Nets taber gebyrstrid om Dankort: Netbutikker kan få 200 millioner kroner retur

Det var ulovligt, at Nets ikke satte gebyrerne for betaling med Dankort på nettet ned i takt med, at antallet af transaktioner steg. Nu vil butikkerne kræve penge tilbage fra Nets.

Nets har siden 2008 opkrævet for høje gebyrer på Dankort-betalinger på nettet med en overpris på mellem 100 og 200 millioner kroner. Nu vil Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, kræve pengene tilbage.

FDIH har netop vundet en klagesag hos Konkurrencestyrelsen, som foreningen anlagde i 2010. Det oplyser FDIH i en pressemeddelelse.

Klagen gik på, at FDIH mente, at Nets, der står for Dankort-systemet, skulle have sænket gebyrerne i takt med, at antallet af transaktioner steg. Gebyrerne skal nemlig afspejle omkostningerne, og FDIH mente, at omkostningen pr. transaktion måtte falde i takt med, at der skete flere transaktioner.

Det har FDIH fået medhold i hos Konkurrencestyrelsen, som også har pålagt Nets at sænke gebyrerne senest den 31. januar 2013.

»Forbrugerne har anslået betalt mellem 100 og 200 millioner kroner for meget i gebyrer siden 2008, og dermed er Nets med til at gøre det dyrere at handle på nettet. Vi er meget glade for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens klokkeklare afgørelse,« udtaler administrerende direktør Anette Falberg fra FDIH ifølge pressemeddelelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jørgen L. Sørensen

Citat fra artikel: "Nets har siden 2008 opkrævet for høje gebyrer på Dankort-betalinger på nettet med en overpris på mellem 100 og 200 millioner kroner. Nu vil Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, kræve pengene tilbage."

...og så sender de naturligvis pengene videre til de kunder der har betalt kortgebyr ved nethandel?

Hvis ikke, kan jeg nok leve med det de par gange jeg har betalt et par kroner i gebyr :-)

Det positive er at Nets som stort firma ikke blot kan sætte gebyrer som de vil.

 • 6
 • 0
#2 Mads Buch

...og så sender de naturligvis pengene videre til de kunder der har betalt kortgebyr ved nethandel?

Det argument kan vist kun bruges hvis gebyret var explicit pålagt. normalt er sådanne gebyrer indregnet i den avance butikkerne skal have på produkterne. Ergo havde det formegentligt ikke betyder noget direkte for dig. Hvis en butik får penge tilbage på der el-regning er der heller ikke nogen der forventer at få disse penge refunderet.

 • 0
 • 5
#3 Johan Holst Nielsen

De sidste par gange jeg har handlet på danske webshops, betaler jeg da for det meste betalingsgebyret explicit... det er efterhånden temmeligt normalt.

Lige hurtig ud fra hukommelsen er f.eks. Just-Eat.dk som har vel har en fandens masse transaktioner - skal de så have de penge kunderne har betalt?

Senest i denne uge har jeg haft bestilt fra Cykelpartner.dk - der var det også ekstra betalingsgebyr. Ligeledes var der betalingsgebyr da jeg tilmeldte mig VM i Halvmaraton... der røg der også 1,87 kr ekstra på det totale beløb.

Så jeg synes nu efterhånden det er lige så meget reglen som undtagelsen at der er explicit betalingsgebyr på danske webshop betalinger.

/Johan

 • 4
 • 0
#6 Anders Christensen

Butikkerne kan ved online handel vælge at pålægge kortgebyrerne på kundens ordre, men naturligvis også vælge at afholde udgiften selv (og dermed spise af egen avance)

Men i praksis har de fleste butikker i dag valgt at opkræve kortgebyret synligt, da der er en enorm forskel på gebyret ved f.eks. dankort og mastercard.

Ved et køb på kr. 1000, betalt med dankort vil gebyret være på 2,45, og med danskudstedt mastercard 15,23

 • 1
 • 0
#7 Nicolai Larsen

Jeg ved ikke hvor du "normalt" handler henne på nettet, men jeg forventer at du har erfaring til at kunne understøtte din påstand om at det er normalen. Det er dog slet ikke det billede jeg genkender som normalen, og jeg handler alt på nettet efterhånden, pånær dagligvarer. Jeg ser kortgebyret, som ekstra opkrævning, på 8 ud af 10 handler.

Og jeg kan vist se på de andre svar, at det er nogenlunde samme normal for andre.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere