NemLog-in virker stadig ikke med Internet Explorer 11 - men rettelse er på vej

5. november 2013 kl. 10:4916
Der er nu en løsning på vej, så NemLog-in kan bruges med Microsofts nyeste browser, Internet Explorer 11. Det lover Digitaliseringsstyrelsen 19 dage efter lanceringen af IE11.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Har du været hurtigt ude og opdatere til Windows 8.1 og Internet Explorer 11, er der lige nu stadigvæk adgang forbudt på NemLog-in, som er statens centrale login-tjeneste for NemID til blandt andet Skat.dk og Digital Post.

Version2 skrev om problemet den 22. oktober, hvilket var fem dage efter lanceringen af Internet Explorer 11. Nu - 19 dage efter problemet opstod - er fejlen fundet og løst, men løsningen er ikke taget i brug, forklarer Digitaliseringsstyrelsen.

»Løsningen er fundet, men den mangler stadig at blive releaset. Det sker med en release, der bliver sendt ud den næste uges tid. Vi har nogle andre tilretninger, som vi samler i ét release,« siger Morten Mejer-Warnich, kontorchef for system- og kontraktforvaltning i Digitaliseringsstyrelsen, til Version2.

NemLog-in blev nemlig relanceret i august, og der er stadig nogle børnesygdomme, som bliver rettet, hvilket gør det mere praktisk at samle disse rettelser, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom fejlen umiddelbart så meget enkel ud, var det lidt mere avanceret at løse problemet, lyder meldingen. Man kan få adgang med IE11, hvis man beder browseren om at ’forklæde’ sig som en tidligere version, og dermed så det ud til, at der blot skulle tilføjes et nyt versionsnummer på listen over godkendte browsere.

»Det var ikke helt så enkelt, for med Internet Explorer 11 blev den tekniske løsning bag det kald også ændret. Det er ikke raketvidenskab at få det løst, men det var mere end bare at opdatere en tjekliste,« siger Morten Mejer-Warnich.

Prioriterede andre opgaver

At NemLog-in ikke blev testet med Internet Explorer 11 før browseren blev frigivet af Microsoft til alle brugere, var et spørgsmål om prioritering.

»Når der kommer en ny browser, står vi med en prioritering af, hvordan vi skal bruge vores ressourcer. Skal vi smide alt, hvad vi har i hænderne for at teste, så første besøgende med Internet Explorer 11 har adgang, eller skal vi fokusere på de udfordringer, vi kender allerede? I perioden indtil vi har releaset en løsning, kan man altid bruge andre gængse browsere i stedet,« siger Morten Mejer-Warnich.

At borgere og virksomheder forventer at kunne bruge den nyeste udgave af Microsofts browser med NemLog-in er dog helt fair, siger kontorchefen.

»Der er en berettiget forventning om, at man kan bruge gængse browsere til NemLog-in, og det tilstræber vi også altid. Det er selvfølgeligt uheldigt for borgere og virksomheder, som er skiftet, at der har været denne fejl. Men det er alt andet lige et begrænset antal. Det er de færreste virksomheder, som skifter til ny version af browseren på dag ét,« siger Morten Mejer-Warnich.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
6. november 2013 kl. 00:31

SÅ stort er problemet vist heller ikke.

De retter det indenfor ca. 1 måned af at IE11 er kommer ud til masserne. Jeg vil påstå at stort set alle dem der har kommenteret herinde, er tekniske superbrugere, der har flere browsere at vælge imellem.

Jeg tror ikke på at I rent faktisk er forhindret i at bruge NemLogin pga. dette; I skal bare skifte til den anden browser der allerede ligger på jeres computere.

Jeg vil vove at påstå at mængden af brugere der er "rigtigt" påvirket, og forhindret i at udføre konkrete opgaver er meget meget småt. Formentlig noget mindre end dem, der ikke kan finde ud af at opgradere til aktuelle version af Java.

Naturligvis skulle de have testet i tide, men herregud, hvor mange gjorde det, det var jo "bare" endnu en IE browser i rækken; de plejer at være bagudkompatible. Som kuriosum kan nævnes at Microsofts online CRM version heller ikke kan finde ud af det - der ledes man til den mobile (skrabede) version. Så en af hestens divisioner glemte det vist også selv.

7
5. november 2013 kl. 22:40

Han skulle fyres. Har ikke tid til at teste den mest brugte browser i landet - hvad har de tid til? Hvor mange ekstra millioner skal det koste at understøtte IE på vor lands it-systemer?

"At borgere og virksomheder forventer at kunne bruge den nyeste udgave af Microsofts browser med Nemlogin er dog helt fair, siger kontorchefen."

Med den logik opfører Digitaliseringsstyrelsen sig "ikke fair". Jeg vil hellere sige at de har fejlet fuldstændig og der trænger til en oprydning i ledelsen.

13
6. november 2013 kl. 07:39

At du vælger ikke at forstå at IE 11 er værd at teste når det bliver en meget populær browser, må du selv om.

Alle ved at Danmark er et udpræget "Microsoft-land".

Jeg ved godt at alle ikke opgradere til IE11 i morgen, men jeg er fortørnet over styrelsens manglende evne til at stå klar med løsninger så hurtigt som muligt. De har jo midlerne, ellers bruger de pengene på administration i stedet for udvikling. Det er en rådden mentalitet til skattekroner jeg opponere imod.

14
6. november 2013 kl. 11:28

At du vælger ikke at forstå at IE 11 er værd at teste

Det har jeg overhovedet ikke udtalt mig om.

Du skriver et indlæg, der gør det tydeligt, at du ikke kender forskel på hele linjen af IE browsere og den specifikke nyeste version, som problemet optræder på.

Og i dit næste indlæg bliver du ved med at sætte lighedstegn mellem IE og IE 11. På trods af, at jeg lige har påpeget forskellen.

Alle ved at Danmark er et udpræget "Microsoft-land".

Det er jeg udemærket klar over, og der er også stor sandsynlighed for at IE 11 i løbet af kort tid vil få en langt større udbredelse end den har i dag. Men som dit link viste, så er der altså ikke noget, der tyder på at dette er en national katastrofe.

16
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 11/08/2013 - 12:38

Det er jeg udemærket klar over, og der er også stor sandsynlighed for at IE 11 i løbet af kort tid vil få en langt større udbredelse end den har i dag. Men som dit link viste, så er der altså ikke noget, der tyder på at dette er en national katastrofe.

På vores kommunale hjemmeside daler besøgstal fra IE stødt. Det er min fornemmelse at IE mere og mere bliver den sekundære browser for folk. IE er primært version 10 og 8 og version 11 er ikke på besøgslisten endnu.

IE familien står for lidt over 40% af besøgende (interne IP adresser holdt ude) de sidste 30 dage - sidste år var det knapt 49% og på desktoppen er det Chrome der snupper en andel af de brugere.

Den browser der ligger på anden pladsen generelt (både de sidste 30 dage og samme periode sidste år) er Mobile Safari, som dog er faldet lidt i år, hvilket nok hænger sammen med at der er flere og flere android brugere - Windows Mobile er slet ikke på listen. Besøgsantallet fra de mobile enheder er dog nogenlunde stabilt pt i forhold til sidste år (ca. 23-26% (intervallet skyldes at der er en pulje af "ukendte" hvor i mellem der er nogle mobile enheder)), men det skyldes nok i højere grad at folk er klar over at NemID ikke har det godt med tablets (få nu fingeren ud Nets og Digitaliseringsstyrelsen!!).

Jeg forventer dog at når vi en gang kan lave NemID selvbetjening over tablets så vil besøgsantallet fra desktops dale drastisk og besøgstal fra mobile stige tilsvarende (og inden folk brokker sig over NemID og dets opbygning, så er vi også flere indenfor det offentlige der ikke er de helt store fans).

6
5. november 2013 kl. 21:33

Jeg har altid haft "Enhanced Protection Mode" slået til og kun kørt 64 bit IE. Det medfører at alle plugins (også Java) ikke virker. For at omgå dette så kan man tilføje bankens hjemmeside til IE trusted site, hvorefter siden vil komme til at køre under en 32 bit proces, som understøtter plugins (og derved NemId)

Men det er måske Metro browseren den er gal med?

4
5. november 2013 kl. 14:12

Jeg har på Windows 8.1 prøvet både med Chrome, IE og Firefox med medarbejdersignatur. Alle tre melder certificatfejl da det ikke er signeret korrekt. Det betyder så, at jeg ikke har kunnet oprette en digital postkasse til firma endnu.

Privat nemid har jeg dog ikke haft problemer med på nogen af de nævnte browsere. Nogen der ved hvem man kan klage til, når Nemid forsøger at opkræve penge for, at hjælpe noget der er deres problem og ikke mit?

3
5. november 2013 kl. 12:12

At de tilretninger også fikser at nemid med virksomheds signatur(lokal signatur fil) kommer til at virke på safari under maverics (Mac os x 10.9)... For det virker heller ikke pt.

5
5. november 2013 kl. 16:21

Er det ikke Gelmato som ikke har opdateret deres API endnu? NemID på hardware fejler med en fejl om at deres api ikke kan skabe et cache bibliotek.

2
5. november 2013 kl. 11:44

»Det var ikke helt så enkelt, for med Internet Explorer 11 blev den tekniske løsning bag det kald også ændret. Det er ikke raketvidenskab at få det løst, men det var mere end bare at opdatere en checkliste,« siger Morten Mejer-Warnich.

Så det han snakker om er IE11's user agent string?http://blogs.msdn.com/b/ieinternals/archive/2013/09/21/internet-explorer-11-user-agent-string-ua-string-sniffing-compatibility-with-gecko-webkit.aspx

If you found this post, chances are good that you’re searching for IE11’s User-Agent string.
Why?
Were you planning to control your website’s behavior based on the browser “sniffed” from the User-Agent (UA) string? Please don’t; use feature detection instead. By default, Internet Explorer 11 on Windows 8.1 sends the following User-Agent string:</p>
<pre><code>Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko
</code></pre>
<p>This string is deliberately designed to cause most UA-string sniffing logic to interpret it either Gecko or WebKit. This design choice was a careful one—the IE team tested many UA string variants to find out which would cause the majority of sites to “just work” for IE11 users.</p>
<p>Contrast this string with the old IE10 on Windows 8 UA string:</p>
<pre><code>Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 10.0; Windows NT 6.2; Trident/6.0)
</code></pre>
<p>Many websites would scan for the MSIE token and, if present, return non-standard markup which would not render properly in modern versions of IE.</p>
<p>

1
5. november 2013 kl. 11:35

På Nordeas netbank har de sat denne ind i toppen: ""

Det virker dog stadig ikke på de tre computere jeg har testet med win81 og IE11. Man bliver bedt om brugernavn og kode, derefter NemID tallene, men når login er godkendt refresher siden blot, og man bliver bedt om at logge ind igen. Ingen fejl beskeder eller noget. Workaround er selvfølgelig bare at bruge en anden browser, men håber da at denne fejl også bliver rettet ved næste release.. :)