Det kan måske snart være slut med at se den velkendte Java-applet, når du fremover skal logge på netbanken og offentlige selvbetjeningsløsninger med dit NemID.

Et nyt proof of concept (PoC) udarbejdet for Digitaliseringsstyrelsen og bankerne ser nemlig på muligheden for at udskifte Java-appletten i brugerens frontend med en ny løsning baseret på Javascript.
»Den nuværende løsning med Java-appletten bliver udfordret på flere fronter. Blandt andet er det et problem, at den ikke virker på mobile platforme,« siger lederen af Center for digital signatur hos Digitaliseringsstyrelsen, chefkonsulent Charlotte Jacoby, til Version2.
Version2 har ikke haft adgang til at se den Javascript-løsning, der er testet, men ifølge Charlotte Jacoby ser den foreløbige konklusion 'lovende' ud.
»Selve PoC er afsluttet, men det er kun første skridt. Vi har en række tekniske, sikkerhedsmæssige, økonomiske og beslutningsmæssige forhold, vi skal have afklaret i den nærmeste tid, og herefter vil så komme en foranalyse, der kan munde ud i et egentlig projekt, hvor Java-appletten bliver skiftet ud med Javascript,« siger Charlotte Jacoby til Version2.
Hun forklarer videre, at PoC'et er blevet udarbejdet, fordi Digitaliseringsstyrelsen og bankerne har mærket et konkret behov.
»Der er ingen tvivl om, at behovet er der. Vi ville meget gerne have haft løsningen i går. Alle skriger på en løsning, der også fungerer på mobile enheder, men vi har stadig til gode at se en ordentlig business case,« siger Charlotte Jacoby til Version2.
Så vidt Version2 erfarer, er det klientsiden i form af den velkendte Java-applet, der tænkes udskiftet med en løsning i Javascript. Resten af NemID-infrastrukturen skal med ganske få tilpasninger bevares.
Da NemID blev lanceret i 2010, var der store protester over Java-løsningen fra it-folk med forstand på den slags. For at køre NemID-appletten skal borgeren nemlig give softwaren fuld adgang til hele computeren, hvilket potentielt kan misbruges, mener blandt andet IT-Politisk Forening.
Senere har den hastige udbredelse af tablets og smartphones gjort Java-løsningen endnu mere upopulær, da hverken Apples iOS, Googles Android eller Microsofts nye mobile platforme, Windows RT og Windows Phone 8, tillader Java.