Ni djøf'ere og én fhv. KMD-direktør skal stoppe it-skandaler: »Der kommer intet banebrydende«
»Vi skal både finde nøglen til at udvikle de nye projekter til rette pris og uden forsinkelser. Det kræver en grundlæggende forandring i den måde, som staten arbejder med it på. Det er et langt, sejt træk,« sagde minister for offentlig Innovation Sophie Løhde tilbage i januar om at føre Danmark ud af it-skandalernes dunkle verden.
En del af dette seje træk var at nedsætte en arbejdsgruppe. Og til at 'skabe en forandring i måden, som staten arbejder med it på', har Sophie Løhde samlet en gruppe bestående af DJØF'ere, CBS’ere og en enkelt it-uddannet.
Arbejdsgruppen består af 12 personer og er ledet af direktør for Digitaliseringsstyrelsen Lars Frelle-Petersen.
Den tæller ni embedsmænd og tre eksterne eksperter. I hele gruppen er der én, som har en uddannelse inden for it. Resten bevæger sig mellem statskundskab og CBS. Der er ingen forskere, gennemsnitsalderen er omkring 48 år, og der er én kvinde.
Deltagerne i it-arbejdsgruppen er:Arbejdsgruppen
Kilde: Digitaliseringsstyrelsen
»It-problemerne vil fortsat stå i kø«
Ifølge Kim Normann Andersen, professor i it ved CBS, skal man heller ikke regne med den store forandring.
»Det er en meget djøfsk måde at gribe det an på. Man taler om komplekse forandringer, hvor it bliver en lille – men meget vigtig - del af det. Men her skaber man en garanti for, at der ikke kommer noget banebrydende ud af arbejdsgruppen,« siger Kim Normann Andersen.
Flere af de ministerier, som indgår i arbejdsgruppen, står lige nu i it-problemer til halsen.
Blandt andet har Skatteministeriet været ansvarligt for, at pengene i de forgangne år er fosset ud af statskassen, og Grunddataprogrammet under Dataforsyningen er blevet udskudt et år.
Der er i det hele taget ikke tegn på, at der vil ske nogen forandring. Ingen af de mest markante kritikere af offentlige it-investeringer, henholdsvis professor ved IT-Universitetet Søren Lauesen, adjunkt samme sted John Gøtze eller Kim Normann Andersen, er blevet inviteret til at deltage i arbejdsgruppen.
»Der er i og for sig ikke noget overraskende i sammensætningen, og så bliver det også lidt forudsigeligt, hvor vi ender henne. Man vil nok fortsat se, at it-problemerne vil stå i kø for at trække et kort i kaosvognen,« siger Kim Normann Andersen.
Man har dog valgt at hyre Lars Monrad-Gylling. Han var administrerende direktør i KMD frem til 2014 og sidder nu på bestyrelsesposter i flere it-firmaer, som leverer produkter til staten - heriblandt Systematic og Schultz A/S.
Systematic leverer under det erklærede mål at 'hjælpe med at digitalisere og effektivisere den offentlige sektor' i forvejen produkter til staten. Blandt deres kunder er og har været Skat, Erhvervsstyrelsen, Finanstilsynet og og sin tid Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
Schultz A/S er blandt de førende leverandører af systemer til jobcentre i landet.
Den eneste i den nye arbejdsgruppe med en teknisk uddannelse er Torben Ruberg, der er CIO i Falck og civilingeniør. I 2015 blev han kåret til årets CIO af Computerworld.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.