NemID-navnet kan tages som gidsel af Nets

Nets DanID ejer sammen med Digitaliseringsstyrelsen navnet ’NemID’. En ny løsning, der skal afløse NemID, skal derfor have Nets’ velsignelse, før den må hedde noget med NemID.

Arbejdet med at skabe en ny digital signatur og ID-tjeneste til danskerne er gået i gang, så den kan være klar til brug senest i november 2017.

Men når Digitaliseringsstyrelsen og leverandører engang når til spørgsmålet ’hvad skal barnet hedde’, kan det blandt danskerne nu meget velkendte NemID-navn være udelukket fra listen.

Læs også: Her er tidsplanen for næste generation af NemID

Det kræver nemlig, at Nets DanID vil acceptere, at NemID-navnet bliver brugt til den nye løsning også, for navnet er beskyttet som et varemærke, og rettighederne er ejet af Digitaliseringsstyrelsen og Nets DanID i fællesskab.

Ifølge Nets er der endnu ikke taget stilling til fremtiden for navnet NemID. Men når det sker, vil det kræve enighed mellem de to ejere af varemærket.

»Hvis den ene part finder på noget, skal den anden part være med på det. Man skal sætte sig ned og blive enige. Der er ikke en aftale om, at rettighederne pr. automatik ender hos den ene eller anden part, når kontrakten udløber,« siger kommunikationskonsulent Ulrik Marschall fra Nets til Version2.

Læs også: Her er 63 holdninger til næste generation af NemID

Ender Digitaliseringsstyrelsen med at vælge Nets igen, når der skal findes en leverandør til den nye løsning, forsvinder det potentielle problem, men bliver det en anden leverandør end Nets, og ønsker man at holde fast i NemID-navnet, kan det altså sætte Nets i en god forhandlingsposition.

Version2 har haft fire eksperter til at give deres samlede bud på en god løsning, der kan afløse den nuværende NemID om senest tre år og tre måneder. Her lød ønsket, at man til den brede befolkning, som ikke vil gøre brug af mere avancerede funktioner, skulle have en løsning, som minder om NemID i dag og for eksempel holde fast i papkortene som en enkel og overskuelig sikkerhedsløsning.

Læs også: Version2 samlede fire it-eksperter: Sådan skal næste version af NemID være

Poul-Henning Kamp, som var en af de fire eksperter i Version2’s Visionarium om ’NemID2’, skriver i et blogindlæg om den nuværende NemID, at det sikkert ender med at koste en mindre formue til Nets, hvis navnet skal købes fri.

»Hvordan nogen overhovedet kan gøre noget så tåbeligt, når man ved, at der er en migrering om ganske få år, er hinsides min fatteevne. Lur mig, om det ikke kommer til at koste en mindre formue at få lov til at kalde efterløseren 'NemID', hvis Nets ikke vinder kontrakten. (Guderne forbyde, at dét sker.),« skriver han i sit indlæg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Simon Mikkelsen

NemID er associeret med så mange dårlige ting, at det alligevel vil være bedst at skifte det ud.

Når det er sagt, synes jeg det er et godt navn og myndighederne har jo allerede begreber såsom NemKonto, så det giver mening at bruge det.

Man har allerede kastet så mange penge i grams til nets, at det langt overstiger hvad jeg vil betale i skatter og afgifter i min livstid, at man ligeså godt kan smide nogle flere penge ud. Jeg er efterhånden helt opgivende når jeg ser, hvad de folk som skal forvalte mine surt tjente penge, går med til.

 • 18
 • 1
#6 Tom Nielsen

Hvis det virkelig ender med at vise sig, at Nets udnytter deres position, ved holde NemID-navnet som gidsel - til en urimelig pris vel at mærke - håber jeg virkelig at navnet blot bliver udskiftet.

Da vil selv HyperMegaUltraIDv3000 være bedre end NemID.

De færreste er nok fan af firmaer, der lukrerer urimeligt på noget, der er i samfundets interesse.

 • 6
 • 0
#8 Torben Mogensen Blogger

Det kunne være et godt navn, hvis det kommer til at kunne alle de ting, som PHK foreslår. FlexID.dk findes dog og omdirigerer til FLEXid.no, som er en side om et kursusforløb for multikulturelle unge. Men man kan sikkert købe domænet tilbage fra den norske organisation.

 • 2
 • 0
#12 Henrik Strøm

I 2006 lancerede Assemble iflg. nemid.dk en tjeneste ved navn NemID .. og de har jo desuden domænet, grunden til at man var nødt til at anvende nemid.nu til statens tjeneste ved samme navn.

Hvis man så kigger på Patent- & Varemærkestyrelsens hjemmeside http://vmguidelines.dkpto.dk/aa/aaa/absolutte-hindringer/saerpraeg.aspx synes det ikke rigtigt at leve op til de krav der stilles .. men der gælder måske særlige regler i dette tilfælde?

 • 5
 • 0
#13 Anders Hessellund Jensen

NemID dækker jo også over bankernes fælles login-løsning, og ikke bare det offentliges loginløsning.

Det er derfor ikke utænkeligt at bankerne vil fortsætte med NemID selvom det offentlige vælger en anden løsning. I så fald er det vel kun rimeligt, at den eksisterende løsning kan fortsætte med at hedde NemID, og at den nye løsning til det offentlige får et nyt navn.

 • 0
 • 0
#15 Christian Nobel

Der er jo sådan set ikke nogen grund til at banklogin hedder noget som helst.

Før "Nem"ID var der en række bankløsninger, hvor mange mindre pengeinstitutter havde samme login løsning gennem eksempelvis BEC eller SDC - og set fra kunde side var det (og er det sådan set også stadigvæk) kun et spørgsmål om at logge ind til egen webbank.

Om det så hedder XXXID, en flyvende elefant, eller en grøn marsmand, er flintrende uinteressant i det spil - kunden ser kun at den skal identificere og authentificere sig hva. nøglekort eller lignende.

Som jeg har sagt mange gange før, en kommende, forhåbentlig rigtig digital signatur, skal intet have med banklogin at gøre.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere