New Mexico sagsøger igen Google for at høste data fra børn

Illustration: Google
Google blev tilbage i 2018 sagsøgt af den amerikanske stat New Mexico for at have indsamlet data fra børn. Nu er statsadvokat Hector Balderas igen klar med en stævning til it-giganten.

Hector Balderas, statsadvokat i New Mexico, har torsdag valgt at sagsøge virksomheden bag Google, Alphabet Inc. Det skriver Reuters.

Google har ifølge anklagerne samlet data fra elever i folkeskolealderen, uden at virksomheden har fået det nødvendige samtykke fra forældrene.

[aid: 10862469

Det er sket gennem de Chromebooks, Google tilbyder skoler, som har den gratis eller billige softwarepakke G-suite Education inkluderet.

Det er her, at elevernes browser-historik, lokalitet, passwords og anden personlig data, tekniske eksperter tilsyneladende skal have bevis for, er blevet indsamlet af Google.

Frygter, at virksomheden har tjent penge på data

I stævningen fremgår det, at Google ikke har formået at samle ’beviseligt samtykke fra forældre’, men fra Google lyder det, at anklagerne er ’faktuelt forkerte’.

Sagsøgerne er ikke bange for, at elevernes data er blevet misbrugt, men frygter, at virksomheden har tjent penge på dem.

Den amerikanske forbrugervagthund The Federal Trade Commission har udtalt, at samtykket bliver givet, når man køber og evaluerer produkterne, men det er altså det, som Hector Balderas og hans medsagsøgere gerne vil efterprøve.

Ikke den første sag af sin slags

Tilbage i 2018 sagsøgte man også Google for en lignende sag – her var Twitter og en række andre app-udviklere også på anklagebænken.

Også dengang var det indsamling af børns data, der var omdrejningspunktet.

Læs også: Vestager møder Google i retssalen: Afgørelse om bøde på 18 milliarder kommer for domstol

Det er loven Coppa, Childrens Online Privacy Protection Act, der blev vedtaget tilbage i 1998 med henblik på at beskytte børns data og privatliv, man mener, at Google også dengang overtrådte.

Det er forventet, at der snart falder en afgørelse i den sag.

Version2 dækkede dengang sagen, som man kan læse her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

..., at det er alle mulige andre lande, der skal tage kampen op med Google (stor applaus til dem):
https://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-afviser-at-bruge-kraefter-p...

Hvordan mon det ser ud i de mange danske kommuner, som har indgået en djævlepagt med Google om Chromebooks og undervisningssuiter? Har man mon (bevidst) vendt det blinde øje til forbrydelserne?
https://www.version2.dk/artikel/forsker-google-faar-kaempe-paedagogisk-m...
https://www.version2.dk/artikel/kommune-sendte-personlige-elevdata-googl...

Mon Google ser sagen på samme måde herhjemme, som det, der beskrives her?
"The Federal Trade Commission, altså det føderale handelskommission i USA, har udtalt, at samtykket bliver givet, når man køber og evaluerer produkterne" Har kommunerne mon givet samtykke på forældrenes og børnenes vegne?

  • 6
  • 2
Rune Hansen

De fleste børn vil helst benytte UNIX baserede systemer (PlayStation, Mac) samt iPads. Ikke at der er 100% privatlivs beskyttelse. Men de helt store problemer opstår når staten og skranketåberne fra kommunen gennemtvinger Google og Microsoft ned i halsen på ALLE (jeg skulle så sent som i dag “kode” mig til adgangen til AAU’s netværk, for at få adgang med en Ubuntu maskine). Så send for Guds skyld aldrig dine unger på Aalborg Universitet, med mindre du bare ønsker lavmålet af lavmål.

  • 6
  • 2
Povl Hansen

De fleste børn vil helst benytte UNIX baserede systemer


Nej, hvis du spørger børnene skal du ikke forvente at nogen svarer UNIX.

Det kan godt være at de nævnte produkter er noget børnene gerne vil brugt, men jeg tvivler på at du vil finde UNIX spille maskine nævnt på et barns ønskeliste

Selvfølgelig bruger børnene Microsoft det er dem der laber de facto Office pakken, så børnene kan lige så godt kære at beige det med det samme

  • 0
  • 4
Log ind eller Opret konto for at kommentere