NemID til mobilen bliver udskudt: Sværere end forventet

Du skal ikke regne med at kunne bruge NemID på mobile platforme inden jul, som det ellers var meldt ud. Og måske bliver det ikke DanID, som til sin tid skal stå for løsningen.

Vil du logge på borger.dk eller tjekke din forskudsopgørelse på skat.dk, bliver det ikke fra din smartphone eller iPad’en lige foreløbigt.

Planen om at få udviklet en NemID-løsning til mobile platforme inden årets udgang er nemlig løbet ind i forsinkelser.

»Vi forventer ikke, at vi kan nå at finde en løsning og implementere den inden udgangen af 2012,« fortæller Charlotte Jacoby, leder af Center for digital signatur hos Digitaliseringsstyrelsen, til Version2.

Læs også: Nyt løfte: NemID kommer til smartphones inden jul

Tilbage i februar var det ellers planen, at en analyse af teknikken og sikkerheden i en mobil-NemID skulle føre til en beslutning om den endelige løsning i marts måned. Men nu er beslutningen udskudt og en ny analyse sat i gang.

Det var nemlig noget sværere end forventet at løse opgaven.

»Analysen viste, at det ikke er så let at lave en mobil løsning med samme sikkerhedsniveau som NemID på pc. Man kan ikke umiddelbart portere NemID til de mobile platforme. Derfor har vi besluttet at lave en bredere analyse af behovet for mobil selvbetjening, før vi beslutter os for løsningen,« siger Charlotte Jacoby.

Læs også: Rudersdal kan ikke vente længere: Udvikler sikker iPhone-app uden om NemID

Styrelsen overvejer nemlig, om det bedste vil være at lave en mobil løsning, der ikke har samme sikkerhedsniveau som NemID på desktoppen og måske ikke bruger engangskoder.

»Enten skal vi udvikle en NemID mobil-løsning med én fællesoffentlig app, som så skal styres centralt og styres stramt. Eller skal man vælge et lavere sikkerhedsniveau, hvor vi så sorterer i, hvilke tjenester man kan bruge det til,« siger centerlederen.

Og her skal behovsanalysen være med til at afgøre, hvad der giver mest mening. En ’fuld’ NemID-løsning til mobilen vil nemlig være dyr, så hvis en mindre omstændelig model kan dække det meste af behovet, giver det mere mening.

»Investeringerne skal jo stå mål med gevinsten, og det har altså vist sig væsentligt mere omfangsrigt og resursekrævende, end vi forventede. Løsningerne er ikke billige,« siger hun.

'En kæmpe barriere'

Behovet for en mobil løsning er der ikke tvivl om.

»Der er rigtig mange, som gerne vil kunne gå ud mobilt, især kommuner. Men vi har endnu ikke afdækket behovet og potentialet fællesoffentligt,« siger Charlotte Jacoby.

På konferencen Digitalisér 2012 i marts måned talte Skats udsendte også for en mobil NemID-løsning.

»Hvis vi ikke kan få mobile løsninger, fordi NemID ikke dur til mobile enheder, er det en kæmpe barriere. Det er hermed en opfordring fra Skat til at få gjort noget ved det,« sagde Natascha Dexters fra Skat dengang.

Læs også: Skat til kommunerne: Kom og brug vores data – vi har masser af dem

Ikke nødvendigvis DanID som leverandør

Tidsplanen for statens mobile NemID-løsning er meget usikker, for før den rette løsning er fundet, er det ikke til at sige, hvor kompliceret det er at udvikle og implementere.

»Det afhænger også af, om vi skal i udbud, for det bliver ikke nødvendigvis DanID, som skal stå for løsningen. Men den nye analyse bliver gennemført hurtigt, så vi kan komme videre med beslutningen,« siger Charlotte Jacoby.

Vælger man at sigte efter en lavere sikkerhed end den fulde NemID med OCES, kan det nemlig ende med en løsning, som slet ikke har med NemID at gøre.

»Vi vil selvfølgelig gerne genbruge de løsninger, vi har, men valget bliver taget ud fra potentiale og business case. Det behøves ikke nødvendigvis at være bundet op på NemID,« forklarer hun.

NemID til den offentlige sektor kan ikke overføres direkte til mobile platforme, fordi browseren skal kunne køre Java, når man logger ind.

Bankerne bruger teknisk set NemID anderledes end den offentlige sektor, og derfor har de kunnet udvikle en løsning, så man kan logge på netbanken fra mobilen. Typisk logger man på netbank på desktoppen og kan så aktivere en pinkode, der giver adgang fra mobilen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Maxx Frøstrup

Så er det nu der er nogen der skal stille/ligge med en ægte PKI model?

Så meget brok, og jeg kan se problemet med at det ikke er en tradiotinel platform, men en mobil. Er der nogen der rent faktisk kan stille med noget som kan give DanId konkurence her. Chancen dukker sikkert ikke op igen.

 • 5
 • 0
#4 Hans Schou

Er der nogen der rent faktisk kan stille med noget som kan give DanId konkurence her.

Ja Jyske Bank's ældgamle javascript login de brugte før NemID. Det virkede med næsten alle browsere. Og smartphones. Det var intet mindre end genialt. JB kan nok re-implementere det ret hurtigt. JB mangler bare lige at slippe ud af den dumme kontrakt de har lavet med de andre banker.

 • 10
 • 0
#7 Casper Bang

Google mf. har intet problem med at lave multi-faktor login, uden den JavaScript/Java/C fuglerede DANID har haft gang i. Sørgeligt at folk med tablets og smartphones anses som andenrangsbrugere.

 • 8
 • 1
#9 Martin Kofoed

NemID blev undfanget og designet i de mobile, netopkoblede enheders spæde ungdom. OK, man kan argumentere for, at agile virksomhede burde være helt oppe på beatet på udviklingen, men PBS/Nets var/er ikke en sådan virksomhed. Jeg vil derfor sætte alle sparepengene på, at ingen - eller i hvert fald ganske få - i DanID råbte vagt i gevær, da løsningen var på designbordet. Tilsvarende var bankerne heller ikke helt oppe på dupperne, og måtte i stedet lave workarounds med specielle loginløsninger til mobil. Og man må da uddele en smule ros for ikke at vente på DanID's løsning, om ikke andet ...

Tilbage står stadig, at NemID ikke virker med andet end browsere med Java-plugin. Hvorfor det skal være så svært at skifte noget, der bare burde være en brugergrænseflade, må man nok dykke dybere ned i designet for at finde en forklaring på.

 • 4
 • 0
#11 Ebbe Hansen

Derfor har vi besluttet at lave en bredere analyse af behovet for mobil selvbetjening, før vi beslutter os for løsningen,« siger Charlotte Jacoby.

Og således viste nets, at de ikke har fod på tingene. Selvfølgelig skal man kunne logge på fra mobile enheder - inden jul sidste år.

Hvis nemid ikke kører på mobile enheder, så dur den ikke. (hvilket der kan være mange andre grunde til.)

Det er ikke nok at lede efter en undskyldning for at lade være.

 • 3
 • 1
#12 Leif Neland

Man kan måske sige at det er godt at de ikke udbyder løsningen før de har fundet den.

Discovery channel etc er fyldt med udsendelser om projekter der med vold og magt, med risiko for liv, ære, velfærd og sikkerhed, skal være færdige til en bestemt tidsfrist.

Måske skal de nøjes med at sige at det kommer når det er færdigt.

 • 3
 • 1
#14 Deleted User

Hvad er problemet? Jeg logger jævnligt ind på Nordea's hjemmeside og bruger nemid nøglekoder for at overføre penge. De har godt nok opfundet en 6 cifferet adgangskode, som jeg skal bruge i stedet for min nemid adgangskode, men det må kunne lade sig gøre at ændre også.

Hvis hele 'sikkerheden' består i at NETS vil have kode kørende på min telefon, så er sikkerheden jo ubrugelig. Det kunne lade sig gøre at have samme sikkerhed fra en almindelig browser, der kører med en ren javascript løsning, som alle mobil telefoner burde understøtte i dag.

Hvorfor skal vi altid genopfinde den dybe tallerken? Se nu bare at få det fixet.

 • 0
 • 0
#16 Lars Christensen

Hvorfor skal tingene gøres så svært - hvorfor ikke bare udskrive en konkurrence?

Alene på Version2, ComOn og Ing.dk er der fremkommet fantastisk mange gode ideer til forbedringer af NemId - jeg vil tro at vi i Danmark har virkelig mange dygtige nørder der kunne fremkomme med velkvalificerede forslag!

Det er jo altid muligt at baserer en udbudsrunde på en vinder ide.

Ved inddragelse af nørderne, kunne Digitaliseringsstyrelsen måske også slippe for den sønderlemmende kritik der har ramt SlemId.

Mvh Lars plbrake.dk

 • 0
 • 1
#18 Kennet Zycek

Der er allerede udarbejdet een analyse - og nu vil CJ så iværksætte nummer 2 analyse. Baggrunden er tilsyneladende usikkerhed om hvorvidt der er og fremadrettet vil være behov for at benytte mobile enheder såsom smartphones og diverse Pad-enheder ifm f.eks. bank, skat og lign. Jeg håber inderligt at det er en talefejl, hvor hun i virkeligheden mener noget andet.

 • 2
 • 0
#19 Deleted User

Behovsanalysen skal ikke vise, om der er behov for NemID eller tilsvarende på mobile enheder - det er der.

Men den skal fx afdække, om en løsning med lavere sikkerhed (som er meget billigere at udvikle og mere brugervenlig) ville kunne dække en stor del af borgernes behov - på linje med, at bankerne skelner mellem kontokig og transaktioner.

vh.

Jesper, Version2

 • 1
 • 0
#20 Kennet Zycek

Det læste jeg godt men min pointe er mere vidtgående end det måske fremgik. Mobile enheder er i så stærk fremgang at de for en del mennesker helt erstatter den traditionelle computer. Udviklingen er meget stærk i retningen af at disse mobile enheder vil kunne være et alternativ til netop en traditionel computer model. Hvis man på den baggrund mener at en "mini" løsning kunne være en brugbar løsning, tillader jeg mig at være meget tvivlende overfor langtidsholdbarheden af en mulig "mini" løsning som ikke engang eksisterer men først skal skabes med en tidshorisont som virker til at være på den anden side af årsskiftet.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere