NemID til Erhverv skrider for femte gang - nu 11 måneder efter tidsplanen

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
DanID er ikke klar med infrastrukturen til NemID's erhvervsløsning som lovet. Nu skubbes udrulningen til november.

Vi lancerer december 2010. Nej, vi lancerer først 9. marts 2011. Nå nej for resten, vi må hellere sige 16. marts 2011. Altså det betyder i virkeligheden starten af april. Hmm, kan vi skubbe udrulningen til medio august 2011? Nej, infrastrukturen er alligevel ikke klar, så det bliver primo november 2011. Ama'r halshug.

Dialogen er fiktiv, men datoerne er den skinbarlige sandhed. For femte gang på syv måneder må Nets DanID og IT- og Telestyrelsen erkende, at tidsplanen for NemID til Erhverv er skredet.

Planen er nu at rulle NemID til Erhverv ud primo november 2011 - 11 måneder efter den planlagte lancering i december 2010. Det fremgår af et svar til Enhedslistens it-ordfører Per Clausen fra den konservative videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

»Projektets kompleksitet er blevet undervurderet af leverandøren Nets/DanID, og lanceringen af NemID til Erhverv er derfor blevet udskudt i flere omgange for ikke at gå på kompromis med sikkerheden. Videnskabsministeriet har i samråd med Nets/DanID valgt at prioritere kvalitet og sikkerhed i løsningen højere end et forceret udviklingsforløb,« skriver Charlotte Sahl-Madsen i sit svar.

Forløbet er som følger: Fordi NemID til privatpersoner blev lanceret med syv måneders forsinkelse i juli 2010, blev tidsplanen for erhvervsløsningen skubbet og lanceringen sat til december 2010.

1. forsinkelse

I november 2010 blev leverandøren DanID indhentet af virkeligheden, og IT- og Telestyrelsen måtte skyde lanceringen til 9. marts 2011.

2. forsinkelse

Godt en uge inden den planlagte lancering, 1. marts, bliver tidsplanen igen skubbet. Denne gang er det Skat, der på grund af frygt for koks i udsendelsen af årsopgørelser, beder om at udsætte lanceringen til 16. marts.

3. forsinkelse

Nu fremgår det af videnskabsministerens svar, at den reelle lancering først blev i starten af april. Dermed kunne migreringen af en lang række tjenester begynde, så der efter planen var en "kritisk masse" af anvendelser til august, hvor DanID ville begynde at udstede NemID til virksomhederne.

Men hvad værre er, så fremgår det også af svaret, at infrastrukturen - trods gentagne forsikringer om det modsatte - stadig ikke er klar.

4. forsinkelse

»Det har nu vist sig, at Nets/DanID ikke har den nødvendige infrastruktur klar til medio august 2011. IT- og Telestyrelsen har derfor været i dialog med Nets/DanID om en holdbar tidsplan, og ifølge denne vil der senest primo november 2011 blive påbegyndt udstedelse af NemID medarbejdersignaturer,« skriver ministeren.

Denne forklaring strider mod, hvad IT- og Telestyrelsen fortalte Version2 1. marts 2011, nemlig at DanID skam havde infrastrukturen på plads i marts.

Læs også: Frygt for koks i årsopgørelsen forsinker NemID til erhverv yderlige

»Infrastrukturen er klar den 16. marts. Vi har valgt at skyde datoen en smule i forhold til det, vi oprindeligt annoncerede, men det er for, at Skat kan være helt sikker på, at forløbet med selvangivelse og årsopgørelse går så smertefrit som muligt,« sagde IT- og Telestyrelsens leder af center for Digital Signatur, Palle H. Sørensen dengang til Version2.

Den 16. juni - ganske få uger før ministerens svar med erkendelsen af nye forsinkelser - siger Palle H. Sørensen til Version2:

»Vi har virkeligt lagt vægt på, at DanID nu har lagt en plan, der ikke er for optimistisk. Deres øverste ledelse står inde for planen, og mere kan vi ikke forlange,« siger Palle H. Sørensen. Version2 har ikke inden deadline nået at indhente en kommentar til, hvilke konsekvenser den nye forsinkelse vil få for DanID's øverste ledelse.

5. forsinkelse

Ydermere betyder den nye tidsplan, at man tilsyneladende har opgivet ideen om en "kritisk masse" af tjenesteudbydere, før virksomhederne får udstedt de nye NemID til Erhverv-signaturer. Tjenesteudbyderne og virksomhederne bliver nu parallelt koblet på løsningen, hvilket betyder, at virksomhederne risikerer at få udstedt signaturer, der endnu ikke kan bruges til noget.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen henviser i et bilag til svaret til, at forsinkelsen næppe får alvorlige konsekvenser for leverandøren DanID:

»Konsekvensen af justeringen af tidsplanen skal ses i lyset af, at der i dag er en velfungerende digital signatur til medarbejdere, der fortsat kan udstedes og anvendes af virksomheder og offentlige myndigheder. Nets/DanID har indvilget i vederlagsfrit at opretholde drift og support af den nuværende digitale signatur til medarbejdere, så udskydelsen af migreringen ikke giver brugerne unødige gener,« har IT- og Telestyrelsen skrevet i et notat til ministeren.

Hvilket er helt i tråd med ministerens afsluttende kommentar i svaret til Per Clausen:

»Jeg har på baggrund af IT- og Telestyrelsens redegørelse accepteret udskydelsen af tidsplanen, idet jeg lægger afgørende vært på, at løsningens kvalitet og sikkerhed prioriteres højere end et forceret udviklingsforløb,« slutter Charlotte Sahl-Madsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Peter Jespersen

Hurra success - hele det danske erhvervsliv venter på NemID - hvis ikke det er en succeshistorie.

Rent faktisk er det så stor en succes at de egentlig ikke behøver at implementere det.

  • 0
  • 0
#4 Jesper Hedemann

Hvorfor skal Erhvervslivet hav højre kvalitet og sikkerhed, en os andre der bruger NemID ?

Ved godt at de sikket smider nogen højre beløb igennem + deres ting er nok lidt hemmeligt, hvis der skal værre højere kvalitet og sikkerhed, betyder det så at det vi har nu som private personer er dårligt og usikker ?

  • 2
  • 0
#6 Peter Jespersen

Ja, den primære forskel er vel volumen - dvs antal af transaktioner. Sandsynligvis noget automatik-stads og/eller integration med økonomisystemer. Hvilket betyder at brugssituationen kan blive betydeligt mere kompliceret.

Der er jo også dette at hvis det bare er en pensionist der mister sin opsparing, på grund af sikkerhedsfejl - kan det nemt glattes ud. Hvis det derimod er et stort firma, er helvede løs og de bliver kimet ned af politikere fra begge fløje.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere