Netto sælger crackede danske spilklassikere

Illustration:
Få et joystick og en cd med crackede piratkopier af gamle Amiga-spil i Netto, Føtex og Bilka til kun 199 kroner. For godt til at være lovligt? Sandsynligvis, mener professor.

Netto, Bilka og Føtex har i starten af august måned solgt piratkopierede spil.

Spillene hører til et særtilbud på et Competition Pro Joystick eller retro joystick, som Netto kalder det. Cd'en med titlen ’Amiga Classix’ indeholder 'de bedste spil fra 1980’erne' - heriblandt to danskudviklede klassikere, nemlig Hybris og Battle Squadron, som spilfirmaet Cope-Com i sin tid har udviklet.

Cope-Com har dog intet hørt fra Dansk Supermarked om salget af spillene. Heller ikke den tyske distributør Magnussoft, der har samlet spillene på cd'en, har henvendt sig til Cope-Com.

Det hænger formentlig sammen med, at screendumps fra spillene viser, at de er cracked, og at der derfor er tale om piratkopier.

»Vi synes, det er frækt bare at kalde spillene på cd’en for Amiga Classix, når der er tale om piratkopier. Og at Dansk Supermarked sælger dem videre, gør det naturligvis ikke bedre,« siger medejer og spiludvikler i Cope-Com Torben B. Larsen til Version2.

At der er tale om piratkopier, er direktøren for Cope-Com, Martin Pedersen, slet ikke i tvivl om:

»Jeg kan bekræfte, at vi ikke har indgået nogen licensaftale med hverken Dansk Supermarked eller Magnussoft i forhold til salg af Amiga-versionerne Hybris eller Battle Squadron,« siger Martin Pedersen, CEO i Cope-Com til Version2.

Illustration: Cope-Com

Lovgivningen er klar

Selvom der er tale om en tysk producent, som ikke har styr på hverken europæisk eller dansk ophavsretslov, så har Dansk Supermarked stadig et problem, når de sælger spillene i Netto, Føtex og Bilka.

»Jeg mener, lovgivningen er ganske klar på det her område. Både dansk lov om ophavsret og Berne-konventionen siger tydeligt, at computerspil skal anses som ethvert andet værk. Det betyder, at vil man sælge dem videre, så skal der være en klar aftale med dem, som har skabt for eksempel et computerspil,« siger Morten Rosenmeier, professor i ophavs-, og medieret ved Københavns Universitet, til Version2.

Han henviser også til ophavsretslovens paragraf 2, hvori, der blandt andet står: 'Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket.' Derfor mener Morten Rosenmeier, at salget af Amiga-spillene sætter den danske supermarkedskæde i en uheldig situation.

»Salget stiller selvfølgelig Dansk Supermarked dårligt juridisk set. Hvis de køber piratkopierne hos et tysk firma, så må de ifølge ophavsretsloven naturligvis ikke sælge dem videre i deres butikker,« forklarer Morten Rosenmeier.

Vil selv ride med på retrobølgen

Hos Cope-Com har man endnu ikke været i kontakt med Dansk Supermarked i forhold til de manglende licenser, men Torben B. Larsen mener, at det er temmelig uheldigt, at hans spilfirma bare bliver rendt over ende i forhold til at kunne sælge de gamle spil. Cope-Com har nemlig selv for nyligt udgivet spillene på iOS og Android.

»Vi er kede af, at vi ikke selv får fuld fortjeneste af den retrobølge blandt spil, som man oplever for tiden. Efter vores vurdering har Dansk Supermarked en kæmpefortjeneste ved det her, som vi i sagens natur ikke får del i,« siger Torben B. Larsen fra Cope-Com til Version2.

Hos professor Morten Rosenmeier er perspektivet klart, hvis Cope-Com vælger at gå videre med sagen.

»Firmaet kan naturligvis søge om erstatning. Det har de i følge lovgivningen krav på,« siger han til Version2.

Det har ikke været muligt for Dansk Supermarked at undersøge sagen til bunds inden deadline, men kommunikationschef Monica Klepp Bjerrum har følgende foreløbige kommentar:

»Salget lyder meget mærkeligt, men vores indkøbsafdeling kan først træffes torsdag, hvor vi vender tilbage,« siger hun til Version2.

Version2 følger op på sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Søren Jensen

Her er vi måske også ude i at ophavsretten for disse spil burde forældes tidligere end den gør. Medmindre man holder den i live ved at genudgive spillene til moderne platforme, så er det jo tæt på umuligt at finde ud af hvem der har rettighederne til alle de gamle spil og lave licensaftaler med dem alle, nogle af dem eksisterer sikkert ikke længere. Man taler om abandonware på diverse rom-sider, fordi der i praksis ikke er nogle tilbage til at håndhæve rettighederne på størstedelen af produkterne.

 • 0
 • 0
Torben Larsen

Ja, ophavsretten som den er nu, gælder indenfor multimedie området, så længe indehaverne lever og i nogle tilfælde helt op til 50 år efter vedkommendes bortgang!

Iøvrigt er ordet "Abandonware", et ofte lifligt benyttet ord, inden for "pirat" og kopi verdenen, som undskyldning for at videreformidle ophavsbeskyttet materiale. Dog rent juridisk findes ordet ikke og med god grund g

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Copyright burde slet ikke vare mere end højest 10 år (Hvor den "vigtige" del af salget sker), derefter burde det ryge direkte i PD.

 • Derudover burde copyright burde kun tildeles til software hvor source publiceres med værket, så alle kan modtage den fulde værdi af værket når det frigives. Lignende ting burde kræves for andre værker, (varighed og de enkelte krav skal skal selvfølgelig variere efter typen).
 • 0
 • 0
Ken Poulsen

Skal der så lukkes for adgangen til Bilka, Netto og Føtex's hjemmesider? Og skal deres butikker så lukkes ned? For hvis de må sælge piratkopier og tjene penge på det, hvorfor må thepiratebay så ikke? Skal man bare betale moms og skat af beløbet, for det er ok?

 • 0
 • 0
Tine Andersen

På min første pc 486 SX. Men min mand havde så MEGAball på sin Amiga- og det var mildest talt bedre både i gameplay og grafik- og lyd.

Min knægt brugte mange timer på Superfrog og andet Amigadims. CD32- har vi endnu på loftet. Det var dengang SuperOswald var et lille primitivt pc-spil, mens Oswald- på cd32 var overlegen i grafik, den holder vist endda i dag. Vi må vist grave den op igen...

Mvh Tine

 • 0
 • 0
Esben Madsen

Abandonware har absolut sin berettigelse, idet det netop er tidligere udgivne værker som ikke kan skaffes på anden vis, og der derfor typisk ses gennem fingre med det fra rettighedshavernes side... og de fleste af de sider der hoster abandonware har ret klare politikker om at hvis et spil spottes til salg (ikke genbrug), så pilles det ned og der linkes til salgssiden - og tilsvarende naturligvis hvis man får en henvendelse fra ophavretshaver (f.eks. http://homeoftheunderdogs.net)... lovgivningsmæssigt er det naturligvis helt på linje med at hente det nyeste af det nye, men moralsk synes jeg der er en kæmpe forskel... det er også tilsvarende ulovligt at jeg ripper mine lovligt indkøbte DVD'er til min NAS, hvilket heller ikke giver mig moralske skrupler...

MEN! at videresælge materiale uden tilladelse fra ophavsretshaver er derimod ganske forkasteligt og må så absolut gerne komme til at koste rigtig dyrt! og når nu cope-com faktisk sælger f.eks. Battle Squadron til 22 kr i google play (ved ikke hvad det koster til i-dimser), så gør det absolut ikke sagen bedre for producenten...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere