Netflix begynder at blokere landesnyltere

5. januar 2015 kl. 08:3243
Netflix begynder tilsyneladende så småt at blokere personer, som omgår landekoderne og får indhold, som de egentligt ikke er berettigede til.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mange har fundet ud af, at man ved simple midler kan få federe indhold på Netflix ved at fifle med ens placering. Ved at ændre en land kan man nemlig få eksempelvis den amerikanske udgave, som har - lad os bare sige - andre film end den danske.

Men det kan være slut nu. Netflix må nemlig kun streame de film, som rettighedshaverne giver dem lov til i de forskellige lande. Derfor er streamingtjenesten tilsyneladende begyndt at blokere brugere, som omgår reglerne på den måde. Det skriver engadget.com.

VPN-udbydere fortæller, at Netflix for nyligt er begyndt at blokere nogle brugere, som benytter sig af andre services end dem, deres lande-placering giver dem ret til.

Sagen er kommet frem efter det er blevet afsløret, at der nærmest har været bygget en hel service op om at give folk et andet indhold i New Zealand, end det de egentligt burde have.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvis du sidder med din amerikanske Netflix-forbindelse og ser, hvad man nu ikke kan se i den danske, behøver du ikke pakke ned, eller forsyne dig med enorme mængder sløringssoftware – endnu.

Indsatsen er nemlig ikke særlig udbredt endnu.

Netflix fortæller til engadget.com at de ikke har ændret den måde de behandler VPS's, og at man ikke behøver frygte, at onlinefilmtjenesten går amok med blokeringer og lignende lige foreløbigt.

Dog er nogle blevet blokeret, og sitet Torrentfreak bliver citeret af engadget.com, hvor de skriver at Netflix måske med tiden ikke har andet valg, end at stoppe VPN-pirateri, som de kalder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TV- og filmproducenter kan nemlig tvinge dem til at begynde at forhindre folk i at se indhold, som de ikke er berettigede til.

43 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
8. januar 2015 kl. 18:37

Mon ikke VPN-blokering bare vil medføre at endnu flere henter deres film via bittorrent, hvis de ikke længere kan se dem på Netflix...

37
7. januar 2015 kl. 09:15

...som de fleste sikkert har opdaget. Hele balladen skyldes ændringer i Android klienten, som kun bruger 4 sekunder til at slå op via den DNS man har angivet og derefter selv skifter over til Googles.

32
6. januar 2015 kl. 15:43

'Banditter', 'grådighed', '$$$' ?!!

En privat virksomhed sælger produkter produceret af andre private virksomheder!

Hvilket internationalt folkeretligt KRAV har man som dansker på at få leveret en specifik vare fra en fjern producent, til en specifik (lav) pris??

Sig mig - får I ikke løn der hvor I arbejder og kommer denne løn ikke fra de produkter som de virksomheder i arbejder for - sælger???

Der er jo ikke tale om atmosfærisk luft eller grundvand; lad dog være med købe l*rtet, hvis produktet ikke behager :-O

36
7. januar 2015 kl. 08:49

Jojoooeh. Men her taler vi for det meste også om firmaer som, på grund af en selv opfundet struktur vælger at de IKKE vil sælge et produkt til nogle folk, selvom de står klar med pengene i hånden til at købe, blot fordi de bor "på den forkerte side af jernbanen". Derefter bliver de så sure over at folk tager det selv, fordi de gerne vil se hvad det er folk på den anden side af jernbanen taler om.

33
6. januar 2015 kl. 16:33

Du har helt ret, en virksomhed er helt i sin gode ret til at gå konkurs, hvis denne ikke ønsker at forstå sin kundegruppe.

42
10. januar 2015 kl. 20:46

Det er nemlig rigtigt. Jeg var først overrasket over at den nyindkøbte Chromecast har hardcodet 8.8.8.8 og 8.8.4.4.</p>
<p>Efter Android 5.0 opdateringen gør det samme sig gældende på mobiltelefonen. De vil rigtig gerne følge med i vores DNS opslag...

Kan det ændres? Jeg har en Android app (Twidere) som har Google som DNS under settings, af grunde jeg ikke helt forstår (hvad er der galt med OS default?), men det kunne i det mindste rettes, så jeg ændrede det til CensurfriDNS.

29
5. januar 2015 kl. 21:05

Jeg har ikke kunnet forstå hvorfor jeg pludselig hjemme bliver præsenteret for amerikansk Netflix. Det viser sig at en (simpel) IPv6-tunnel vie HE.net er nok. (Og jeg kunne faktisk godt tænke mig at få dansk Netflix - uden at skulle disable min tunnel, dog)

27
5. januar 2015 kl. 19:16

Producenterne af film og serier vejrer morgenluft (= $$$ ). Fremover vil man ikke kunne se en lang række film eller serier, da de simpelthen etablerer deres egne "kanaler"/streamingtjenester. Fx vil man nu ikke længere kunne se "The Daily Show" på DR2, men man kan købe adgang til Comedy Centals egen kanal. Selv "South Park", der har kunnet ses *gratis" fra deres egen hjemmeside- bliver til betalingstjeneste. >:-> GRR!

Tilsvarende vil andre produkter (film, serier mv) kræve særskilt abbonnement, og de pg serier og film vil blive trukket fra Netflix, HBO, Hula og hvad der ellers er. Det er da en glædelig ting- ikke?

Læs her: http://www.cracked.com/quick-fixes/5-movie-tv-trends-youll-start-to-hate-in-2015/

Og så er bittorrent ligepludselig tillokkende igen... :-(((

Filmindustrien har forstået nada af internettets muligheder- IGEN.

Mvh Tine

S

22
5. januar 2015 kl. 16:07

Jeg har i julen set en del episoder af en TV serie Alias, som ...tadaaa.... ikke findes på den danske Netflix. Jeg synes at serien er rigtig god og overvejede derfor at købe den som samlet DVD serie. Den findes endda med dansk undertekst, så hvorfor forbryde den i DK? Er evt. køb ville ALDRIG være sket hvis jeg ikke først havde fået smag for serien, så filmbranchen har måske slet ikke forstået de reelle markeds mekanismer. Hvordan købe noget jeg ikke ved eksisterer?

Nu overvejer jeg om jeg i det hele taget vil støtte branchen, så det bliver nok alligevel ikke til et køb.

23
5. januar 2015 kl. 17:08

Reelt kan man vel argumentere for at det ikke giver mening at købe Netflix og forsøge at skaffe adgang til det Amerikanske indhold hvis dette stadig betragtes på lige linje med piratkopiering (såkaldt VPN-pirateri jvf. artiklen).

Isåfald er der jo blot tale om at man tilmed får lov at betale for sine ulovligheder.

Sælg optionen som en premium-feature i Europa, så kan merchandise osv. stadig forberedes til masserne, mens os der betragter os som internet citizen og som vil have det nyeste mens det er aktuelt kan få lov til det på lovlig vis og indholdsskaberne retmæssigt kan få deres penge.

Den nuværende model opfordrer til civil ulydighed for enhver internetborger bosat udenfor USA.

21
5. januar 2015 kl. 16:01

Jeg ved godt at det er fordi deres forretnings model går ud på at man sælger rettighederne videre til forskellige distributionsselskaber, at de har problemer.

Men denne opbygning er jo tydeligvis forældet og bør ændres. Om ikke andet bør aftalerne ændres således man kan tilbyde det samme verden rundt på samme tid.

Jeg har lidt svært ved at have ondt af disse fimaer(rettighedshaverne, ikke Netflix) når de forsøger at blokere folk der er villige til at betale for tingene.

Udviklingen gør at de fleste brancher tilpasser sig og det bliver de simpelthen også nød til.

Skulle vi forbyde salget af blu-ray, fordi det skader salget af DVD? Forbyde salget af biler, fordi dem der lavede hestevogne mistede deres forretning?

Nu har de i det mindste åbnet op og er i det hele taget begyndt at tilbyde streaming i Danmark, så nu må de bare tage det sidste skridt eller lade være med at være fornærmet når folk griber til "pirateri". TDC har jo meld ud med tal der viste at video streaming overhalede "pirat" trafik da det kom til Danmark.

19
5. januar 2015 kl. 14:01

Husk lige på at den primære kilde er VPN udbydere.

18
5. januar 2015 kl. 13:21

Uheldigt at kalde danske forbrugere, der har adgang til mindre indhold, men betaler mere end amerikanske brugere, for snyltere...

16
5. januar 2015 kl. 12:40

Nu ved jeg ikke hvordan og hvorledes de forskellige landes love er omkring "banned movies". Men f.eks i Storbritannien forbyder man jo film til højre og venstre fordi de er .. "hvad-ved-jeg"-ulækre. Måske findes der lande hvor langt flere film er forbudte, og hvis nu Netflix føler sig forpligtet til at overholde et lands forbud, samtidigt med at de ikke differentierer mellem lande, så ville alle jo blive ramt af den slags forbud.

Nu er jeg overbevist om, at de film der er forbudt i Storbritannien alligevel ikke er nogen jeg gider at se, men hvem ved hvad andre lande forbyder. En lidt tænkt situation måske - men jeg hilser differentierede download muligheder velkommen.

Hvis man ikke gider Netflix fordi de ikke leverer samme pakke som i USA, kan man jo bare melde det fra og prøve en anden service. HBO, Amazon, Blockbuster, etc ...

14
5. januar 2015 kl. 11:13

Prisdifferentiering som middel overfor forbrugere er ”på tilbagetog” fordi selve konceptet med EU er jo at tillade at man handler der hvor man vil (indenfor EU). I EU ville MPAA risiker milliardbøder og trusler om tvangsopløsning ved EU domstolen.

Hvis der er en stor forskel i priserne på den samme vare i USA/EU versus et tredjeverdensland ville man tillige kunne risiker en granskning af monopollignende adfærd.

Når dette så er sagt, så tror jeg ikke at det er prisdifferentiering som driver butikken. En ikke uvæsentlig del at filmindustrien er merchandiseforretningen!

Forestil dig at du skulle have ”hele verden på plads” hver gang en ny serie eller film udkom? Så ville forhandlinger om f.eks. danske rettigheder kunne stoppe en serie globalt! Det tror jeg at de fleste kan se, at det virker urimeligt.

En ny Harry Potter eller Batman film ville det jo generer meget ekstra salg indenfor lego, beklædning, lejetøj og hvad ved jeg. Så længe det er salg af rettigheder og priserne ikke afviger væsentligt, så får MPAA en lang snor, men hvis man ser på EU domstolens eller for den sags skyld de amerikanske domstoles behandling af monopolers ”prisoptimering”, så er det et meget farefuld farvand at bevæge sig ind i, som en ”stor spiller”.

40
9. januar 2015 kl. 01:34

Ha ha! Lidt OT, men jeg har lige købt 8 ruller Spiderman toiletpapir... ;-) (Købt fordi de kostede 20 kr i min brugs- ikke fordi der er påtryk blåt spindelvæv på papiret- kg prisen er forresten nok højere end, det vanlige økologiske genbrugs svane og miljømærke vi ellers køber)). Hvem køber forresten den slags? Jeg mener- ellers? Og hvorfor dog?!

Mvh Tine- som min gamle far ville have sagt: "Det er billigt, hvis- det er mere værd" :-D

15
5. januar 2015 kl. 11:21

Prisdifferentiering som middel overfor forbrugere er ”på tilbagetog” fordi selve konceptet med EU er jo at tillade at man handler der hvor man vil (indenfor EU)

Dog vil de nye momsregler omkring salg af services over internettet modvirke dette koncept.

Fordi nu skal Netflix opkræve mere moms for danskere end for tyskere og derfor bliver de også nød til at forsøge at blokerer danskere der "impersonerer" eks. tyskere, for at kunne opgive korrekt moms.

Man kan frygte at disse momsregler også kommer i spil på fysiske vare inden for EU da det vil begrænse internet salg på tværs af grænserne inden for EU også.

25
5. januar 2015 kl. 18:22

Man kan frygte at disse momsregler også kommer i spil på fysiske vare inden for EU da det vil begrænse internet salg på tværs af grænserne inden for EU også.

Momsreglerne for fysiske varer er allerede i spil og har været det længe. Da jeg i 2012 fik varer fra amazon.co.uk uden at dansk moms var trukket (tidligere var der trukket dansk moms), forhørte jeg mig hos http://www.eu-oplysningen.dk/Specielt da skat.dk oplyser noget andet www.skat.dk/internethandel

Svaret var:

Det er nu lykkedes at få et svar fra Skat, og de var ikke stolte over deres oplysninger om internethandel. Det er forkert, hvad de har skrevet på den pågældende side, og det vil blive rettet snarrest.
Reglerne er ikke er ændret, så man blot skal betale moms fra det land internetvirksomheden er etableret. Du og jeg skal fortsat betale dansk moms, når vi får leveret varer, som vi har købt af en virksomhed etableret i et andet EU-land (medmindre at det er en mindre virksomhed, som ikke sælger for mere end 280.000 kroner her i landet).</p>
<p>Jeg blev bedt om henvis til momslovens § 48, stk. 3, hvor reglerne står, så du får lige et link:
<a href="https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=135905">https://www…;
(Retsinformation - Bekendtgørelse af lov om merværdiafgift (momsloven))

Skat har stadig ikke rettet siden. ;-)

13
5. januar 2015 kl. 11:10

Jeg har i årevis efterhånden haft en amerikansk konto, og kan vist godt afsløre at vi derhjemme ikke er specielt imponerede over indholdet på dansk version.

Serier og film som ikke findes eller er år bagud. Indhold der er versioneret hvor vi ikke ønsker det. Etc.

Hvis vi blokeres tror jeg abonnementet opsiges. Hvad alternativet bliver ved jeg ikke helt.

Hvem kender for øvrigt til lignende tjenester i andre lande ? Findes der f.eks. et tysk eller svensk "netflix" ? Der er jo så godt som ingen europæiske film / serier.

24
5. januar 2015 kl. 17:57

Jeg betaler til Netflix, og jeg har ingen som helst dårlig samvittighed ved at omgå filmbranchens såkaldte "indholdsdifferenciering" med VPN. For mig er indholdsdifferencieringen geografisk censur, og censur kan ikke undskyldes med, at den er nødvendig, fordi filmbranchen gerne vil tjene flere penge.

Netflix, tror jeg, forsøger en balancegang mellem på den ene side stiltiende at tillade deres kunder at omgå den geografiske censur, og på den anden side at undgå problemer med filmbranchens "tunge drenge".

I øvrigt kan jeg varmt anbefale den hollandske Netflix, som har et stort og bredt indhold.

8
5. januar 2015 kl. 10:17

Lej en server hos Linode eller Digitalocean for $5-$10 dollars om måneden, og log på jeres server med følgende kommando:

  1. ssh -D 2001 user@host

Indstil så jeres browser til at benytte SOCKSv5 proxyen på localhost (eller 127.0.0.1) på port 2001, voila! I er nu fra US og I får adgang til indhold derfra.

20
5. januar 2015 kl. 14:26

I stedet for VPN eller SOCKS-proxy, hvor streamingen også sendes via proxyen, kan I bruge en anden DNS-udbyder kun til NetFlix. Metadata sendes så via proxy, mens streaming sendes direkte.

Se linuxin.dk

9
5. januar 2015 kl. 10:55

bare brug hola... det virker

1
5. januar 2015 kl. 09:00

Er det så starten på enden af netflix?

Det er stadig over min forstand, hvorfor det er så vigtigt for rettighedshaverne at differentiere indholdet på baggrund af lokation i stedet for bare at frigive det alle steder på en gang

5
5. januar 2015 kl. 10:06

Det er stadig over min forstand, hvorfor det er så vigtigt for rettighedshaverne at differentiere indholdet på baggrund af lokation i stedet for bare at frigive det alle steder på en gang

Nu er det ikke NetFlix men MPAA som er banditten, hvis NetFlix ikke sørger for at regionsdelingen overholdes så trækker filmselskaberne sig fra samarbejdet. Det samme kommer før eller siden til at ramme andre globale streamingtjenster. Piratkopiering er i øvrigt ikke nogen løsning for det giver MPAA støtte til strengere regler som de så får voldbollet ned over os alle.

3
5. januar 2015 kl. 09:25

Det er stadig over min forstand, hvorfor det er så vigtigt for rettighedshaverne at differentiere indholdet på baggrund af lokation i stedet for bare at frigive det alle steder på en gang

Konceptet er velkendt i økonomisk teori, og hedder prisdifferentiering. For at kunne profitmaksimere, vil en virksomhed der har mulighed for det, forsøge at tage forskellige priser på forskellige, adskilte markeder.

I visse tilfælde kan markedsopdelingen virke kunstig, f.eks. opdelingen af det gobale internet i geografiske/statslige enheder, som tilfældet er her med Netflix.

Så det er for at rettighedshaverne kan ruske flere penge ud af os forbrugere.

4
5. januar 2015 kl. 09:43

Nu er der jo ikke blot tale om prisdifferentiering - jeg kan leve med at priser er skruet sammen i forhold til velstanden i forskellige lande/markeder.

Indholdsdifferenciering derimod hører ikke hjemme i en global verden som vi har idag. Det ville virke fint hvis vi allesammen levede i vores egen lille landeboble stadigvæk, men idag har mange af os venner over hele verden og det er da ikke super fedt at ens amerikanske venner er 2 sæsoner foran i ens yndlingsserie, som man så kan vente 2 år på at kunne snakke om .. de tider er forbi, beklager gamle forstokkede rettighedsholdere.

I en global verden er der idag kun 2 muligheder, enten kan vi forsøge at omgå denne form for landediskrimination via div. streaming-tjenester og VPN eller også kan vi piratkopiere indholdet.

I måtte hellere end gerne prisdifferentiere - jeg ville gladeligt betale mere for eks. Netflix hvis det var med ubegrænset indhold - men drop indholdsdifferentieringen.

10
5. januar 2015 kl. 11:02

Dette er et problem som vil eksistere indtil at bl.a. politikerne finder ud af at den en del af goderne/produkterne nu er digitaliseret og at eksempelvis film ikke længere er noget der skal sendes fysisk med skibe som i den gamle globale verden.

Problemstilling er netop at "folk" ikke har forstået den digitale verden reelt er grænseløs, men at man stadig holder fast i den fysiske verden når det kommer til forståelsen af services og produkter over bl.a. internettet.

Det er de samme grundlæggende problemstilling vi ser når det kommer til de nye momsregler hvor moms for services skal opkræves i købslandet og ikke salgslandet.

Alt for meget handel og rettighedstankegang ligger stadigvæk bundet i fysiske produkter - jævnfør eksempelvis de traditionelle diskussionerne omkring piratkopiering sidestilles med tyveri af film når det kommer fra brancherne selv.

Vores verden er endnu ikke indstillet til en global digital økonomi, og jeg frygter blot flere besværligheder før det bliver bedre. Flere regler, flere told og moms barrierer, flere rettighedsproblemer og forsinkede produkter.

Og så kan det godt være piratkopiering ikke er et reelt alternativ da det er ulovligt, men jeg må indrømme jeg personligt mere og mere ser det som en slags civil ulydighed fra dem som gør dette, mere end en ulovlighed, som årene går og brancherne ikke følger med teknologierne.

Jeg benytter meget streaming tjenesterne, men jeg synes det bliver mere og mere svært at berettige penge eks. Netflix når jeg spises af med sekundært og gammelt indhold. Og når nu momsregler ændres, net-neutralitet er under angreb m.m., så vil der gå lang tid før det ændres.

7
5. januar 2015 kl. 10:16

måtte hellere end gerne prisdifferentiere - jeg ville gladeligt betale mere for eks. Netflix hvis det var med ubegrænset indhold - men drop indholdsdifferentieringen.

Jeg tænker måske at differencen også har noget at gøre med at sælge til højeste byder?

Hvis nu DR har købt enerettighederne til alle sæsoner af Barnaby, vil ITV jo bryde deres kontrakt med DR, når de senere sælger det til Netflix. Hvis ITV skønner, at de tjener flere penge på en samlet kontrakt med DR, frem for en flereårig aftale med Netflix, så er der ikke meget Netflix kan gøre for at presse dem.

Det er formentlig samme årsag at forskellige amerikanske film ind i mellem forsvinder fra min Netflix konto. Jeg ville ellers være mere end glad for et 'online film arkiv', så man helt kunne undgå gammeldags plasticmedier, eller måske lovlige MKV filer på harddiskene. Allerbedst ville det være, hvis filmene automatisk blev 'opgraderet', fx fra HD til UHD, når nu jeg får købt mig et 4K TV. Det er lidt trættende at have den samme film stående flere gange, bare fordi jeg skal opgradere fra DVD til BD.. VHS'erne er endda smidt ud, så der er risiko for at jeg nu skal ud og købe en god film for 4. gang... :-(

2
5. januar 2015 kl. 09:19

Det er stadig over min forstand, hvorfor det er så vigtigt for rettighedshaverne at differentiere indholdet på baggrund af lokation i stedet for bare at frigive det alle steder på en gang

Fordi de i deres grådighed stadig tror at de kan tjene pengene flere gange ved at chikanere deres kunder mest muligt - og desværre så er det en industri med frygtelig megen magt, som kan tvinge politikerne til at gå med til drakoniske tiltag.