Netneutralitet: Angela Merkel vil dele internettet i to niveauer

9. december 2014 kl. 15:454
Den tyske forbundskansler foreslår en opdeling af internettet, så der bliver ét niveau til frie tjenester og et andet for særlige tjenester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Europa står fortsat midt i en diskussion om netneutralitet, altså om alle tjenester skal have lige adgang til internettets infrastruktur, og nu har den tyske forbundskansler Angela Merkel vakt røre ved at foreslå en opdeling, der strider mod ønsket om ægte netneutralitet. Det skriver The Local.

Angela Merkel foreslår, at der sker en opdeling, så internetinfrastrukturen understøtter dels et helt frit internet og dels et særligt niveau for særlige tjenester.

»Et innovationsvenligt internet betyder, at der er et garanteret serviceniveau for særlige tjenester,« lød det fra Angela Merkel i en tale for nylig ifølge The Local.

Det er en lidt anden vinkel på debatten om netneutralitet, da det ifølge Angela Merkel vil være nødvendigt for visse nye tjenester, at de eksempelvis kan være garanteret tilstrækkelig båndbredde og svartider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan lyde tilforladeligt, men de firmaer, der typisk taler for sådan en opdeling, er de store internetudbydere, som ønsker at kunne opkræve betaling fra tjenester som Netflix for at streame video over deres netværk til forbrugerne.

I USA vakte det opstandelse i netneutralitetskredse, da Comcast nærmest tvang Netflix til at betale for at få bedre service ved angiveligt at nedprioritere Netflix' trafik i en periode.

Europaparlamentet vedtog i april en telepakke, som blandt andet skulle sikre netneutralitet i EU, men med sine udtalelser signalerer Angela Merkel, at debatten ikke er overstået endnu.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. december 2014 kl. 02:07

...siger Merkel offentlig foran løbende kameraer i starten af Snowden-affæren i sommer 2013. (Bare søg efter Neuland og Merkel på YouTube.) Det siger vist nok om hendes forståelse af nettet, uden behov for yderligere kommentar. ;)

2
9. december 2014 kl. 21:09

Så længe det defineres som ting der ikke kører over TCP/IP er jeg ikke sikker på der er så stort et problem med det men hvis du begynder at definere specielle domæner subnets eller applikations protokoller så er vi helt væk fra "net neutralitet".

3
9. december 2014 kl. 23:38

Så længe det defineres som ting der ikke kører over TCP/IP [..]

Specialtjenester kører også over TCP/IP (eller UDP).

Jeg har ikke haft tid til at nærlæse det tyske forslag, men det italienske formandskab for EU havde et andet anti-netneutralitet forslag for nylig, som er analyseret herhttp://itpol.dk/notater/analyse-netneutralitet-forslag-italien

Det italienske forslag er siden trukket tilbage.

Jesper Lund Næstformand IT-Politisk Forening

1
9. december 2014 kl. 17:19

Merkel er som så mange andre faldet for den idé, at man kan opprioritere noget trafik uden omkostninger.

Men i virkeligheden betyder det bare, at man nedprioriterer alt andet trafik. Der er stadig ingen garanti for, at den "vigtige" trafik kommer hurtigere frem:

  • For det første kræver det, at man bliver enige om, hvilken trafik, der er "vigtig". Det nytter ikke noget, hvis Netflix får højest prioritet i kablerne i Tyskland, hvis det får lavest prioritet et sted undervejs, f.x. over/under Atlanten. Så ender man bare med, at alt bliver langsomt
  • Selv hvis man bliver enige om, hvad der er "vigtigt", så vil de forskellige "vigtige" tjenester stadig tage båndbredde fra hinanden.
  • Man kan selvfølgelig forestille sig, at hver af de "vigtige" tjenester får reserveret båndbredde. Det vil bare betyde en hamrende ineffektiv udnyttelse af båndbredden.
  • Der er plads nok i backbone-strukturen: Den er forholdsvis billig at opgradere løbende. Det dyre er "den sidste mil", altså ud til slutbrugerne. Hvis man skulle afsætte båndbredde på sin ADSL eller mobildataforbindelse til "vigtige" tjenester, ville der slet ikke være noget tilbage.
  • Hvem skal iøvrigt beslutte, hvilke tjenester, der er "vigtige"?

Angela Merkel nævner som eksempel førerløse biler som noget, der kunne kræve ekstra prioritet. Jeg håber virkelig ikke, at hun har tænkt sig at køre rundt i en bil, der er afhængig af konstant, højprioriteret dataforbindelse. Så vil jeg i hvert fald gerne væk fra vejen først!

Jørgen Elgaard Larsen Bestyrelsesmedlem IT-Politisk Forening