Nets kan miste greb om NemID allerede inden NemID 2.0

28. november 2016 kl. 05:078
Nets kan miste greb om NemID allerede inden NemID 2.0
Illustration: MI Grafik.
Digitaliseringsstyrelsens kontrakt med Nets stopper lang tid før, næste generation af NemID går i luften.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Næste generation af NemID skal efter Digitaliseringsstyrelsens nuværende plan være klar i 2019 - men allerede næste år slutter syvende og sidste år af kontrakten med NemID-leverandøren Nets.

Derfor må styrelsen nu gå i udbud for at finde en ny kustode til Danmarks digitale ID - omend det bliver for en kort stund, fortæller styrelsens vicedirektør, Marianne Sørensen.

»Det er fortsat meget nyt, at vi har fundet ud af det,« siger hun til Version2 og fortsætter:

»Vi er stadigvæk ved at finde ud af, hvordan det skal skrues sammen. Vores fokus vil være hensynene til borgere og virksomheder og alle de mange brugere af NemID, og selvfølgelig hvilke behov vi har i forhold til en overgang til den nye løsning.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til november næste år har kontrakten med Nets løbet i sammenlagt syv år - inklusive de to mulige års forlængelse. Herefter giver kontrakten styrelsen et år - fra november 2017 til 2018 - hvor Nets fortsat er forpligtet til at hjælpe med overgangen til en ny leverandør ... som dog stadig kan være Nets selv.

»Men derefter har vi ikke noget ståsted i den nuværende kontrakt,« forklarer Marianne Sørensen.

NemID-kontrakten med Nets er snart strakt så langt, som det er muligt, fortæller Marianne Sørensen, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Det skal NemID 2.0 kunne

  • Identifikation og autentifikation, herunder håndtering af den samlede livscyklus for identiteter og deres akkreditiver.

  • Avanceret elektronisk signatur med henblik på at understøtte sikker håndtering af elektronisk signering af dokumenter/data.

  • Klientfunktionalitet med henblik på at håndtere brugervendt funktionalitet og anvendelse i forbindelse med log-in og signering.

  • Certificeringscenter funktionalitet med henblik på at understøtte Public Key Infrastructure (PKI) i løsningen.

  • Systemintegrationsfunktionalitet for at sikre at samtlige ovenfornævnte funktionaliteter kan tilpasses og integreres i det omkringliggende systemlandskab.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen

Skal rykke hurtigt

Fordi styrelsen først for nylig blev sikre på, at situationen krævede et helt nyt udbud til at dække tomrummet mellem Nets-kontrakten og NemID 2.0, er det fortsat småt med detaljer:

»Vi skal overveje, hvilken udbudsform vi vil bruge, og hvordan vi skal formulere kravene, så vi fortsat kan have en sikker og stabil løsning,« siger Marianne Sørensen og fastslår, at udbuddet skal være offentliggjort, afsluttet og afgjort, inden Nets-kontrakten udløber om et år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har ikke taget en beslutning om, hvornår udbuddet er klart, men det er klart, at det skal ske relativt hurtigt.«

Den forventede økonomiske ramme for udbuddet er endnu ukendt.

»Vi betaler omkring 40 millioner om året på den nuværende kontrakt. Men det kan man ikke nødvendigvis slutte noget fra i denne sammenhæng,« oplyser vicedirektøren.

Tidsplanen skredet

I har tidligere sagt, at den nye løsning skulle være klar inden november 2017. Hvorfor har den tidsplan ikke holdt stik?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi gik i gang i god tid, og derfor havde vi også den ambition, at vi selvfølgelig helst ville nå det inden kontraktens udløb,« forklarer Marianne Sørensen, der nævner to grunde til, at processen alligevel har trukket ud.

Først og fremmest har styrelsen arbejdet med at etablere et partnerskab med finanssektoren,

»Det er en ny konstruktion, som ikke er set før. I dag har vi vores kontrakt med Nets, og bankerne har deres. Det var ikke noget, vi aftalte på forhånd - det blev bare sådan, fordi Nets vandt udbuddet. Men hvis vi fremadrettet vil sikre, at vi bruger den samme løsning, så kræver det, vi finder en måde at samarbejde om selve anskaffelsen på,« siger vicedirektøren.

Reel konkurrence

Som Version2 skrev tidligere på året, har styrelsen planer om at gøre den nye version af NemID mere modulær og fleksibel - og få kontrakten fordelt blandt flere leverandører.

Den ambition har også krævet ekstra tid, siger Marianne Sørensen.

»Vi har spurgt markedet, hvad de har brug for i udviklingstid, hvis vi gerne vil skabe en reel konkurrence på markedet og justere nogle ting. Og der er det blevet klart, at antallet af bydere og risikoprofilen kan blive påvirket af, hvor lang tid man giver. Og det har vi så lavet en afvejning af, hvor fokus er at få en god og fremtidssikret løsning.«

Efter styrelsens nuværende plan skal udbuddet for NemID 2.0 gå i luften i første halvdel af næste år - og den samlede løsning skal være i drift i 2019.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
29. november 2016 kl. 07:21

Intet nyt under solen. Nuværende NemID med bankerne som løftestang var jo heller ikke færdig, indtil lige før bankerne fik kik på de mange rare mia. og skulle sælge den til "fremmede" - blev aldrig det reklamerede, forventede og lovede.

Man kunne jo godt håbe at nu hvor bankerne har solgt Nets / NemID fra, at de så er interesseret i at lave efterfølgeren så de selv kan tjene de penge igen.

De har jo allerede meldt ud at der bliver en mulighed for at betale sine regninger via mobilepay, frem for PBS.

Jeg har flere poster på min PBS oversigt hvor der står "PSB gebyr 9,75 Kr" og gør bankerne det billigere så er et skifte da lige for.

Som sagt, hvis bankerne lavede deres egen løsning, gerne lidt ala Mobilepay, som jo har formået at give folk det de gerne ville have, så er jeg sikker på at det ville blive bedre end det skrammel vi har i dag.

De kunne som en start, rimeligt nemt lave deres egen fælles login løsning som var mere fleksibel end NemID til deres netbanker, det ville allerede der underminere Nets's NemID løsning fordi der så var MEGET færre transaktioner.

En mere granuleret løsning så man f.eks kunne overføre penge til andre danske konti uden at skulle taste koder osv.

Det er vel reelt set kun hvis nogen forsøger at overføre beløb på mere end 500 Kr. til Østeuropa/Rusland/Somalia at man behøver taste en kode ind.

7
28. november 2016 kl. 19:21

det gamle NemID 1.0 bliver ved med at køre indtil 2019 (Nok nærmere 2021 før de får det i luften), hvor NemID 2.0, også ejet og drevet af Nets bliver søsat.

Intet nyt under solen. Nuværende NemID med bankerne som løftestang var jo heller ikke færdig, indtil lige før bankerne fik kik på de mange rare mia. og skulle sælge den til "fremmede" - blev aldrig det reklamerede, forventede og lovede.

Så mon ikke nuværende Nets få lov at plukke borgerne så længe, at der bliver råd til at udvikle NemID 2.x (læs: brugerne skal jo først selv indbetale summen til nyudvikling).

Tænk på de ~27. mia. kroner som GEBYRbutikken er solgt til. Der skal virkelig mange penge i kassen hver eneste dag blot til afkast/forrentning af investeringen.. der er antagelig ikke penge i overskud til nyinvesteringer.

Derudover blev Nets forleden "oversolgt", så en kasse med ballade er ankommet ;) ..http://flashnews.ugebrev.dk/analyse-nets-aktien-saelges-paa-overoptimistisk-forventning/ ..http://www.dr.dk/nyheder/penge/investorer-saelger-ud-nets-aktie-i-uventet-fald ..http://finans.dk/investor/ECE8997488/topfolk-i-nets-maa-foerst-saelge-aktier-om-et-aar

6
28. november 2016 kl. 19:00

Hvordan er det med sikringen af validiteten af (historiske) elektroniske signaturer ved nye leverandør af NemId? En signatur er normalt gældende til evig tid og ikke kun på underskrifttidspunktet.

5
28. november 2016 kl. 14:57

Må man forsøge sig med et gæt.

Det hele ender med at man formår at forlænge kontrakten så det gamle NemID 1.0 bliver ved med at køre indtil 2019 (Nok nærmere 2021 før de får det i luften), hvor NemID 2.0, også ejet og drevet af Nets bliver søsat.

Der vil vise sig at alle de gode intentioner og ideer om at NemID 2.0 skal være modulært opbygget og at der skal være konkurrence ender med at blive varm luft og der ikke bliver nogen reel konkurrence når det kommer til stykket.

4
28. november 2016 kl. 10:15

Hvilke forhindringer vil der være i at opkøbe NemID som det er i dag og drive indtil den næste udgave er klar engang i 2020'erne? Der findes sikkert 1 lov som kan anvendes så man ikke skal betale på markedsvilkår eller -pris.

3
28. november 2016 kl. 10:15

Det må være fordi NemID simpelthen er så lille en del af Digitaliseringsstyrelsens virke at det kan overses på den måde. Måske skulle de have nogen ansat til kontraktstyring så de ikke overser sådan nogle bagateller?

Ja, NemID er jo blot en lille parentes i den danske digitale infrastruktur ;o)

Og som sådan er det jo helt forståeligt, at Digitaliseringsstyrelsen ikke har følt det nødvendigt, at følge med i timen.

Og når nu den nuværende kontrakthaver er af en sådan intellektuel støbning, at man ikke ville kunne finde dele af sikkerheden koblet op på (bare for at nævne et enkelt tænkt eksempel) gif filer på klientens pc, så har der vel ikke været grund til at bekymre sig.

I øvrigt er det jo også helt ude i hampen at mene, at en eller flere elementer i en statslig meget sikkerhedsminded digital infrastruktur skulle kunne udvikles og drives af en statslig institution - det er jo den rene kommunisme.

1
28. november 2016 kl. 09:17

»Det er fortsat meget nyt, at vi har fundet ud af det,« siger hun til Version2 og fortsætter:

Det må være fordi NemID simpelthen er så lille en del af Digitaliseringsstyrelsens virke at det kan overses på den måde. Måske skulle de have nogen ansat til kontraktstyring så de ikke overser sådan nogle bagateller?