Nets bekræfter salgsplaner: Hvor havner NemID?

19 kommentarer.  Hop til debatten
Nets bekræfter salgsplaner: Hvor havner NemID?
Illustration: DanID.
Nets, der blandt andet driver Dankortet og NemID, er ’tvunget til at finde nye ejere’. Bankerne, der ejer Nets i dag, kan ikke udvikle firmaet nok, lyder forklaringen.
29. august 2013 kl. 10:01
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det store, nordiske betalingsselskab Nets arbejder hårdt på at få nye ejere. Det bekræfter selskabets bestyrelsesformand, Peter Lybecker, i Børsen, efter længere tids spekulation.

Blandt de mulige købere nævner Børsen kortudstedere som Visa og Mastercard, kapitalfonde - eller it-giganter som Google, TATA, Atos, First Data og Paypal.

I dag er Nets, som blandt andet står for driften af Dankortet og NemID, ejet af omkring 200 norske og danske banker samt den danske nationalbank. Men den ejerstruktur er en ulempe i fremtiden, hvor kampen på betalingsmarkedet står mod udenlandske giganter som Google.

Ingen af bankerne vil nemlig poste store beløb i Nets for at udvikle selskabet, og derfor er Nets nu selv tvunget til at sætte et tilsalg-skilt på hoveddøren, fortæller bestyrelsesformand Peter Lybecker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da rygterne om et salg begyndte i juni, lød der fra flere sider krav om, at staten køber en større del af Nets, eller overtager selskabet helt, netop fordi Nets i dag driver nogle helt afgørende it-løsninger for det danske samfund. Nationalbanken har meldt ud, at man ikke ønsker at få en større bid af Nets, især i lyset af, at Nets de senere år har udvidet i udlandet og blandt andet købt et finsk firma.

I it-sammenhæng er det især Nets drift af NemID, der er interessant, da måden NemID er bygget op betyder, at danske borgere og myndigheder skal have udpræget tillid til Nets.

Nets omsatte i 2012 for knap 6 milliarder kroner og kom ud med et overskud på 724 millioner kroner. Der er 2.861 medarbejdere i firmaet, som blev skabt ved en fusion mellem danske PBS og norske BBS og Teller i 2010. Salgsprisen for Nets forventes at havne mellem 8 og 10 milliarder kroner, og et eventuelt salg vil kunne ske fra foråret 2014.

Rettet 10.25. Mere retviserende formulering af, hvem der er mulige købere.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
29. august 2013 kl. 13:41

Hvergang markedskræfterne tager over og selskaber skal 'udvikles', sker der to ting: Ringere service og højere priser. Gid staten ville overtage NemId og Dankortet, og køre dem til rene kostpriser, så vil vi beholde de lave transaktionspriser, som vi har vænnet os til, og de vilde markedskræfter ville være tæmmet en smule...

12
29. august 2013 kl. 13:06

At vi overgår til en RIGTIG digital signatur, der er uafhængig af leverandører..

Det her er uholdbart, både sikkerhedsmæssigt, og går mod alt fornuft, at flytte en enhed, som alle Danskere iflg lov, skal havde ubetinget tillid til.

Suk.

7
29. august 2013 kl. 11:08

Er faktisk navnet på det firma i nets koncernen der levere nem-id.

Og jeg er ikke uening i at det offentlige Danmark, bør overveje om sligt firma ikke bør overgå til en eller anden form for offentligt regi, frem for at blive solgt til en eller anden kapitalfond.

6
29. august 2013 kl. 11:04

Gad vide om Nationalbanken kan få købt "Dankortet"? For mig ligger det lige til højrebenet at NB overtager driften af det på vegne af bankerne.

NemID burde staten hive hjem og overdrage til Statens IT (eller lign.)

Derefter kan Nets sælges og hr./fru Danmark kan være glade... (Næste indkøb for staten kan jo så være vores datainfrastruktur, men det er en helt anden snak/debat)

4
29. august 2013 kl. 10:47

Hvorfor er det overhovedet nødvendigt med "udvikling"? Jeg ved ikke hvad Nets laver udover en masse vigtig infrastruktur, men nævnte infrastruktur behøver på ingen måde være flashy eller have intensiv markedsføring. Den skal bare være robust og så enkel, at markedet har nemt ved at bygge oven på. Ja, faktisk forstår jeg ikke hvorfor det ikke er Nationalbanken eller en lignende offentlig organisation, der vedligeholder sådan noget som Dankortet eller NemID.

5
29. august 2013 kl. 11:03

En stor del Nets går på betalingsformidling, hvor Internet-betalinger jo er på vej til at blive dominerende. Hvis Nets ikke udvikler sig væsentligt her, bliver de udkonkurreret at de store internationale spillere. Altså farvel til fx dankort.

8
29. august 2013 kl. 11:44

Jeg indrømmer hermed at jeg ikke er business smart eller dreven, men jeg fatter simpelthen ikke argumentet. Hvad er det for en konkurrencesituation der hentydes til? Er det frygten for at danske net-butikker ikke vil modtage Dankort i fremtiden? Vil Visa lukke samarbejdet så Visa/Dankortet ikke kan fås i fremtiden?

9
29. august 2013 kl. 12:11

Hvad er det for en konkurrencesituation der hentydes til?

Et konkret eksempel går på at der arbejdes med at gøre smartphones til en erstatning for de nuværende separate betalingskort. Det kunne typisk omfatte brug af NFC teknologi. Hvis der kommer gang i dette, kunne det meget vel tænkes at blive en ret udbredt løsning, som gør at folk ikke længere gider de nuværende meget gammeldags kort, hverken fysisk eller online. Det kunne skyde grundlaget for dankortet helt i smadder. Og uden brugere holder butikkerne selvfølgelig op med at investere i at modtage betalinger på denne måde.

Visa er blandt de store internationale spillere, som arbejder på en modernisering af de totalt forældede kreditkort. Det er ikke sikkert at næste generation har brug for latterlige småspillere i lilleputlande, med mindre disse arbejder seriøst for at udvikle sig. Det at stå stille er den sikre vej til at blive overhalet.

10
29. august 2013 kl. 12:35

Visa er blandt de store internationale spillere, som arbejder på en modernisering af de totalt forældede kreditkort. Det er ikke sikkert at næste generation har brug for latterlige småspillere i lilleputlande, med mindre disse arbejder seriøst for at udvikle sig. Det at stå stille er den sikre vej til at blive overhalet.

Det lyder meget rigtigt, og reel konkurrence på betalingsformidling vil være en god ting.

Men et firma som administrerer danskernes private nøgler skal ikke sælges til udlandet, og slet ikke til et amerikansk firma som er underlagt NSA.

Der burde slet ikke være noget firma som administrerer danskerne private nøgler, men indtil vi slipper af med den samfundsskadelige konstruktion som Finansministeriet har påtvunget os, skal firmaet holdes på danske hænder, fysisk placeret i Danmark, og uden nogen som helst juridisk berøringsflade til USA (det vil være en angrebsvektor for NSA).

13
29. august 2013 kl. 13:09

reel konkurrence på betalingsformidling vil være en god ting.

Jo, det kunne det være. Men i øjeblikket kan vi jo konstatere at det er væsentligt billigere at drive Dankort-systemet end VISA/MasterCard - dette selvom Dankortet kun findes i DK. Billigere, som at kunderne betaler en væsentligt lavere pris, og der tabes ikke penge på at drive Dankort-systemet.

Kreditkortselskaberne er et eksempel på hvor konkurrencen ikke fungerer. Så er vi sandsynligvis bedre stillet med det et monopol under de kontroller der er/bør være.

11
29. august 2013 kl. 13:00

Fair nok. Det er lige før jeg kan forstå det. Men

  1. som andre nævner så er der en yderst uheldig sammenblanding af dansk national authentication infrastruktur og NETS ambitioner om at score den store gevinst.
  2. der kommer vel ikke emget mere konkurrence på betalingsformidling hvis VISA eller Mastercard køber Nets.
  3. NFC som total erstatning for strømløse kort? Det er meget mod min natur at være maskinstormer, men den tror jeg ikke på. Jeg er dog før blevet ubehageligt overrasket, så..
  4. Noget helt andet jeg heller ikke forstår: hvorfor er NETS på finansloven med sammenlagt 100 mill. i 2013/14 til udvikling af nem-id javascript når de selv præsterer overskud i 700 mill. kr klassen?
17
29. august 2013 kl. 18:01

4. Noget helt andet jeg heller ikke forstår: hvorfor er NETS på finansloven med sammenlagt 100 mill. i 2013/14 til udvikling af nem-id javascript når de selv præsterer overskud i 700 mill. kr klassen?

Nets har 2. prioritet som myndighedsgodkendt pengetrykkeri, hvor Nationalbanken har 1. prioritet. Nationalbanken har en mindre aktiepost i Nets A/S, hvor Danske Bank, Nordea og DnB Bank(Norge) ejer poster på 16-20%, og de nævnte tre store nordiske banker synes det er tiden at høste gevinsten ved et salg, og at slippe af med Nets samt fremtidige krav.

Når folketinget laver Kgl. Priv. Monopoler, så trykker monopolet sine egne penge og det koster borgerne store summer. Smider man et monopol på porten, så vil den næste hofsnog indynder sig hos enevældet på Christiansborg Slot - kaldes i dag af deltagerne "lobbyisme".

Læs evt her..http://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article5664217.ecehttp://www.ft.dk/samling/20121/almdel/eru/bilag/303/1266140/index.htmhttp://m.business.dk/?article=26683950-Dankortets-vogter-tvunget-til-at-finde-ny-ejer-

15
29. august 2013 kl. 13:54

NFC som total erstatning for strømløse kort? Det er meget mod min natur at være maskinstormer, men den tror jeg ikke på. Jeg er dog før blevet ubehageligt overrasket, så..

NFC kan nu også implementeres strømløst, i tilsvarende grad som chip-dankort. Jeg vil ikke påstå at have en krystalkugle, der viser at NFC bliver vinder-teknologien, men....

Jeg forudser at der i løbet af de næste fem år sker noget væsentligt på markedet omkring betalingskort, og de nuværende jammerligt usikre og driftstunge kreditkort. Hvad der sker bliver spændende at se; jeg vil blot pointere at et dankort i stilstand står til at dø.

Selvfølgelig er det noget rod med sammenkobling af betalingsformidling og nationale krypto-nøgler, og det er da bestemt ikke sikkert at DanID skal have samme ejerskab som resten af Nets. Sendrægtigheden omkring at følge med (fx at kunne køre på enheder uden Java), og det med at de skal på finansloven, peger dog på at det nuværende koncept ikke egner sig.

Det skulle ikke undre mig om id-teknologier udvikler sig i en retning som gør at samme dims (formodentlig i en smartphone) kan gøre gavn til både betalingsformidling og andre steder med brug for identifikation.

18
29. august 2013 kl. 18:34

elektronik uden strøm? det lyder interessant

3
29. august 2013 kl. 10:32

Det er egentlig ligegyldigt hvem, der ejer Nets. Problemet ligger i, at NemID overhovedet tælles med som en vital del af Danmarks IT-infrastuktur. Førhen kunne man trygt logge på sin netbank med fx et lille papkort med koder, der absolut ikke gav adgang til andre personlige oplysninger. I dag kan både selvangivelse og folkeregisteradresse manipuleres med NemID. Nordnet Bank og Saxo Privatbank kører som nogle af de eneste videre uden at tvinge kunderne til at bruge NemID. Lad os håbe, at partiernes IT-ordførere snarest kommer på et efteruddannelseskursus i grundlæggende IT-sikkerhed. Det er jeg sikker på, at der er plads til i budgettet!

2
29. august 2013 kl. 10:19

NSA (eller et af deres underfirmaer) køber NemID/Nets, og får det via økonomisk dumping og politisk pres udbredt til hele EU (verden?) et volià NSA tjener nu penge på en virkelig effetiv overvågning.

1
29. august 2013 kl. 10:16

Ja, hvad kan der dog overhovedet være galt i, at en vital del af Danmarks it-infrastruktur i fremtiden måske ejes af et amerikansk firma. Det bør den danske stat simpelthen ikke tillade, set i lyset af nyere tids groteske afsløringer af overtrædelse af basale kommunikations- og privatlivsrettigheder. Men måske er det efterhånden lige meget, hvilket firma der står for det. Etik og moral synes kastet ud af vinduet hos de fleste store af slagsen.

Suk.