Nets giver programopdatering skylden for lønkaos

En programopdatering gav fejl i de clearingfiler, bankerne hver nat udveksler gennem Nationalbanken. Det skabte dominoeffekt, så mange ikke fik løn til tiden.

Fredag morgen fik mange danskere ikke udbetalt løn, SU og diverse overførselsindkomster som de plejer. En teknisk fejl hos Nets skubbede nemlig lønudbetalingerne, lyder det fra Nets.

»Det er en fejl, der er opstået hos os. En fejl i, så vidt jeg er orienteret, en programopdatering, skabte den utilsigtede effekt, at vi ikke kunne afvikle clearingen af de pengeoverførsler, der sker via Nationalbanken. Konsekvensen var, at vi fik det sendt lidt forsinket af sted, og derfor kunne bankerne først udbetale løn i løbet af morgenen,« siger Søren Winge, pressechef i Nets, til Version2

Nets har ikke overblik over, hvor mange danskere, der er berørt af fejlen.

»Det har berørt ganske mange, som kan have oplevet, at de ikke fik løn eller ydelser til tiden,« siger Søren Winge til Version2 og påpeger, at alt burde være på plads nu.

De såkaldte clearingkørsler sker mellem bankerne om natten. Søren Winge fortæller, at Nets begynder at klargøre clearingkørsler omkring 1.30 og kører clearinger til kl. 5.30 om natten. Da programopdateringen utilsigtet resulterede i problemer med clearingen, blev de første kørsler udskudt, og det skabte en bølgeeffekt med resten af kørslerne. Dermed var den sidste kørsel efter kl. 5.30, hvor bankerne senest plejer at få clearet pengene.

Nets skal nu undersøge, hvorfor programopdateringen skabte problemer med clearingen. Søren Winge understreger, at programopdateringerne bliver gennemtestet, men alligevel kan have nogle utilsigtede effekter.

Clearingfiler skaber jævnligt problemer

Men det er langt fra første gang, danskerne ikke får udbetalt løn til tiden. Og det er heller ikke første gang, det er en clearingfil, der får skylden.

I marts var en fejl hos Danske Bank skyld i, at Nationalbanken ikke fik Danske Banks clearingfiler rettidigt. Forsinkelsen fik konsekvenser for samtlige danske bankers lønudbetalinger.

Læs også: Danske Bank indrømmer: Vi var skyld i løn-kaos

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Nyhjem

Det er jo fint de vil undersøge hvorfor opdateringen ikke virkede, men de kunne måske også undersøge hvorfor man vælger at opdatere samme dag som der skal laves aller flest overførelser. Hos os ligger vi altid opdateringer så det vil genere færrest mulige kunder, hvis nu opdateringen går I fejl..

 • 19
 • 0
Alexander Poopeiko

Hos mig er det både SU og lønnen der er forsinket. Jeg har en budget konto, til hvilken overføres der til husleje, antenne, forsikring osv fra min lønkonto. Hvis der ikke er penge på kontoen til sidst på måneden, kommer den i minus og der kommer renter på. Skal NETS betale dem? Var det USA, kunne de ikke bare lige slippe af med det!

 • 6
 • 0
Michael Thomsen

Hvis der ikke er penge på kontoen til sidst på måneden, kommer den i minus og der kommer renter på.

Sendte også en uvenlig tanke til vores stupide regering fordi de ændrede huslejebetalingen til d. 1. i måneden.

Men bortset fra det behøver det ikke være et problem. Selvom beløbet evt. først kan ses på kontoen en gang i næste uge kan rentedatoen fortsat være i dag. Med andre ord behøver der ikke være negativ saldo, selvom pengene først bliver clearet på et senere tidspunkt.

 • 0
 • 0
Jesper Lund

Men bortset fra det behøver det ikke være et problem. Selvom beløbet evt. først kan ses på kontoen en gang i næste uge kan rentedatoen fortsat være i dag. Med andre ord behøver der ikke være negativ saldo, selvom pengene først bliver clearet på et senere tidspunkt.

Det vil givetvis give dig problemer hvis du ikke har mulighed for at overtrække din konto, f.eks. hvis du har Visa Electron kort.

Bankoverførsler den 30. august vil også blive afvist hvis der ikke er penge på kontoen. Ydelser på realkreditlån betales den sidste bankdag i en måned.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere