Netflix vil fjerne streaming-støj ved at komprimere alle film individuelt

Tegnefilm og actionfilm giver forskellig kvalitet, når de komprimeres. Nu vil Netflix optimere komprimeringen for alle opløsninger for alle udgivelser på tjenesten.

Det er muligt, at de fleste kan klemme sig ned i et størrelse medium spandex-Spider-man-kostume, men der vil være synlige forskelle på resultatet. Det er lidt det samme, Netflix nu forsøger at råde bod på ved at ændre måden, hvorpå indholdet på streaming-tjenesten bliver komprimeret.

I et blogindlæg forklarer fem udviklere fra Netflix, hvordan selskabet nu går over til at komprimere hvert stykke indhold efter en individuel optimering, som skal sikre, at man får den bedste kvalitet uden at spilde båndbredde.

Siden 2010 har Netflix komprimeret med H.264-algoritmer ud fra en fastlåst tabel, hvor hver tilgængelig opløsning blev komprimeret til en bestemt bitrate.

Men en tegnefilm og en actionfilm giver forskellige resultater, når de komprimeres ved den samme bitrate. Tegnefilmen, der har mindre bevægelse og større ensartede flader vil ofte kunne nøjes med en lavere bitrate.

Bitraten begrænses af den internetforbindelse brugeren har. Når opløsningen er låst til bitraten vil det betyde, at man eksempelvis vil streame Netflix' Bojack Horseman i 480p, fordi bitraten er bestemt ud fra almindelige film, men reelt kunne tegnefilmen komprimeres endnu mere, så det ville være muligt at gå op til 720p ved den samme bitrate.

Omvendt kan der være film med meget komplekse billeder og hurtig animation, som reelt har brug for en højere bitrate, end den der hidtil har været standard. Det resulterer i fejl eller støj i billederne, hvor komprimeringen bliver synlig.

Med den nye komprimering bliver bitrate og opløsning tilpasset individuelt ud fra at finde det bedste forhold mellem billedkvalitet og bitrate ved en given opløsning.

For slutbrugerne vil det betyde, at visse film i høj opløsning vil kræve en højere bitrate, men til gengæld vil være i bedre kvalitet. Samtidig vil indhold som tegnefilm kunne streames i højere opløsning.

Den nye algoritme, der tager hensyn til billedkvaliteten, vil også kunne bevare en næsten optimal billedkvalitet i eksempelvis tv-serier, men vil kunne finde den laveste bitrate, hvormed denne kvalitet kan opnås ved en given opløsning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kim Henriksen

Hvad så med også at flytte mere til 265

Hvad jeg ved af, så er x265 HEVC (open source projektet) ikke rigtig "production ready" endnu.

Hvordan det forholder sig til closed sourced aner jeg ikke, men er Netflix ikke open souce glad virksomhed?

Ud over det, så det ikke rigtig i Netflixs hænder hvilket codec de bruger - De er skiftet over til html5, så det afhænger jo sådan set lidt af browser producenterne.

 • 2
 • 0
#3 Jakob Damkjær

Der er kun en håndfuld dimser der understøtter h.265 men hvad der stadig er et par år ude er optimerede encoder specielt hvis man taler om hardware understøttelse af encoding... Så hvis man skal bruge en 4-5 måneder på at encode hele netflix bibliotek og man alligevel ikke kan være sikker på at man får en optimal kvalitet fordi encoderene ikke er optimeret færdig så er det meget bedre at lave en VBR version med alle de rigtige flags med en optimeret H.264 encoder.

At netflix vil kunne reducere bitraterne med en H.265 encoder med ca 50% er et meget stort plus, så det øjeblik det faktisk er en praktisk mulighed gør de det ASAP... Det øjeblik er åbentbart ikke kommet endnu.

 • 1
 • 0
#5 Bent Jensen

Der er kun en håndfuld dimser der understøtter h.265

Nej ligger i hardware i mange nye dimser, også de billige. Og det er jo det med hønen og ægget. Hvis man kun kan få det hele med 265, så bliver der kun solgt... også bliver endnu billigere.. og flere går over til.

De gamle enheder bliver jo ikke ladt i stikken, de har det som de altid har haft. Og 264 dør ikke de første 5-10 år. Men man skal måske ikke anskaffe sig noget dyrt, der ikke understøtte det.

 • 0
 • 0
#6 Kristian Kjærgaard

Svar til Martin Leopold

Jeg håber ikke det er helt off topic, men tidligere på året kunne man læse om en lignende teknologi til JPEG-billeder (se http://www.dpreview.com/articles/0896048182). Producenten at programmet har udviklet algoritmer til at bestemme, hvor meget komprimering et billede kan klare, før det fremstår fejlfyldt. Jeg tænker Netflix har gjort noget lignende.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Ørsted

H.265 er "production ready" og anvendes i dag af Netflix til streaming i 4K. Der er ingen problemer med at streame det til alle computer og tablet enheder i H.265, da det kan afkodes her i software. Problemet er smart TVs der ikke understøtter H.265. Her kan man i en overgangsperiode være nødt til at køre med begge kodninger, men man kan spare meget båndbredde ved at gå over til H.265 for enheder der er i stand til at understøtte den.

 • 0
 • 0
#8 Bent Jensen

Der er ingen problemer med at streame det til alle computer og tablet enheder i H.265,

Jo det er det så, da software rendering ikke kan klares af de små enheder. De har ikke CPU kraft nok, hvis det ikke foretages i GNU med hardware. Kvaliten er typisk også højere for en hardware løsning. Men bare se at få skiftet, så kommer det også i hardware på alle enheder, hvis ellers producenten har tænkt sig at sælge dem.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere