Nets løber med kæmpekontrakten: De skal udvikle og drive afløseren for NemID

15. marts 2019 kl. 11:2923
Nets løber med kæmpekontrakten: De skal udvikle og drive afløseren for NemID
Illustration: Digitaliseringsstyrelsen.
Nets DanID vinder den store kontrakt på MitID. Ifølge udbuddet lød budgettet på anskaffelse, implementering, vedligeholdelse herunder løbende opdatering, drift samt videreudvikling af MitID på 900 millioner kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Leverandøren af efterfølgeren for NemID, kaldet MitID, er fundet. Det bliver Nets, som fra sommeren 2021 skal udvikle og drive den nye digitale ID-løsning.

Bag MitID står den offentlige sektor og de danske banker, som nu har underskrevet kontrakten med leverandøren af den nye løsning, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

»Vi har i dag skrevet under på en kontrakt om danskernes digitale nøgle de næste mange år frem. Kontrakten er resultatet af de seneste knap tre års samarbejde mellem den offentlige sektor og bankerne i Danmark, som er gået sammen i et unikt partnerskab om at udvikle og drifte fremtidens digitale løsning til identifikation,« siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen.

Version2 har tidligere beskrevet, at anskaffelse, implementering og vedligeholdelse - herunder løbende opdatering, drift samt videreudvikling af MitID- havde et budget på 900 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgik af en såkaldt forhåndsmeddelelse på Den Europæiske Unions Tidende af Digitaliseringsstyrelsen.

Ifølge styrelsen har Nets DanID A/S leveret tilbuddet med det bedste forhold mellem kvalitet, leveringssikkerhed og pris og er derfor valgt som leverandør:

»Med MitID sørger vi for, at den nationale, digitale infrastruktur også fremadrettet vil være et stærkt fundament for det digitale Danmark. Samtidig sikrer vi, at brugerne fortsat kun har ét sikkert, digitalt ID, som de er trygge ved at bruge. Det er en vigtig brik i den gode relation mellem offentlige myndigheder, borgere og virksomheder,« siger direktør i Digitaliseringsstyrelsen Rikke Hougaard Zeberg.

Konkurrenterne til Nets/DanID på kontrakten var DXC Technology Danmark A/S med Entreprise Services Belgium BVBA og Worldline France som samarbejdspartnere og Gemalto Danmark A/S med Gemalto AB, Gemalto Oy, Gemalto Middle East, Gemalto Inc. og NNIT A/S som samarbejdspartnere.

KMD A/S var også blandt de prækvalificerede bydere, men trak sig fra udbuddet for et år siden, da én af KMD's underleverandører til projektet blev begæret konkurs.

MitID bliver ifølge styrelsen opbygget af mindre dele, som gør systemet mere fleksibelt end det nuværende NemID. Den ukendte fremtid kræver et fleksibelt system som MitID, fordi det løbende kan tilpasses både muligheder og trusler.

Den konkrete plan er, at MitID lanceres i sommeren 2021. Brugerne flyttes fra NemID til MitID over en periode på 9 måneder. Mens MitID tages i brug, vil NemID og MitID fungere side om side. NemID lukker, når MitID er fuldt indfaset i 2022.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
18. marts 2019 kl. 16:49

Så derfor undrer det mig at man kan tage 1 mia kr for det der er fremstillet allerede? Men selvfølgelig, når direktioen fik en halv mia er der måske noget der skal indhentes.

22
18. marts 2019 kl. 11:20

Det kan man sige, men når man kun kræver kodeord på 6 karakterer eller en 4 cifret pincode, ville det hjælpe der i kodeordet minimum var et stort og et lille bogstav.</p>
<p>Delte kun artiklen fordi dens grundlag er helt patetisk. Svend hævder at have to kodeord til NemID, hvilket må betyde at han kun har et bogstav i sit kodeord, eller at han kun har forstand på at brokke sig og ikke på fakta....

Jeg kan se du har fået en del positive tilkendegivelser på dit indlæg. NemID med pin code/password giver fin sikkerhed, så længe det er koblet med et papkort eller en nøgleviser.

Der er ingen god grund til at have længere passwords eller pinkoder til NemID. Det vil ikke forbedre sikkerheden mærkbart.

21
18. marts 2019 kl. 11:04

Jeg rejser ofte i Sydamerika og ofte i områder, hvor bl.a. sms kan tage timer at modtage. Allerede i dag med papkortet bliver jeg regelmæssigt anmodet om at bekræfte transaktioner med et sms-fremsendt kontroltal, hvilket betyder min transaktion timer ud. Jeg frygter at fremtidens løsning i endnu højere grad tager for givet at Internet og infrastruktur er som vi kender den i DK og ikke tager højde for at der også er en verden udenfor.

20
18. marts 2019 kl. 08:22

Tja - det er vel såsom NemID App på telefon eller lign 2faktor godkendelse. Men det findes jo allerede og virker faktisk godt - både i Indland og udland

18
17. marts 2019 kl. 22:34

Smukt er det ikke. Men det er vel OK at man venter med at kaste kroner ud til design af logoer, indtil kontrakten er halet hjem.

Håber bare deres systemdesign bliver pænere end det grafiske design - desværre ser man tit det modsatte.

17
17. marts 2019 kl. 07:52

... hvor jeg får mulighed for selv at være i besiddelse af hele eller dele af min digitale signatur.

Nu er diskussionen vist klinget lidt af, så det er tid for at ride en kæphest: Hvis man finder det nødvendigt at tilføje noget til navnet, så er det ofte fordi, at man godt ved at det mangler i "produktet".

Jeg mener, "Udlændingeservice" har ikke meget med service at gøre, og da slet ikke til udlændinge. Og det som manglende i den nu hedengange Tyske Demokratiske Republik var netop demokrati. Er der nogen, som tror på, at "Hjemmelavet marmelade fra den gamle fabrik" er hjemmelavet eller at fabrikken er særligt gammel?

Så selvom jeg personligt hepper på dit faktisk yderst rimelige ønske, så vil jeg tage navnet "mitid" som et dårligt tegn. Jeg er sikker på, at det nok skal blive et id, men jeg tvivler på, at det særligt meget bliver dit.

PS: Måske skal vi bare tage det bogstaveligt, når staten siger "det er mit id"? Det er jo ikke løgn.

15
16. marts 2019 kl. 14:16

Teknik er en ting...

Men det nye logo er simpelthen så piv grimt! Det ligner ikke at der har været en professionel på den opgave...

NemIDs design er ret gennemført.

14
16. marts 2019 kl. 08:04

Der er ingen grund til at gøre nar af Svend. Han kunne faktisk godt have 2 passwords som giver samme hash, selvom det næppe er tilfældet. Det er ikke så ualmindeligt som man skulle tro, https://en.m.wikipedia.org/wiki/Birthday_problemMen Access control i næsten alle andre IT systemer er case sensitiv, hvilket øger sikkerheden imod brute force betragteligt, inklusiv frekvensen af hash kollisioner. NemID har helt sikkert haft denne begrænsning med i deres sikkerhedsvurdering af systemet og vurderet at netop brute force attack ikke er det eneste og vigtigste at beskytte borgerne imod. Two Factor authentication med pap kort har været en udemærket beskyttelse imod replay attacks og social Engineering. Ikke perfekt måske men heller ikke så dårligt endda, antallet af transaktioner systemet har været brugt til taget i betragtning. Og systemet fungerer!

12
15. marts 2019 kl. 17:30

Med MitID sørger vi for, at den nationale, digitale infrastruktur også fremadrettet vil være et stærkt fundament for det digitale Danmark.

Men hvad med at være bagudkompatibel for brugere uden smartphones? At sørge for at den digitale infrastruktur også er bagudrettet? Jeg har NemID som app, men jeg har aldrig brugt den, da den kun kan bruges få steder.

11
15. marts 2019 kl. 16:03

Ved vi noget officielt om arkitekturen og den teknologi, der ligger i løsningen? Altså andet end det jeg kan finde på digitaliseringstyrelsens hjemmeside? Der fremgår det, at det er nogle EU regler der regulerer området og det i øvrigt bliver en noget andet arkitektur uden jeg dog er kompetent til at vurdere sikkerheden i den.

10
15. marts 2019 kl. 15:37

Stadig ingen adskillelse af stat og kirke ^^^^^ bank.

Stadig ingen ægte digital signatur i overensstemmelse med loven.

Verdens dygtigste til at digitalisere - my bare ass.

9
15. marts 2019 kl. 13:19

Så hellere de brugte tid på at lære folk om at lave lange sikre kodeord, end at differentiere mellem stort og småt.

Det kan man sige, men når man kun kræver kodeord på 6 karakterer eller en 4 cifret pincode, ville det hjælpe der i kodeordet minimum var et stort og et lille bogstav.

Delte kun artiklen fordi dens grundlag er helt patetisk. Svend hævder at have to kodeord til NemID, hvilket må betyde at han kun har et bogstav i sit kodeord, eller at han kun har forstand på at brokke sig og ikke på fakta....

8
15. marts 2019 kl. 12:28

At vælge mastodonten i stedet for en lille, dansk biks, som kunne tilføre området noget nytænkning.

Suk.

6
15. marts 2019 kl. 12:26

Jeg vil sige at "Fysiske løsninger til dem som foretrækker det" stærkt ligger op til et papkort, hvis ikke præcis et papkort, så hvert fald et slags nøglekort 2.0.

Man kunne vel forestille sig at det reelt blot handler om at man udfaser papkortet, og så kun bruger deres keyfob-generatorer.

5
15. marts 2019 kl. 12:25

Hvad skal man så? Elektronisk dims? Som fint kan ligge i en tegnebog?

Enten bruge mobilen eller en eller anden ukendt alternativ løsning. Ser ud til at NemID-app løsningen bliver den primære fremover.

2
15. marts 2019 kl. 12:17

.den samme løsning s

Nej. Desværre ikke helt. Papkortet bliver afskaffet. Det er der givetvis mange der er glade for , men vi er også mange der mener papkortet er den helt rigtige løsning.

Jeg savner allerede mit papkort.

1
15. marts 2019 kl. 11:50

...den samme løsning som vi har i dag, blot med et nyt navn.