NemID nede i 3 timer og 17 minutter: Brud på kontrakten

Danskernes store single sign-on løsning NemID er ikke længere nede. Nedbruddet har varet længere end det tilladte på en hel måned.

Tre millioner danskere kan atter logge på deres netbank og en lang række offentlige tjenester.

NemID, der siden halv syv-tiden i morges har været ramt af nedbrud, er nu atter i normal drift. Det oplyser Nets' pressechef Søren Winge til Version2.

**

Læs også: NemID er nede

**

Det er dog stadig sparsomt med informationer om årsagen til nedbruddet.

»Jeg bliver nødt til at vende tilbage til dig med de mere tekniske informationer. Men jeg kan fortælle, at nedbruddet varede fra 6.23 til 9.40,« siger Søren Winge til Version2.

Dermed varede dagens nedbrud 3 timer og 17 minutter. DanID har kontrakt med IT- og Telestyrelsen om en oppetid på 99,9 procent opgjort på månedsbasis.

Med dagens nedbrud har DanID på månedens første dag overskredet den maksimale nedetid for hele september, idet oppetiden nu højst kan komme op på 99,5 procent. Dermed er der åbnet op for, at IT- og Telestyrelsen kan afkræve bod af Nets DanID.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Nobel

.. og gå direkte til det eneste forsvarlige nemlig afvikling af "NemID", og i stedet etabler en rigtig digital signatur, baseret på åbne standarder, ikke underlagt et privat monopol, og med brugeren i centrum.

 • 31
 • 6
#6 Peter Makholm Blogger

Iøvrigt er staten vel de eneste der med sikkerhed hverken taber kunder eller indtægter på NemID's nedetid. Som slutbruger af en bank der har valgt PBS/DanID som underleverandør har jeg tilsyneladende ikke nogen ret til erstatning for manglende service.

Er der iøvrigt banker der tør tilbyde privatkunder en SLA på deres netbank-produkt?

 • 1
 • 1
#7 Svend Andersen

"Sikkerhed med NemID NemID er en fælles løsning til danske virksomheder, borgere og myndigheder. Derfor er det vigtigt, at løsningen ikke går på kompromis med sikkerheden.

DanID's mission DanID skal levere de bedste løsninger til aftagere af digital signatur-ydelser."

Skal man græde eller grine?

 • 7
 • 0
#9 Peter Favrholdt

Så skete det for mig: jeg er blevet tvunget til at tage NemID OCES i brug (den offentlige del af NemID).

Her er svaret jeg fik fra Odense Kommune:

"Nej det er ikke muligt ikke at opskrive dit barn til børnehave uden brug af Nem ID."

 • 4
 • 0
#11 Peter Makholm Blogger

Sikkert, hvis du vil betale nok for det.

Sådan troede jeg også at servicevirksomhed fungerede indtil jeg forsøgte at flytte teleleverandør. Telenor skedulerede selvfølgelig nummerporteringen til det absolut seneste som de var forpligtede og da jeg ringede for at spørge hvad det skulle koste mig at få det flyttet ved førstkomne servicevindue var han hverken til at hugge eller stikke i.

Jeg er heller ikke som sådan ude efter højere oppetid. Men jeg vil godt betale for at handle hos nogen der tager ansvar for at yde en god service. Det mener jeg ikke at bankerne gør for de ydelser hvor de bare agerer resellers for PBS.

 • 0
 • 1
#12 Christian Nobel

Her er svaret jeg fik fra Odense Kommune:

"Nej det er ikke muligt ikke at opskrive dit barn til børnehave uden brug af Nem ID."

Spørgsmålet er om der ikke kan køres en sag på det?

Jeg tvivler faktisk på det er lovligt hvis kommunen nægter opskrivelse til børnehave på den konto - måske det fordrer du tager op på kommunen, men jeg er ret sikker på der ikke er lovhjemmel til at nægte.

For som det også blev nævnt i debatten omkring pasudstedelse, så hævdede den daværende videnskabsminister (når tænker på hvem der besidder/besad posten, så er det vist et oxymoron) at "NemID" var frivilligt.

 • 3
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere