NetBSD 5.0 på gaden med masser af multicore-tricks

1 kommentar.  Hop til debatten
Det frie operativsystem NetBSD har netop rundet version 5.0. Centrale dele af kernen er skrevet om for at give bedre ydelse på systemer med flere processorer og processorkerner.
4. maj 2009 kl. 09:57
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Version 5.0 af operativsystemet NetBSD er klar til gratis download, og holdet bag lover store forbedringer af ydelsen på systemer med flere processorer og processor-kerner.

NetBSD tilhører den gruppe af frie operativsystemer, som normalt regnes for at være sikre og stabile og blandt andet også tæller FreeBSD og OpenBSD.

NetBSD 5.0 er den seneste store NetBSD-release, siden boot-sekvensen fra version 4.0 kørte henover de første computerskærme i 2007.

Af NetBSD-projektets hjemmeside fremgår det tydeligt, at man ikke har ignoreret tidens trend med stadig flere processor-kerner og parallelliserede programmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Multi-threadede applikationer kan nu gøre effektiv brug af mere end én cpu eller kerne, og systemydelsen er langt bedre under I/O- og netværksbelastning, hvilket gavner for eksempel servere, videnskabelige beregninger og software-udvikling,« skriver NetBSD-teamet på hjemmesiden.

Den forbedrede ydelse er hentet hjem ved at omskrive operativsystemets threading subsystem til et baseret på én-til-én threading-modellen, som er den mest simple form for trådimplementering.

Derudover er der blandt andet indført nye primitiver til kernesynkronisering, implementeringen af scheduleren er skrevet om, og de vigtigste af kernens subsystemer ? for eksempel virtuel hukommelse og hukommelsesallokering ? har fået en overhaling for at kunne udnytte parallelle algoritmer.

Udover forbedringer af ydelsen indeholder NetBSD 5.0 også en række nye features, bl.a. jemalloc memory allocator, skrivesupport til UDF-filsystemer og mange nye devicedrivere. En komplet liste kan læses på netbsd.org.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. maj 2009 kl. 13:23

I nogle slides af Andrew Doran er der en fin gennemgang af nye features. Sidst i præsentationen er der nogle performance-grafer, der viser imponerende forbedringer i version 5.0:

http://www.netbsd.org/~ad/50/img0.html