De personer, som på det seneste har bombarderet danske hjemmesider for at gøre dem utilgængelige, risikerer at hænge på konsekvenserne i mange år, hvis de bliver fanget og dømt.
Typisk bliver hackerangreb behandlet efter straffelovens paragraf 293, og det indebærer ikke alene muligheden for at idømme bagmændene en fængselsstraf, men også en økonomisk straf oveni.
»Man kan blive pålagt et erstatningskrav, hvis der er lidt tab, og man kan måske også skulle betale tort,« siger lektor med speciale i strafferet Trine Baumback fra Københavns Universitet til Version2.
Læs også: NemID-angreb meldes til politiet
I marts og april er NemID-login-systemet flere gange blevet udsat for DDoS-angreb, som beskrevet her på Version2. Og et angreb mod sådan et system kan også føre til yderligere erstatningskrav.
»Der er jo mange, der benytter NemID, som man kan forestille sig kunne få et afledt tab. Det kan man også blive pålagt at erstatte,« siger Trine Baumbach.
Anklagemyndigheden, som vil skulle føre sagerne mod bagmændene, hvis de bliver fundet, vil ikke udtale sig om, hvilken størrelsesorden straffen i givet fald vil have. Der har nemlig kun været få tidligere sager i Danmark, og de er ikke direkte sammenlignelige med DDoS-angrebene.
Straffelovens paragraf 293 har normalt en strafferamme på op til ét års fængsel, men kan i særlige tilfælde give helt op til to års ubetinget fængsel.
Den straf vil fremgå af straffeattesten i op til maksimalt fem år for den straffeattest, man kan få udleveret til brug ved eksempelvis jobansøgninger. Straffen vil dog i mindst ti år efter stå på den straffeattest, som politiet og offentlige myndigheder kan indhente.
»Det gælder for mange af den type forbrydelser, der begås af unge, at de er overmodige, men en straf kan være ødelæggende, fordi man skal afsone i fængsel, og det kommer til at stå på straffeattesten,« siger Trine Baumbach.
Men det er dog risikoen for at hænge på et stort erstatningskrav, der kommer bag på mange.
»Man kan komme til at kæmpe økonomisk med det langt ud i fremtiden, så det er ret alvorligt,« siger Trine Baumbach.
Hun påpeger samtidig, at den tid er forbi, hvor dømte hackere bliver tilbudt topjob i it-branchen, når de har afsonet deres straf.
»Der er ikke noget længere heltemodigt ved at være hacker,« siger Trine Baumbach.