Netscape får dødskysset af AOL

Kun kort tid efter lanceringen af Netscape 9 opgiver ejeren al fremtidig support.

Det startede som en teknisk revolution i 1994. Mosaic-udvikleren Marc Andreessen og Silicon Graphics-stifteren Jim Clark ville skabe browseren, der løftede det spirende internet fra usynlighed til brugbarhed i bredden ? og tjene penge på det.

Mosaic måtte browseren ikke hedde efter en strid om varemærker, og navnet blev derfor Netscape Navigator.

En kæmpe havde rejst sig og stod massivt for størstedelen af al webbrowsing, da internet blev folkeeje i midthalvfemserne. Men browserkrigen med Microsoft Internet Explorer fik kæmpen til at vakle, og fra 1997, hvor browsernes version 4 dystede indbyrdes, gik kæmpen i knæ. Antimonopol-sager og ny-udvikling kunne ikke fravriste Interent Explorer stigende dominans.

Milliardhandel

I 1999 købte America Online (AOL) Netscape Communications for den nette sum af 4,2 milliarder dollar (over 20 milliarder kroner). Ny luft til Netscape-browseren med nye penge, nyt fokus og adskillige millioner af AOL-brugere. Men slaget var tabt. I 2002 sad Internet Explorer med 96 procent markedsandel.

Men allerede inden Netscape var bukket endeligt under, rejste Mozilla.org og Firefox-browseren sig som en fugl Phønix af asken. Vejen var open source med bistand fra AOL, og den anden browserkrig tog sin begyndelse.

Har valgt Firefox

På det seneste har AOL lagt sine æg i Firefox-reden, og den seneste udgave af Netscape er stort set ikke andet end et skin på Firefox.

Men nu er også det slut. AOL dropper al support af Netscape fra 1. februar, skriver chefudvikleren for Netscape-teamet, Tom Drapeau, i sin blog. Hvad der var 4,2 milliarder dollars værd for 9 år siden er nu blot it-historie.

Ikke overraskende beder AOL nu brugerne om at tage Firefox til sig.

Gæt på udviklingen af den anden browserkrig
Men hvad er status på den anden browserkrig om et år? På Version2 er andelen af Firefox/Mozilla-brugere for nuværende cirka 37 procent. Men hvordan ser det ud om et år? Kom med dit gæt i afstemningen nederst til venstre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Eskild Nielsen

Artiklen skriver at FF i dag bruges af 37 % af version2's læsere.

Jeres brugere forventer tilsyneladende at andelen vil flade, for tngden ligger i intervallet 20-30 %.

Måske er der mange der tror at I spørger om andelen af totale brugere i DK men det er jo noget ganske andet.

/eskikld

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere