NHS udruller corona-sporings-app på Isle of Wight

Illustration: petovarga / Bigstock
I Storbritannien er udrulningen af den nationale corona-sporings-app så småt begyndt.

Den britiske sunhedsmyndighed NHS (National Health Service) har påbegyndt udrulningen sin smittesporings-app på øen Isle of Wight. Det skriver CNBC.

Appen bliver afprøvet af lokale ansat i sundhedsvæsen og regering, der er blevet gjort tilgængelig fra den 5. maj.

Læs også: Frankrig begynder tests af corona-app næste uge

Resten af øens 142.000 beboere vil fra i dag, torsdag, have mulighed for at downloade og bruge den.

Appen er designet til at virke i samarbejde med 18.000 menneskelige kontaktopsporingsarbejdere og en massiv testning af borgerne - strategien, der er blevet døbt ’Test, Track and Trace’.

Centraliseret database

Corona-sporings-appen bruger bluetooth low energy (BLE) til at markere, når borgere er i kontakt med hinanden.

Hvis en borger udviser symptomer på Covid-19, vil appen sørge for at tage kontakt til de enheder, der har været i nærheden af den smittedes enhed i over 15 minutter.

Læs også: Briter dropper Google/Apple-samarbejde i corona-app: Virker stadig på iPhone

NHS har fravalgt Apple og Googles decentraliserede datamodel, hvor brugerne har lokalitets- og sporingsdataene.

Man har i stedet valgt en centraliseret model, hvor alle data findes i én database.

Flere kritiske røster, har påpeget, at der kan være problemer ved, at myndighederne har adgang til alle data, der viser borgernes færden, og at det kan være en trussel mod borgernes privatliv.

NHSX, der er NHS digitale afdeling og udvikler af appen, udtaler, at borgernes privatliv er sikret i den måde, appen er opbygget.

Appen har fået navnet NHS Covid-19.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Louise Klint

Appen er designet til at virke i samarbejde med 18.000 menneskelige kontaktopsporingsarbejdere og en massiv testning af borgerne

Jeg så, at New York også har planer om at ansætte op til 17.000 mennesker, der skal hjælpe med at opspore, hvem coronasmittede har været i kontakt med.

Den tidligere New York-borgmester og milliardær Michael Bloomberg er involveret i projektet. Han vil sammen med Johns Hopkins University stå for at rekruttere og uddanne folk.

Sundhedseksperter siger, at opsporing af, hvem coronasmittede har været i kontakt med, er vigtigt for at kunne isolere de smittede og forhindre nye udbrud. Et sted mellem 6400 og 17.000 mennesker ventes at skulle være »opsporere«.

Det system, de udvikler, vil blive stillet til rådighed for regeringer verden over, meddeler Cuomo [New Yorks borgmester] ifølge nyhedsbureauet Reuters.

30.04.20: https://www.berlingske.dk/internationalt/new-york-vil-ansaette-tusinder-...

Jeg er stadig bekymret for den danske app, og hvordan den ender med at blive.

Tidligere blev jeg dog lettet over at se, at vi, herhjemme, lader den manuelle kontaktopsporing være op til patienten selv, efter henvendelse hos lægen og positivt testsvar. Hvilket jeg læste i Sundhedsstyrelsens vejledning om ny teststrategi, 21. april.

Således vi, på dette punkt, ikke opretter en stor, central database over danskernes kontakter og omgangskreds, med en hær af medarbejdere, som ^^, der skal sidde og registrere og kontaktopspore dine venner og pårørende, efter besøg hos lægen. (Det vil også være en meget dyr løsning, med vores danske lønniveau).

Men nu ser jeg imidlertid, at de har ændret ordlyden i den opdaterede version:

Den konkrete praksis for kontaktopsporing, herunder ansvar for visitation, opsporing og opfølgning, afventer nærmere aftale med relevante parter og offentliggøres i en særskilt retningslinje. Retningslinje for kontaktopsporing er således under udarbejdelse, og implementering afventer denne.

(”Nære kontakter” side 12 + ”Information til patienterne” side 21+22, og side 6) 21.04.20, opdateret: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Retningslinjer/Retning... ”Nære kontakter”, ny vejledning under udarbejdelse, pt.: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2020/informationsmateriale_naere-kontak...

Så nu må vi håbe det bedste.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere