Nets: Det kommer til at tage et år at finde køber til MitID

3. oktober 2022 kl. 04:006
Nets, hovedkontor, logo, bygning, MitID, NemID
Illustration: PR-Foto / Nets.
En ny ejer af det nationale login MitID kommer først til at falde på plads i løbet af det kommende år. Sådan lyder meldingen fra Nets, der samtidig forsvarer, hvorfor det er det helt rigtige tidspunkt at sælge løsningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tirsdag eftermiddag leverede Nets noget af en nyhed, da selskabet pludseligt annoncerede, at man planlægger at sælge MitID, allerede inden løsningen er fuldt indfaset.

Den danske betalingsgigant garanterer dog, at man ikke kommer til at slippe tøjlerne med MitID, før alle danskere er kommet sikkert over på løsningen.

Det skriver Nets i et skriftligt svar, som selskabet har sendt til Version2.

Er nu det rigtige tidspunkt at sælge eID-forretningen, netop som samtlige danskere er overgået til en ny og på mange måder uprøvet løsning?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I den kommende periode vil vi være i proces med at afvikle NemID og samtidig implementere afløseren MitID og MitID erhverv. Så snart den nye løsning er i fuld drift, så tror vi, tiden vil være moden til at løfte blikket ud mod Europa og opsøge de markedsmuligheder, som vi oplever der er. Derfor starter vi processen med at finde en ny ejer, hvilket vi må forvente vil strække sig over det næste års tid,« skriver Nets.

Tirsdag meddelte Nets, at planerne om et frasalg af sin såkaldte eID-forretning, der dækker over MitID, NemID og NemLog-In sker, fordi man vil fokusere på at sælge lignende produkter i resten af Europa.

Selskabet vil derfor ikke både drive MitID samtidig med, at man forsøger at sælge den samme type løsninger til andre europæiske lande.

Hvorfor kan Nets ikke fortsat drive MitID samtidig med, at Nets kan »udbrede lignende løsninger til resten af Europa«

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kan vi også – men med de perspektiver der er inden for eID området, hvor mange lande i Europa ønsker at udvikle deres nationale eID infrastruktur med Norden som forbillede, tror vi, at en ny ejer med dette entydige fokus vil kunne forløse forretningsområdet potentiale bedre end os,« skriver Nets gennem deres presseafdeling i mailen.

Køber på dansk jord

Nets garanterer samtidig, at man vil lede efter en mulig køber, der »forstår og respekterer det ansvar overfor kunder og samfund, der følger med.« Nets vil dog ikke sige mere konkret, hvilke kriterier man som køber af MitID skal leve op til.

»Vi ser nu ind i en længere proces, hvor vi vil indgå i dialog med potentielle købere og foretage en kritisk vurdering af, om de lever op til de ønsker vi har til udvikling af forretningsområdet samt de krav, der er til en leverandør af samfundskritisk infrastruktur til den danske stat. Vi kan ikke her liste de konkrete krav, der vil blive stillet til en leverandør.«

Digitaliseringsstyrelsen, der sammen med Finans Danmark ejer MitID, har dog været en anelse mere konkret. Tidligere på ugen fortalte styrelsen til Version2, at man kommer til at holde et vågent øje med videresalget af løsningen, ligesom man har gjort det klart, at en kommende leverandør af MitID skal være placeret i Danmark.

Læs også: Digitaliseringsstyrelsen slår fast: MitID skal blive i Danmark efter salg

En dårlig forretning

Planerne om at sælge driften og udviklingen af MitID har udløst kritik fra flere sider. Blandt andet har medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose argumenteret for, at staten selv skulle købe udviklingsopgaven tilbage.

Nets mener dog ikke selv, at der er noget kritisabelt ved, at man udvikler en løsning til det offentlige Danmark, som man bagefter kan sælge videre til andre europæiske lande.

»Kontrakten til at drive MitID blev tildelt efter en udbudsproces med en lang række bydere. At udvikle nye teknologiske løsninger, som er designet efter internationale standarder og til at kunne skalere, er sjældent en god forretning fra start. Det kan det imidlertid blive, hvis man formår at udbrede og udvikle løsningen,« lyder forklaringen fra Nets.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den danske betalingskæmpe mener tværtimod, at de kommende salgsplaner er til gavn for både Nets og den danske stat.

»Danskerne har taget rigtig godt imod NemID. Og MitID er en endnu mere stabil og fremtidssikret løsning, som sætter helt nye standarder og lever op til de strengeste europæiske krav og lovgivning på området. Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i verden, og det kan andre lande se perspektiverne i.«

»Således har det været en gensidig mulighed, at vi har kunnet udvikle en ny generation af en elektronisk signaturløsning til det danske samfund inden for de rammer, der er udstukket, som samtidig vil kunne anvendes som teknologisk fundament for at levere tilsvarende løsninger i andre lande i Europa,« afslutter Nets.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. oktober 2022 kl. 17:34

"Danskerne har taget rigtig godt imod NemID. Og MitID er en endnu mere stabil og fremtidssikret løsning"

Det er en misvisende beskrivelse. Det er blevet tvungent ned i halsen på danskerne.

5
4. oktober 2022 kl. 09:23

Nets er ejet af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman. I sådanne fonde er det så godt som umuligt at vide, hvem der har investeret penge. Den 1. juli sidste år trådte nye regler om screening af udenlandske direkte investeringer og særlige økonomiske aftaler i Danmark i kraft.

Disse særlige økonomiske aftaler gælder bl.a. investeringer i kritisk national infrastruktur, og MitID er netop en sådan.

Jeg mener ikke, at det er utænkeligt, at Hellmann & Friedman kan have problemer med at opfylde kravene til en investeringsscreening, og derfor enten frivillige eller tvunget er nødsaget til at sælge MitID.

Nets garanterer samtidig, at man vil lede efter en mulig køber, der »forstår og respekterer det ansvar overfor kunder og samfund, der følger med.« Nets vil dog ikke sige mere konkret, hvilke kriterier man som køber af MitID skal leve op til.

Netop den udtalelse kunne godt fortolkes som en slet skjult hentydning til en investeringsscreening. "Nets vil dog ikke sige mere konkret.... ", fordi det ikke er Nets men bl.a. Erhvervsstyrelsen som udstikker kriterierne.

Om jeg er på afveje her kan jeg ikke afgøre, men prøv at læse hele artiklen med ovenstående "briller". Pludselig giver flere andre udtalelser fra Nets en bedre mening.

4
3. oktober 2022 kl. 11:06

Systemer som NemId og MitId er en del af landets beredskab.

Det er lige så problematisk at de er på private hænder som det øvrige beredskab.

Tænk hvis vi havde et privat drevet delvist reklamefinansieret forsvar....

3
3. oktober 2022 kl. 08:04

"Selskabet vil derfor ikke både drive MitID samtidig med, at man forsøger at sælge den samme type løsninger til andre europæiske lande."

Det er da påfaldende. Kunne MitId måske være dårlig reklame?

Jeg er ikke tryg ved de vage formuleringer i svarene. Jeg vil gerne have, at Nets meget firkantet siger "Vi sælger under ingen omstændigheder til foretagender, som har hjemme i usikkert 3. land, eller som har underleverandører i usikkert 3. land.

Og så vil jeg gerne høre Digitaliseringsstyrelsen meget klart meddele, at de har ret til at godkende enhver køber, og at de ikke godkender købere, som ikke opfylder de krav.

Og i mine øjne vil det være idioti, hvis ikke staten køber MitId, så vi langt om længe kan få styr på denne del af infrastrukturen.

Og jeg kunne rigtigt godt tænke mig at vide, hvad der præcist står i kontrakten om salg af NemId/MitId - hvor forudseende har man været? Og hvad står der om evt.underleverandører i den kontrakt?

2
3. oktober 2022 kl. 07:23

I mine øjne er NemId og MitId er en så stor hjørnesten i den danske infrstruktur, at den skal være ejet og kontrolleret af den danske stat og hostet i Danmark. Det vil være betimeligt om der snart rydes op i nogle af Corydon og Thornings frasalg.

1
3. oktober 2022 kl. 05:33

MitID omtales i denne artikel som: løsningen, selvom de seneste dage fortæller en anden historie. Denne kommentar er "pladsholder", så artiklen senere kan fremsøges.