Netflix betaler nu for trafik hos de fire største internetudbydere i USA

Streaming-tjenesten har nu indgået aftaler om at betale for at sende sin trafik ud til forbrugerne hos de fire største internetudbydere i USA.

Debatten om netneutralitet, altså om internetudbydere må skelne mellem og prioritere visse typer trafik på deres netværk, er forstummet henover sommeren, men bag kulissen har én af de største trafikproducenter, Netflix, nu indgået aftaler med de fire største udbydere i USA. Det skriver Gigaom.

Netflix har for nylig indgået en peering-aftale med Time Warner Cable og har desuden aftaler med Comcast, AT&T og Verizon.

Aftalerne betyder, at Netflix betaler udbyderne for at få adgang til at sende Netflix-trafik gennem udbydernes netværk. Med aftalerne i hånden sikrer Netflix sig, at udbyderne stiller den nødvendige båndbredde til rådighed for Netflix-tjenesten, som er én af dem, der generer allermest trafik på internettet.

Læs også: Netflix klager over ekstrabetalinger til netudbyderne

Hidtil har internetudbyderne imidlertid givet alle tjenester lige muligheder for at passere gennem deres netværk. Det er dét princip, som nu er på vej til at blive ændret, hvis de store indholdsudbydere skal betale for at få leveret eksempelvis videostreaming i HD-kvalitet.

De amerikanske telemyndigheder er i øjeblikket i færd med at undersøge, hvorvidt disse peering-aftaler skal reguleres af hensyn til konkurrencen på markedet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Sune Foldager

Hidtil har internetudbyderne imidlertid givet alle tjenester lige muligheder for at passere gennem deres netværk. Det er dét princip, som nu er på vej til at blive ændret, hvis de store indholdsudbydere skal betale for at få leveret eksempelvis videostreaming i HD-kvalitet.

Det er en forsimplet fremstilling af situationen. En typisk ISP har mange links hvor de enten peerer eller køber transit. De forskellige links har forskellig kapacitet og pris. En masse ny trafik, fx fra NetFlix, ind på netværket, kan komme til at flyde ind via et enkelt link. For at "give lige muligheder" blier ISPen så nødt til at opgradere det link tilsvarende. Eller forsøge at indgå en peering-aftale med den anden part, der sender trafikken.

At sige "give alle tjenester lige muligheder" lyder som om de nu aktivt forhindrer en tjeneste i at sende data, mens det nok mere er et spørgsmål om kapaciteten for visse links.

 • 0
 • 1
#4 Sune Foldager

Har Netflix ikke bare købt en forbindelse til de nævnte netværk ? Sådan at trafikken til de nævnte netværk går direkte i stedet for først gennem Netflix upstream provider og så derefter til de nævnte netværk ? Altså sådan at Netflix nu har flere upstream providers ?

Ikke helt. Netflix har indgået en betalt peering-aftale med de andre ISPer, så trafikken kan flyde direkte fra Netflix til ISPen. Der er ikke tale om en transit-aftale, og Netflix kan ikke bruge de andre ISPer som sin egen upstream ISP. Bemærk at det her også sparer Netflix penge på deres transit-regning.

 • 1
 • 1
#5 Mogens Ritsholm

Ikke helt. Netflix har indgået en betalt peering-aftale med de andre ISPer, så trafikken kan flyde direkte fra Netflix til ISPen

Ja. Det er vel ikke underligt, at den ene part skal betale noget til den anden part ved en direkte peering, hvor trafikken er usymmetrisk. Sådan har det altid været, og det har ikke noget med net neutralitet at gøre.

 • 2
 • 2
#6 Adam Tulinius
 • 0
 • 0
#7 Rasmus Rask

David Young, Vice President, Verizon Regulatory Affairs recently published a blog post suggesting that Netflix themselves are responsible for the streaming slowdowns Netflix’s customers have been seeing. But his attempt at deception has backfired. He has clearly admitted that Verizon is deliberately constraining capacity from network providers like Level 3 who were chosen by Netflix to deliver video content requested by Verizon’s own paying broadband consumers...

http://blog.level3.com/global-connectivity/verizons-accidental-mea-culpa/

 • 0
 • 0
#8 Baldur Norddahl

Ja. Det er vel ikke underligt, at den ene part skal betale noget til den anden part ved en direkte peering, hvor trafikken er usymmetrisk. Sådan har det altid været, og det har ikke noget med net neutralitet at gøre.

Hvis du er en lille internetudbyder, så skal du betale Netflix for at de gider peer'e med dig. Hvis du er en stor internetudbyder, så sal Netflix betale dig for at du gider peer'e med dem. Det er intet at gøre med symmetri. Det handler kun om hvem dårlig service gør mest ondt på.

 • 4
 • 0
#11 Martin Kirk

Utroligt at ingen her følger med i hvorfor det her sker !!!

Sagen er jo at alle de her korrupte ISP'er i USA ikke ønsker at bruge penge på infrastruktur - hvilket pga. NetFlix'es popularitet er skyld i at de ikke har den båndbredde de har solgt til folk.

Så for at kunderne kan få noget der ligner den forbindelse de betaler for, 'Throttler' ISP'erne den trafik som kommer fra Netflix.

Dette er bevist flere gange, bare søg på (VPN, Throttle og NetFlix) Der er folk på Comcast og Verizon som logger på VPN til fx Canada for at få fuld båndbredde på Netflix !!!

ISP'erne ønsker endvidere at score kassen 2 gange: - på kunderne som ikke får hvad de betaler for og nu også - På Netflix og andre tjenester som ønsker at levere services til kunderne.

Hvilket er fuldstændig grotæsk !!! Kunderne betaler jo forhelvede for at ISP'en har et netværk !!!

Netflix har flere gange tilbudt at sætte CDN servere op på de navngivne ISP'ers netværk - men i stedet har de sagt nej og i stedet valgt at flå penge ud af NetFlix.

 • 3
 • 0
#13 Poul Pedersen

Det drejer sig kun om penge og mafia-metoder i et monopol-marked virker rigtigt godt til at malke kunderne med. Det er kun et spørgsmål om tid før det breder sig, så man skal have et abonnement hos en ISP og derudover et "netflix"-gebyr hos samme, for at forbindelsen kan bruges til netflix. Ergo 2. rangs internet hele vejen rundt, indtil man betaler beskyttelsespenge til monopolet.

Og det kan ikke gå anderledes med et så bundkorrupt system som de har kørende: http://arstechnica.com/tech-policy/2014/04/washingtons-revolving-door-ce...

Og forklaret på en rimeligt sober måde af John Oliver: link

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere