NemID-kontrakter kunne spare millioner

Virksomheder tvivler på, at digitale kontrakter holder i fogedretten. Derfor holder de sig tilbage, når det gælder digitalisering af kontrakter, selvom det kunne spare millioner. Politikere kan godt se problemet - men tøver med handling.

NemID giver mulighed for at underskrive kontrakter digitalt. Men en lille bemærkning i Retsplejeloven (§ 488, stk. 2.) kræver, at man skal medbringe originale dokumenter, hvis et kontraktbrud skulle ende i fogedretten.

Læs også: Danske firmaer bange for at underskrive kontrakter med NemID

Det får mange virksomheder til at holde sig fra at bruge NemID til at underskrive kontrakter. Og det er selvom, det teknisk er muligt, og Domstolsstyrelsens arbejdsgruppe har vurderet, at en kontrakt med en digital underskrift er lige så bindende som en kontrakt signeret med kuglepen i bunden.

Ifølge formanden for brancheforeningen Finans & Leasing, Christian Brandt, kan virksomheder spare uhyre summer ved at bruge digitale kontrakter. Det koster nemlig minimum 25 kroner for en virksomhed at håndtere ét brev.

Ifølge Christian Brandt bliver det hurtigt til mange penge på et år. Han vurderer, at der i finansieringsbranchen alene bliver sendt over én million kontrakter ud om året. Derfor kunne branchen spare betydelige summer ved at digitalisere processen.

»De virksomheder, som brancheforening Finans og Leasing repræsenterer, møder tit kunderne på internettet. Derfor virker det oldnordisk, at vi sender papirdokumenter frem til kunderne,« siger Christian Brandt til Version2.

I forbindelse med digitalisering af tinglysningen blev der tilføjet en særregel til Retsplejeloven om, at digitale pantebreve, der er eller har været tinglyst, kun kræver en henvisning til dokumentet i tingbogen. Der er altså intet krav om et originalt dokument.

»Det er samme ændring, vi ønsker i Retsplejeloven for lån, der ikke skal tinglyses,« siger Christian Brandt

Politikere er åbne for lovændring

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er enig med Christian Brandt i, at digitale kontrakter bør kunne bruges i det juridiske system.

»Vi er af den opfattelse af, at når man har givet mulighed for, at man kan underskrive en kontrakt digitalt med NemID, så vil det også være naturligt, at man indretter retssystemet, så man kan bruge den kontrakt i det regi,« siger Karsten Lauritzen til Version2.

Han påpeger dog, at det muligvis er en administrativ ændring, der skal til, i stedet for en mere krævende lovændring.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er også åben for en lovændring:

»Jeg vil da ikke være afvisende over for, at vi laver loven om og specificerer, at et originalt dokument også kan være digitalt,« siger hun til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Nobel

"NemID giver mulighed for at underskrive kontrakter digitalt."

Hvordan gør NemID det, al den stund NemID kun er en SSO løsning til privat (CPR relateret) brug?

Herudover, hvis vi taler om "finansieringsbranchen" kan spare så og så mange villyarder på at deres private kunder benytter NemID til kontakten, så vil jeg æde min gamle hat på at det ryger direkte i branchens lommer - kunderne kommer det i hvert fald ikke til gode.

 • 7
 • 2
#2 Anonym

NemID er fortsat ikke en sikker identifikationsløsning. Skal der være tale om at man underskriver kontrakter Digitalt, så skal NemID ændres, så der er tale om en reel identifikationsløsning. Selv Datatilsynet har skrevet stolpe op og stolpe ned, om den slags. Foruden hvad man ellers kan finde her på V2, at uendelige artikler og indlæg. Nu må de tage sig lidt sammen inde i Folketinget, og bruge tiden på andet end at promoverer deres taburet.

 • 5
 • 2
#4 Anonym

Hvis du læser artiklen vil du se, at NemId bruges ved tinglysning. Så ja, det kan bruges som "digital underskrift".

Hvis man følger lidt med omkring NemID, så er man klar over, at det ikke er en sikker løsning. At det bruges i forbindelse med Digital Tinglysning, er efter min mening helt horribelt.

Alene sidste år, var der over 120.000 identitetstyverier, i Danmark. Hvilket alene beskriver hvor usikkert sådanne løsninger er. http://www.dr.dk/DR1/kontant/2012/01/31114145.htm

Prøv at se denne her, og forstå at man risikerer fuldstændigt at blive ruineret, når det sker ! http://www.dr.dk/DR1/kontant/2010/02/09131730.htm

Hver eneste virksomhed i Danmark, er helt åben for den slags, hvis NemID kan bruges som underskrift.

I forvejen, er der ikke et klap, der digitalt hjælper virksomhederne, med at fastsætte om en given identitet er ægte. Det er helt enkelt ikke muligt. Derfor er det så nemt at benytte en andens identitet, til at begå kriminalitet med.

 • 3
 • 3
#5 Daniel Udsen

Vi er sikkert igen ude i problemet at den aftalte ramme lovgivning er EU-direktiv baseret, hvor digital signatur er defineret på en måde der gør at nemid's centraliserede aldrig kan blive ligestillet med digital signatur løsning.

Det ville heller ikke undre mig om de med fogedretten ikke mener en af de internationale voldgifts retter, og ikke nødvendigvis en dansk byret.

Det er formenteligt mugligt at gøre det alligevel via dyre kommersielle løsninger fra f.eks. Verisign men Nemid bliver nok aldrig godkendt som signatur over for noget der ikke er en dansk myndighed eller bank.

Tingbogen's registering falder også ind under dansk særlovgivning hvor nemid explicit er nævnt.

 • 3
 • 2
#7 Erik Martino Hansen

En underskrift med kuglepen er nem at forfalske. Det afgørende er om nemid falskneri bliver regnet som dokumentfalsk på linie med traditionelle underskrifter.

Tænk på at underskrifter idag også bliver faxet som er langt mere usikker.

 • 1
 • 0
#10 Dennis Krøger

Ved forlængelse af opholdstilladelser ved familiesammenføring (hvor der også er flere der skal udfylde information til samme sag), oprettes der et sagsnummer når sagen startes. Når den anden person så skal udfylde sagen, logger han/hun ind med sin NemID, og angiver så sagsnummeret for at åbne sagen, udfylde sin del, og tro/love bekræfte.

Jeg kunne forestille mig at det man gjorde noget i samme stil for vitterlighedsvidner, udover at der ikke er noget at udfylde udover sin bekræftigelse (men det er selvfølgelig ren spekulation).

 • 0
 • 0
#11 Anonym

Det er formenteligt mugligt at gøre det alligevel via dyre kommersielle løsninger fra f.eks. Verisign men Nemid bliver nok aldrig godkendt som signatur over for noget der ikke er en dansk myndighed eller bank.

Det var oprindeligt et krav i leverancen i forbindelse med NemID, at der var tale om et identifikationssystem. Det kan købes, og det kan leveres. Anslået vil en sådan løsning kunne købes for 1/3 -> 1/2 af den milliard DanID allerede har fået, uden at levere et klap.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere