Netneutralitet er et faktum i EU - næsten

Europa-Parlamentet vedtog i dag som sidste instans den endelige lovtekst, der sikrer netneutralitet i Europa. Det betyder, at telebranchen som udgangspunkt ikke må favorisere trafik fra en indholdsleverandør i forhold til en anden.

Kort fortalt handler netneutralitet om, at al datatrafik skal have samme vilkår på nettet. Teleselskaberne må altså ikke sælge 'fast lanes' eller 'fast tracks' til indholdsleverandører - f.eks. filmstreamningstjenester.

I praksis indebærer loven blandt andet også, at udbyderne af kablet og mobilt bredbånd ikke må blokere for indhold, applikationer og ydelser fra udvalgte afsendere og modtagere, skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

Dermed er der sat et punktum i en årelang politisk kamp om netneutralitet eller ej i EU.

Overbelastning af netværk kan føre til regulering i netværk

Der er dog et aber dabei. For en omstridt passus i lovteksten giver mulighed for at regulere trafikken, hvis 'det er nødvendigt for at overholde retskendelser og love, forhindre overbelastning af netværk, eller bekæmpe cyber-angreb,' som det lyder.

Og netop det med overbelastning af nettet kan muligvis gå hen og blive en gummiparagraf, hvor telebranchen kan argumentere for, at visse typer kunder - som kunne være dem, der ikke betaler for det - risikerer at få nedprioriteret deres datatrafik.

Ifølge Europa-Parlamentet er det dog en betingelse, at hvis der er behov for sådanne styringstiltag, vil de skulle være transparente, ikke-diskriminerende og proportionale og ikke vare længere end nødvendigt.

Et mobilselskab vil dog stadig kunne tilbyde specialiserede ydelser (som f.eks. en højere internetkvalitet, som kan være nødvendig for visse ydelser), men kun på betingelse af, at dette ikke har indflydelse på den generelle internetkvalitet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jesper Nielsen

Hvilke konsekvenser får dette for udbydere som f.eks. Fullrate, der kører QoS på deres egne IPTV- og telefonitjenester?

At Fullrate QoS-sikrer sin egen IPTV-tjeneste kan vel reelt set være diskrimination mod f.eks. Telia, hvis tv-tjeneste ikke kan kvalitetssikres?

  • 2
  • 0
#2 Palle Due Larsen

Sådan læser jeg det også. Men det hele kommer jo af den syge monopolsituation, hvor det er den samme udbyder, der sælger forbindelsen og indholdet. Nettet var bedre tjent med et åbent net med fri konkurrence, og hvor QoS var noget, der kunne tilkøbes på specifikt indhold.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere