Nets: Eksport af NemID til udlandet skal dække kæmpetab

Nets har tabt 314 millioner kroner på at udvikle NemID til det danske marked. De penge skal nu hentes hjem ved at eksportere løsningen.

Det har krævet en større indsats end forventet for Nets at udvikle NemID til det danske marked. Større kompleksitet og mere mandskab betyder, at Nets har tabt 314 millioner kroner på NemID. De penge vil selskabet nu forsøge at hente i udlandet, skriver epn.dk.

Ifølge Nets har selskabet ikke været dygtige nok til at få flere danske virksomheder til at bruge NemID som login-løsning. Men Nets har også mulighed for at eksportere løsningen til især andre europæiske lande.

»Markedet for denne type produkter er internationalt. Vi holder os dog fra de helt fjerne markeder, selvom der har været interesse fra Australien og Latinamerika. Vi en meget aktiv dialog med potentielle kunder i flere europæiske lande, der ønsker en tilsvarende løsning. At vi har udbredt en løsning herhjemme, der bygger bro mellem private og offentlige tjenester, vækker stor interesse i udlandet,« siger direktør Bo Nilsson fra Nets til epn.dk.

Nets håber dog ifølge epn.dk også på at kunne udnytte erfaringerne med den nuværende udgave af NemID til at vinde det kommende udbud i 2015 om den nye udgave af NemID.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Poulsen

At vi har udbredt en løsning herhjemme, der bygger bro mellem private og offentlige tjenester, vækker stor interesse i udlandet

Løsning er udbredt vha. tvang. Det kan umuligt være en salgsparameter.

 • 25
 • 2
#3 Thue Kristensen

Bare fordi de har brugt en forfærdelig masse penge på at udvikle det, så betyder ikke at det er noget værd.

Selve det grundlæggende design i NemID, med at taste sit password og engangskode ind på vilkårlige hjemmesider uden et sikkerhedsanker, er jo fundamentalt defekt.

Kun inkompetente embedsmænd ville købe sådan et system.

 • 37
 • 2
#5 Anonym

De har aldrig leveret en identifikationsløsning, som det hele oprindeligt handlede om. Der er kun tale om en loginløsning, som med alt respekt, ikke engang fungerer som autentifikation, hvilket klart fremgår af alle de sager som har været omkring misbrug, bl.a. i forbindelse med cpr.

Deres loginløsning, fungerer ikke engang ordentligt, men er begrænset til særligt udvalgte platforme, som oven i købet skal køre særlige plug-in for at hænge sammen.

Det hele, både det oprindelige Dankort og NemID, er for stor dels vedkommende, reelt udviklet for Danske Skattekroner, for at støtte den Danske finanssektor, men nu er det et rent privat firma, og skal stå på egne ben, hvilket tydeligvis fortsat er et problem for dem.

Nets har netop dokumenteret at de ikke formår, på sikker vis, at håndterer nogen form for persondata, selv Kongehuset, landets øverste militære myndighed, har det ikke kunnet holde inden for egne mure.

At Nets overhovedet får lov til, fortsat at levere deres finansløsning i Danmark, efter de har udvist en foragt for eget metier, hvor Kongehusets personoplysninger er delt ud, imens Nets har haft ansvaret for den digitale version af Kongens mønt, det går langt over min forstand. De evner simpelthen ikke at forvalte det monopol de er blevet tildelt.

At Nets har nogen forventning om, i fremtiden at kunne leverer løsningen på autentifikation, NemID, det går ligeledes over min forstand. Nets er nu en international virksomhed, som ikke kun er underlagt Nationen Danmarks love, hvorved der vil være tale om suverænitetsafgivelse.

 • 20
 • 2
#10 Dan Storm

Jeg kan personligt ikke forstå hvordan det kan komme bag på Nets at danske virksomheder ikke er interesseret i at betale for noget de sagtens kan lave bedre selv.

Forstå mig ret - danske it-folk er (imo) utroligt dygtige til det de laver sammenlignet med mange andre lande; og det kræver jo ikke mange kompetencer at se at NemID er en dyr login-løsning som kræver et udskældt stykke software for at fungere. Jovist, den rene JavaScript løsning er her da, men det er bare for sent

For den almene dansker, tror jeg ikke SSO konceptet enten er forstået eller også er det ikke vigtigt. De logger på Hotmail, Facebook, Trendsales, Twitter, PayPal, Pinterest, osv. og her er det sikkert en kombination af de to-tre samme oplysninger der udgør deres login - en mail/brugernavn og en kode der et nem at huske. De kommer slet ikke til at tænke over om de skal gøre det på flere sites. Der er ikke noget incitament til at investere i NemID.

Derfor er jeg ikkr synderligt overrasket over at NemID flopper som produkt.

 • 8
 • 0
#12 Michael Kjeldsen

Jeg tænker egentlig lidt, at det altid er meget envejs-kommunikation, når snakken falder på implementeringen af NemID. En sjælden gang kommer der noget fra en eller anden kommunikationsmedarbejder fra Nets, men oftest er det kritikerne (og især programmørerne) der udtaler sig.

Men er der slet ingen fra Nets' udviklingsafdeling, der kunne bringes i tale - evt. nogen, der ikke længere er ansatte der - og så beskytte dem som journalistisk kilde?

Jeg synes da det kunne være super fedt at få noget info om, hvordan dem, der dagligt sidder og fedter med koden, ser på hele problemstillingen...

/m

 • 7
 • 0
#14 Peter Makholm Blogger

Hvis Nets har tabt 314 millioner kroner på NemID, gad vide hvad den samlede pris for systemet så har været?

De offentlige udgifter i perioden 2008-2014 er vist på omkring 205 millioner kroner. Hvis vi regner med en 50/50 udgiftsdeling mellem det offentlige og bankerne betyder det at Nets har haft en minimumsindtægt for NemID på 410 millioner kroner i perioden.

Samlet pris indtil videre: 724 millioner kroner!

Dertil er ikke indregnet de indtægter de måtte have fået for at sælge NemID til private brugere...

 • 10
 • 0
#17 Tine Andersen

På sådan nogen som mig, der ikke kan finde ud af det, og skal have tilsendt nye engangskoder ustandseligt. Jeg har omsider fået OCES-adgang, men i dag fik jer sørme papirbrev om, at den er lukket igen, men jeg får snart en ny engangskode...

Det er nok bare mig, men jeg kan ikke finde ud af det, det fåkker op for mig jævnligt, og det er ved at være et stort probem, når banken fx før et møde skal have en tilladelse (engangstilladelse) til at se SKAT og lønsedler elektronisk, og ellers skal man scanne papirene ind. Hvis man har forlagt papirene, og har fåkket NemID- op, har man ikke adgang til SKAT mm.

Så, jeg har nok fået de første 15-20 engangskoder....

Nå, men før det gik i kvas- kunne jeg på sundhed.dk konstatere, at jeg har været indkaldt til en scanning, hvor jeg ikke mødte op. Så brevposten er heller ikke videre pålidelig. :-(((

Mvh Tine- det kunne være så nemt, men det skal være besværligt

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere