Nets er tidligst klar med Java-løsning fredag

Den første test af NemID-appletten var ikke tilfredsstillende, så det bliver ikke før fredag - og måske senere - at danskerne igen kan bruge NemID med den nyeste Java-opdatering.

Hele onsdag havde teknikere hos Nets travlt med at finde en løsning på, at Danmarks officielle login til banker og offentlige websider, NemID, ikke fungerer sammen med den nyeste Java-opdatering, update 45.

Læs også: Java-opdatering blokerer NemID

Men da den nye løsning skulle testes natten til torsdag, var resultatet ikke godt nok. Derfor går der nu mindst en dag mere, før der er en løsning klar.

»Vi havde nogle test i nat, men vi var ikke helt tilfredse med resultatet, så vi arbejder videre på det i dag. Vi håber, vi har en løsning klar i morgen,« siger Ulrik Marschall, kommunikationskonsulent hos Nets, til Version2.

Får teknikerne en ny NemID-applet klar i løbet af torsdag, vil den blive testet og rullet ud natten til fredag.

Læs også: Nets om Java-problemer: Vi har måske ikke testet godt nok

Nets kan endnu ikke fortælle noget om, hvad der gik galt i forhold til den kvartalsvise Java-opdatering fra Oracle, da alle kræfter lige nu bliver brugt på at løse problemet. Det er også forklaringen på, at der ikke har været vejledninger for Mac- og Linux-brugere på NemID.nu, kun et link til en nedgradering af Java for Windows-brugere.

»Vi har fokuseret på at få den permanente løsning klar, i stedet for en midlertidig løsning for Mac-brugere, som kun skal bruges i få dage. Der er jo flest pc-brugere, så det er den afvejning, vi har foretaget,« siger Ulrik Marschall.

I stedet kan Mac-brugere finde hjælp hos bankerne, der i sagens natur også er ramt af problemet, for eksempel hos Nordea, der har lagt links ud til den foregående Java-version, som NemID virker sammen med.

Opdatering kl. 10.49: Nets oplyste først, at en løsning først ville være rullet ud lørdag, men har ændret meldingen til fredag. Artiklen er opdateret for at afspejle dette.
Opdatering fredag kl. 9.40: Fredag oplyser Nets, at det alligevel først bliver lørdag, man har en løsning klar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (34)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kristian Sørensen

Man må sørme håbe der ikke er danskere der skal indberette et eller andet til det offentlige på dato - or else.......

Man må sørme håbe der ikke er danskere som bruger deres nemid til aktiehandel og må sidde med hænderne i skødet og se kurserne stige eller falde uden at de kan reagere, fordi nem-id er deres adgang til aktiehandels systemet.

Man må sørme håbe der ikke er danskere der skal betale en regning til tiden. Er beløbsmodtageren dansk kan de måske tale sig fra konsekvenserne ved for sen betaling da alle kender nemid, men er modtageren udenlandsk vil det næppe blive godtaget som gyldig grund til for sen betaling.

 • 26
 • 3
#3 Jesper Jepsen

Som jeg læser følgende: Nets kan endnu ikke fortælle noget om, hvad der gik galt i forhold til den kvartalsvise Java-opdatering fra Oracle, da alle kræfter lige nu bliver brugt på at løse problemet. Det er også forklaringen på, at der ikke har været vejledninger for Mac- og Linux-brugere på NemID.nu, kun et link til en nedgradering af Java for Windows-brugere.

Så laver man en rettelse UDEN at vide hvad med retter!!! Med andre ord indrømmer de her blankt at de ikke aner hvad de laver. Vi har altså hermed en virksomhed at gøre som offentligt indrømmer at de ikke aner hvad de har med at gøre og som er ansvarlig for et system som vi er tvunget til at bruge. En lam undskylding om at der er flest PC-brugere... Nu er en Mac eller linux basseret computer også en Personlig Computer. Men windows er åbenbart det eneste system som de kender og gider at bruge tid på.

Jeg vil forvente at der kommer retningslinier op om hvorledes der kan gøres krav om erstatning gældende overfor Nets, da de ikke på sikker vis har sikret befolkningen adgang til digitale tjenester( at nedgradere er forbudt i følge deres egne regler, da brugeren altid skal have nyeste opdaterede version). Så har man været lukket ude af et system pga. ovenstående problem og har tabt penge så må det jo i sagens natur være Nets der hæfter.. Men den skal de nok kravle uden om med deres venner på borgen.

 • 22
 • 2
#5 Deleted User

Hej Jesper,

Det er presseafdelingen, som udtaler sig hos Nets, og normalt ville de så tale med teknikerne og få en forklaring - men det har de valgt at vente med, til problemet er løst. Så teknikerne har (ifølge Nets) fundet problemet og arbejder på at løse det, mens offentligheden må vente noget tid med at høre forklaringen.

vh.

Jesper, Version2

 • 7
 • 0
#7 Casper Bang

Nets kan endnu ikke fortælle noget om, hvad der gik galt i forhold til den kvartalsvise Java-opdatering fra Oracle, da alle kræfter lige nu bliver brugt på at løse problemet.

Ligesom Jesper, fandt jeg også denne kommentar bekymrende. Det lugter mere af, at de er ved at formulere sig ud af problemet. De har jo i dén grad, gradbøjet måden en Java applet er beregnet til at køre på, med native kode smuglet ind via billeder og kørt uden om sandkasse osv. Dét betaler de så for nu, hvilket et eller andet sted er lidt morsomt at iagttage.

 • 22
 • 1
#8 Martin Nyhjem

De skal betale en bod ser det ud til. Står der i hvert fald på dr :) "Ansvaret ligger ultimativt kun eet sted, og det er hos os selv.

Sådan lyder meldingen fra pressechef hos Nets DanID, der står bag NemID, Søren Winge her til formiddag, hvor den kaotiske situation omkring Danmarks officielle digitale nøgle nu går ind i sit andet døgn. "

 • 9
 • 1
#9 Anders Kvist

Du kan downloade 1.7 u40 fra Nets...

Gad vide hvad Oracle ville sige til det - det er vist fyfy! Derudover, så er der nok ikke nogen der verificerer at det ikke er en ændret pakke med tilfældige "billeder" til overvågning af brugernes computere - det viser sig at der faktisk slet ikke er et problem med den nyeste Java, det NemID har bare lagt en blokering ind så den ikke virker og da det er svært at finde den gamle version fra Oracle, så kan NemID få brugerne til selv at installere deres version på den måde... smart! ;)

 • 7
 • 1
#13 Jens Peter Jensen

Man må sørme håbe der ikke er danskere som bruger deres nemid til aktiehandel og må sidde med hænderne i skødet og se kurserne stige eller falde uden at de kan reagere, fordi nem-id er deres adgang til aktiehandels systemet.

Såsom os, der handler gennem netbank. Jeg tjekkede lige. Chromium på Ubuntu (IcedTea Java) virker til at logge ind. Jeg skulle ikke umiddelbart noget, der krævede engangsnøgler, så det har jeg ikke tjekket.

Ville det iøvrigt være end ide for digitaliseringsstyrelsen at involvere sig i en (sandsynligvis minimal) Linux- eller BSD-distribution, som skal være sikker og nem at bruge, selv for ikke-tekniske brugere. Nogle ideer:

 1. Primært formål er, at den skal gøre det muligt at tilgå services, der kræver NemID (dvs. der behøver pricipelt ikke være mere end en browser med Java/JavaScript til rådighed).

 2. Alt skal være OpenSource (og helst ikke afhængig af en enkelt leverandør som f.eks. Oracle).

 3. Du skal nemt kunne bygge den fra source-koden, selv hvis du ikke er teknisk kyndig (så du ikke skal stole på deres binære kode).

 • 8
 • 1
#17 Rasmus Rask

Man maa kun hente Java fra Oracle, hvilket er argumentet for, at java forsvandt fra diverse Linux distributioner.

Jeg er sikker på at man forhandle sig til retten, om at tilbyde et mirror af Java.

Jeg tror f.eks. ikke et stort og temmelig kendt site som Filehippo.com, havde sluppet afsted med at hoste Java RE fra 7u45 tilbage til 5u4, hvis ikke de havde fået lov af Oracle.

 • 0
 • 0
#21 Jan Gundtofte-Bruun

Jeg er stadig dybt uforstående overfor, at hver eneste opdatering til Java tydeligvis har katastrofale følger for funktionsdygtigheden af DanId's applet.

Hvad katten er det de laver, der er SÅ følsomt? Kan det virkelig være, at de er så cutting edge at samme funktionalitet ikke kan gøres mere stabil? Hvis nogen har en (dokumenteret) (god) forklaring, så hører jeg den meget gerne. :-)

PS @Version2: Lidt sjovt at når man trykker "gennemse" på et endnu-ikke-gemt indlæg, så har man tilsyneladende muligheden for at "anmelde" indlægget. ^_^

 • 5
 • 0
#26 Johan Holst Nielsen

Øh - du blander vist nogle ting sammen. Java og Javascript er 2 temmelig forskellige ting - ja faktisk 2 forskellige sprog. Node.js har intet med Java at gøre. Applets har intet med Javascript at gøre.

Og hvorfor er det nu dumt at bruge JS klientside? I rigtig mange tilfælde er det da tværtimod rart at der findes JS (f.eks. så siden ikke skal reloades når man Like en kommentar herinde)

 • 1
 • 0
#28 Johan Holst Nielsen

Jeg forstår stadig ikke hvorfor vi skal snakke Javascript pludselig?

Ville svare til jeg skrev Jeg har det fint med FORTRAN. Men som backend eller klient burde java forbydes...

Hvorfor blande et helt andet sprog ind? Jeg er egentlig ligeglad hvilket sprog der bruges backend. Det afhænger helt af hvad der er mest fordelagtigt... hvor Java kan være en fordel visse steder (uden jeg kan give specifikke eksempler - men det er der sikker Java udviklere der kan)). Så længe det der præsenteres for klienten er noget der kan bruges... og der er problematikken så med Java applets...

 • 0
 • 1
#29 jesper høgh

OK, så lad os da vedtage, at JavaScript absolut intet har med Java at gøre! Det, jeg forsøger at sige er, at jeg er ret glad for JavaScript (afviklet i brovseren, med de fordele, du selv nævner), men at jeg ikke har tillid til Java, hverken på server eller klient. En båtnakke, som baserer sin server på f.eks. node.js, er en potentiel risiko for mig, som klient, at tilgå!

 • 0
 • 1
#31 jesper høgh

PS: Forstå det ikke som om, jeg vil gøre mig til helgen :o) Jeg bruger selv (rimelig ukritisk) jQuery med stor glæde - og uden at have nærlæst hver opdatering. Dog linker jeg jQuery fra egen server.

Jeg påpeger blot, at du kan godt skrive både server og klient kode i java(script) - og teste det, og det virker efter hensigten. Du ved blot ikke hvad din kode udfører i morgen (apropos artiklen)

 • 0
 • 2
#33 Flemming Seerup

men at jeg ikke har tillid til Java, hverken på server eller klient

Java på server og som klient (applet) er 2 meget forskellige størrelser. Vi kan hurtigt blive enige om at der er en masse problemstillinger med java applets, og disse bør undgåes. Java på server derimod er der en masse gode grunde til, hvilket også forklarer at det bliver brugt i stort omfang til mange enterprise løsninger.

Og som det er fremhævet tidligere, har java ikke noget med javascript at gøre, udover at begge dele starter med samme 4 bogstaver.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere