Nets vandt til sidst: Sten sælger nets.dk

Domænet Nets.dk var i mange år omstridt, for ejeren Sten Axelsen ville ikke sælge til it-firmaet Nets. Nu har han ændret mening, og prisen er hemmelig.

Regel nummer 1, når du skifter firmanavn, er at tjekke, om domænet er ledigt eller til at få fat i. Det glemte PBS åbenbart, da firmaet skiftede navn til Nets tilbage i 2010, og endte i en kamp med den dengang selvstændige webudvikler Sten Axelsen.

Han brugte nemlig domænet Nets.dk og ville ikke sælge, og Nets måtte opgive kampen, efter en masse dårlig omtale i sagen, der fik alverdens Sten-supportere til at samle 65.000 kroner ind til ham til at betale en advokat, hvis sagen røg i retten.

Læs også: Dankort-firmaet PBS skifter navn til Nets - men nets.dk er desværre optaget

Læs også: Nets dropper kamp om Nets.dk og undskylder

Men nu har Nets i al stilhed langt om længe fået fat i domænet, for Sten Axelsen besluttede at sige ja tak, da firmaet igen henvendte sig i efteråret 2013 med et tilbud. Det skriver Computerworld.dk.

Der er flere grunde, forklarer han, men først og fremmest var domænet blevet en belastning, for phishing-svindlere sendte mails ud i massevis med nets.dk som falsk afsender, og det gav en masse brok og op mod 30 e-mails om dagen fra sure modtagere af falske nets.dk-mails.

Samtidigt har Sten Axelsen skiftes sin status som selvstændig webudvikler ud med et fast job, og derfor bruger han ikke længere nets.dk-siden i arbejdssammenhæng. Og så kom Nets denne gang med en fair pris, som dog skal holdes hemmeligt af aftalens parter.

Sten Axelsens manglende vilje til at sælge i 2010 skyldtes nemlig i høj grad også, at Nets prøvede at luske sig til domænet ved at tilbyde 100 kroner for det gennem en mellemmand, ifølge webudvikleren fra Stenløse. Senere kom Nets så med et tilbud på 50.000 kroner for domænet, og det afviste Sten Axelsen også, ifølge ham selv i vrede over det første, meget lave tilbud.

Nets har siden navneskiftet måtte nøjes med nets.eu-domænet, hvilket har ført til masser af kritik. Det er nemlig ikke oplagt for den almindelige dansker, at det er betalingsfirmaets korrekte internetadresse, og den forvirring er en hjælpende hånd til phishing-svindlere, lyder kritikken.

Da Nets i 2010 truede Sten Axelsen med juridisk kamp for at overtage Nets.dk-domænet, fik det mange på barrikaderne og til lommerne, hvilket altså førte til indsamlingen af 65.000 kroner. Dem fik Sten Axelsen aldrig brug for, da Nets til sidst opgav sagen, men det har ikke været muligt at tilbagebetale dem alle. Undervejs skiftede hans bank nemlig navn og ejer flere gange, så data om overførslerne gik tabt, ligesom nogle ikke skrev afsender på bidraget, fortæller han. Omkring to-tredjedele af støttebeløbet kunne han betale tilbage til giverne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jan Gundtofte-Bruun

Sten Axelsen har kontaktet mig (og, antager jeg, alle andre der har doneret til ham) for at give mig pengene tilbage. Jeg har dog ikke fået svaret ham endnu, mest fordi jeg allerede har "afskrevet" beløbet.

Jeg har i sinde at bede ham om at give dem til et godt formål, måske Hus Forbi eller sådan noget.

 • 17
 • 0
#2 s_ mejlhede

Sten Axelsen vi ønsker dig alle tillykke med sejren, og det at du stod op og vandt, har betydning for mange andre, har selv ikke et vigtigt Dansk Domaine af samme grund. Forsår godt at daglige dagen kan blive bøvlet med et domain der oversvømmes af spam, og da du ikke har tid og brug for det mere, afhænder det.

Men hvis du følger tråden her, så synes jeg at du skulle betale det overskyde beløb, som du ikke kan returnere til en selvvalgt, velgørende organisation, evt. over flere år, så får du også et skattefradrag. Så kommer penge dem til gode, som afsender mente skulle have dem. Nemmelig nogen eller en som have brug for hjælp i en svær situation.

med venlig hilsen

 • 7
 • 0
#6 Henrik Schack

At phishing svindlere kaster sig over nets.dk er for en stor dels vedkommende selvforskyldt, der har på intet tidspunkt i den tid jeg har holdt øje med domænet været gjort noget for at forhindre phishing, ikke da Sten ejede det, og heller ikke nu hvor NETS ejer det.

nets.dk står til fri afbenyttelse for alle som måtte ønske at sende @nets.dk email.

 • 2
 • 0
#8 Henrik Schack

Men i det mindste er der spf på nets.eu Så der har på et tidspunkt været nogen, der har hørt om spf hos nets; mon det ikke snart kommer på nets.dk?

En SPF record der står alene yder ingen form for beskyttelse mod phishing. SPF beskytter sender-envelope adressen, og altså ikke den From header som er synlig i mailprogrammer. Derudover har NETS ikke formået at overholde spillereglerne for SPF https://dmarcian.com/spf-survey/nets.eu

Så alt i alt, nets.eu domænet står også til fuldkommen fri afbenyttelse for kriminelle.

 • 1
 • 0
#9 Sten Axelsen

De penge, jeg ikke kan returnere til afsenderne, vil til sommer blive givet til "Læger uden grænser", og jeg har ikke tænkt mig at bruge det som skattefradrag.

Via stenaxel.dk kan man få penge retur - eller be' om at få dem sendt til velgørende institutioner.

Jeg har efter anmodning bl.a. sendt penge til Red Barnet, Læger uden grænser og Dansk Røde Kors.

Med hensyn til domænet var det blevet så stor en belastning, at det var lige før, jeg forærede det væk.

Mange har spurgt mig, hvorfor jeg tog kampen op. Tja - én gang i livet bør man vel gøre noget fornuftigt.

Det var ikke kun en kamp for mig selv. Jeg har mødt mange, der har et domæne, og nogle drømme om at lave noget stort ud af det.

Der er ingen, der bare skal kunne tage et (lovligt erhvervet) domæne fra andre. Danmark bygger sin eksistens på en masse små virksomheder og ikke nogle få i Nets-størrelsen.

Giv de små virksomheder og domæneejere en chance. Det er det samfundet har brug for.

Jeg har kæmpet min del af kampen, og det gør jeg nok aldrig mere. Det var urimeligt hårdt, men jeg synes altså ikke, Nets har sejret. For mig ligner det nærmest et eklatant nederlag til mastodonten.

 • 9
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere