NFC-chip i iPhone bliver låst til Apples betalingssystem i starten

17. september 2014 kl. 14:1436
I første omgang bliver NFC-chippen i iPhone 6 lukket land for anden brug end Apple Pay.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En af de nye features i iPhone 6 er en NFC-chip, der kan bruges til dataudveksling over helt korte afstande. Teknologien kan blandt andet bruges i forbindelse med kontaktløse betalinger, hvis eksempelvis en kortterminal understøtter det. Men i første omgang, erd er noget, der tyder på, at NFC i iPhone 6 dog kun kunne anvendes inden for Apple-universet.

Mediet Cult of Mac fortæller i hvert fald, at NFC i iPhone 6, når telefonen i næste uge bliver lanceret, kun vil kunne bruges sammen med den digitale tegnebog Apple Pay.

Cult of Mac baserer historien på kilder hos Apple. Virksomheden har afvist at kommentere yderligere på forlydenderne.

Mac-mediet påpeger, at Apple også gjorde Touch ID i iPhone 5 utilgængeligt over for udviklere i forbindelse med lanceringen af denne telefon. Og at det ikke er overraskende, at Apple ønsker at holde de kontaktløse betalingsmuligheder i iPhone 6 under tæt kontrol, mens virksomheden tester NFC-vandene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cult of Mac kan dog også fortælle, at det ifølge et andet medie, PC Advisor, er muligt at at give åben adgang til NFC-chippen, så udviklere kan designe gængse apps, der gør brug af den.

Chippen kommer i øvrigt fra den hollandske chip-producent NXP, samme virksomhed, der står bag den MiFare-teknologi, som det danske rejsekort-system baserer sig på. Og som tidligere på året viste sig kun at være kompatibel med de mobiltelefoner, som har en NFC-chip netop fra NXP.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
18. september 2014 kl. 12:29

betalingssystemet. NFC chippen er hardware, og det er betalingssystemet der er det forretningskritiske system. At lave endnu en app til at sende visitkort over NFC er der igen idé i - hvor mange bruger den?

At blive ved med at diskutere hardware er ligegyldigt. Apple overhalede Android totalt med Apple Pay - det er faktum. Det handler om løsninger, ikke hardware.

11
17. september 2014 kl. 16:58

Det ville måske også være lidt svært for Apple at fange brugerne af de allerede eksisterende NFC løsninger, hvis de ikke låser for det.

Og så ville Apple jo gå glip af det gebyr de selvfølgelig opkræver ved brug af ApplePay.

12
17. september 2014 kl. 17:29

Og så ville Apple jo gå glip af det gebyr de selvfølgelig opkræver ved brug af ApplePay

I Danmark er vi ikke vant til at betale gebyrer ved kredit kort transaktioner (eller rettere dankort/debitkort) bruger man "rene" visa/mastecard kort så er der højere gebyrer på dem end der kommer på Apple Pay - så lige på det område er Apple faktisk billigere på deres hjemmemarked end mange af kortudbyderne. Vi er bare godt vant herhjemme.

9
17. september 2014 kl. 16:33

Men man skal da være mindre frisk i toppen, hvis man ikke kan se den lukkede have er god til at skabe penge, og det må betyde at jeg som forbruger er tabern og betaler gildet.

Jeg er virkelig glad for at Android har slået Apple og taget markedet, bare ærgerligt det ikke er nok til at tvinge Apple til at konkurer.

5
17. september 2014 kl. 15:41

Man kan diskutere om det er fair, at kalde det "NFC", hvis det kun kan bruges fra Apples egne apps til Apples interne formål... Helt ligesom det ikke gav mening at tale om "Bluetooth 4" i de Android-telefoner, der godt nok havde hardware til det, men ikke noget interface fra Apps til det før nyere Android OS løste det.

Det er ikke rimeligt at reklamere med NFC, når det ikke kan bruges fra apps. Det ville derimod være helt fair at reklamere med "Understøtter trådløs applepay betaling", for det er tilsyneladende det, den gør.

7
17. september 2014 kl. 16:12

Det er ikke rimeligt at reklamere med NFC, når det ikke kan bruges fra apps. Det ville derimod være helt fair at reklamere med "Understøtter trådløs applepay betaling", for det er tilsyneladende det, den gør.

De reklamerer ikke med at telefonen har NFC, men kun at betalingsdelen anvender NFC. Det eneste sted jeg har fundet en reference til NFC på deres hjemmesiden i forbindelse med iPhone 6 er netop til betalingsdelen. Så man skal vist strække sig langt for at kalde det for vildledning.

Jeg tror desuden at det (stadig) er et fåtal af mobilbrugere der i dag anvender NFC til ret meget ud over betaling (og det endda i begrænset omfang). Jeg kender ikke nogen i min nørd-omgangskreds der har brugt NFC andet end til betaling hvis de har været på rejser/festivaller i udlandet (og det mest af alt bare for lige at prøve det).

Og er det et problem med den manglende NFC understøttelse i fuld udstrækning, så er det jo heldigt at der findes et hav af andre muligheder (Android, Windows mobile og sikkert andre platforme)

For mig bliver det ikke en showstopper i forhold til at anskaffe mig en - faktisk vil jeg blive overrasket hvis NFC betaling overhovedet dukker op i vid udstrækning i DK i telefonens forventede levetid (2-3 år er vist det gængse før de fleste udskifter telefon)

20
18. september 2014 kl. 11:54

Jeg kender ikke nogen i min nørd-omgangskreds der har brugt NFC andet end til betaling hvis de har været på rejser/festivaller i udlandet (og det mest af alt bare for lige at prøve det).

Min ikkenørdede familie er superglade for at print fra deres mobil til en desktop printer opsættes via NFC, og derudover forguder de fleste af os Carsten Bang og hans rejsekort app, så joe, også ikkenørder bruger nfc, bare ikke på apple devices..

17
18. september 2014 kl. 02:14

Jeg bruger det hver gang jeg tager det offentlige for at checke mit rejsekort. Det ærgelige er jo at det også lukker for brug af NFC som ren information. I DK har vi ikke RFID i varer, men det har de i USA. Hver gang man ikke kan finde en pris i supermarkedete - scan og check (kan selvf gøres med stregkode men men). Ligeledes vil NFC blive brugt flere og flere steder ti lat indeholde info - som en iPhone så ikke kan læse? Eller åbnes der for dette?

10
17. september 2014 kl. 16:37

Min anke er, at det ikke giver mening at have muligheder / hardware i en smart phone, hvis det ikke kan bruges af apps på platformen.

Jeg tror ikke der kommer skred i NFC-betalinger af dette træk. Vi har brug for åbne standarder, som virker på alle platforme, før det for alvor rykker. Så skal det til gengæld nok komme :)

13
17. september 2014 kl. 17:37

Jeg tror ikke der kommer skred i NFC-betalinger af dette træk. Vi har brug for åbne standarder, som virker på alle platforme, før det for alvor rykker. Så skal det til gengæld nok komme :)

Jeg tror ikke standarderne er så vigtige her - det vigtige er at butikkernes enheder har mulighed for at understøtte flere udbydere - lidt på samme måde som vi ser det med butikkernes mulighed for at understøtte få eller mange kreditkort.

Som iPhone bruger giver det mening for mig at betale gennem iTunes, hvor det for en Android giver mening at betale gennem Google Wallet.

Det største problem i DK bliver at få Nets til at gå med til at understøtte andet end hvad de selv udbyder, så det er mere dem der skal presses end det er Google, Microsoft eller Apple

28
18. september 2014 kl. 14:45

Det største problem i DK bliver at få Nets til at gå med til at understøtte andet end hvad de selv udbyder,</p>
<p>Det kan være at salg af Nets andele til Amerikansk firma så alligevel havde en fordel, alle 3 du nævner er jo amerikanske firmaer :-)

Nets lever af at levere betalingsløsninger. Hvis en kunde kommer til Nets og vil have lavet en Apple Pay løsning, så bliver den vel lavet, hvis der er en business case. Det kan da godt være at det flytter kunder fra en betalingsform til en anden, men så længe de bliver på Nets' betalingsplatform, så tjener Nets penge. Det dummeste ville da være at nægte at understøtte Apple Pay. Der skal jo nok være nogle andre der vil, og så vil det jo netop flytte kunder væk fra Nets.

14
17. september 2014 kl. 20:26

Jeg tror ikke standarderne er så vigtige her - det vigtige er at butikkernes enheder har mulighed for at understøtte flere udbydere

Apple pay er faktisk baseret på en standard, nemlig EMV Contactless. Så butikkerne skal ikke have nyt udstyr eller nye aftaler, forudsat de bruger en indløser som allerede er med på noderne.

Apple Pay er ikke "betal via iTunes". De har lavet aftaler med bankerne om at udstede et nyt certifikat svarende til det der ligger på chippen i et kontaktløst kort.

Herhjemme agerer Nets selvfølgelig både udsteder og indløser, så det kræver nok en aftale med dem at tilbyde Apple Pay her.

4
17. september 2014 kl. 15:34

"Mac-mediet påpeger, at Apple også gjorde Touch ID i iPhone 5 utilgængeligt over for udviklere i forbindelse med lanceringen af denne telefon."

I første iteration af softwaren... Men blev åbnet med en API i næste generation ie iOS 8... Det kaldes at gennemprøve ting at scale inden de frigives til generel app adgang.

Der er heller ikke direkte adgang til GPS chippen eller GSM chippen... Det går gennem en API og det er formentligt ikke kun Apple der har ville holde secure enclosure sikker ved det kun kan tilgås via en svært kontroleret API, men nok også et krav fra betalingskortfirmaerne...

Så hvis du udvikler i wild vest mode så er du på den forkerte platform hvis du er på iOS... Wild vest udvikling uden nogen begrænsninger foregår på android hvor betalingskortselskaberne formentlig også vil begrænse adgangen til mindst dele af NFC platformen.

Samtidigt hvor mange kreditkortselskaber, banker og foretningskæder har google wallet aftaler med ?

Hvilken fordel ville der være for Apple i at åbne op ? Apple afholder sig generelt fra at gøre idiotiske ting eller hvis de gør det så kurskorigerre de hurtigt (se mac os klonerne) og det er en af grundene til at de er succesrige.

Hvis de gjorde en aktiv indsats for at google fik adgang til deres betalingssystem (så google ikke ville skulle lave de aftaler med banker osv som Apple åbentlyst har lavet en indsats for at for at få på plads) ville de ansvarlige skulles fyre for idioti... det samme hvis de åbnede direkte for NFC antennen.

Så nej Apple kommer ikke til at gøre noget absurd dumt fordi du synes det er en fantastisk ide sorry.

18
18. september 2014 kl. 11:34

Wow, brugte du lige 20+ linier på forsvare at Apple skider på etablerede standarder?

Jeg ved ikke om de direkte skider på etablerede standarder. Hvilket firma ville ikke implementere egen løsning såfremt de havde muligheden for at gøre det og så fordele i det? Værende sig økonomisk (oftest) eller at tekniske årsager. Nogle tror at Google er Gud og altid pæn og rigtig. Den køber jeg ikke. Jeg har flere steder oplevet at du kun får tingene til at fungere såfremt man er "i deres univers". Deres IMAP til Google Mail er ikke en standard IMAP implementering http://www.macworld.com/article/2059230/why-and-how-im-saying-goodbye-to-gmail.html. Problemet er at de ikke har begrebet mapper men tilknytter etiketter til den enkelte mail. Vi kan hurtigt blive enige i at det teknisk set er det rigtige, men nu går diskussionen jo ikke på om ting er teknisk korrekt men om man implementerer en fuld standard og her fejler Google også. Måske dette betyder at der er behov for en ny standard?

Min første reaktion var også at det var ærgerligt at NFC (i første omgang) er lukket. Nu tror jeg faktisk at det vil blive åbnet før vi i praksis i DK har udbredte muligheder for NFC betaling, så det går nok ikke så galt endda.

Man kan se implementering af "egne standarder" fra 2 vinkler. Dem som vil have total åbenhed har ret i at det er noget lo.... Andre personer er mere til ting som fungerer nemt og smertefrit. Desværre kan man her nemt komme i en konflikt. Ikke at det ene helt udelukker det andet, men det er nu en gang nemmere at implementere en gennemtestet og tilpasset løsning ved at anvende egne systemer.

Desværre er holdningen ved en del personer at nettop deres holdning er den eneste rigtige, alle andre tager fejl. Det er noget sludder. Lige så mange brugere der er, er der også holdninger.

Jeg går selvfølgelig ind for åbenhed og standarder, men jeg laver det ikke til min personlige religion. Hvis man vil have total åbenhed og egne muligheder så er det helt korrekt at man undgår iPhone/iPad, men det er ikke gældende for alles behov og ikke mindst evner. Derfor har produkter hvor producenten har taget beslutninger på "dine vegne" også sin berettigelse. Lad os give hinanden lov til at vælge efter behov uden at projicere nettop MINE krav over på alle mennesker. Det ville være diktatur.

19
18. september 2014 kl. 11:45

Hvis man vil have total åbenhed og egne muligheder så er det helt korrekt at man undgår iPhone/iPad,

Problemet er bare at man ikke kan kombinere Apples hardware med den frie og åbne verden, fordi Apple er alt andet end fri og åben.

Google er i øvrigt også alt andet end fri og åben. Deres hardware kan imidlertid sagtens bruges med løsninger der er frie og åbne.

Hvis du vil frem i verden, så nytter det altså ikke at leve i din egen lukkede verden. Kan tænkes at det er derfor Apples markedsandele er så små.

27
18. september 2014 kl. 14:38

Problemet er bare at man ikke kan kombinere Apples hardware med den frie og åbne verden, fordi Apple er alt andet end fri og åben.

Vrøvl.

Apple overholder da de fleste gængse standarder, så som USB, SDXC/SDHC/SD, Thunderbolt, DisplayPort, VGA, HDMI, DVI, x86, x86_64, OpenGL, OpenCL, X11 osv. osv. osv.

På nogen områder er Apple gået foran og implementeret teknologi, som ikke er i andet hardware, på andre områder har de stået tilbage i forhold til konkurrenter. Men sådan er det altså bare. Nogen gange går man forrest og tager en risiko, andre gange ser man markedet an. Det gælder alle producenter af alt muligt.

Det der er essensen er løsninger - i det her tilfælde Apple Pay. Opsætning af en printer er en ret ligegyldig feature, sammenlignet med betalingssystemer. Derudover af produkter.

Hvis du vil frem i verden, så nytter det altså ikke at leve i din egen lukkede verden. Kan tænkes at det er derfor Apples markedsandele er så små.

Apples markedsandele er ret store hvis du gider at se efter...

På laptop markedet var de nummer 6 i første kvartal i år, overgået af 1. HP, 2. Lenovo, 3. Samsung, 4. Acer og 5. ASUS

Så Toshiba, Sony og DELL får alle baghjul.

På smartphone markedet er de en sikker nummer 2 efter Samsung.

Næste gang du slynger om dig med påstande, kan du så ikke lige verificere dem?

29
18. september 2014 kl. 15:35

Vrøvl.</p>
<p>Apple overholder da de fleste gængse standarder, så som USB, SDXC/SDHC/SD, Thunderbolt, DisplayPort, VGA, HDMI, DVI, x86, x86_64, OpenGL, OpenCL, X11 osv. osv. osv.

Helt enig, Apple overholder og implementerer flere standarder end mangen anden. Thunderbold er i starten også blevet anklaget for at være en "Apple implementering". Det stemmer ikke, det er Intel der står bag. Apple er så bare de eneste der har valgt at implementere det. Men kender jeg Jesper Poulsen rigtig, så vil han (måske) have en iPad hardware men kunne installere OS og applikationer efter eget valg. Det kan man ikke, du kan kun køre IOS. Det er det han mener med lukkethed på mobilsiden.

Som jeg også har pointeret er det noget helt andet på "PC" siden, her kan man i princippet gøre hvad der passer en med deres hardware.

Jesper, du korrigere hvis det ikke er rigtigt :-)

34
17. november 2014 kl. 15:19

Men kender jeg Jesper Poulsen rigtig, så vil han (måske) have en iPad hardware men kunne installere OS og applikationer efter eget valg.

Præcis.

Jeg kan købe en tablet eller en smartphone fra Sony, Samsung eller HTC og smide det OS på jeg ønsker - uden at komme i klemme med noget.

Får jeg en iPad eller en iPhone smidt i nakken kan jeg kun lægge den under et bord der vipper, for jeg kan på ingen måde få den til at spille sammen med det hardware jeg har i forvejen.

32
17. november 2014 kl. 14:00

Helt enig, Apple overholder og implementerer flere standarder end mangen anden. Thunderbold er i starten også blevet anklaget for at være en "Apple implementering". Det stemmer ikke, det er Intel der står bag. Apple er så bare de eneste der har valgt at implementere det.

Passer ikke.. Jeg havde kæmpte forventninger til Intels LightPeak(!) da det kom frem, lige indtil det viste sig at Apple havde lavet en aftale med Intel om at LightPeak (nu omdøbt ThunderBolt) ikke måtte bruges i andet end Apple devices i en periode (1-2 år husker det ikke.)

31
29. september 2014 kl. 10:08

"Apple er så bare de eneste der har valgt at implementere det."

Not true...

Se på thunderbolts webside

https://thunderbolttechnology.net/products

Og Asus har enda thunderbolt 2 ;)

Men hvis vi nu skal ha historien rigtig så startede thunderbolt som "lightpath" der var et fælles forskningsprojekt mellem Apple og Intel så den ip der ligger til grund har de begge del i.

Thunderbolt er så det hardware som Intel markedsføre i deres nyere chipset... Mener ikke jeg har set nogen AMD bundkort med thunderbolt.

30
18. september 2014 kl. 15:39

Men kender jeg Jesper Poulsen rigtig, så vil han (måske) have en iPad hardware men kunne installere OS og applikationer efter eget valg. Det kan man ikke, du kan kun køre IOS. Det er det han mener med lukkethed på mobilsiden.

Det er da fint nok, at ville. Men hvorfor kører andet end iOS på en iPod/iPhone? Hvis man ikke bryder sig om iOS, kan man vælge at købe en telefon fra en anden producent. Man kan heller ikke skifte software i videomaskinen, kaffemaskinen etc. Hvis man ikke bryder sig om den software der er i den ovn man har købt, så skulle man måske have købt en anden ovn.

Man kan da sætte Memorykort, USB og hvad ved jeg til iPad, og iPhone er født med USB, og har altid været det.

25
18. september 2014 kl. 12:42

Hvis du vil frem i verden, så nytter det altså ikke at leve i din egen lukkede verden.

Hvordan var det lige med Microsoft og åbenhed? Hvad fik de ud af det? Tja, de har da solgt lidt software og tjent lidt penge. Vi er så helt klart enige om ikke at være tilhængere at det de gjorde. Det gør de så nok noget ved nu, de er mere åbne end nogen side før, så på et tidspunkt skal man åbne sig. Spørgsmålet er så hvor åbne man skal være.

23
18. september 2014 kl. 12:35

Kan tænkes at det er derfor Apples markedsandele er så små.

Ahhh det kan du ikke mene seriøst. De er en af de største på både mobil og tablet markedet hvis man kigger på hardware. Som HW computer leverandør er de også med i toppen, alt andet end lille markeds andel.

Mange beskylder Apple for at være lukket. Desværre kommer det ofte fra personer som ikke virkelig har prøvet "deres univers", så viser det sig at set fra brugerens synspunkt er de ikke så lukkede som mange påstår.

Jeg havde for et år siden en diskussion om begrebet "Et kvalitets billede". Jeg har selv et Nikon D800 kamera med rigtig gode linser. Det giver muligheden for "kvalitets billeder". Vi stod en aften og så ud på en aftens stemning. Jeg havde kun min iPhone 5 på mig på det tidspunkt, han havde sin iPhone 4s. Han mente at jeg skulle tage et billede for det ville give et "bedre kvalitets billede". Jeg benægtede og sagde at alle telefoner under de forhold er skrammel. Teknisk set ja, men uden telefonen fik vi slet ikke billedet, så for ham er den tekniske kvalitet sekundært, kvalitet for ham er at han får taget billedet. Samme situation men 2 helt forskellige synsvinkler på begrebet "kvalitets foto". Begge har ret.

For mange er det mere vigtigt at de har et apparat de tænder og bruger uden at skulle tage stilling til adskillige ting eller kunne "personificere" før det kører. For andre er det sidste alt afgørende. Begge har ret. Et frit marked SKAL give plads til begge segmenter, ellers har man ikke et frit marked og det er jo nettop det alle i virkeligheden vil. Lukkethed kan fra et bruger synspunkt godt være at jeg ikke kan bruge apparatet fordi der er "for mange frihedsgrader" og som gør at jeg ikke kan finde ud af det eller skal tage stilling til ting jeg ikke aner noget om. Det er nøjagtigt det samme som med fotoet, det er et spørgsmål om man ser "åbenhed" ud fra en "teknisk vinkel" eller fra "en dum bruger". Begge har ret ud fra deres forudsætninger.

2
17. september 2014 kl. 15:29

Vil det sige at iPhone heller ikke kan bruge NFC til at parre med Bluetototh devices? Håber ikke det er sådan. Det vil da være direkte tåbelig at ikke at implementere det når de nu har puttet NFC i telefonen.

1
17. september 2014 kl. 14:47

Det er lidt ærgeligt, men jeg kan bekræfte at der intet API er i iOS8 til at tilgå NFC direkte. Jeg er bange for at der aldrig bliver åbnet op for dette, for Apple ser nok ricikoen ved at få Google Wallet til at overskygge ApplePay som større end afkastet ved at åbne op.

3
17. september 2014 kl. 15:30

Jeg tror at de kommer til at åbne lidt på sigt - men det bliver sikkert ligesom med Bluetooth; kun åbent for MFI-udviklere (MFI er Apples program for certificering af hardware).

Edit: Og man kan ikke bruge NFC i iPhone6 til Bluetooth pairing (eller Wifi Direct for den sags skyld).