Netneutralitet: Angela Merkel vil dele internettet i to niveauer

Den tyske forbundskansler foreslår en opdeling af internettet, så der bliver ét niveau til frie tjenester og et andet for særlige tjenester.

Europa står fortsat midt i en diskussion om netneutralitet, altså om alle tjenester skal have lige adgang til internettets infrastruktur, og nu har den tyske forbundskansler Angela Merkel vakt røre ved at foreslå en opdeling, der strider mod ønsket om ægte netneutralitet. Det skriver The Local.

Angela Merkel foreslår, at der sker en opdeling, så internetinfrastrukturen understøtter dels et helt frit internet og dels et særligt niveau for særlige tjenester.

»Et innovationsvenligt internet betyder, at der er et garanteret serviceniveau for særlige tjenester,« lød det fra Angela Merkel i en tale for nylig ifølge The Local.

Det er en lidt anden vinkel på debatten om netneutralitet, da det ifølge Angela Merkel vil være nødvendigt for visse nye tjenester, at de eksempelvis kan være garanteret tilstrækkelig båndbredde og svartider.

Det kan lyde tilforladeligt, men de firmaer, der typisk taler for sådan en opdeling, er de store internetudbydere, som ønsker at kunne opkræve betaling fra tjenester som Netflix for at streame video over deres netværk til forbrugerne.

I USA vakte det opstandelse i netneutralitetskredse, da Comcast nærmest tvang Netflix til at betale for at få bedre service ved angiveligt at nedprioritere Netflix' trafik i en periode.

Læs også: Netflix klager over ekstrabetalinger til netudbyderne

Læs også: 'Stærk' netneutralitet og stop for roaming vedtaget i EU-parlamentet

Europaparlamentet vedtog i april en telepakke, som blandt andet skulle sikre netneutralitet i EU, men med sine udtalelser signalerer Angela Merkel, at debatten ikke er overstået endnu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jørgen Elgaard Larsen

Merkel er som så mange andre faldet for den idé, at man kan opprioritere noget trafik uden omkostninger.

Men i virkeligheden betyder det bare, at man nedprioriterer alt andet trafik. Der er stadig ingen garanti for, at den "vigtige" trafik kommer hurtigere frem:

 • For det første kræver det, at man bliver enige om, hvilken trafik, der er "vigtig". Det nytter ikke noget, hvis Netflix får højest prioritet i kablerne i Tyskland, hvis det får lavest prioritet et sted undervejs, f.x. over/under Atlanten. Så ender man bare med, at alt bliver langsomt
 • Selv hvis man bliver enige om, hvad der er "vigtigt", så vil de forskellige "vigtige" tjenester stadig tage båndbredde fra hinanden.
 • Man kan selvfølgelig forestille sig, at hver af de "vigtige" tjenester får reserveret båndbredde. Det vil bare betyde en hamrende ineffektiv udnyttelse af båndbredden.
 • Der er plads nok i backbone-strukturen: Den er forholdsvis billig at opgradere løbende. Det dyre er "den sidste mil", altså ud til slutbrugerne. Hvis man skulle afsætte båndbredde på sin ADSL eller mobildataforbindelse til "vigtige" tjenester, ville der slet ikke være noget tilbage.
 • Hvem skal iøvrigt beslutte, hvilke tjenester, der er "vigtige"?

Angela Merkel nævner som eksempel førerløse biler som noget, der kunne kræve ekstra prioritet. Jeg håber virkelig ikke, at hun har tænkt sig at køre rundt i en bil, der er afhængig af konstant, højprioriteret dataforbindelse. Så vil jeg i hvert fald gerne væk fra vejen først!

Jørgen Elgaard Larsen Bestyrelsesmedlem IT-Politisk Forening

 • 16
 • 0
#3 Jesper Lund

Så længe det defineres som ting der ikke kører over TCP/IP [..]

Specialtjenester kører også over TCP/IP (eller UDP).

Jeg har ikke haft tid til at nærlæse det tyske forslag, men det italienske formandskab for EU havde et andet anti-netneutralitet forslag for nylig, som er analyseret her http://itpol.dk/notater/analyse-netneutralitet-forslag-italien

Det italienske forslag er siden trukket tilbage.

Jesper Lund Næstformand IT-Politisk Forening

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere