Netto, Bilka og Føtex har i starten af august måned solgt piratkopierede spil.
Spillene hører til et særtilbud på et Competition Pro Joystick eller retro joystick, som Netto kalder det. Cd'en med titlen ’Amiga Classix’ indeholder 'de bedste spil fra 1980’erne' - heriblandt to danskudviklede klassikere, nemlig Hybris og Battle Squadron, som spilfirmaet Cope-Com i sin tid har udviklet.
Cope-Com har dog intet hørt fra Dansk Supermarked om salget af spillene. Heller ikke den tyske distributør Magnussoft, der har samlet spillene på cd'en, har henvendt sig til Cope-Com.
Det hænger formentlig sammen med, at screendumps fra spillene viser, at de er cracked, og at der derfor er tale om piratkopier.
»Vi synes, det er frækt bare at kalde spillene på cd’en for Amiga Classix, når der er tale om piratkopier. Og at Dansk Supermarked sælger dem videre, gør det naturligvis ikke bedre,« siger medejer og spiludvikler i Cope-Com Torben B. Larsen til Version2.
At der er tale om piratkopier, er direktøren for Cope-Com, Martin Pedersen, slet ikke i tvivl om:
»Jeg kan bekræfte, at vi ikke har indgået nogen licensaftale med hverken Dansk Supermarked eller Magnussoft i forhold til salg af Amiga-versionerne Hybris eller Battle Squadron,« siger Martin Pedersen, CEO i Cope-Com til Version2.

Lovgivningen er klar
Selvom der er tale om en tysk producent, som ikke har styr på hverken europæisk eller dansk ophavsretslov, så har Dansk Supermarked stadig et problem, når de sælger spillene i Netto, Føtex og Bilka.
»Jeg mener, lovgivningen er ganske klar på det her område. Både dansk lov om ophavsret og Berne-konventionen siger tydeligt, at computerspil skal anses som ethvert andet værk. Det betyder, at vil man sælge dem videre, så skal der være en klar aftale med dem, som har skabt for eksempel et computerspil,« siger Morten Rosenmeier, professor i ophavs-, og medieret ved Københavns Universitet, til Version2.
Han henviser også til ophavsretslovens paragraf 2, hvori, der blandt andet står: 'Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket.' Derfor mener Morten Rosenmeier, at salget af Amiga-spillene sætter den danske supermarkedskæde i en uheldig situation.
»Salget stiller selvfølgelig Dansk Supermarked dårligt juridisk set. Hvis de køber piratkopierne hos et tysk firma, så må de ifølge ophavsretsloven naturligvis ikke sælge dem videre i deres butikker,« forklarer Morten Rosenmeier.
Vil selv ride med på retrobølgen
Hos Cope-Com har man endnu ikke været i kontakt med Dansk Supermarked i forhold til de manglende licenser, men Torben B. Larsen mener, at det er temmelig uheldigt, at hans spilfirma bare bliver rendt over ende i forhold til at kunne sælge de gamle spil. Cope-Com har nemlig selv for nyligt udgivet spillene på iOS og Android.
»Vi er kede af, at vi ikke selv får fuld fortjeneste af den retrobølge blandt spil, som man oplever for tiden. Efter vores vurdering har Dansk Supermarked en kæmpefortjeneste ved det her, som vi i sagens natur ikke får del i,« siger Torben B. Larsen fra Cope-Com til Version2.
Hos professor Morten Rosenmeier er perspektivet klart, hvis Cope-Com vælger at gå videre med sagen.
»Firmaet kan naturligvis søge om erstatning. Det har de i følge lovgivningen krav på,« siger han til Version2.
Det har ikke været muligt for Dansk Supermarked at undersøge sagen til bunds inden deadline, men kommunikationschef Monica Klepp Bjerrum har følgende foreløbige kommentar:
»Salget lyder meget mærkeligt, men vores indkøbsafdeling kan først træffes torsdag, hvor vi vender tilbage,« siger hun til Version2.
Version2 følger op på sagen.