Nets indgår fintech-samarbejde: Vil lade banker tilbyde konti til Bitcoin-brugere

Et dansk analyseværktøj skal gennem Nets lade banker håndtere Bitcoins uden frygt for reguleringshammer.

Nets har slået pjalterne sammen med det danske fintech-startup Chainalysis for at tilbyde nordiske banker mulighed for at håndtere Bitcoin-virksomheder - uden at komme på kant med reguleringen.

Antallet af virksomheder og privatpersoner, der gerne vil modtage og anvende kryptovalutaer som Bitcoin, er stigende. Men når handlen rammer banken, rammer banken ofte muren.

»Banker har en forpligtelse til at leve op til krav om anti-hvidvaskning. Og det har de problemer med, når det kommer til Bitcoin,« forklarer Tony Bach Christensen, der er senior manager for strategic partnerships hos Nets.

Læs også: Dansk-amerikansk algoritme spotter mistænkelige Bitcoin-transaktioner

Det betyder, at banker i dag har svært ved at tilbyde en Bitcoin-konto, og mange startups og private må gå forgæves, når de prøver at oprette en sådan konto.

»Det gør det også svært for butikker og web-handlende at modtage Bitcoin og de risikerer derfor at gå glip af et hastigt voksende marked, hvis deres bank ikke vil acceptere denne betalingsform,« forklarer han.

Bankerne er sultne efter mulighed for at håndtere kryptovalutaer som Bitcoin, mener CEO i Chainalysis, Michael Gronager. Illustration: Chainalysis
Illustration: MI Grafik

Appetit fra bankerne

Fintechselskabet Chainalysis har udviklet et værktøj, kaldet Reactor, som gør det muligt at bruge den offentlige data, der ligger i Bitcoin-blockchainen, for at komme frem til en risikovurdering af, om Bitcoin-aktiviteter er forbundet med mere lyssky aktiviteter.

For eksempel betaling for ransomware og handel på et såkaldt darkmarket.

»Det, Chainalysis tilbyder, er evnen til at se, hvor Bitcoins kommer fra,« siger Tony Bach Christensen og fortsætter:

»Og det gør banker i stand til at tilbyde Bitcoin-konti samtidig med, at de lever op til hvidvaskningsregler.«

Læs også: Fintech kommer væltende: »En fundamental ændring af banksektoren, som vi slet ikke fatter effekterne af«

Ifølge Nets er der interesse for løsningen blandt banker på tværs af norden. For selvom banker ikke normalt har noget med bitcoin at gøre, så har deres kunder der i stigende grad, siger Michael Gronager,der er CEO i Chainanlysis.

»Det er en appetit, der kommer fra bankeren. Det er et nyt område, men vi ved det kommer til at ske,« fastslår han.

Offentlig blockchain-data

Hvis man som privat kunde, gerne vil sætte penge i Bitcoin på en bitcoin-børs eller hvis man får penge fra en Bitcoin-børs, vil banken typisk gerne vide, hvor de penge egentlig kommer fra.

»Det er en del af deres ansvar i compliance-setuppet. På samme måde, som hvis man har solgt et maleri på auktion, kan banken bede om en kvittering fra Bruun-Rasmussen,« siger Michael Gronager.

Et andet scenarie er, hvis en virksomhed - som fx en bitcoin-børs - har en konto i en bank, så vil banken gerne vide, hvad de foretager sig.

Læs også: Blockchain: Penge, guldbeviser og skøder vil skifte hænder uden om banker og bureaukrati

»Og der kan de kigge på nogle af de offentlige data, som vi i princippet stiller til rådighed, ved at analysere data i blockchainen,« forklarer han.

Enhver udveksling af kryptovalutaen er som sådan offentlig, selvom modtager og afsender kan være gemt bag pseudonymer. Det betyder, at sporet af hver enkelt Bitcoin teoretisk set kan følges, og man på den måde ved, om en virksomhed eller kunde har handlet på et darkmarket eller har haft sine bitcoins forbi en såkaldt tumbler, der obfuskeret transaktionssporet.

DNA-beviser

Hvordan banker håndterer det risikobillede, analysen giver, er op til banken selv. Men selve analysen kræver træning til de personer, der skal tage beslutningen, siger Michael Gronager.

»Første skridt er at forstå Bitcoin og blockchain. Det næste er at foretage en efterforskningen, og dernæst at gøre folk i stand til at fortolke de informationer.«

»Man skal huske at en bank er en privat virksomhed. Hvis man ser noget er snavset, så behøver man ikke DNA-beviser, for at afvise en kunde,« fortsætter han.

Læs også: Analytiker: »Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain«

Når banker er blevet tilpas komfortable med at håndtere kryptovalutaen, kan bankerne - hvis de ønsker det - gøre afstanden mellem kroner og Bitcoins endnu kortere. Første skridt bliver dog at have analyseevnerne til at gennemskue blockchain-data, understreger Michael Gronager.

»Vi er i pilotfasen. I første omgang vil vi gerne have det her område startet op. Der hjælper vi Nets med træning og så videre.«

Timingen er god

Kerne-systemet i Reactor-softwaren brugeres allerede af både bitcoinbørser og politimyndigheder verden over. Og nu bliver det altså også en del af Nets portofølje på linje med for eksempel fraud detection.

Og uanset om en bank ikke arbejder aktivt med Bitcoin-brugere, kan der være brug for at tænke blockchainen ind i compliance-strategien, mener Michael Gronager.

Læs også: Milepæl for kryptovalutaen: Bitcoin-halveringen kommer - og hvad så?

Til næste år træder det såkaldte PSD2-direktiv i kraft. Direktivet kræver blandt andet, at banker ikke kan afvise andre regulerede virksomheder - selv om de arbejder med Bitcoin.

»Det betyder, at hvis en Bitcoin-børs som Bitstamp, der er reguleret i Luxemborg, banker på døren hos Danske Bank, så skal de åbne op,« forklarer Michael gronager og tilføjer:

»Og PSD2 rammer om ni måneder, så timingen er god til at begynde at sætte sig ind i det her.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere