14.000 danskere har betalt DanID 99 kroner for at få en nøgleviser i forvisningen om at kunne slippe for papkortet, men det viser sig nu at have lange udsigter, hvis de bruger NemID til at logge på deres mobilbank hos Danske Bank.
Årsagen er, at mange af landets banker lader deres kunder bruge deres netbank på mobilen, selv om mobiltelefoner teknisk set ikke understøtter NemID.
Det har nu den konsekvens, at kunder med nøgleviseren ikke kan udføre transaktioner på Danske Mobilbank, som de har været vant til at kunne med papkortet.
Hos Danske Bank er firmaets mobilbank blevet downloadet flere end 400.000 gange på koncernniveau. Flere af brugerne brokker sig nu på bankens Facebook-side over, at de ikke kan bruge mobilbanken med den nye nøgleviser. Det tager Danske Bank dog med ro.
»Vi vidste godt, at nøgleviseren ville komme, og at den ikke ville virke med vores mobilapplikation. Vi besluttede ikke at begynde at udvikle noget, fordi DanID er i gang med at udvikle en rigtig mobilløsning, der kommer til at virke på Android og iOS. Den vil både understøtte papkort og og nøgleviser og er klar om et halvt år,« forklarer Esben Torpe Jørgensen, der er seniorkonsulent for forretningsudvikling, til Version2.
Forskellige NemID-nøgler
Problemet skyldes forskelle i genereringen af NemID-nøgler med henholdsvis papkort og nøgleviser.
På computere benyttes en Java-applikation til at verificere de oplysninger, der bliver indtastet via DanID’s servere. Den er i stand til både at håndtere papkortet og nøgleviseren, selv om nøglegenereringen altså er forskellig. Og det er det, der er problemet med mobilapplikationen, hvor Danske Bank - og alle andre banker, der ønsker en mobilbank - ville skulle udvikle en specialløsning til nøgleviseren.
»Teknisk set skal man have lavet en anden løsning for at kunne understøtte nøgleviseren, fordi den genererer koderne på en anden måde. Nøgleviseren genererer koderne løbende, hvor koderne på papkortet er prægenererede,« siger Esben Torpe Jørgensen til Version2.
Derfor har man i Danske Bank prioriteret anderledes, fortæller Esben Torpe Jørgensen:
»Vi har været i meget tæt dialog med vores kunder om, hvad de har haft af ønsker til mobilbanken, og det er de ting, de efterspørger mest, vi har valgt at fokusere på. Hvis det viser sig, at mange af vores kunder er frustrerede over ikke at kunne bruge nøgleviseren i mobilbanken, må vi revurdere situationen,« siger Esben Torpe Jørgensen til Version2.
Han påpeger, at banken som udgangspunkt vil afvente, at der kommer en fælles mobilløsning.
Papkortet kan mere end nøgleviseren
Nøgleviseren har i det hele taget en række begrænsninger i forhold til papkortet, vi ellers kender til, og som vi gratis kan få sendt med posten.
For eksempel kan man ikke bruge nøgleviseren til at ændre i NemID-certifikatet. Det vil sige, at hvis man vil ændre sin e-mail-adresse, adgangskode eller godkende sit NemID til brug i det offentlige, såkaldt OCES, så skal man altså alligevel hive papkortet frem. Det samme gør sig gældende, hvis man skal melde sin nøgleviser stjålet.
Men det fremgår ikke af DanID’s salgsside for nøgleviseren, som er til salg for lige under 100 kroner, omend det oplyses, at nøgleviseren er 'et supplement til nøglekortet'. Hos DanID fortæller man, at man vil gøre mere ud af at oplyse om det, der gør, at man stadig skal holde fast i papkortet:
»Jeg synes faktisk, vi har gjort meget ud af, at fortælle, at man altid har brug for sit papkort. Når det er sagt, så vil vi skrive en kommentar på hjemmesiden om, at nøgleviseren ikke virker til mobilapplikationer på nuværende tidspunkt,« siger Jette Knudsen til Version2.
NemID på mobilen er på vej
Jette Knudsen erkender dog, at brugerne godt kan blive forvirrede.
»Der ligger en forklaringsopgave i det. Vi skal også passe på ikke at forvirre forbrugerne til at tro, at der lige pludselig er en hel masse ting, man ikke kan med nøgleviseren. Men det er altså kun på mobilsiden og ændringer i certifikatet, hvor den ikke kan det samme som papkortet.«
Som en del af den leveringsaftale, DanID har indgået med bankerne og staten, er DanID slet ikke forpligtede til at levere en mobilløsning. Jette Knudsen fortæller dog, at et mobilprodukt lige nu er i 'grønt' og kører, som det skal. Det forventes afleveret til bankerne i foråret, hvorefter de kan implementere det – blandt andet i deres mobilbanksapplikationer.
I Danske Bank oplyser man, at 14 procent af alle logins i systemerne foretages via bankens mobilløsninger, hvor fem procent af alle transaktioner også foretages.