Norske Netflix-kunder med internet via Telenor kan se frem til film og tv-serier, der kommer mere direkte fra kilden. Netflix har nemlig indgået en aftale om at leje plads i Telenors datacenter, så den båndbreddetunge transport af Netflix-trafikken bliver noget kortere.
Det skriver den norske avis Dagens Næringsliv, og det lyder umiddelbart som en god nyhed - men den bliver mødt af mistænksomhed i lyset af debatten om netneutralitet, skriver Engadget.
Aftalen minder nemlig meget om forløbet, da Netflix i USA indgik et lignende samarbejde med Comcast. Spørgsmålet er, om Netflix’ betaling til Telenor i virkeligheden også handler om, at Netflix fremover bliver garanteret bedre plads i Telenors netværk.
Telenor afviser, at Netflix vil få en bedre behandling end andre indholdsleverandører igennem Telenors kabler, hvilket også ville være et brud på Norges regler om netneutralitet, der ikke tillader den slags forskelsbehandling.
Men ligesom i Comcast-historien kommer aftalen mellem Netflix og Telenor i stand, mens Telenor ligger nederst på listen over, hvor stor en båndbredde Netflix-kunder i Norge kan få. Mens andre internetudbydere i Norge - og i Danmark i øvrigt - generelt har hævet den gennemsnitlige hastighed for en Netflix-strøm, har Telenor hele tiden ligget i bund og blev ved årsskiftet 2014 noteret for et solidt fald i hastigheden.
Aftalen mellem Netflix og Telenor er en fortrolig kommerciel aftale, som ikke vil blive lagt frem, lyder det fra Telenor, da selskabet på Twitter blev spurgt direkte, om aftalen var betaling for at give bedre båndbredde til Netflix.
Sådan har hastigheden hos de forskellige internetudbydere udviklet sig i Norge, set med Netflix-briller:
I Danmark er billedet det samme, hvis ikke værre:

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.