NemID på mobilen går i luften 1. juli – nogle steder

17. marts 2014 kl. 16:286
NemID på mobilen går i luften 1. juli – nogle steder
Illustration: Nets.
Fra 1. juli kan tjenester og myndigheder koble sig på den javascript-baserede løsning, der gør NemID tilgængelig fra mobilenheder. Ved årets udgang skal alle være på.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Om mindre end tre måneder går den javascript-baserede NemID-klient i fuld drift, og dermed bliver det endelig muligt at bruge den digitale signatur-tjeneste fra smartphones og tablets. Det fremgår af en tidsplan, der netop er blevet offentliggjort på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Det er dog ikke alle tjenester, der kan tilgås fra mobile enheder pr 1.juli – tjenester og myndigheder skal selv løbene sørge for at koble sig på den nye løsning.

»Den 1. juli overgår løsningen fra pilotdrift til fuld drift i overensstemmelse med den oprindelige tidsplan. Herefter kan alle løsninger implementere den nye JavaScript-klient og tilbyde borgerne at logge på fra de mobile platforme. Løsningerne vil overgå til JavaScript-klienten løbende efter den 1. juli, og borgerne vil i overgangsperioden logge på med den nye klient hos nogle tjenester og med den gamle applet hos andre tjenester«, hedder det på styrelsens hjemmeside.

Der er dog komet en bagkant på i form af en ultimo-2014 deadline for implementering af den javascript-baserede NemID-klient. Derefter lukkes Java-applet til nøglekort og nøgleviser nemlig ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nylig var en dansk datalog på forkant og udviklede sin egen NemID-klient, der også var baseret på Javascript. Han blev dog mødt med juridiske trusler fra Nets, der mente, at den hjemmeudviklede løsning kunne krænke deres ophavsret.

Det har kostet 100 millioner kroner at få NemID gjort brugbar på mobilenheder, og det er altså Nets, der står bag den nye løsning.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
18. marts 2014 kl. 15:16

Hvor meget indsats kraever det mon at udvikle javascript-versionen?

Udviklingen koster 47mio kr. Lad os antage en timeloen paa 1000kr. (muligvis lavt sat). Et mandeår saetter vi til 1800 timer (45uger - ferie og lidt helligdage). Det giver godt 26 mandeår.

Tja. Timeprisen passer nok ikke, men hvis de virkelig skulle have brugt saa lang tid paa det, saa skulle de have hyret Christian Panton.

The best programmers are up to 28 times better than the worst programmers, according to “individual differences” research. Given that their pay is never commensurate, they are the biggest bargains in the software field.

Robert Glass in Facts and Fallacies of Software Engineering.

3
18. marts 2014 kl. 14:40

Det var sgu da noget af en overraskelse at de ser ud til at holde deres tidsfrist, måske endda komme før tid - Det ligner ikke rigtigt offentlige IT-projekter, eller er det bare mig?

Gad vide om Christian Panton sendte sin kode til Nets, så de kunne godkende at han testede den?

5
18. marts 2014 kl. 15:37

Det ligner ikke rigtigt offentlige IT-projekter

Nu er det vel heller ikke et rent offentligt projekt, som bare skal servicere borgerne.

Man kunne tænke sig at Nets havde en stor interesse i at opdatere det nuværende åbenbart dyre system.

Det er næppe klienten som koster, det er mere sandsynligt at hele den bagvedliggende serverstruktur er udskiftet med en platform som er billigere at drive.

I følge planen udfases nuværende java/applet klient med udgang af 2014, så det er ikke usandsynligt at javascript klient benytter en anden protokol mod de centrale servere.

1
17. marts 2014 kl. 17:42

når skidtet allerede om 2 år skal i udbud igen ?

2
18. marts 2014 kl. 00:07

når skidtet allerede om 2 år skal i udbud igen ?

47 millioner kroner at udvikle og 53 millioner for drift i 3,5 år. Staten og bankerne deles om regningen.

Småpenge... når man har et blåstemplet monopol med gebyrtrykkeri. Værdien af monopolet kan man jo omsættes til gode kontanter, når man fintuner gebyrsystemet til interesseret køber.

Nets påstår selv, at NemID alene kun har været en underskudsforretning.. http://m.business.dk/?article=28386002-NemID-er-voldsomt-oekonomisk-presset

Men hele monopolet incl. automatiske gebyrfabrik under Nets skørter forventes solgt til > 10 mia... http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2014/02/17/073015.htm

Så de 50 mio. i omkostninger for Nets skal nok ses nok som en investering - nødvendig og forholdsvis lille sum set overfor gevinsten - rå kapitalisme (.. og nix de andre 50 mio. fra skatteyderne er tilskud til Nets forretning - vi er så flinke :)

Det mere spændende er summen af usynlige gebyrindtægter, der strømmer ind fra borgerne til Nets hvert år. Med en budpris på > 10 mia. så må der hentes flere mia. hjem hvert år - altså X.000.000.000 kr - ellers har bud i den størrelsesorden en elendig forrentning.

6
18. marts 2014 kl. 15:45

så må der hentes flere mia. hjem hvert år

I følge årsregnskab så er det fx ca. 195 mill transaktioner i betalingsservice á kr. 5,40 = ca. 1 milliard. Dertil kommer det som kreditorer betaler for service og for at oprette betaling.

ca. 975 mill dankort transaktioner som sikkert også giver nogle øre, og så skal vi huske takke Nordmændende som med 1.2 milliarder BankAxept transaktioner også bidrager. Endelig bidrager 33 mill kreditkort vel også til festen (også fra Norge og Finland mm.)

Omvendt så giver ca. 2500 medarbejdere en omkostning på et par milliarder...