Nets vil flytte NemID-drift til udlandet

Dele af de systemer, som NemID kører på, kan være på vej til Norge. Nets vil nemlig flytte dele af driften til Oslo, erfarer Version2.

Det kan i fremtiden være servere i Oslo, som skal stå for driften af NemID-loginsystemet. Nets, der står for udvikling og drift af NemID, har nemlig planer om at flytte dele af driften fra Aarhus til Oslo. Det sker i forbindelse med en omstrukturering af deres afdeling i Aarhus.

Omstruktureringen er endnu ikke på plads, men den foreløbige plan er, at udviklingsaktiviteterne i Nets' eSecurity-afdeling, som står for NemID i Danmark og BankID i Norge, bliver samlet i Ballerup. Til gengæld skal driften samles i Oslo.

»Det er rigtigt, at Nets' ledelse har besluttet at flytte eSecuritys udviklingsaktiviteter i Aarhus til Ballerup og dele af driftsaktiviteterne i Aarhus til Nets' eksisterende driftscenter i Oslo,« skriver kommunikationskonsulent Ulrik Marschall fra Nets i et e-mailsvar til Version2.

En flytning af driften af NemID uden for Danmarks grænser vil dog først skulle afklares med Digitaliseringsstyrelsen. Blandt de ting, styrelsen skal tage stilling til, er den såkaldte krigsregel, der forbyder registre af national betydning at komme uden for rigets grænser.

Læs også: Gammel nazifrygt spænder ben for det offentliges sky-planer

»Processen er lige startet op, og analysen er ikke gennemført endnu, men inden det konkret kan besluttes, hvilke dele af løsningen der kan flyttes til Oslo, vil det blive afstemt med Digitaliseringsstyrelsen,« skriver Ulrik Marschall.

Ifølge Nets sker omstruktureringen, fordi Nets vil samle it-kompetencerne på ét sted af strategiske og økonomiske grunde. Planen indebærer ikke en fuldstændig lukning af afdelingen i Aarhus, da Nets fortsat vil have kontorer og andre aktiviteter i afdelingen.

Version2 arbejder på at få en kommentar fra Digitaliseringsstyrelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Nielsen

Da systemet er sårbar over for phishing, des længere væk fra Danmark den kommer (flere netværks led), des flere angrebsvektorer bliver der..

Det bliver sgu bare bedre og bedre..

Tja, den er faktisk så dårlig som det kan være.. på tide vi dropper dette ineffektive, dyre, og fejlbehæftede system.

 • 9
 • 1
#3 Knud Larsen

Hmm det lyder faretruende. Norge har ikke begrænsninger på udlicitering. Alle de vigtigste informationer i de store banker har i mange år været palceret i Ukraine. Noget jeg ikke synes er særlig troværdigt. Ukraine er måske ikke værre end, så mange andre men det gør det unægtelig lettere at anbringe mindre loyale personer inden for murene, og så er det ganske let at tømme kontiene. Og vi har jo ingen indflydelse på hvilke personer, der får adgang.

 • 8
 • 0
#4 Lars Christensen

Hvis Nets som vanligt og med folketingets accept gør hvad der passer dem, så ender den mest følsomme del af den danske digitalisering jo nok i Norge. Spørgsmålet er så bare! Hvilken indflydelse har de danske myndigheder på at forhindrer det næste skridt i denne outsourcing? (fordi Norge er jo ikke kendt for at være særligt meget billigere rent lønmæssigt end Danmark) Når (ikke hvis) Nets vælger at outsource drift, brugerinterface eller dybere og f.eks. til et land med en anderledes indfaldsvinkel til Danmarks ve og vel - hva'så?

Mvh Lars plbrake.dk

 • 11
 • 0
#5 Anonym

For det første, så kan det ikke passe at vi på den måde igen skal opleve at Danske skattekroner, er blevet brugt til at udvikle IT der kun finder ingen eller begrænset anvendelse i Danmark, men i øvrigt implementeres i udlandet. Jeg vil her kort nævne POLSAG.

For det andet, så har man aldrig leveret varen i den opgave der blev " udbudt". Man har helt enkelt aldrig leveret noget som helst omkring identifikation, man har kun leveret et loginsystem.. Dette på trods af, at man har fået udbetalt en milliard, for den detalje.

For det tredje, så har Digitaliseringsstyrelsen afvist anden DANSK aktør, der allerede i 2009 har tilbudt at løse identifikationsopgaven, med henvisning til terrorloven.

For det fjerde, så har Digitaliseringsstyrelsen udtrykt, at de er glad for den viden de modtaget i forbindelse med den anden aktørs argumentation, og finder det belejligt at anvende den i forbindelse med Nem løsningen, som man forventer vil skulle tages op til genovervejelse, i en investeringsrunde i 2015.

For det femte. Så er Nem løsningen, herunder NemID, en lokal Dansk løsning, som finder anvendelse i forbindelse med Danske bankkunders relation mellem Bank og kunde, samt andre udvalgte aktører, herunder det Offentlige. Det er i forvejen en tvangsrelation, der ikke tillader Danskere frit at vælge deres Finansielle relation, frit inden for EU. Og dermed forfordeler Danske finansaktører, frem for andre EU landes aktører. At det nu skal finde driftgrundlag, helt uden for EU, og oven i købet tillade at man dermed kan benytte datalovgivning uden for EU, til at følge Danske borgeres persondata og relationer, er ganske enkelt ulovligt, både i forhold til Dansk lov, men også i forhold til EU.

Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at det på nogen måde kan være accepteret, selv af Digitaliseringsstyrelsen, at DanOD / Nets, foretager en sådan løsning. Der er ikke det mindste grundlag i hverken Dansk, eller EU's lovgivning, der giver hjemmel til en sådan manøvre. Der er til gængæld masser af lovgivning der beskriver at det ikke er locligt, hverken i forhold til Dansk lov, eller EU.

Jeg har forståelse for, at man opgiver NemID i Danmark. Det er vanskeligt at få den løsning, til at passe ind i den lovgivning der gælder i Danmark. Men jeg ser ikke, at Danske dele af NemID, kan finde driftgrundlag i Norge. Hverken helt eller delvis. Selv hvis man reducerer det til de login der vedrører f.eks. Bankerne, vil det ikke være lovligt, da der er tale om en voldsom begrænsning i den frie bevægelighed, som er grundlaget under EU, også selv om vi ikke er direkte med i Euro samarbejdet.

 • 10
 • 1
#6 Anders Hybertz

For noget tid siden afvist registertilsynet vist nok at Odense Kommune gerne ville benytte Google Apps, med henvisning til at Google ikke klart kunne dokumentere at data, blev opbevaret på servere i Danmark.

Mon ikke det kan sammenlignes med at samtlige nøglefiler, bliver flyttet til udlandet og derved kan blive underlagt andre landes regler og love omkring registrering af personfølsom data.

Lyder vildt hvis Nets sådan uden videre kan/må flytte alt op til Norge, men lad os nu se :)

 • 7
 • 0
#7 Morten K. Thomsen

For noget tid siden afvist registertilsynet vist nok at Odense Kommune gerne ville benytte Google Apps, med henvisning til at Google ikke klart kunne dokumentere at data, blev opbevaret på servere i Danmark.

Det er ikke helt den samme situation. Datatilsynets indvending gik primært på, at Odense Kommune ville få svært ved at dokumentere præcis hvor data var placeret i Googles sky - og ikke på, at data kunne befinde sig i udlandet (så længe det var inden for EU's grænser eller "safe harbour".)

Se evt. http://www.version2.dk/artikel/odense-til-datatilsynet-4-gang-maa-vi-ikk...

Vh Morten, Version2.

 • 0
 • 0
#11 Rene Lauridsen

Det har altid undret mig at "staten" finder det smart at uddelegere opgaver som er kritiske for vores samfund. i bedste fald bliver de bare dyrere for brugerne. fælles for kritiske services i samfundet er at de ikke generere penge til landet, men bliver de drevet af private så er incitamentet jo profit, som gør det dyrere for forbrugerne, på den ene eller anden måde

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere