Fremover skal der åbnes for, at flere forskellige udbydere kan tilbyde digital signaturer som NemID til borgerne. Det skal give konkurrence, valgfrihed - skabe bedre oppetider for det digitale Danmark. Det skriver Rådet for Digital Sikkerhed i en pressemeddelelse.
»Den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system, er for skrøbelig og vi har allerede flere gange oplevet, hvordan alt kan gå i stå i kortere eller længere tid,« udtaler formand Birgitte Kofod Olsen pressemeddelelsen.
Rådet mener, at det i sin tid var en god løsning at satse på en fælles digital platform, da NemID skulle udbredes på landsplan. Men nu er tiden kommet til, at der bør laves mere fleksible løsninger.
Ved at skabe en åben debat omkring hvordan fremtidens digitale signatur skal se ud, håber rådet, at der kan skabes bedre løsninger.
“Det vil være vigtigt at nå frem til en løsning, som nyder bred opbakning blandt fagfolk inden for it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Vi foreslår derfor maksimal åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces. Rådet ser gerne, at kommende digitale ID-løsninger i Danmark baseres på en åben standard. Det vil give flere forskellige aktører mulighed for at tilbyde digitale ID-løsninger og dermed bidrage til at sænke sårbarheden i Danmarks nationale it-infrastruktur," udtaler Birgitte Kofod Olsen.
Forslaget kommer i kølvandet på de danske bankers udmelding om, at de ønsker at sælge Nets, herunder DanID, der har ansvaret for NemID. Og da DanID's konktrakt udløber i 2015, mener rådet, at tiden nu er inde til at åbne for markedet.
IT-sikkerhedsråd: NemID skal åbnes op for flere spillere
I fremtiden skal digitale nøglesystemer svarende til NemID kunne tilbydes af flere forskellige udbydere. Teknologien er klar, og der er brug for valgfrihed og konkurrence. Sådan siger Rådet for Digital Sikkerhed som en kommentar til den nylige udmelding fra Nets, om at ejerne, de danske banker, ønsker at sælge hele virksomheden, herunder DanID, der står for den nuværende NemID-løsning.
Formand Birgitte Kofod Olsen siger: "Rådet mener, at tiden er moden til at åbne markedet op, når den nuværende kontraktperiode for NemID udløber i 2015. Det var en nødvendig og klog beslutning at løbe digitaliseringen i gang i Danmark ved at satse på en fælles løsning, der omfattede både det offentlige og bankerne. I dag er ID-løsninger en teknologi under hastig udvikling og modning, og vi vil som samfund, borgere og virksomheder i fremtiden få brug for mere fleksible og varierede løsninger."
Rådet for Digital Sikkerhed mener, det vil være uheldigt og uhensigtsmæssigt, hvis danske banker sælger Nets som et de facto monopol på offentlige digitale ID-løsninger. "Målet med NemID var at få sat gang i digitaliseringen i Danmark. Med 3,9 mio. brugere må vi sige, at det er lykkedes. Derfor er det nu, vi skal se på behovet i fremtiden og diskutere, hvordan næste generation af en dansk digital ID-løsning skal udformes," siger Birgitte Kofod Olsen.
Hun fortsætter: "Vi mener opgaven nu er at sikre størst mulig tillid og tryghed i befolkningen i forhold til de digitale ID-løsninger. Det vil være vigtigt at nå frem til en løsning, som nyder bred opbakning blandt fagfolk inden for it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Vi foreslår derfor maksimal åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces. Rådet ser gerne, at kommende digitale ID-løsninger i Danmark baseres på en åben standard. Det vil give flere forskellige aktører mulighed for at tilbyde digitale ID-løsninger og dermed bidrage til at sænke sårbarheden i Danmarks nationale it-infrastruktur."
Birgitte Kofod Olsen uddyber: "Den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system, er for skrøbelig og vi har allerede flere gange oplevet, hvordan alt kan gå i stå i kortere eller længere tid. Vi ser globalt en udvikling med flere forskellige former for digitale ID-løsninger, som giver mulighed for forskellige grader af sikkerhed og anonymitet, alt efter brugernes behov. Denne udvikling skal vi byde velkommen i Danmark med politiske signaler om at åbne markedet for flere spillere."
Om Rådet for Digital Sikkerhed
Med cirka 40 medlemsorganisationer samt forsker-medlemmer arbejder Rådet for Digital Sikkerhed med fokus på tryg digitalisering. Vi bidrager med viden og analyser, som kan være med til at sætte retningen for fremtidens digitale velfærdssamfund. Rådet arbejder for at it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse bliver naturligt integreret i systemer og samfund. Rådet vil understøtte læring og sund adfærd i den digitale verden samt innovativ udnyttelse af teknologiens muligheder.
Læs mere: www.digitalsikkerhed.dk