Netværks-virtualisering: Whitebox skal erstatte routere, load balancers og firewalls

Ny generation af standardenheder skal virtualisere klassiske komponenter i netværket.

De klassiske dedikerede bokse i netværket – som routere, firewalls og WAN acceleratorer – skal alle sammen erstattes med virtuelle versioner i én og samme whitebox.

Det er i hvert fald planen hos flere af de store netværksleverandører - som AT&T og Cisco - der satser hårdt på såkaldt network function virtualization – eller NFV.

Ideen er at undgå, at en bestemt netværksfunktion kræver, at en bestemt boks installeres i en specifik gren af virksomheden. I stedet skal boksenes funktioner alle tilbydes i virtualiseret form fra en såkaldt whitebox – et stykke x86 hardware med et softwarelag på toppen.

Læs også: Cisco: Vi kan ikke håndtere eksplosion i IoT-enheder uden netværks-virtualisering

»Så kan du spinne de services op, du har brug for forskelige steder i virksomheden, mens du har den samme hardware alle steder,« forklarer Henrik Stæhr, der er teknisk direktør hos Cisco Danmark.

Og frem for at sende en tekniker ud til hver en afdeling i virksomheden kan det hele ordnes centralt.

»Her kan du spinne en virtuel maskine op, som er din security appliance. Du kan spinne en virtuel maskine op, som er din wireles LAN-controller. Du kan spinne en virtuel maskine op, som er din WAN acceleration,« Henrik Stæhr.

Spiser vores cashcow

NFV har været en voksende teknologi blandt teleudbydere, men teknologien er ifølge Cisco også moden nok til mere almindelige virksomheds-netværk.

»Der er en transition i gang på netværksmarkedet,« forklarer Henrik Stæhr

»Vi har været vandt til et command-line-interface. Nu bliver det meget mere serviceorienteret med åbne API og langt mere virtualisering,« fortsætter han.

Læs også: Analyse: Manglende kontrol får virksomheder til at trække sig ud af skyen

Sidste år kom AT&T med en virtualiserings-whitebox, mens selvskabet selv havde virtualiseret en tredjedel af sit netværk. I denne uge præsenterede Cisco en ny whitebox-enhed, som kan agere router, VPN-gateway, firewall mm.

Henrik Stæhr forventer, at NFV-trenden ultimativt vil æde af salget af fysiske bokse, når netværks-markedet bliver mere service-orienteret.

»Hvis vi ikke gør noget, bliver vores cashcow spist op af nye leverandører - folk der leverer services frem for at fokusere på router-hardware,« siger han.

Agilt netværk

Et virtualiseret netværk skal ultimativt gøre det hurtigere og nemmere at deploye forskellige netværks-tjenester til hele virksomheden eller sætte en ny gren af firmaet op – med andre ord indføre agilitet i netværket.

»Vi bevæger os fra en hardware-verden til en software-verden,« siger Gordon Thomson, der er administrerende direktør i Cisco EUMEA.

Læs også: Gartner: Nu er virtualisering officielt mainstream

»Alt bliver meget mere programmerbart, softwaredrevet og automatiseret,« fortsætter han.

Endnu er udbredelsen af NFV i virksomheder begrænset, fortæller Henrik Stæhr.

»Vi har pilot-projekter i gang i Danmark lige nu, og jeg forestiller mig, at det kommer til at gå stærkt. Om et til to år er vi langt derudaf.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere