Nets advarer mod endnu en bølge af fupmails og -beskeder

Et større antal danskere har de seneste dage modtaget falske beskeder fra blandt andre Nets, Microsoft og NemID. Nets advarer mod det omfattende phishingforsøg

Nets advarer mod en byge af mærkelige sms'er, e-mails og telefonopkald fra svindlere, som i disse dage foregiver, at de kommer fra Nets, Microsoft, NemID eller fra ens egen bank.

Det oplyste Nets i går mandag i en pressemeddelelse.

Der er tale om forsøg på phishing, hvor modtageren lokkes til at opgive følsomme oplysninger som kortnummer, cpr-nummer eller NemID nøglekort. Endnu har Nets ikke overblik over hvor mange danskere, der har modtaget henvendelser, siger pressemedarbejder Søren Marschall til Børsen.

»Det ved vi ikke. Vi får bare pludselig en masse henvendelser. Det kommer ofte i bølger. Det er formentlig nogle, der skyder med spredehagl til mobiltelefonnumre. Så håber de, at der er nogen, der hopper i«, siger Søren Marschall.

Også Danske Bank og Nordea har rettet direkte henvendelse til deres kunder for at advare mod bølgen af phishing.

Læs også: Nets forsimpler NemID: Snart kan du bruge firecifret pinkode

Har man mistanke om at være udsat for phishing opfordres man til at rette henvendelse til Nets' phishingafdeling på phishing-dk@nets.eu.

Er man kommet til reagere på de falske henvendelser, skal man omgående spærre sit kort eller NemID.

Advarslen fra Nets kommer blot en lille måneds tid efter et lignende phishing-forsøg fra udlandet, der ligeledes gik målrettet efter danske Nets-, Visakort- og Microsoft-kunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Emil Stahl

Hvor svært kan det være at få sat DMARC op. Helt ærligt!

Jeg reagerede da jeg modtog phishing fra domænet nemid.com

Kære Emil

Tak for din henvendelse. Vi sætter pris på gode input.

Vi har noteret os din bekymring samt dit forslag vedr. anvendelsen af DMARC. Behovet for supplerende sikkerhedsforanstaltninger bliver løbende vurderet af it-sikkerhedsfolk fra Digitaliseringsstyrelsen, Nets DanID og bankerne. Således undersøger vi selvfølgelig også belægget for en mulig anvendelse af systemer såsom DMARC.

Med venlig hilsen [navn] DIGST Digital Post Center for Systemforvaltning og Sikkerhed Digitaliseringsstyrelsen

Nets har slet ikke svaret på men mail :))) Jeg sendte den til fem modtagere hos Nets + DIGST d. 29 marts…

 • 7
 • 0
#4 Emil Stahl

Det er lige lykkedes mig at lokke et svar ud af Nets… Kom nu bare i gang!

Hej

Vi mener, at det er oplagt at benytte DMARC teknologien og p.t. er vi ved at vurdere, hvorledes vi kan implementere teknologien i relation til NemID.

Med venlig hilsen [navn] Press Officer, Group Communication Nets A/S

 • 2
 • 0
#5 Christian Nobel

Der skal to til at danse tango, og hvis Hr. og Fru Jensens mail ikke laver DMARC check (eller rettere den bagvedliggende mailserver, som siger Hr. og Fru Jensen hat), så kan der stadig sendes bondefangermails.

Ikke at det undskylder Nets, men selv hvis de implementerer DMARC, så er der stadig mulighed for phishing, typosquatting mv.

Jeg plæderer ikke for at man skal lade stå til, men man skal heller ikke bilde folk ind at hvis Nets implementerer DMARC, så forsvinder problemet med et trylleslag.

 • 0
 • 1
#7 Henrik Schack

Jeg plæderer ikke for at man skal lade stå til, men man skal heller ikke bilde folk ind at hvis Nets implementerer DMARC, så forsvinder problemet med et trylleslag.

Iøvrigt er det heller ikke kun NETS som burde implementere DMARC, hele den offentlige sektor og alle større firmaer burde bestemt også få det implementeret. Det ville i den grad gøre Danmark mindre attraktivt for kriminelle hvis ikke der var frit valg på alle hylder.

 • 3
 • 0
#8 Dave Pencroof

Så vidt jeg kan se på dmarc.org har denne "lidt af vejen" løsningen eksisteret siden 2007-8 i en eller anden form, med andre ord er der gået ca 8 år med tågesnak før Nets måske får fingeren ud, og der er mange andre vigtige aktører på nettet der skulle have en kugle for panden fordi de har sovet i timen, med grimme konsekvenser for mange mennesker ! Er det med DMARC også muligt at mindske spam ?

 • 1
 • 0
#10 Henrik Schack

Er det med DMARC også muligt at mindske spam ?

DMARC kan forhindre enhver form for misbrug af dit domæne, om der er tale som phishing eller almindelig spam gør ikke nogen forskel. DMARC blev oprindeligt præsenteret som en sikkerhedsløsning, men er bestemt også interessant for marketingsfolk og andre som bekymrer sig om deliverability af email. Har du mange legitime emails du skal have leveret godt og trygt i folks inbox kommer du ikke udenom at tage stilling til brugen af DMARC. https://support.google.com/mail/answer/81126?hl=en#authentication

 • 1
 • 0
#11 Dave Pencroof

Tak til Emil og Henrik !

Håber at Nets og alle de andre får fingrene ud og kommer igang med DMARC, forstod jeg dmarc.org korrekt, er der ingen indkøbs udgifter ved anskaffelse af DMARC ? Formoder at der må være opsætning og løbende opdaterings udgifter ved implementering af DMARC ? Er aldeles sikker på at jeg personligt ikke vil have noget at bruge det til, modtager/sender mindre end 10 mails dagligt og har ikke hørt om misbrug af min mail adr

 • 1
 • 0
#12 Bent Jensen

Afvise alt mail uden, men en besked til afsender, om at der mangler noget væsenligt.

Når man så ikke får regninger og ligende :-) Og rykkes så må man jo først høre om de sender med DMARC, da alt andet forsvinder i Spamfilter, for det kan det lige så godt være. Som nogen mennersker der afsender SMS, og regner med at de når frem til modtageren altid.

 • 0
 • 0
#13 Henrik Biering Blogger

... til at løse problemet med phishing mails.

Det ville forudsætte: 1. At modtagerens emailklient viser selve mailadressen, hvilket ikke altid er tilfældet. 2. At modtageren præcist kender relationen mellem afsender-domæne og afsenderens egentlige identitet.

Fupmagere har rig mulighed for at vælge domænenavne, der blot "kunne tænkes" at have den reelle ejer, som fupmageren vil få modtagerens tanker henledt på. Dels ved stave-varianter og dels med god hjælp fra ICANN, der med sine mere end tusind ny TLD'er gør det umuligt for selv større virksomheder at beskytte deres navn.

Samtidigt er det mit indtryk at de mest "seriøse" fupmagere har mere flair for at sætte mailservere op (herunder med DMARC) end de fleste normale kommercielle virksomheder.

Hvordan skulle "fru Jensen" umiddelbart kunne vurdere om nemid.com "kunne tænkes" at være et legalt afsenderdomæne, mens f.eks. nets.com måske ikke var det? Også hvis vi antog, at disse 2 domæner begge benyttede DMARC. Og hvordan skulle hun umiddelbart kunne vide om en mail fra nemid.dk var fra Nets/Digst eller fra en anden virksomhed, der tilbyder en service med samme navn.

Jeg tror derfor at en robust løsning på problematikken tillige vil indebære en egentlig verifikation af hvilken virksomhed (eller fupmager), der kontrollerer afsenderdomænet. Kombineret med noget i retning af den ny draft IEFT standard "SMTP Strict Transport Security". Så "fru Jensen" umiddelbart kan se om det er NETS A/S i Danmark med 500+ medarbejdere og 5+ GDKK omsætning eller NETS et eller andet sted i Stillehavet uden dokumentation, der har sendt hende en mail.

 • 1
 • 0
#14 Christian Nobel

Jeg tror derfor at en robust løsning på problematikken tillige vil indebære en egentlig verifikation af hvilken virksomhed (eller fupmager), der kontrollerer afsenderdomænet.

Som jeg har skrevet tidligere: https://www.version2.dk/comment/333592#comment-333592

Hvis det kunne lade sig gennemføre (teknisk overmåde simpelt, svært pga. overgangen), så kunne der råt og brutalt lukkes for dem der sendte spam og phishing, for intet validt domæne ingen post.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere