NemID kræver en tur i Ubuntus motorrum: Ubuntu Linux-brugere får fjernet usikker Java

Illustration:
På grund af Oracles ændrede licensbetingelser og de seneste sikkerhedshuller i Java, fjerner Canonical nu alle spor af Oracles Java fra Ubuntu Linux.

Ubuntu Linux-brugere, som i fremtiden vil bruge NemID, skal selv installere Java på deres pc. Canonical, som står bag Ubuntu Linux har nemlig besluttet at fjerne det nuværende Java fra Ubuntu-installationerne. Det skriver Marc Deslauriers fra Canonical i en e-mail til Ubuntus mailingliste.

Årsagen er, at den nuværende version indeholder nogle sikkerhedshuller, som bliver udnyttet af it-kriminelle, og Canonical har ikke mulighed for at distribuere en version af Java, hvor sikkerhedshullerne er rettet.

Læs også: Ups, NemID! Ekspert anbefaler dig at slette Java fra din browser

Det betyder i første omgang, at Canonical vil frigive en sikkerhedsopdatering, som skal fjerne browser-plugin'et fra Sun JDK på alle Ubuntu-installationer.

Canonical planlægger senere helt at fjerne Sun JDK fra pc'er med Ubuntu Linux. Det sker, fordi Oracle har skrottet den særlige licens, som gav producenterne af styresystemer mulighed for at distribuere Java uden om først Sun Microsystems og nu Oracle.

Hvis man har brug for Java på sin Ubuntu Linux-pc, kan man ifølge Marc Deslauriers enten vælge at installere OpenJDK, som er en open source-version af Java Development Kit, som også indeholder dens egen version af browser-plugin'et. Eller man kan installere det officielle JDK ved at hente det direkte fra Oracles hjemmeside.

OpenJDK vil i øvrigt også frem over være den version, som Oracle vil basere den officielle udgave af Java på.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jan Christensen

Synes det er latterligt at Version2, i en nyhed om at ubuntu ikke længere shipper java pga licens-bøvl, alligevel får skiftet fokus over til nemID. At man selv skal installere java, er jo ikke anderledes end på Windows. At nævne det som en konsekvens i selve nyhedsteksten er måske ok, men ser ingen grund til at det skal stå i overskriften.

 • 14
 • 4
Mikkel Høgh

At man selv skal installere java, er jo ikke anderledes end på Windows

Det latterlige her er nok nærmere at man er tvunget til at have den ladeport for sikkerhedshuller de kalder JRE slået til i sin browser for at bruge sin netbank, alene på grund af DanIDs tvivlsomme teknologivalg.

Java er fint til desktop og server-software, men det hører ingen steder hjemme på WWW.

 • 5
 • 2
Baldur Norddahl

@Version2

Ubuntu Linux-brugere, som i fremtiden vil bruge NemID, skal selv installere Java på deres pc

Det er jo faktuelt forkert. Det kommer som standard og vil blive ved med det. Det er mange år siden at Sun Java blev udskiftet med OpenJDK i Ubuntu.

@Sune

Nej nej, du glemmer at nu kan gamle fru Petersen der kører Ubuntu, ikke længere finde ud af NemID da hun jo skal til at installere Java selv. Hvis det ikke er et problem, ved jeg ikke hvad der er!

Ja man kan opfinde mange problemer for at kunne lave gode overskrifter. Men så længe det er løgn så er det jo nok ikke et reelt problem, vel?

 • 4
 • 3
Thomas Tanghus

Jeg kan ikke få det til at virke, så jeg har måtte installere Oracles manuelt. Det er formodentlig i Icedtea problemet ligger, og man kan jo håbe at det får tiltrængt opmærksomhed efter Oracles bliver fjernet.

 • 2
 • 0
Brian Mikkelsen

Jeg har erfaret at nemID passwords oprettet med openJDK ikke virker med Oracle JRE, og omvendt. Det er i hvert fald tilfældet med de specialtegn jeg benytter i mit password.

Da jeg kontaktede danid, fik jeg svaret at de kun understøtter oracle JRE, hvilket jeg syntes var mystisk idet at de oplyser officiel support for ubuntu, som så vidt jeg ved allerede den gang havde openJDK som den primære java runtime. Den bemærkning valgte de at ignorere.

 • 7
 • 0
Jesper Lund

Nej nej, du glemmer at nu kan gamle fru Petersen der kører Ubuntu, ikke længere finde ud af NemID da hun jo skal til at installere Java selv. Hvis det ikke er et problem, ved jeg ikke hvad der er!

Et andet problem kunne være hvis DanID eller danske netbanker kun tester deres java applets med Oracle's Java version og ikke med OpenJDK. Der har tidligere været rapporter om kompatibilitetsproblemer mellem OpenJDK og netbanker. Hvis det ikke er tilfældet længere, er det naturligvis kun godt.

 • 1
 • 0
Per Sikker Hansen

Nej nej, du glemmer at nu kan gamle fru Petersen der kører Ubuntu, ikke længere finde ud af NemID da hun jo skal til at installere Java selv. Hvis det ikke er et problem, ved jeg ikke hvad der er!

Det er ikke et problem. Fru Petersen skal også selv installere Java på sin Windowsmaskine. Det har hun altid skullet.

Hvorfor er det kun drabeligt når det sker på Linux? :)

 • 8
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere