Netop-direktør: Vores software til folkeskolen spionerer ikke

Brugen af software, hvor læreren kan følge med i elevernes skærmbilleder, er under kritik. Men firmaet bag softwaren afviser, at det bliver brugt til overvågning.

Med såkaldt klasseledelses-software er nemt for læreren at opdage, hvis elever begynder at spille spil på nettet eller besøge Facebook, i stedet for at tegne grafer eller skrive stil.

Men det betyder ikke, at softwaren kan bruges til generelt at overvåge elevens computer, siger Kurt Bager, direktør for Netop Solutions, der har specialiseret sig i den slags programmer.

»Typisk er det jo skolens computere, der får softwaren installeret, men hvis det er installeret på elevernes computer, skal de selv melde sig til og aktivt sige ja til at være en del af klassen hver gang. Det er ikke spion-software, der kan se, hvad eleverne laver uden for undervisningen,« forklarer direktøren til Version2.

Reaktionen kommer efter kritik af skoler, hvor Netops software bliver brugt. Og også skoleledernes formand, Anders Balle, er betænkelig ved udviklingen.

Læs også: Folkeskoler installerer overvågnings-software på elevernes pc'er

Men Kurt Bager understreger, at muligheden for at følge med i elevernes skærmbillede i undervisningen kun er en mindre del af konceptet.

»Det handler om klasseledelse. Læreren kan vise sin præsentation på elevernes skærme, og eleverne kan ’række hånden op’ og få hjælp via chat, eller ved at læreren overtager skærmbilledet. Det kan for eksempel bruges, hvis eleverne er spredt rundt omkring og laver gruppearbejde,« siger Kurt Bager.

Der er også mulighed for at spærre for internetadgangen eller kun give adgang til bestemte sider, for eksempel i en eksamenssituation.

»Det kan man også bruge til at lukke for adgangen til Facebook i undervisningen, hvis halvdelen af eleverne er optaget af det, så man kan få lidt opmærksomhed op mod katederet,« forklarer han.

I USA, hvor den slags software er meget populær, har undersøgelser også vist, at udbyttet af undervisningen stiger, hvis der er sat rammer om for brugen af computerne, siger Kurt Bager.

»I Danmark har vi en grundtvigansk skole, hvor tillid er vigtigt, og det mener jeg også sagtens kan passe sammen. Men vi mærker tydeligt, at vi ikke sælger ret meget i Danmark, i forhold til andre lande, fordi overvågning er et meget følsomt emne her,« siger direktøren.

Han oplever dog, at stemningen er ved at ændre sig blandt lærere og forældre.

»De sidste par år er det blevet mere okay, at læreren bestemmer, hvad der sker i klassen. Forældrene synes også i højere grad, at eleverne skal lære noget og ikke suse rundt, som de har lyst,« siger Kurt Bager.

Han savner dog stadig mere debat om, hvordan it skal bruges i folkeskolen. For eksempel om det er i orden at slukke for adgangen til Facebook, mens der er undervisning.

»I erhvervslivet tager virksomheden typisk stilling til det, fordi det er i arbejdstiden, at folk ville gå på Facebook. Men man har ikke den diskussion i folkeskolen, selvom den kunne være skæg at tage. Skal man bruge Facebook i undervisningen, for det kan man sagtens, eller skal man lukke af for det og koncentrere sig om undervisningen?«

Netop Solutions har solgt softwaren til 25 danske folkeskoler, mens 25.000 skoler i USA bruger det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Cristian Ambæk

[b]Men det betyder ikke[/b], at softwaren kan bruges til generelt at overvåge elevens computer

Hvis programmet har adgang til elevens pc, og kan få informationer som skærmbilled, http trafik og så videre. Så selvfølgelig kan (og bliver nok) det blive brugt til general overvågning.

Det ikke et spøgrsmål om man kan. Det er spøgrsmål om man vil.

  • 0
  • 0
#3 Baldur Norddahl

Det er et spørgsmål om at lave det på en etisk forsvarlig måde.

Det kan laves så at eleven skal aktivere systemet ved begyndelse klassetimen. Og eleven kan melde sig ud af systemet til enhver tid, men ikke uden at læreren opdager det. Der bør også være en timeout så at overvågningen bliver slået fra hvis eleven glemmer det.

Hvis det er lavet ud fra sådanne principper mener jeg godt det kan forsvares. I frikvarteret kan eleverne slå overvågning fra. I timen ved de at de bliver overvåget, fordi de selv har trykket på knappen der aktiverer det.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere