Netcompany løber med sejr efter uskønt forløb om digital tinglysning
Alle gode gange tre. Efter et langt og tumultarisk forløb har Domstolsstyrelsen valgt, at det bliver Netcompany, der skal videreføre både drift og videreudvikling af den digitale tinglysning (e-TL).
Det viser et opslag på EU’s udbudsdatabase.
Af opslaget fremgår det, at Netcompany har leveret det bedste tilbud med en pris på knap 80 millioner kroner, hvilket er 10 millioner kroner lavere end den estimerede pris.
Netcompany har vundet opgaven foran to andre bydere, og dermed har selskabet plantet endnu en fjer i form af et markant offentligt it-projekt i hatten ved at sikre sig retten til at drive den digitale tinglysning i de kommende fem år.
”Vi stolte af, at myndighederne har betroet os med den vigtige opgave om at stå for den Digitale Tinglysning. I Netcompany har vi stor erfaring med at drifte og udvikle samfundskritiske løsninger, og det er den erfaring, vi trækker på her. Vi ser frem til at påbegynde arbejdet og levere en stabil og sikker løsning til gavn for både myndigheder og danskere,” skriver selskabet til Version2 i en skriftlig kommentar.
Dermed bliver det også det offentliges darlings opgave at varetage registret, der fylder mere end 10 terabyte og støt vokser med en halv terabyte om året. Systemet er et nøglesystem i det offentliges digitale landskab med 2,5 millioner årlige anmeldelser og 650.000 daglige forespørgsler.
Et kompliceret forløb
Som udgangspunkt ligner det jo bare afgørelsen på et helt almindeligt udbud. Men netop med den digitale tinglysning, er det langt fra tilfældet.
Systemet har nemlig været genstand for et mildest talt kaotisk forløb. Selvsamme Netcompany vandt nemlig også opgaven ved det oprindelige udbud og stod dermed allerede tidligere på året til at skulle videreføre og udvikle systemet for Domstolsstyrelsen.
Men konkurrenten DXC smed efter den oprindelige afgørelse en klage på bordet, efter at selskabet måtte konstatere, at det indleverede tilbud på 267 millioner kroner var mere end dobbelt så dyrt som Netcompanys daværende tilbud på 130 millioner.
DXC, der altså indgav klagen, har stået for systemet i mere end 10 år. Og i midten af juli fik selskabet da også medhold ved Klagenævnet for Udbud, der tog den drastiske beslutning at annullere kontrakten. Årsagen var, at Domstolsstyrelsen havde forbrudt sig mod udbudsreglerne.
Første, anden og tredje gang
Afgørelsen i Klagenævnet for Udbud betød, at Domstolsstyrelsen måtte på farten igen og på ny sende opgaven i udbud.
Det gik dog langt fra så let, som man kunne have håbet på. Allerede relativt kort tid efter sommerferien måtte udbuddet således afblæses. I et opslag på EU’s udbudsdatabase fra slutningen af september fremgår det nemlig, at udbuddet blev annulleret som resultat af “en teknisk fejl i udbudssystemet blev oprettet to udbudsbekendtgørelser angående ”Udbud af Drift, Vedligeholdelse, Support og Videreudvikling af digital tinglysning (e-TL)”.
Så måtte Domstolsstyrelsen altså på den igen. Men knap havde man sendt opgaven i udbud igen, før der på selvsamme database dukkede endnu en kedelig meddelelse op.
Denne gang kunne man i begyndelsen af oktober læse, at proceduren igen var afbrudt. Denne gang drejde det sig om, at “ordregiver ønsker at tilpasse kravene i relation til længden af og rammerne for transitionsperioden, der er fastsat i udbudsmaterialet, ligesom ordregiver ønsker at tilpasse løbetiden for kontrakten.”
Endnu en gang måtte udbudssnedkerne i sving. En ny udbudsbekendtgørelse blev sendt afsted med nye krav og løbetid.
Det lykkedes altså ikke første gang. Det lykkedes heller ikke anden gang. Men tredje gang blev det afgjort, at det altså er Netcompany, der får ansvaret for opgaven.
Med sejren skal Netcompany ifølge vores søstermedie DigiTech videreføre systemet, der baserer sig på Oracle WebLogic, Oracle DB og Java og fremadrettet stå for at rykke systemet til tilsvarende miljøer med forbindelser til en række eksterne parter.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.