Nets er gået i gang med første pilottest af et digitalt Dankort til smartphones. Løsningen gør det muligt at bruge mobilen til at lave Dankortbetalinger på almindelige kortterminaler.
»Vi er nu nået dertil i projektet, hvor vi har startet pilottesten så småt op,« fortæller Jeppe Juul-Andersen, der er Senior Vice President og ansvarlig for Dankort i Nets.
»Vi har en lukket brugergruppe, som kan gå rundt og prøve det i udvalgte butikker. Og så vil vi samle deres erfaringer,« siger han til Version2.
For at undgå at forstyrre julehandlen vil størstedelen af pilottesten finde sted i begyndelsen af næste år. Formålet er at finde ud af, om løsningen teknisk fungerer, og butikken får den information, den skal have.
»Og hvis noget ikke fungerer som planlagt, og så skal vi have rettet det,« understreger Jeppe Juul-Andersen.
For at få Dankort på mobilen skal brugeren installere en app – en såkaldt digital tegnebog. Det kan være den officielle Dankort-app eller en 3. parts app godkendt af Nets. Et fysisk kort kan lægges i op til tre digitale tegnebøger. På Android telefoner vil Dankort på mobilen virke gennem NFC-teknologien. Det fungerer ligesom ved en kontaktløs betaling fra et fysisk kort. På iPhones vil Dankort på mobilen virke enten ved Bluetooth low energy (BLE) eller scanning af QR-koder. Dette vil afhænge af hvilken løsning, forretningen har valgt at implementere. Det vil ikke være muligt at få Dankort på Windows-telefoner. Der ligger ikke kortoplysninger på telefonen og når du betaler, udveksles ingen kortoplysninger mellem mobilen og terminalen. Kilde: NetsDankort på mobilen
Med Bluetooth og NFC
Dankort på mobilen kommer til at fungere på en måde, der minder om kontaktløs betaling. Med Dankort app'en - som er en såkaldt digital tegnebog - kan lave betalinger op til 200 kroner uden at kræve en pinkode. Beløb derover kræver pinkode.
Betalinger med Dankort på mobilen kræver ikke datadækning. Selv hvis butikken ligger i et dårligt dækket område, kan man betale med telefonen, oplyser Nets.
Løsningen har tre forskellige teknologier, der kan bruges til at udføre betalingen - Bluetooth, QR-kode og NFC-chip - for at sikre at teknikken virker uanset smartphone.
Det er fx kun den nyeste generation af iPhones, der har NFC-chip installeret.
Det betyder dog også, at butikkerne skal opdatere deres terminal, fortæller Jeppe Juul-Andersen.
»For terminaler der allerede kan tage imod kontaktløse betalinger vil det kræve en software-opdatering og tilføjelse af en Bluetooth-antenne.«
Skan varer med telefonen
Blandt butikkerne i Nets-testen er blandt andet Coop, hvor man allerede har installeret den nødvendige Bluetooth-antenne i selskabets 1.200 butikker. Coop har siden oktober tilbudt mobilbetaling via medlemsapp'en. Men løsningen har teknisk fungeret ved at lave online Dankort-transaktioner - en løsning, der er for dyr i gebyr til en stor skala.
»Dankortet er altdominerende i vores butikker i dag. Vi tror på, at det digitale dankort kommer til at lette danskerne vej til at bruge mobilbetaling i butikkerne,« fortæller Coop's direktør for teknologi, Kræn Østergaard Nielsen.
Både MobilePay og Swipp er hovedsageligt blevet brugt i butikkerne, når kunden har glemt sin pung, fortæller han.
Men når mobilbetaling kan kombineres med andre tjenester opstår magien, forklarer Kræn Østergaard Nielsen.
»I seks butikker gør vi nu det, at vi lader kunder skanne deres varer med deres smartphone. Så putter de det ned i taske og betaler ved at swipe i app'en. Så skal du ikke have varen op og ned af kassebåndet og stå i kø og så videre.«
Mobilbetaling kan desuden kombineres med medlemskortet, så kunden automatisk får en e-kvittering og sine bonuspoint, når mobilen bruges til betaling.
»Det er markant nemmere end at have dankort, et Coop-kort og en bon,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.