Nets i dansk-norsk paralleldans: NemID og BankID skifter begge fra Java til Javascript

9. oktober 2013 kl. 14:0610
Nets i dansk-norsk paralleldans: NemID og BankID skifter begge fra Java til Javascript
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Både danske NemID og norske BankID er i fuld gang med at blive skrevet om fra Java til Javscript. Nets udvikler begge løsninger, men afviser at sælge den samme kode to gange.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Norge er på vej med en Java-fri udgave af deres offentlige sign-on-løsning. Og den minder meget om den Java-fri udgave af NemID, der skal give danskerne adgang til det offentlige via smartphones og tablets i 2014.

Begge systemer erstatter Java med Javascript, og de benytter begge webteknologier som HTML5 og CSS3. Udviklingen af de to systemer er gået i gang stort set samtidigt, og det er da også samme virksomhed, der står bag – nemlig Nets. Nets afviser dog, at man kunne nøjes med at udvikle et enkelt system til de to lande.

»Der er mange paralleller, og der er en erfaringsudveksling. Men det er separate projekter i separate miljøer,« siger Ulrik Marschall, der er kommunikationskonsulent i Nets, til Version2.

Hos norske BankID anerkender man, at der er signifikante ligheder imellem BankID 2.0 og det Java-fri NemID, men afviser, at det ville være muligt at bruge det samme system i Danmark og Norge for at spare penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selv om NemID og BankID har mange fællestræk, er der også forskelle i arkitektur, forretningsmodel og styringsmodel. En Java-fri løsning, der kan benyttes i begge lande, er urealistisk,« skriver Frode Nilsen, der er udviklingschef i BankID Norge, i en e-mail til Version2. Han tilføjer, at han forventer, at der ligger en besparelse i systemernes ligheder. Han vil dog ikke sætte et tal på besparelsen.

Om der også fra dansk side er forventning om en besparelse på grund af erfaringsudvekslingen og lighederne mellem de to projekter, er ikke klart. Det ligger dog fast, at skiftet fra Java til Javascript inklusive tre års drift kommer til at koste 100 millioner kroner - en regning som bankerne og det offentlige deles om.

Frode Nilsen konkretiserer ikke forskelle og ligheder mellem BankID og NemID, men forsikrer, at han ved, at de er der.

»Vi har en god forståelse af, hvad der er af ligheder og forskelle. Der bliver løbende udvekslet erfaringer om udviklengen af en Java-fri løsning. Både internt i Nets og mellem BankID og NemID,« skriver Frode Nilsen til Version2.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
11. oktober 2013 kl. 22:42

Om man bruger Java, Javascript eller noget helt 3. ændrer ikke på det grundliggende designproblem, at man skal indtaste kodeordet til sin private nøgle på en hjemmeside, og dermed give web-programøren adgang til sin private nøgle. Det betyder jo, at man kun bør bruge nemid på hjemmesider, hvor man kan stole 100% på web-programøren, og hvor man samtidig er 100% sikker på, at siden ikke er overtaget af andre. Det forrykte er, at man ikke benytter sig af eksisterende standarder for brug af kryptering. Der er vel næppe nogen pc-, eller smartphone-platform, hvortil der ikke allerede findes værktøjer til håndtering af private og offentlige nøgler. Så vi behøver faktisk ikke selv at opfinde en dyb tallerken, for at kunne bruge digitale signaturer i Danmark. Det findes allerede på markedet. Man burde jo bare kunne møde op i sit pengeinstitut, eller på borgerservice, og så få signeret sin offentlige nøgle.

8
12. oktober 2013 kl. 09:38
5
10. oktober 2013 kl. 12:11

Det lyder forkert at de vil skifte til Javascript. Der er jo også en del sikkerhedsproblemer med det, bla. XSS. Uden selv at være programmør ser det ud til at det sikreste valg. Ville være at benytte eksempelvis Secure ECMA Script i stedet for "ordinær" Javascript. Eller er der noget jeg har misforstået?

4
9. oktober 2013 kl. 22:56

"og de benytter begge webteknologier som HTML5 og CSS3" Man bliver helt nervøs for at det ender med en 'kan IE, kan alle' løsning... CSS3 og HTML5 er de forskellige browsere vist ikke helt enige om endnu.

"Om der også fra dansk side er forventning om en besparelse på grund af erfaringsudvekslingen og lighederne mellem de to projekter, er ikke klart. Det ligger dog fast, at skiftet fra Java til Javascript inklusive tre års drift kommer til at koste 100 millioner kroner"

Så er der vel ingen besparelse? Ikke noget vi forbrugere kommer til at mærke i hvert fald?

6
10. oktober 2013 kl. 13:12

CSS3 og HTML5 er de forskellige browsere vist ikke helt enige om endnu.

De er enige om langt det meste og formodentligt også alt dét som Nets skal bruge for at lave en løsning. Eneste anke jeg pt. har er at man som udbyder af en side der skal benytte NemID skal vælge mellem to forskellige frame-løsninger; afhængig af skærmstørrelsen. Dét er nok det mest vanvittige jeg længe har hørt. At man ikke benytter standard HTML5+CSS3 er fuldstændig forrykt og spild af vores alle sammens penge! Dét burde Version 2 dykke dybere ned i hvorfor det er sådan.

1
9. oktober 2013 kl. 14:44

Det ene leveres for fuld pris i Danmark, hvor det i den sidste ende er forbruger/skatteyder der skal betale.

Det anden leveres for fuld pris i Norge, hvor det i den sidste ende er forbruger/skatteyder der skal betale.

Det er da ment at se forskel på de 2 versioner.

2
9. oktober 2013 kl. 15:12

Det er da ment at se forskel på de 2 versioner.

Det har da virket hver eneste gang indtil i dag, så ingen grund til ændring.

Hvis den danske og den norske minister for området sammen tog sig en lille tur med oslobåden - frem og tilbage, så kunne de nemt blive enige om at stoppe Nets pengetrykkeri. Sejlturen vil være en simpel og utrolig billig løsning, med et kæmpe overskud for dem begge.