Nets: Blokering af pressefrihedsorganisation skete på grund af mistanke om netsvindel

1 kommentar.  Hop til debatten
Nets: Blokering af pressefrihedsorganisation skete på grund af mistanke om netsvindel
Illustration: Morganka/Bigstock.
Det var mistanke om svindel, der har fået Nets til at auto-spærre kreditkort, hvis kortholderen overførte støttebeløb til den amerikanske organisation Freedom of the Press Foundation.
Reportage14. december 2017 kl. 13:43
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere danskere har oplevet at få deres betalingskort spærret, få minutter efter at have overført penge til den amerikanske pressefrihedsorganisation Freedom of the Press Foundation. Version2 har også testet overførsel med fem dollar og fik samme resultat.

Journalist Freja Wedenborg gjorde opmærksom på problemet på Twitter onsdag. Hun har efterfølgende været i kontakt med Nets.

»Oprindeligt sagde Nets, at grunden til blokeringen var at organisationen er sat i forbindelse med netsvindel. Efter omtalen har Nets genovervejet, om de har ‘strammet nettet for meget’ omkring organisationen, og om de skulle løsne maskerne lidt. De er i gang med at undersøge, om de har flagget organisationen på et forkert grundlag,« forklarer Freja Wedenborg.

Hun har doneret månedligt til organisationen i løbet af et års tid, og har flere gange oplevet spærringen, der dog nemt kan fjernes igen ved kontakte banken, der har udstedt kortet. Hun håber at det bliver nemmere at donere i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Freja Wedenborg er Freedom of the Press Foundation en organisation for pressefrihed, der blandt andet støtter fængslede journalister og whistleblowers.

Organisationen står også bag Securedrop, som er en sikker måde for kilder at aflevere elektronisk materiale til medier på. Det benyttes i Danmark blandt andet af Politiken og Radio24syv. En række prominente journalister og whistleblowers sidder i bestyrelsen.

Ingen anelser om onde hensigter

Til Version2 fortæller administrerende direktør for Freedom of the Press Foundation Trevor Timm på email, at organisationen ikke har anelser om onde hensigter i forbindelse med problemet.

»Så vidt jeg ved, er vi ikke blevet kontaktet af potentielle donorer om dette. Hvis jeg skal være ærlig, så vil jeg vædde på at problemet nok er for følsomme svindeldetektions-mekanismer hos kortindløseren.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Freedom of the Press Foundation har tidligere støttet Wikileaks. Den organisation har tidligere oplevet at donorers mulighed for at overføre støttebeløb blev forhindret.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. december 2017 kl. 08:23

Når jeg handler på nettet i udlandet, er det tit at jeg bliver bedt om at verificere yderligere, fx ved at Nets sender en kode jeg skal indtaste. Hvorfor gør man ikke det her?

Hvis de filtre stadig er nødvendige, kan man tage de blå briller på, og tænke at nogen der ikke kan lide organisationen godt kan have puttet den på en black list der normalt er forbeholdt svindel. Der er ikke altid særlig god kontrol med hvad der kommer på sådan nogle lister.