adgang til mindst 10 Mbit/s download og 1Mbit/s upload (10/1 Mbit/s).
Her kan dækningen være underestimeret, da mobilt bredbånd ikke indgår i
kortlægningen

Kilde: http://www.evm.dk/~/media/oem/pdf/2015/15-03-13-tjek-dit-net/bredb-ndsd-kningen-i-danmark-master.ashx

Hvad har det med forbeholder på side 6 med det at gøre?

Citat fra side 6:

Det bemærkes, at der kan være usikkerhed om hvorvidt de adresser, der
mangler bredbånd, rent faktisk også savner dækning, da der kan være
bygninger som ikke længere anvendes til beboelse eller til erhverv. Det kan
eksempelvis være tilfældet i områder
uden for byerne, hvor der er sket fraflytning

Kilde: http://www.evm.dk/~/media/oem/pdf/2015/15-03-13-tjek-dit-net/bredb-ndsd-kningen-i-danmark-master.ashx

190
13. marts 2015 kl. 23:22

Ses der på adgangen til bredbånd med lidt lavere hastigheder, viser kortlægningen, at 95 pct. af de danske boliger og virksomheder har adgang til mindst 10 Mbit/s download og 1Mbit/s upload (10/1 Mbit/s).
Her kan dækningen være underestimeret, da mobilt bredbånd ikke indgår i
kortlægningen

Virksomheder vil nok ikke benytte mobile bredbåndsforbindelser som primær forbindelse.

HOVEDTAL 2014 Boliger og virksomheder Boliger Virksomheder 100/30 Mbit/s 63 pct. 64 pct. 52 pct. 30/5 Mbit/s 87 pct. 90 pct. 62 pct. 10/1 Mbit/s 95 pct. 96 pct. 81 pct. 2/0,5 Mbit/s 98 pct. 99 pct. 90 pct.

En virksomhed på en 10/1 forbindelse skal nok ikke forvente at kunne både arbejde og tale over VoWiFi samtidig.

191
13. marts 2015 kl. 23:27

</p>
<p>Virksomheder vil nok ikke benytte mobile bredbåndsforbindelser som primær forbindelse.</p>
<p>HOVEDTAL 2014 Boliger og virksomheder Boliger Virksomheder
100/30 Mbit/s 63 pct. 64 pct. 52 pct.
30/5 Mbit/s 87 pct. 90 pct. 62 pct.
10/1 Mbit/s 95 pct. 96 pct. 81 pct.
2/0,5 Mbit/s 98 pct. 99 pct. 90 pct.</p>
<p>En virksomhed på en 10/1 forbindelse skal nok ikke forvente at kunne både arbejde og tale over VoWiFi samtidig.

Vil nok eller kan ikke - der er en forskel.

Men nu skal du lige huske, at læse forbeholdene på side 14, da du skal læse tallene korrekt. Kilde: http://www.evm.dk/~/media/oem/pdf/2015/15-03-13-tjek-dit-net/bredb-ndsd-kningen-i-danmark-master.ashx

Dertil skal det lige nævnes, at en del virksomheder ligger i områder, hvor der allerede er f.eks. fiber, men at fiberen ikke er tilsluttet den enkelte virksomhed, da selve etableringen først laves ved bestilling af produktet. Det fremgår også af rapporten, men jeg er ved at være træt, så du må selv finde, hvilken side det står på.

193
13. marts 2015 kl. 23:33

Dertil skal det lige nævnes, at en del virksomheder ligger i områder, hvor der allerede er f.eks. fiber, men at fiberen ikke er tilsluttet den enkelte virksomhed, da selve etableringen først laves ved bestilling af produktet. Det fremgår også af rapporten, men jeg er ved at være træt, så du må selv finde, hvilken side det står på.

Og Hr. Jensen ude på marken kan også sagtens få fiber på lige vilkår med disse virksomheder. Der er bare lige nogen der skal have en pose penge for at grave fiberen det sidste stykke ind. Så at medtage potentionelle fibertilslutninger som dem hvor den ikke er etableret en fiber på adressen er ikke en indikation på at der er fiber på adresse.

196
13. marts 2015 kl. 23:41

Og Hr. Jensen ude på marken kan også sagtens få fiber på lige vilkår med disse virksomheder. Der er bare lige nogen der skal have en pose penge for at grave fiberen det sidste stykke ind.
Så at medtage potentionelle fibertilslutninger som dem hvor den ikke er etableret en fiber på adressen er ikke en indikation på at der er fiber på adresse.

Det kommer an på hvor Hr. Jensen bor. I nogle dele af landet, kan Hr. Jensen garanteret godt få fiber, og i andre dele kan det også godt lade sig gøre, hvis Hr. Jensen har en fed tegnebog og er villig til at bruge nogle penge på at få gravet fiberen ned.

Men bor man ude på landet, så skal man ikke forvente, at der ligger fiber i nærheden, og ude på landet må man leve med en ADSL2 forbindelse fra TDC eller mobilt bredbånd.

Alternativt kan man gå sammen og hyre en professionel certificeret Wi-Fi IT-mand til at udrulle et lokalt trådløst netværk, hvis det er muligt.

Men 4G LTE er det højhastigheds sikkerhedsnet, som politikerne har spændt ud, og som almindelige danskere har adgang til. Det er ikke perfekt, det er ikke nok til alle og der er 177 grund til at fiber er bedre - men 4G LTE er altså den teknologi, som bønderne her og nu har adgang til.

208
14. marts 2015 kl. 00:10

Alle kan få alt bare man er villig til at betale.
Hvor vi ønsker at vores digitale samfund skal bevæge sig i retning af uden at efterlade nogle mennesker med ingenting er en politisk opgave.

Nogle få danskere kommer til at leve med mindre end 100/30 Mbit/s. Sådan må det være med den målsætning staten har sat op.

Personligt så kan jeg godt acceptere, at nogle få tusinde husstande og erhvervsvirksomheder ikke kan få 100/30 mbit/s engang i 2020, hvis blot de resterende 98-99% kan.

Forudsat at de ikke tilfældigvis har en gård der ligger uden for rækkevidde af mobilnettet.

Korrekt - der vil dog for det meste være tale om landejendomme i skovområder.

215
14. marts 2015 kl. 00:28

Personligt så kan jeg godt acceptere, at nogle få tusinde husstande og erhvervsvirksomheder ikke kan få 100/30 mbit/s engang i 2020, hvis blot de resterende 98-99% kan.

Hmmmm....

Det kunne jeg personligt også, hvis de så kunne få anden fornuftig hastighed. Men fakta er jo at der er mange steder, så vil de opleve under 10 Mbit/s på mobiltbredbånd, selvom de opsætter retningsbestemt antenne, netop pga. geografien (Ja, vi kan fælde træerne og udjævne landskabet)

Og 100/30 Mbit/s er trods alt først om 4,7 år. Med den stigning i procent, som alle forudsiger datamængderne vil stige i de næste mange år, så siger jeg bare stakkels dem der bliver ladt i stikken....

Så om 4 år har vi sikkert stadig denne latterlige diskussion, som vi iøvrigt har haft nogle år nu....

125
13. marts 2015 kl. 11:55

</p>
<ol><li>De KAN ikke selv finde ud af at optimere sendestyrken ordentligt, dette giver mange handovers mellem AP'er med deraf følgende problemer.

Plus at meget få tager højde for hvordan klienter opfører sig i randzonen - til information for Johnny kan jeg fortælle at der faktisk også sidder en radiosender i hver klient.

En sender der på ingen måde er nogen kontrol med, da der ingen intelligens er indbygget i 802.11 fsva. radiodelen.

109
13. marts 2015 kl. 10:29

Men det er vel en overkommeligt udfordring? For et par tusinde kroner kan man købe et par Unify accesspoints fra Ubiquti Newtowrks samt en PoE switch, og det kræver en meget begrænset teknisk snilde - noget de fleste elektrikere kan sætte op uden problemer.

Hej Johnny

Din normale elektriker skal du vist ikke bede om at løse den opgave. Hvis denne er så god til dette ville der nok ikke være specialist firmaer til at løse denne type opgaver. Som du selv ved, så er radiodækning ikke noget for de uindviede og hvis man sætter accesspoints for tæt med for høj sendeeffekt så risikerer man at få en ringere forbindelse.

112
13. marts 2015 kl. 10:41

Hej Johnny</p>
<p>Din normale elektriker skal du vist ikke bede om at løse den opgave. Hvis denne er så god til dette ville der nok ikke være specialist firmaer til at løse denne type opgaver. Som du selv ved, så er radiodækning ikke noget for de uindviede og hvis man sætter accesspoints for tæt med for høj sendeeffekt så risikerer man at få en ringere forbindelse.

Nicolai, vi skal lade være med at gøre tingene mere kompliceret end de i virkeligheden er. AP udstyret fra Ubiquiti Networks er ikke mere komplicerede at sætte op, end en almindelig elektriker med lidt teknisk snilde kan sætte op.

Elektrikere kan også finde ud af at sætte TV-antenner, videoovervågning og alarmsystemer op, så hvorfor skulle de ikke kunne sætte Wi-Fi op?

Der findes også virksomheder der lever af at sætte antenner på, der findes virksomheder der lever af alarmsystemer og der findes sågar virksomheder, der lever af at sætte videoovervågning op... Og så findes der altså virksomheder, der kan det hele.

114
13. marts 2015 kl. 10:48

Nicolai, vi skal lade være med at gøre tingene mere kompliceret end de i virkeligheden er. AP udstyret fra Ubiquiti Networks er ikke mere komplicerede at sætte op, end en almindelig elektriker med lidt teknisk snilde kan sætte op.

Hej Johnny

Sætte det op kan han sagtens. Men hvis han ikke har den korrekte viden/uddanelse vedrørende opsætning af trådløse netværk. Så kan han rent faktisk lave det meget værre.

Elektrikere kan også finde ud af at sætte TV-antenner, videoovervågning og alarmsystemer op, så hvorfor skulle de ikke kunne sætte Wi-Fi op?

Fordi dette ikke er en del af hans uddannelse.

Der findes også virksomheder der lever af at sætte antenner på, der findes virksomheder der lever af alarmsystemer og der findes sågar virksomheder, der lever af at sætte videoovervågning op... Og så findes der altså virksomheder, der kan det hele.

Virksomheder der kan finde ud af "Det hele" er ikke din lokale elektriker i Nørre Vorupør, denne virksomhed har folk ansat med den relevante uddannelse i netværks opsætning samt det korrekte måle udstyr til at sætte det korrekt op. Det har den lokale elektriker ikke.

Prisen for ydelsen fra denne type virksomhed er også noget højere end ydelsen fra den lokale elektriker.

120
13. marts 2015 kl. 11:43

Hej Johnny</p>
<p>Sætte det op kan han sagtens. Men hvis han ikke har den korrekte viden/uddanelse vedrørende opsætning af trådløse netværk. Så kan han rent faktisk lave det meget værre.

Korrekt, men så er det altså heller ikke svære. I langt de flest tilfælde, så kan selv en elektriker lave en rimelig godt løsning med blot basal viden og det korrekte udstyr.

Elektrikere kan også finde ud af at sætte TV-antenner, videoovervågning og alarmsystemer op, så hvorfor skulle de ikke kunne sætte Wi-Fi op?</p>
<p>Fordi dette ikke er en del af hans uddannelse.

Bah! Store dele af landets IT-folk har heller ingen relevant uddannelse, men det går alligevel ret godt.

</p>
<pre><code>Der findes også virksomheder der lever af at sætte antenner på, der findes virksomheder der lever af alarmsystemer og der findes sågar virksomheder, der lever af at sætte videoovervågning op... Og så findes der altså virksomheder, der kan det hele.
</code></pre>
<p>Virksomheder der kan finde ud af "Det hele" er ikke din lokale elektriker i Nørre Vorupør, denne virksomhed har folk ansat med den relevante uddannelse i netværks opsætning samt det korrekte måle udstyr til at sætte det korrekt op. Det har den lokale elektriker ikke.</p>
<p>Prisen for ydelsen fra denne type virksomhed er også noget højere end ydelsen fra den lokale elektriker.

Nej, måske finder du ingen i Nørre Vorupøre, hvor der trods alt bor under 600 indbyggere, tager man til Snedsted eller Thisted, så kan man sikkert finde hjælp - jeg kan godt henvise til et par stykker i området. Skal det være Wi-Fi, antenner eller el-arbejde, der skal udføres?

105
13. marts 2015 kl. 08:51

Super - mange tak for en grundig gennemgang Jan! Dejlig med et konstruktiv indlæg, som man kan blive klogere af.

90
12. marts 2015 kl. 16:36

"Der er ganske enkelt for stor spredning mellem de enkelte bygninger, til at indendørs dækning kan blive andet end et middelmådigt gæt."

Det ændrer bare ikke på at udendørsdækning ikke rigtigt anses som OK. At Erhvervsstyrelsen har sat barren så lavt, gør at deres statistik og dækningskort heller ikke rigtigt kan bruges til noget.

93
12. marts 2015 kl. 17:15

Det ændrer bare ikke på at udendørsdækning ikke rigtigt anses som OK.
At Erhvervsstyrelsen har sat barren så lavt, gør at deres statistik og dækningskort heller ikke rigtigt kan bruges til noget.

Gert, du skal have lov til at have den holdning, men det er ganske simpel ikke korrekt.

Den geografiske udendørsdækning er fremragende i Danmark set i forhold til andre lande. Der findes stort set ikke den flække, som ikke kan få 3G eller 4G dækning udendørs.

Bare indenfor de sidste 12 måneder er både udendørs- og indendørsdækningen oven i købet blevet markant bedre efter sammenlægningen af TT-netværket samt TDCs opgradering. I visse landområder er indendørsdækningen på f.eks. TT-netværket fordoblet fordi antallet af mobilmaster er fordoblet.

Det er og bliver indendørsdækningen så er den reelle problemstilling, og der spiller fysikkens love altså ind.

80
12. marts 2015 kl. 09:13

Det er vist en strid om ord.
Eftersom at den baserer sig på udendørs dækning, så betyder det jo at der medtages områder, hvor selv den bedste telefon ikke kan have forbindelse, hvis man står inde i et bræddeskur.
Vi kan altid diskutere om en iphone skal have dækning bag en energirude, eller hvor niveauet skal være. Men det niveau, som ligger til grund for erhvervsstyrelsens dækningskort er bare ikke anvendeligt.
Så du kan sige at det er mere konsistent, men det gør det altså ikke brugbart.

Du har helt ret Gert. Problemet er og bliver indendørsdækningen, men som Lars skrev, så er det en svær teknisk problemstilling

Kitmagasinet fra nov 2014 <a href="http://www.kitmagasinet.dk/images/Media/kit04_2014_low.pdf">http://www…;
har en artikel om en måling af signalstyrke uden for og inde i en af DTUs bygninger, der i øvrigt har direkte udsigt til mobilmasten blot 300 m væk.
Her er signalet over 500 gange svagere inde i huset. Det er så nok et slemt tilfælde af et hus. Men det er helt udenfor enhver realítet, at øge mastens sendestyrke ret meget. Og værre, tænk hvis 2W fra mobilen skulle øges til over 1000W - ingen strøm på batteriet og brændte fingre, blot for at sige "Hej hvordan går det - av av av"

Hvis vi skal holde det i termer, som er nemmere at forstå, så kan man heller ikke forvente, at modtage DRs digital TV programmer på en stump antenneledning. Det kunne man nogle steder i de gode gamle analoge dage, men i dag skal man have en ordenlig antenne på taget, hvis man vil have et ordenligt signal.

Politikerne tror naivt, at alting bliver bedre blot man opsætter nogle flere mobilmaster. Nogle mennesker tror også at de kan pisse i modvind.

17
10. marts 2015 kl. 14:59

Næh, den beror på en "optimal" forbindelse.....

Som sagt - følelser. Jeg føler, at min forbindelse er optimal - du føler ikke at din forbindelse er optimal. Der kan godt være tale om én og samme forbindelse, men vi føler noget forskelligt - ergo følelser.